Räkmix recept

Kollaps
Det här är ett klibbigt ämne.
X
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg

  • tricoti
    svarade
    Jag fick tipset att använda Agar agar istället för gelatin.

    Lämna en kommentar:


  • StefanL
    svarade
    Ursprungligen postat av heljis
    Svängde ihop min räkmix idag, som ska ges till tropheus och mbunas.

    500g räkor med skal
    600g gröna ärtor
    450g hackad förvälld spenat
    2 krm vitaminpulver för tamfåglar (tror det var krm, det låg ett mått i burken)
    1 msk AstaPure astaxanthin
    50g gelatinpulver

    Några reflektioner: när jag tillsatte astaxanthinet blev smeten något mörkare och inte alls röd. Sist jag gjorde räkmix använde jag NatuRose astaxanthin och smeten blev mörkröd på sekunder i matberedaren. Ändå ska det här astaxanthinet vara mer än dubbelt koncentrerat.

    Gelatinet gjorde jag tydligen helt fel med, blandade det med vatten men hettade inte upp det innan jag rörde ner det. Får väl se hur det blir. Varför finns inte bruksanvisning för hur man använder gelatin i räkmix på förpackningen?
    Pulver/flingor ter sig annorlunda när det blandas in. Pulver fördelar sig betydligt snabbare och ger då en större effekt. Det är iallafall min teori. När flingorna smält samman med övriga ingredienser och upplösts så borde det bli liknande färg. Troligen doserade du mer pulver än vad du doserat med flingor. Flingor är mycket luft...

    Lämna en kommentar:


  • heljis
    svarade
    Svängde ihop min räkmix idag, som ska ges till tropheus och mbunas.

    500g räkor med skal
    600g gröna ärtor
    450g hackad förvälld spenat
    2 krm vitaminpulver för tamfåglar (tror det var krm, det låg ett mått i burken)
    1 msk AstaPure astaxanthin
    50g gelatinpulver

    Några reflektioner: när jag tillsatte astaxanthinet blev smeten något mörkare och inte alls röd. Sist jag gjorde räkmix använde jag NatuRose astaxanthin och smeten blev mörkröd på sekunder i matberedaren. Ändå ska det här astaxanthinet vara mer än dubbelt koncentrerat.

    Gelatinet gjorde jag tydligen helt fel med, blandade det med vatten men hettade inte upp det innan jag rörde ner det. Får väl se hur det blir. Varför finns inte bruksanvisning för hur man använder gelatin i räkmix på förpackningen?

    Lämna en kommentar:


  • Olorin
    svarade
    Gjorde ett nytt recept idag som knappt kan kallas räkmix eftersom det är en mindre andel. Men jag hoppas det här ska passa mina Apistogrammor.

    100 gram gröna ärtor
    200 gram alaska pollock
    300 gram frysta musslor
    300 gram räkor med skal
    3 klyftor vitlök
    2 matskedar Astaxanthin
    3 matskedar vatten

    Lämna en kommentar:


  • Crenicichla
    svarade
    Min mix / eller snarare senaste mix

    400gr räkor hälften skalat hälften med skal

    120gr musslor

    100gr spenat

    100gr ärtor

    2 vitlöksklyftor

    fishtamin taget i underkant men kanske 3-4ml

    Astantaxhin

    Lämna en kommentar:


  • kilova
    svarade
    Inte räkmix men ändå inom ämnet.

    Sera Fishtamin 1 ml
    Sera Tubifex 25 ml
    2-3st rejäla nypor spirulina flingor
    1,5kg Havregryn
    1kg Spenat (förvällt)
    1 litet salladshuvud (förvällt)
    0,5 DL Cyklops
    1 vitlöksklyfta

    50 g Agar agar (ej nödvändigt då mixen ändå håller ihop bra)

    Mixa mkt väl

    jag kör detta till mina tropheus och har gjort detta i 4 år nu..

    Lämna en kommentar:


  • Wilhelm
    svarade
    Jag gjorde lite räkmix igår med nytt receptur! Då jag inte har några troffar, så behöver jag inte ha så mycket ärtor

    1kg räkor med skal
    0,5 kg ärtor
    1 portion fiberberikad havrekli (1dl + 2 dl vatten, kokas enligt receptet på paketet)
    1 dl ciklidpellets (finmalen)
    ½ tsk astaxanthin
    1 rågad tsk vitlökspulver

    ingen agar agar denna gång då jag räknade med att havregröten skulle vara bindemedlet och det funkade faktiskt hyfsat bra.
    Men det hade nog räckt med en struken tsk vitlökspulver.
    Det luktar ganska starkt av vitlök i fysen och i akvarierna.

