Räkmix recept

Kollaps
Det här är ett klibbigt ämne.
X
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg

  • StefanL
    svarade
    Nu har jag gjort räkmix på nytt recept...

    Grundrecept:
    400gr skalade räkor (ICA frysta)
    4port Havrekligröt (Kungsörnen)

    Tillägg:
    1port Vetekligröt (Kungsörnen)
    1msk Torkad Vitlök (Ö o B)
    1msk Olivolja (ICA mild olivolja)

    Tillskott:
    1msk Astaxanthin (Cyanotech)
    2dl Proteinpulver (Dalblads Whey Protein)

    Bindemedel:
    1 pkt Agar Agar. (påse som räcker till 3kg vätska)

    Övrigt:
    3dl Vatten

    Troligtvis den lättaste och snabbaste räkmixen jag gjort. Blandade samman Havrekli, Vetekli och Agar Agar i en större kastrull/gryta med vatten samtidigt som jag körde räkorna i mixern. Räkorna blev snabbt klara då de är utan skal. Gröten kokades upp och samtidigt reagerade Agar Agar genom uppkokningen och jag använde elvisp att fördela allt väl.

    Jag mixade sedan samman allt väl och lät det sedan stå i kylskåpet för härdning. Räkmixen håller ihop mycket bra.

    Näringsvärde inkl vatten (uppskattningsvis efter beräkning):

    Protein - 21%
    Fett - 6%
    Kostfiber - 3%
    Kolhydrater - 10%

    Totalvikt: 1080gr.

    Senast redigerad av StefanL; 15 May 2010, 19:15.

    Lämna en kommentar:


  • Wilhelm
    svarade
    Ursprungligen postat av DRE
    Någon som har ett förslag på receptjustering så det passar jordätare?
    ha bara i en bråkdel ärtor men fyll på med artemiaflingor.

    Lämna en kommentar:


  • Wilhelm
    svarade
    Ursprungligen postat av DRE
    Jag har läst lite varstans att med räkor är det bättre att bara ha skalen och skippa just räkköttet, enligt sista receptet. har för mig att Kjell Fohrman rekommenderar detta, dock osäker...
    Skala en räka och släng ner räkskalet till fiskarna och sedan räkstjärten.
    i nio fall av tio så lämnas räkskalet medans räkstjärten som är fint kött äts upp direkt.
    Mixas hela räkor så får fisken i sig även de nyttiga sakerna som Mike har skrivit.

    Lite konstig förklaring men "bevis" på att skalet inkl huvudet ska med i mixen tillsammans med räkköttet.

    Lämna en kommentar:


  • Mike_Noren
    svarade
    Ursprungligen postat av DRE
    Jag har läst lite varstans att med räkor är det bättre att bara ha skalen och skippa just räkköttet, enligt sista receptet. har för mig att Kjell Fohrman rekommenderar detta, dock osäker...
    Köttet i stjärten är bara protein, medan "huvudet" också innehåller fetter, oljor och vitaminer från könsorgan/olagda ägg, hjärna, och viktigast av allt: vitaminer och mikronäringsämnen från räkans sista måltid i matsäcken.

    Mitt tips är att om du vill äta upp stjärtarna så gör det, annars kör på hela räkor.

    Lämna en kommentar:


  • DaRe
    svarade
    Någon som har ett förslag på receptjustering så det passar jordätare?

    Jag har läst lite varstans att med räkor är det bättre att bara ha skalen och skippa just räkköttet, enligt sista receptet. har för mig att Kjell Fohrman rekommenderar detta, dock osäker...

    Lämna en kommentar:


  • Göran Å
    svarade
    Hittade detta recept i en annan tråd.


    Till mina tropheus och snäcklekare ser mitt recept ut så här och det funkar klockrent;

    enbart räkskal från ca 1,5kg räkor
    ca 400 gram ärtor
    2 kiwi
    1 vitlök
    1 portion havregrynsgröt (ca 0,5 dl gryn till 1 dl vatten)
    1 portion polentagröt
    2dl uppsvällt torrfoder(vegetabilisk)
    lite vatten för att underlätta mixningen

    jag tycker inte det behövs ytterliggare något bindemedel.


    Skapad av fs7210

    Lämna en kommentar:


  • Wilhelm
    svarade
    6 nu i med ½ tinade räkorna.

    7 Mixern får gå en kvart

    8 smeten ner i plastpåsar och plattas till och direkt in i frysen

    9 Lungfisken får smaka först imorgon. Han verkar vara hungrig.

    Nu hade jag ingen Agar Agar och ingen fiberberikad havrekli, men det får gå endå denna gång. Sjögräset tycks ha bundit ihop allt ganska bra.

    Lämna en kommentar:


  • Wilhelm
    svarade
    Här är mixen jag gjorde ikväll.

    1 Sjögräset mixas till småbitar

    2 Sjögräset i mixern

    3 Djupfrysta ärtor

    4 pulvriseras i specialmixer

    5 artemiaflingor och vitlökspulver

    Lämna en kommentar:


  • endymion
    Gäst svarade
    Ursprungligen postat av Wilhelm
    Broccolidoften kan man dölja med några vilöksklyftor!
    Inte jag iaf för jag har 2 vitlökar på 7 kg mix.

    Lämna en kommentar:


  • Wilhelm
    svarade
    Ursprungligen postat av endymion
    Enda nackdelen med broccoli är att räkmixen inte luktar särskilt gott.
    Broccolidoften kan man dölja med några vilöksklyftor!

    Lämna en kommentar:


  • endymion
    Gäst svarade
    Ursprungligen postat av Wilhelm
    Ska göra lite räkmix idag igen,
    och tänkte slänga in en ny ingrediens, nämligen torkad sjögräs.
    Köpte en stor påse Kinesisk soppa för ett tag seadan och i den var det en massa småpåsar med sjögräs.
    Jag gjorde en sådan soppa , men den smakade
    Någon som har mixat ner sjögräs i räkmix? Det kan ju inte vara skadligt.
    Funkar bra med sjögräs.

    Lämna en kommentar:


  • endymion
    Gäst svarade
    Ursprungligen postat av Mia L
    Jag måste bara fråga en sak när jag ser alla recept. Varför använder ingen Broccoli i mixerna? Finns det något ämne som är farligt eller...
    Enda nackdelen med broccoli är att räkmixen inte luktar särskilt gott.

    Lämna en kommentar:


  • Wilhelm
    svarade
    Ska göra lite räkmix idag igen,
    och tänkte slänga in en ny ingrediens, nämligen torkad sjögräs.
    Köpte en stor påse Kinesisk soppa för ett tag seadan och i den var det en massa småpåsar med sjögräs.
    Jag gjorde en sådan soppa , men den smakade
    Någon som har mixat ner sjögräs i räkmix? Det kan ju inte vara skadligt.

    Lämna en kommentar:


  • malawijanne
    svarade
    Mitt häxmix recept.
    10kilo hela räkor
    5 kilo ärtor
    gelatinpulver en förpackning kan det innehålla 50 gram
    en matsked utav astaxanthin från linkan utav dom nya flingorna
    till 2 kilo färdig räkmix.Janne

    Lämna en kommentar:


  • Stelin
    svarade
    Mitt senaste räkmix recept:

    500gr Räkor(hela) mixat med 0,5dl vatten
    300gr Ärter
    8-9gr Vitlök

    1tsk Astaxanthin(Novasta från Bioreal.se)

    15-20ml Gelatinpulver(favorit) uppblandat i 50-60ml vatten

    Ibland har jag även i lite spirulina och har mer ärter än räkor.

    Lämna en kommentar:

Arbetssätt...