Sälja till affärer.

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • malawijanne
    Banned
    • november 2005
    • 3217

    jag läste också igenom tråden idag, och som jag ser det har tropfrog rätt i det mesta, att affärer inte är beredda att betala dom svenska odlarna vad fisken är värd.
    och problemet är att alla små hobbyodlare är nöjd med en tetramin burk, något sådant är väldigt svårt att konkurrera mot.
    jag har faktiskt försökt att göra det i 15 år, och under dom 15 åren så har försökt att odla på bra fiskar, utvecklat mitt foder till dom, förbättrat min vatten kvalite, elen, vattnet har gått upp även foder har blivit dyrare.
    ja får jag mer för fisken nu, ja för 20 år sen fick 10kr,för 10 år sen tog 12 kr , fisken gick fortfarande att sälja, för ett år sen höjde jag till 14 kr total osäljbar, på grund utav att det finns så många småodlare kränger ut sin fisk så billigt, och jag tror faktiskt jag har gjort det mesta rätt med min fisk så att den har haft så bra förutsättningar som möjligt enligt kjell fohrmans kriterier, så det hjälper inte att göra så, man får inte mer för fisken för det.
    och det tråkiga i det hela när man tar en titt på vilka fiskar som affärerna har köpt in, så är det väldigt små och färglösa fiskar, samtidigt så vet jag att jag har frågat att om affärerna varit intresserade att köpa utav mig samma sorter.
    då har dom inte varit intresserade för att jag har varit 2kronor dyrare.
    och det är ju klart om affärerna visar upp så dålig kvalite på fiskarna, så är det väl inte undra på att folk inte köper deras fiskar.
    ja det är bara att konstatera, att det man inte kan förstå, det är bara att beundra.mvh janne

    Kommentar

    • Kjell Fohrman
      Användare
      • april 2002
      • 4619

      En del har hänt sedan denna tråd skapades (för 2.5 år sedan) och det är att yngelstorleken på cikliderna i de svenska affärerna har minskat (kanske har även storleken på annan fisk i affärerna minskat).
      Varför - kanske pga av att vi konsumenter och även affärerna har blivit mer och mer internationella och jämför gärna med priserna i andra länder. Tyvärr stannar det ofta med att det är bara är priserna som jämförs och inte storlek och kvalité. Det är ju nämligen som så att ciklidyngel (även annan fisk) i t.ex. Tyskland alltid har varit mindre än de varit i Sverige.
      Det kostar en hel del att dra en fisk de där extra 1-2 centimetrarna som gör att de får lite mer färg och man också lättare kan bedöma kvalitén. Och när sedan vi konsumenter ser att fisken är billigare i Tyskland så gnäller vi över priserna här, när så en seriös odlare vill leverera fisken i lite bättre storlek till en affär så vill inte affären köpa dom eftersom han kan köpa importerade betydligt billigare. Visserligen är dessa mindre, men eftersom "Svensson-akvaristen" hellre köper billig fisk så är det mer lönsamt för affären att köpa importerad småfisk.

      Vad kan man göra åt det - ja inte mycket om ens något - som odlare så får man anpassa sig om man vill fortsätta.

      Kommentar

      • MalawiMannen
        Användare
        • mars 2005
        • 207

        Ja jag ska ge mig in i detta oå lite även om jag vet att jag kommer få mot hugg
        Jag säljer huvuddelen av min fisk till en grossist .
        Mkt lite går till butiker för dom har valt att köpa av grossist o i slut ändan är det min fisk dom köper ialla fall men till ett dyrare pris. för jag säljer till en grossist som jag vet att dom flesta butiker här i Malmö köpe från i alla fall.
        sist men inte minst det sista går till privatpersoner som får ge 2/3 av butikspris .
        Men nu kommer ajg börja att föda upp till min egegn butik soom kommer bestå v mest fisk från "privat odlare" som kan visa upp fin fisk. kommer även göra hem besök hos dom för att se hur fisken har det.
        Tackar för mig så länge
        www.very-important.se
        Aquarizt Zentrum