    Lämna en kommentar:


  • endymion
    Gäst svarade
    Mitt recept:

    2 kg räkor med skal (de rödaste jag hittar i frysdisken, för det är ENORM skillnad mellan påsarna)
    1 kg spenat
    1 kg ärtor
    0.5 kg kikärtor (ger bra konsistens)
    2 citroner utan skal (för fräsch doft och c-vitamin)
    0.4 kg sej
    0.2 kg musslor
    0.3 kg alfalfa och/eller mungbönsgroddar (fräsch doft samt inneåller mycker nyttigheter)
    1 hel vitlök (utan skal)
    ca 1 kg matrester exempelvis räkskal, frukt- och grönsaksrester (Men absolut inte potatis pga av stärkelsehalten, eftersom stärkelse är oxiderande och därmed drar ur syret ur vattnet)
    50 eller 75 gram agar-agar beroende på hur mycket matrester
    2 msk astaxanthinpulver (har inte provat linkans nya astaxanthin men då blir det nog 1 msk istället)

    Receptet har jag provat mig fram till och jag har försökt få en mix som håller ihop bra och luktar fräscht. Samt naturligtvis en mix som ger fiskar med fina former och färger och som dessutom leker bra.

    Lämna en kommentar:


  • Göran Å
    svarade
    Lite matnyttig information som jag hittat i någon tråd.


    Ursprungligen postat av Hogan1
    Min egen räkmix med följande ingredienser:


    1 kg räkor med skal
    700 gr gröna ärtor
    1 burk musslor i vatten
    Spirulina
    Gelatinpulver
    Multivitamin
    1/2 kuvert astaxhantin

    Mina Malawi blev fullständigt skogstokiga och det blev nästan slagsmål i tanken. Men det grumlade ganska mycket.

    Det där Agar-Agar måste jag prova nästa gång. Hur mycket behöver man och hur bereder man det?

    Till din sats får du en mycket fast mix med 25 gram Agar-Agar / endymion



    Ursprungligen postat av cichlids4fun
    Tja Albin.

    Kan du skriva ner hur du går tillväga när du tillsätter Agar-agar och om man ska kyla ner långsamt som man ska med gelatin....
    Ok så här gör jag, (och jag vet att det finns folk som gör något annorlunda med bra resultat också).

    Mixa alla ingredienser först, mixen bör ej vara allt för kall dvs åtminstone 5°C (ej frusen).
    Därefter lägger jag över allt i ett spann med stor bottenyta (för enklare omrörning).

    Sedan kokar jag upp 3 dl vatten tillsammans med 25 gr Agar-agar, en 25 grams påse räcker till ca 3 kg hyffsatt fast mix. För ännu fastare mix använd 25 gram till 2 kg.

    När man kokar upp Agaret måste man hela tiden röra runt annars bränner det fast. Bränner det fast går det inte ens få bort helt med Svinto. Man får inte heller stänga av och på plattan för då tappar man stor del av bindningseffekten. Utan tempen måste hela tiden öka tills man tar bort det från plattan. Agaret har kokat färdigt när det är som Hallonkräm.

    Därefter slår jag i det kokande agaret i hinken med övriga ingredienser och rör runt kraftigt tills det är ordentligt uppblandat.

    Därefter paketering och sedan direkt in i frysen.


    Man kan även göra superfast räkmix genom att värma upp hela mixen tillsammans med Agaret. Men antagligen går man miste om C-vitaminet då. / endymion


    Mvh Göran

    Lämna en kommentar:


  • Wilhelm
    svarade
    Ursprungligen postat av Göran Å


    Därför tycker jag att det vore praktiskt om vi kunde samla de olika recepten i en och samma tråd.


    Obs endast recept.... inga långa diskussioner som gör tråden omöjlig och ev stängd av forumsvärd......

    Bra initiativ! Bra med en tråd med bara recept!

