Sälja till affärer.

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Kjell Fohrman
    Användare
    • april 2002
    • 4619

    #91
    Jag kan nog hålla med om att det är viktigt att konsumenten ställer krav, men som jag skrev i ett tidigare inlägg så är det långt ifrån alltid så lätt att direkt se om fisken är odlad på ett bra sätt.
    Detta har konsumenten svårt att avgöra när han köper fisken i affären och detta har affären svårt att avgöra när han köper fisken från odlaren.
    Självklart är detta något som den seriöse odlaren drabbas av och som jag ser det så är felet inte att de "oseriösa" odlarna får 1/20 av priset utan att de överhuvudtaget får betalt för sina fiskar.
    De seriösa odlare som jag känner skall självklart ha betydligt mer och får det också genom att de byggt upp ett samarbete byggt på ömsesidig respekt med någon affär/grossist som dessutom ofta hjälper dem genom att skaffa fra fram bra avelsmaterial samt foder till väldigt låga priser.
    Ciklidhälsningar
    Kjell

    Kommentar

    • StefanL
      Användare
      • augusti 2002
      • 10784

      #92
      citat:Men varje seriös samhällsvetare kan gå i god för att det är att konsumenten har alltid den marknaden han förtjänar. Så länge konsumenten inte ställer krav på handlaren så finns det ingen anledning för handlaren att ställa krav på sin leverantör.
      Visst visst...men hur många litar inte blint på handlarens råd? Vi som tillhör denna skala av ciklidfantaster med denna möjlighet till fakta och information genom internet eller föreningar har ju en helt annan möjlighet att köpa "rätt". I t ex NCS är det dryga 1000 medlemmar...utöver det kanske 3-4000 som bara läser på internet och inte är med i en ciklidförening. Alla andra som inte vet så mycket om fisk men som tycker att det är snyggt med ett akvarium hemma...det är dom som handlaren och grossisten har större ansvar för.

      Hur ska en konsument kunna ställa krav om de inte vet vilka kriterier som skall uppfyllas? Nej jag anser fortfarande att det är handlarens yttersta ansvar att sälja en bra produkt och att köpa in bra produkter från grossisten.

      Kommentar

      • Ola Svensson
        Användare
        • april 2002
        • 14633

        #93
        citat:citat:
        --------------------------------------------------------------------------------
        fiskarnas arvsanlag påverkas inte av hur de fötts upp.
        --------------------------------------------------------------------------------


        Där håller jag nog inte riktigt med, jag tror nog t.ex. att artificiellt kläckta yngel eller yngel från "skakade" honor får en sämre yngelvård i framtiden, men det är en annan fråga.
        Det har inte med arvsanlagen att göra. Arvsanlagen påverkas inte av hur fiskarna fötts upp, men miljön påverkar hur fiskarna blir. Att "rätta" till miljöeffekter kan man göra redan i nästa generation.
        Med vänliga hälsningar

        Ola

        Kommentar

        • Andess
          Användare
          • juni 2002
          • 31

          #94
          Kjell det var intressant det där med att odla fisk i en lokal på 20 kvm som du skrev tidigare. Vad bör man tänka på isåfall för att lyckas ? Vilken sorts fiskar etc tror du är mest "lönsamma" ? storlek på akvarier, foder mm. Du kanske kunde skriva lite mer om detta i någon kommande bok eller artikel ? Det är ju svårt att bli bättre om vi inte vet hur.

          Kommentar

          • Kjell Fohrman
            Användare
            • april 2002
            • 4619

            #95
            citat:Vad bör man tänka på isåfall för att lyckas?
            Om man har en så liten lokal och odlingen skall ge ett så stort överskott så är det självklart att man enbart kan odla fiskar som är rejält dyra - exempel på sådana är troffar och diskus.
            Hur man inreder lokalen är självklart avhängigt av vilka fiskar man väljer att satsa på - ett odlingskar för en stor grupp troffar resp. ett diskuspar ser ju t.ex. helt olika ut.
            Även foder beror ju på vilka fiskar man väljer, bortsett från att nykläckt artemia är första foder för de flesta fiskar.
            Ciklidhälsningar
            Kjell

            Kommentar

            • Andess
              Användare
              • juni 2002
              • 31

              #96
              finns det nån bra litteratur om hur man odlar proffessionellt ??

              Kommentar

              • daniel_i_malmö
                Användare
                • april 2002
                • 1338

                #97
                citat:Ursprungligen skickat av Kjell Fohrman

                De som på hobbynivå håller på med odling av tetror, barber etc. är oftast betydligt skickligare odlare än ciklidodlarna och därför är det mindre risk för dålig kvalité på ynglen när man köper in sådana fiskar.
                Så sant, så sant.

                (jag har själv nästan bara ägnat mig åt ciklider...)
                Tjugofem år med ciklider.
                http://www.malmoakvarieforening.se
                Centralamerika 2006
                Svart kaffe och drömmeri...