        Nu ombyggd o fin
        Kika in vet jag

        Kommentar

        • blackened
          Användare
          • januari 2005
          • 1042

          Ett problem är att de flesta som sysslar med det här på hobbynivå gärna vill testa på att odla lite och kunna få något för fisken hos närmsta butik. Det stora problemet är att bara kanske 50-60% av den här fisken håller hög kvalité, och sedan faller hälften av den procenten bort för att man inte gett ynglen rätt mat, rätt utrymme, rätt vatten osv. I många fall är privatodlad fisk (själv har jag egentligen bara erfarenhet av troffar) bättre än den fisk som ramlar in från grossister och även SO-fisk är ibland sämre kvalitétsmässigt jämfört med en privatodlad troffe från en bra föräldragrupp.

          Jag tycker att man som butik inte ska dra alla över en kam utan faktist köpa in och betala bra till den privatperson som kan erbjuda högkvalitativa ungdjur. Att säga "Nja den här fisken är inte bra, du kan få en tia för den" är ju inte bra på något sätt förutom att det är ett effektivt sätt att fylla butikens kassa.
          Senast redigerad av blackened; 27 december 2006, 19:51.

          Kommentar

          • kaj.p
            Användare
            • april 2002
            • 2294

            Enig med Kjell Man säljer mer o mer "yngel" i butikerna Kolla bara ancistrus hitta en som är över 4 cm idag.
            Senast redigerad av kaj.p; 27 december 2006, 20:07.
            Diskussällskapet
            www.diskusforum.se

            Kommentar

            • Ante
              Användare
              • november 2002
              • 571

              visst säljs det mer yngel, varför? jo för att kunna sälja billigare, och sedan gnäller vi över att dom är så små, och då det finns större fisk är dom för dyra......
              det ska nog fan till för att vara handlare...

              Kommentar

              • malawijanne
                Banned
                • november 2005
                • 3217

                Ursprungligen postat av Kjell Fohrman
                En minst sagt märklig diskussion och när man läser den så förstår man varför det finns så mycket korsningar ute i affärerna, varför fiskarna har fel färg, varför fiskarna har så oproportionella kroppsformer. Denna diskussion handlar nästan enbart om hur man skall få så mycket pengar som möjligt för sina fiskar - inte hur man skall odla för att få fram kvalité och därmed få bättre betalt.
                Jag skulle vilja påstå att 95% av det som "privatodlarna" drar fram och levererar till affären är skräp och aldrig borde säljas.

                Det är nu ca. 15 år sedan som jag sålde min zooaffär (var då också samtidigt grossist) men på den tiden så köpte jag enbart in kvalitetsfisk - detta gjorde också att min affär hade ett utomordentligt gott rykte för hög kvalitet och då också var störst i Norden på akvariefisk (med specialisering på ciklider).

                Jag köpte inte en enda ciklid från en ”privatodlare” - pga av att det nästan alltid handlade om skräpfisk.
                Att jag ändå hade en så stor sortering på ciklider berodde på att jag hade avtal med vissa storodlare som odlade fisk (främst ciklider) åt mig.
                Jag ställde en hel del krav på dom och jag kontrollerade också regelbundet att dessa krav följdes.

                Dessa var bl.a.
                1/ Foder
                Fiskarna måste från starten ha en korrekt kost som gör att de utvecklas på rätt sätt - både vad gäller färg och kroppsform.
                De första veckorna (månaderna) är nykläckt artemia en självklarhet. Det ger fiskarna en bra basfärg samtidigt som det innebär att de måste jobba för maten, vilket ger en mer naturlig kroppsform än om de får en fet, proteinrik "död" kost.
                De första veckorna är självklart viktigast, men även fortsättningsvis så måste de födas upp på ett sådant foder som motsvarar deras naturliga diet och dessutom ger dem bra färger.
                Visst kan man snabbt "färga upp" en fisk för försäljning, men en sådan färg försvinner snabbt efter att kunden köpt fisken. Bra foder måste finnas med från den allra första matningen av ynglet fram till att slutkonsumenten köper det för att de starka färgerna skall sitta på "djupet".