    Lämna en kommentar:


  • StefanL
    svarade
    Min nuvarande räkmix:

    750g räkor -utan skal-
    1kg Gröna ärtor
    1 port Polenta Majsgryn -gröt-
    1 port Havrekli -gröt-
    1msk Vitlök -frystorkad-
    1pkt Askorbinsyra
    1msk Naturose astaxanthin
    Bindemedel: Agar agar och/eller Gelatin.

    Tillval som jag börjat använda igen:
    1dl Tropical Malawiflingor
    1dl Naturells Sojaprotein 73%

    Lämna en kommentar:


  • Göran Å
    startade ett ämne Räkmix recept

    Räkmix recept

    Räkmix är ofta ett hett och omdiskuterat ämne i många trådar på detta forum.

    Olika användares recept har därmed blivit spridda på massor av olika ställen, och har därmed blivit svåra att hitta.

    Därför tycker jag att det vore praktiskt om vi kunde samla de olika recepten i en och samma tråd.


    Obs endast recept.... inga långa diskussioner som gör tråden omöjlig och ev stängd av forumsvärd......



    Jag börjar med ett recept som jag har anv de gånger jag har gjort egen räkmix...kommer ursprungligen från Aquarium Malawis hemsida.


    Följande behövs:

    Mixer/matberedare med en bunke om ca. 1.5 l, plastpåsar alt. tomma glassbunkar (big pack).

    "Tropheus mix"
    0,3 kg oskalade räkor.
    0,5 kg gröna ärtor
    15 gram musslor
    1 tsk askorbinsyra
    (C-vitamin, kan köpas på apotek)
    15 ml gelatinpulver (Favorit gelatin)

    "Malawimix"
    0,4 kg oskalade räkor.
    0,4 kg gröna ärtor
    15 gram musslor
    1 tsk askorbinsyra
    (C-vitamin, kan köpas på apotek)
    15 ml gelatinpulver (Favorit gelatin)


    Räkorna tinas något och mixas/slås sönder i matberedaren/mixer, räkorna skall efter detta vara finfördelade och i konsistens "pure".
    Ärtorna och musslorna tillsättes och mixas till en fin massa eventuellt måste lite vatten 0.5- 1 dl tillsättas så att mixer/matberedaren kan arbeta. Ärtorna skall finfördelas så att inga skalbitar kan urskiljas.
    Askorbinsyran blandas ned i mixen.

    Gelatinpulvret rörs ned i ca 1 dl kallt vatten, låt stå en liten stund tills pulvret svällt till en fast "klump". Det nu svällda gelatinet smältes, alt.1 ställ koppen i mikrovågsugn på full effekt i en ½ minut, alt. 2 lös gelatinet genom att lägga koppen i en gryta med varmt vatten. Det nu lättflytande gelatinet rörs noggrant ned i mixen, det är viktigt att smeten inte är för kall när gelatinet tillsätts. Om mixern får arbeta ordentligt med smeten, vilket behövs om ingredienserna skall bli tillräckligt finfördelade, så ökar temperaturen på smeten till 40-50°C. En ljummen smet är en förutsättning för att gelatinet skall binda på rätt sätt. Om fodret "flyter" vid matning har ex. smeten varit för kall vid tillsättandet av gelatinet.

    Tappa snabbt upp räkmixen i plastpåsar och forma till platta kakor. Alt tappas smeten upp i glassbunkar, fyll i så att det går att stapla utan att bottnarna kladdar i underliggande smet. Låt allt stå kallt i +2 - +6 grader i 4 timmar ( för att gelatinet skall hinna binda ihop mixen ). Frys sedan in kakorna och bryt bitar som tinas i lite vatten innan matning.

    Använd inget annat foder till Tropheus, erfarenheterna från många duktiga akvarister är entydiga, räkmix är det enda foder som vi idag vet fungerar på lång sikt. Ovanstående recept är inte optimalt med avseende på vitamininnehåll och andra tillskott. Man bör tillsätta någon form av Multivitamin preparat till mixen för att tillgodose fiskarnas näringsbehov (1 tablett kan lösas i vatten och tillsättas).Man kan också variera mixen till Malawicikliderna genom att tillsätta ex. 100 g vitfisk eller lite torskrom. För Tropheus som är väl acklimatiserade kan man på sikt övergå till ett recept motsvarande Malawireceptet. Men vid nyinköpt fisk eller vid andra förändringar är Tropheus receptet det säkraste.


    Mvh Göran
    Senast redigerad av Göran Å; 10 January 2009, 23:06.
Arbetssätt...