Akvarieleasing
Annons

Aulonocara kandeense

blå orkide-aulonocara.


Foto: Patrick Ericksson
Släkte: Aulonocara
Art: kandeense
Grupp: Aulonocara
Beskrivning: Tawil & Allgayer
År: 1987
Populärnamn: blå orkide-aulonocara.
Geografiskt område: Malawisjön
Typlokal: Malawisjön vid Kandeön.
Utbredning: Endemisk till typlokalen.
NCS Artbeskrivning: Joakim Draktoft, 2013-11-10

Temperatur
23-28°C
Volym
100 cm & 150 l
Längd
14 cm
pH
7,5-8,5

Naturlig biotop

Aulonocara kandeense återfinns i övergångszonen mellan klippor och sandbotten på ett djup mellan 10 och 25 meter. Revirhävdande hanar uppehåller sig i närheten av klippor medan honor och unga hanar går i stora grupper (upp till 100 individer) över den öppna sandbottnen.

Föda

Arten söker naturligt sin föda i sanden genom att sila fram små ryggradslösa djur, men äter även en större mängd sniglar. Till sin hjälp har den tryckkänsliga porer som sitter på undersidan av huvudet. I akvariet fungerar med fördel räkmix som kan kompletteras med frysfoder och torrfoder.

Könsskillnad

Färgen på hanarna varierar en del mellan de olika fångstplatserna. Det förekommer hanar med en djup blå bottenfärg med ljust band i ryggfenan och kraftiga äggfläckar på analfenan. En av de snyggaste varianterna är näst intill helt svart med en kraftig vit bläs från huvudet upp mot ryggfenan där den övergår till ett vitt band i ryggfenan. Honor och ungdjur är silverfärgade med inslag av brunt. Hanar upp till 14 cm och honor ca. 10 cm.

Akvariemiljö

Ett akvarium behöver vara på minst 300 liter och vara inrett med finkornig sand, öppna ytor, plats över substrat samt rikligt med gömställen. Arten är lugn varför den bör kombineras med andra lugna arter.

Beteende & lek

Leken sker i grottor eller håligheter i anslutning till klipporna dit honor lockas. Resultatet är relativt stora kullar på upp till 100 yngel.

Lagerstatus

Akvarieimporten
Imazo (grossist)
Kungälvs akvarium
Nols Akvariehobby
Ruinemans
Sandby Ciklidhobby
Sponsrad av

Bilder


Foto: Patrick Ericksson

Fångstplatser



Odlingsformer



Felanmäl artbeskrivningen

Aulonocara kandeense i Ciklidbladet

Nummer Artikel
200301 Hemma Hos : Skickliga akvarister inspirerar!