                2/ Korsningar
                Massor av korsningar förekommer i handeln och det är oerhört vanligt med korsningar - antingen vanliga korsningar, eller genom sneakers.
                Speciellt vanligt är detta bland malawiciklider (samtliga malawi kan korsa sig med varandra) men även andra grupper av ciklider korsar sig lätt.
                Vad gäller malawi så ställde jag t.ex. som krav på odlarna att de i varje akvarium skulle ha maximalt två arter och då två arter som skiljde sig rejält utseendemässigt från varandra. Detta innebar inte att korsningar ändå kunde uppstå men det var åtminstone lätt att se när så skedde. Självfallet skulle varje artgrupp då innehålla flera av varje - aldrig udda fiskar i ett odlingsakvarium.

                3/ Utrymme
                Alldeles för vanligt i hemmaakvarier är att fiskarna dras upp för trångt. Gör de detta så kommer de sedan aldrig att kunna utvecklas på ett normalt sätt och sådana fiskar har inte i handeln att göra.
                Självklart är det inte bara utrymmet (storleken på akvariet) som påverkar detta utan även vattenbytena.
                Ett krav från min sida var då att odlingsanläggningen skulle vara tillräckligt stor satt i relation till hur mycket fisk som drogs fram och att det fanns bra rutiner för vattenbyten.

                4/ Kvantitet
                Tyvärr gör många odlare felet att de drar upp för många av en art och sedan dränker marknaden med dessa vilket gör fisken osäljbar. Får man fram många av en art så säljer man dom till alla affärer på en ort, på akvarieföreningarnas möten och idag också via internet. Detta gör att efterfrågan på denna art helt dör ut och nästa gång samme odlare försöker sälja en ny art (eller ännu värre - samma art igen) vill ingen affär ha dom eftersom de vet att denne odlares fiskar är osäljbara.
                Nu sålde jag i och för sig över hela Norden så jag kunde ta ganska många av vissa arter, men trots detta så förde jag alltid en långsiktig diskussion med varje odlare om hur många av varje art som jag var beredd att ta emot över ett år och satte priset i relation till detta.

                5/ Fel art
                Det hänger lite ihop med ovanstående men får ändå en egen punkt. Många odlar arter som det inte alls finns någon efterfrågan på, eller mycket liten efterfrågan på. Oftast rör det sig om arter som är oerhört lättodlade men ändå inte säljs i jätteomfattning – att komma med sådana yngel till en affär är rätt meningslöst. Bättre är att istället ta reda på vilka fiskar de vill ha och odal på dessa.
                Självklart förde jag även en diskussion med mina odlare om detta och fick satsa på att odla fiskar som det gick att sälja.

                6/ Vattenvärden
                Ett problem när odlare kommer till en affär med yngel är att deras yngel kan vara uppdragna i specialvärden, ofta vet de inte alls vilka vattenvärden de har i sina akvarier. Om dessa värden då skiljer sig mycket från affären kan det orsaka stora problem och svinnet på fisken kan bli stort.
                De som odlade åt mig kände självklart alltid till vattenvärdena i sina akvarier och dessa var oftast någorlunda anpassade till de värden jag hade i affären. Om värdena i något fall skiljde sig markant åt fick jag alltid reda på det i förväg och kunde vidta adekvata åtgärder för att inga tillvänjningsproblem skulle uppstå.

                7/ Avelsdjuren
                De fiskar som man odlar på måste både ha starka färger, ha en normal kroppsform och vara bra föräldrar. Sådana föräldrar - sådana barn brukar man säga och det stämmer nog ännu bättre på fiskar än på människor.
                Däremot var vildfångade föräldrar inget krav - i vissa fall så är t.o.m. urvalsodlade fiskar att föredra framför VF. Ofta var dock avlesdjuren vildfångade men det var nog mest av praktiska skäl - dvs det var lättare och går snabbare att få tag i fina VF föräldrar än odlade.

                Nåväl detta var i korthet de krav jag ställde på "mina" odlare - självklart ställde de i gengäld en del krav på mig (de sålde ju enbart till mig) som att jag tog alla deras yngel (förutsatt att det låg inom kvanitetsöverenskommelsen – se ovan), att jag skaffade fram avelsdjur och prylar till dom (de köpte detta till mitt inköpspris).

