Stuart Grant Cichlid Fund
Annons
För att se ditt medlemskort och se all information:
Logga in

Altolamprologus - Nordiska Ciklidsällskapet

Altolamprologus

Text: Christian Alfredsson

Inledning

Altolamprologus är ett släkte av ciklider inom familjen Cichlidae, med ursprung från Tanganyikasjön i Östafrika. Denna grupp av fiskar uppvisar enastående biologisk mångfald och anpassningar, vilket intresserar både akvarieentusiaster och forskare över hela världen.

Biologi och Taxonomi

Släktet Altolamprologus består av sex arter: A. compressiceps, A. calvus, A. fasciatus, A. sp. "Sumbu Shell", A. sp. "Compressed" och A. sp. "Lamprologus". Arterna varierar i storlek från 7,5 cm (A. sp. "Sumbu Shell") upp till 15 cm (A. fasciatus). De har en långsträckt och komprimerad kroppsform som är anpassad för att leva i klippiga miljöer.

Färgen på Altolamprologus arter varierar från svarta och vita mönster (A. calvus och A. compressiceps) till gyllene och koppar nyanser (A. fasciatus). Deras distinkta utseende och beteende gör dem intressanta att studera och ha i akvarier.

Ekologi och Anpassningar

Altolamprologus fiskar lever i klippiga biotoper i Tanganyikasjön, en av världens äldsta och djupaste sjöar. Dessa fiskar har utvecklat en rad anpassningar för att överleva i denna miljö. Deras komprimerade kroppar och kraftiga käkar gör att de kan leva och födosöka i klippiga områden med trånga utrymmen.

Reproduktion och Uppfödning

Altolamprologus arter är substratlekare, vilket innebär att de lägger sina ägg på fasta ytor såsom klippor eller insidan av snäckskal. Efter att äggen kläcks, vårdar både hanen och honan ynglen tills de är redo att klara sig själva. Denna reproduktionsstrategi ökar överlevnadschansen för ynglen.

Akvariehållning

Altolamprologus arter är populära inom akvariehobbyn på grund av deras intressanta beteende och attraktiva utseende. De trivs bäst i akvarier som efterliknar deras naturliga klippiga habitat, med tillräckligt med gömställen och ytor för att uppmuntra naturligt beteende. Dessa fiskar är relativt fredliga men kan bli territoriella, särskilt under lekperioden. Det är därför viktigt att ge tillräckligt med utrymme och gömställen för att minimera aggression.

Altolamprologus släktet erbjuder en fascinerande inblick i den biologiska mångfald


Sponsrat av


Fiskar som ingår i släktet Altolamprologus

Altolamprologus calvus

Pärl-calvus, Cameron Bay-calvus

Temperatur
24-27,5°C
Volym
100 cm & 175 l
Längd
15 cm
pH
8,8-9,3

Altolamprologus compressiceps

Temperatur
24-27,5°C
Volym
100 cm & 175 l
Längd
16 cm
pH
8,8-9,3

Altolamprologus fasciatus

Temperatur
24-27°C
Volym
100 cm & 200 l
Längd
15 cm
pH
7,8-9,3

Altolamprologus sp. "compressiceps shell"

Sumbu

Temperatur
24-27,5°C
Volym
100 cm & 150 l
Längd
10 cm
pH
8,8-9,3

Tillbaka till artregistret