                Tyvärr är det så att kvalitén idag på de ciklider som odlas är väldigt låg och oftast skulle jag t.o.m. vilja påstå att singapore-odlade malawi håller en betydligt högre kvalitet än den genomsnittliga svenskodlade cikliden.

                Men visst, jag skrev ovan att 95% var skräp av det som privatodlarna drar fram, men då återstår ju 5% som jag ju då borde ha kunnat köpa in på min tid. Det var bara det att det skulle ha krävts för mycket jobb att kolla upp dessa odlare för att det för min del skulle vara värt besväret.

                Men visst, några undantag gjorde jag då och då från mina regler - några exempel
                1/ Det handlade om yngel efter mycket svårodlade och ofta dyra fiskar: Anledning - de som odlade sådan fiskar visste ofta vad de gjorde och en korrekt skötsel var en förutsättning för att de framgångsrikt skulle kunna odla och dra upp sådana fiskar.
                2/ De som på hobbynivå håller på med odling av tetror, barber etc. är oftast betydligt skickligare odlare än ciklidodlarna och därför är det mindre risk för dålig kvalité på ynglen när man köper in sådana fiskar.
                3/ När ungdomar odlade fisk så brukade jag också köpa (eller snarare byta mot yngel) in av dem för att uppmuntra dem till att hålla på med en trevlig hobby. Självklart sålde jag sedan inte dessa yngel utan de fick t.ex. utgöra förplägnad till mina dryga metern långa arowanor.

                Med all säkerhet har jag med ovanstående inlägg retat upp en del och det tänker jag inte be om ursäkt för snarare tvärtom - det vore kul. Kanske kan det bli en vettig diskussion ut av det - om inte strunt samma.
                Ciklidhälsningar
                Kjell
                jomen köper affärerna ändå bara mindre fiskar, plus att ibland är det fel namn på dom, även har jag sett bastarder som har kommit i sändningarna från utlandet och affärerna köper det bara för att dom får det 2kr billigare.
                då faller ju alla dom kriterierna som du satte upp kjell, så varför skulle vi odlare lägga manken till det spelar ju ingen roll då affärerna köper ju ändå bara det som är billigt.
                jag har nämnt det förut men jag kan nämna det igen, affärerna binder ris åt sin egen rygg. mvh janne

                Kommentar

                • Kjell Fohrman
                  Användare
                  • april 2002
                  • 4619

                  Ursprungligen postat av malawijanne
                  jag har nämnt det förut men jag kan nämna det igen, affärerna binder ris åt sin egen rygg. mvh janne
                  Jag har nämnt det förut ock kan nämna det igen
                  De zooaffärer som går absolut bäst om man kollar på PRV är de som bara har de absolut vanligaste fiskarna och absolut inga "konstigheter" som stora malawiyngel eller liknande. Har de några malawi överhuvudtaget så är det små golden och liknande.
                  Så man kan ju fundera på om de verkligen binder ris åt sin egen rygg - vad är det man säger - dom gråter hela vägen till banken

                  Jag tror förövrigt inte att det sätt som jag sålde på under 80-talet skulle fungera idag - tiden har sprungit ifrån oss Janne

                  Kommentar

                  • malawijanne
                    Banned
                    • november 2005
                    • 3217

                    Ursprungligen postat av Kjell Fohrman
                    Jag har nämnt det förut ock kan nämna det igen
                    De zooaffärer som går absolut bäst om man kollar på PRV är de som bara har de absolut vanligaste fiskarna och absolut inga "konstigheter" som stora malawiyngel eller liknande. Har de några malawi överhuvudtaget så är det små golden och liknande.
                    Så man kan ju fundera på om de verkligen binder ris åt sin egen rygg - vad är det man säger - dom gråter hela vägen till banken

                    Jag tror förövrigt inte att det sätt som jag sålde på under 80-talet skulle fungera idag - tiden har sprungit ifrån oss Janne
                    tack kjell där har vi ju förklaringen till att dom affärer som sysslar med malawiciklider, går så dåligt, det är ju för att dom köper in liten och fel namnsatt fiskar och även bastarder med påhittade namn. istället för att köpa in svenskodlad kvalitetsfisk med rätt namn och utan bastarder. ja som sagt var det är bara att beundra. mvh janne

                    Kommentar

                    • Tony
                      Användare
                      • april 2002
                      • 4594

                      Detta kan ältas i evigheter, men sålänge vi har marknadsekonomi är det till sist köparen som bestämmer. Vill ingen köpa de små bleka förkrympta ynglena kommer ingen butik att ta in dem. Vill ingen köpa dyra deluxefiskar kommer ingen ta in dem heller. Bevisligen tjänar butiken mer kronor per ledlagt arbete på att sälja och köpa fisk på det vis de gör.
                      Tony Englund

                      Kommentar

                      • malawijanne
                        Banned
                        • november 2005
                        • 3217

                        Ursprungligen postat av Tony
                        Detta kan ältas i evigheter, men sålänge vi har marknadsekonomi är det till sist köparen som bestämmer. Vill ingen köpa de små bleka förkrympta ynglena kommer ingen butik att ta in dem. Vill ingen köpa dyra deluxefiskar kommer ingen ta in dem heller. Bevisligen tjänar butiken mer kronor per ledlagt arbete på att sälja och köpa fisk på det vis de gör.
                        ja det är delvis rätt att marknaden bestämmer, men sedan så kan man lura marknaden
                        , med tex väldigt färggranna fiskar i burkarna istället för små sillar.
                        och enligt kjell så tjänade ju inte ciklidaffärer så mycket pengar på sina fiskar.
                        dom kanske skulle ändra taktik. mvh janne

                        Kommentar

                        • Qumarr

                          Jag tror helt klart det skulle finnas en liten men köpstark marknad för ciklider som avlats efter de punkter som kjell tog upp.
                          Kvalitet kostar som det heter men medvetna köpare har inga problem med att betala lite mer för något som de vet är bättre.

                          Sen har jag sett många bilder på detta forumet från folk som har egna lokaler, och deras fiskar ser ju nästan alltid roligare och att vara i bättre kondition än fiskar i zooaffärer, så jag skulle gärna köpt fisk av flera "hobbyodlare" här på forumet.

                          Kommentar

                          • MalawiMannen
                            Användare
                            • mars 2005
                            • 207

                            Ja men hos oss privat odlare så ska kunden pruta därför vet jag många som inte släpper ner privatpersoner i sina lokaler
                            O det är synd
                            tror jag har hjläpt många med råd vad det gäller deras fiskar
                            för många kommer tbx o är mkt tacksamma o det är kul när det händer
                            Men jag tycker att jag håller ett bra pris o har lagom med tid för dom
                            Det tycker jag är viktigt att man har även i butik men oftast är dom stressade
                            Det märkte jag att jag blev i den butik jag jobbade tidigare
                            www.very-important.se
                            Aquarizt Zentrum

                            Nu ombyggd o fin
                            Kika in vet jag

                            Kommentar

                            • Kjell Fohrman
                              Användare
                              • april 2002
                              • 4619

                              Ursprungligen postat av malawijanne
                              ja det är delvis rätt att marknaden bestämmer, men sedan så kan man lura marknaden
                              , med tex väldigt färggranna fiskar i burkarna istället för små sillar.
                              och enligt kjell så tjänade ju inte ciklidaffärer så mycket pengar på sina fiskar.
                              dom kanske skulle ändra taktik. mvh janne
                              Nja de tjänar inte pengar för att deras stora fiskar av hög kvalité inte efterfrågas lika mycket som små och billiga. Därför tvingas de också gå över till dessa.

                              Tror nog att även i framtiden så kommer det att säljas en del större yngel men det blir direkt från odlare till konsument men då blir det naturligtvis betydligt färre än vad som säljs idag.

                              Kommentar

                              • tezz
                                Användare
                                • februari 2006
                                • 1069

                                Den enda anledning det finns svenskodlad fisk i butikerna är att det fins folk som har det som hobby att föda upp fisk gratis till grossister
                                Idag ska allt vara så billigt som möjligt därför försvinner detaljhandel och mellanhänder och kvaliten blir sämre och sämre
                                Det är liksom mäniskas stora problem att girighet övergår förstånd tyvär

                                Kommentar

                                Arbetssätt...