                Kommentar

                • Kjell Fohrman
                  Användare
                  • april 2002
                  • 4619

                  #98
                  citat:finns det nån bra litteratur om hur man odlar proffessionellt ??
                  Nja - det finns en väldigt bra bok som heter "Odling av akvariefisk" som skrivits av Hellmut Pinter men det är väldigt gammal och behandlar bara marginellt ciklider.
                  Kanske kan du hitta den på något antikvariat eller genom att annonsera på lite olika akvariesidor.
                  Ciklidhälsningar
                  Kjell

                  Kommentar

                  • Havs
                    Användare
                    • december 2004
                    • 607

                    #99
                    Vad blev det av den här snart 3 år gamla tråden?
                    Blev det någon artikel i CB eller någon annan fortsättning?
                    Jag tänker främst på om det blev någon artikel med titeln liknade " Hur hobbyodlaren bör göra för att det skall bli kvalitetsfisk."
                    Senast redigerad av Havs; 27 december 2006, 08:03.
                    Min zoon

                    Kommentar

                    • kaj.p
                      Användare
                      • april 2002
                      • 2294

                      Finns en amerikansk bok som är klart läsvärd o innehåller en hel del matnyttigt kostar heller inte mycket fick hem den via bokia för under 200 kronor för några år sedan Ser billigare ut nu. http://barronseduc.com/0764122088.html
                      Diskussällskapet
                      www.diskusforum.se

                      Kommentar

                      • PatrikMalmo
                        Användare
                        • maj 2005
                        • 4642

                        Ursprungligen postat av HazelCR
                        Vad blev det av den här snart 3 år gamla tråden?
                        Blev det någon artikel i CB eller någon annan fortsättning?
                        Jag tänker främst på om det blev någon artikel med titeln liknade " Hur hobbyodlaren bör göra för att det skall bli kvalitetsfisk."
                        Intressant diskussion som jag helt har missat. När det gäller odlingsbeskrivningar finns hur mycket som helst på internet, och en del i de två böcker som redan nämnts i tråden. Kruxet för många hobbyodlare är att de sällan har plats/tid att dra upp kvalitetsfisk - bara det att hålla ett gäng kulturer med levandefoder tar tid, plats och luktar en del (många respektive partners kan tycka ett akvarium är tjusigt, men därifrån till att hålla/odla artemia, maskar och flugor är det enligt min erfarenhet ett rätt långt steg). När det gäller första tiden i ynglens liv så duger det inte med torrfoder, anser jag - mycket och ofta levandefoder är grejen. Även till vuxna firrar som ska komma i lekkondition så är levande foder oslagbart.

                        Efter det kommer allt det med vattenkvaliteten, vilket är rätt tidskrävande om man inte har automatiska vattenbyten. Enligt min mening är det ett rätt stort projekt för hemmaodlaren att ens dra upp EN enda art med verklig kvalitet. Ta t ex vilken Mbuna som helst - först fina avelsdjur, sedan ett kar för odlingsgruppen, ett/flera spottkar samt några kar av varierande size för att dra upp ynglen. Tar säkerligen något halvår innan man kan producera något verkligt bra, om det inte sker några bakslag.

                        Flera bra generella tips för att dra upp kvalitetsfisk har Kjell redan levererat i tråden, och det är väl ungefär samma som framförs i de två böckerna. Kortfattat, så sköt om firrarna som om de var värda mer än sin vikt i guld, och du får fin fisk. Så enkelt är det faktiskt... (om man har bra avelsdjur vill säga). Tänker även på vad just Pinter sagt om det med Scalarer och "inavel". Många hävdar fortfarande att kass kvalitet på fisken handlar om just inavel, men det tror jag mycket litet på. Pinter gick i vart fall och köpte ett gäng "kassa" Scalarer och skötte om dem enligt alla konstens regler. Drog även upp yngel från dem enligt alla konstens regler, och se på fanken - det blev finfina Scalarer av dem.

                        Tycker diskussionen i denna tråd bitvis varit rätt trist, men bockar och bugar för Kjell - känner mig stärkt i min uppfattning att jag är på rätt väg!!

                        Hilsen,

                        P
                        Ingen fisk har läst böckerna.

                        Kommentar

                        • Ante
                          Användare
                          • november 2002
                          • 571

                          jag håller helt med Kjell om att det svåraste och viktigaste är att man ska hitta rätt kvalitet på föräldradjuren för att ha en vettig bas att odla på.
                          När jag höll på lite mer seriöst med discusodling för många år sedan gick jag på en massa minor innan jag fick tag på djur som var verkligen goda representanter att odla på.
                          Många drar upp yngel på allt dom får tag på och kallar sig sedan odlare...
                          jag har köpt fisk av ett antal sådana, naturligtvis osett eftersom jag bor där jag bor, och sällan blivit nöjd.
                          En gång fick jag hem en låda med discus med krokiga fenor, brutna linjer etc. av en "odlare"
                          -kyss mig i röven...

                          Det som retar mig allra mest är alla korsningar med fantasinamn, då har man i mina ögon helt tappat vad det är frågan om, att reproducera en art så bra man bara kan, vill man inte det och bara är intresserad av att få fram en massa fantasifoster, köp ett teckingsblock och färgkritor

                          Men jag har ockå blivit mycket positivt överaskad av många privatodlare som har haft en mycket fin kvalitet på sina fiskar och ibland är enda sättet att få tag på vissa arter att luska reda på någon inbiten akvarist som har specialiserat sig, då kan det bli riktigt kul

                          Kommentar

                          • Havs
                            Användare
                            • december 2004
                            • 607

                            Ursprungligen postat av PatrikMalmo
                            Intressant diskussion som jag helt har missat. När det gäller odlingsbeskrivningar finns hur mycket som helst på internet, och en del i de två böcker som redan nämnts i tråden. Kruxet för många hobbyodlare är att de sällan har plats/tid att dra upp kvalitetsfisk - bara det att hålla ett gäng kulturer med levandefoder tar tid, plats och luktar en del (många respektive partners kan tycka ett akvarium är tjusigt, men därifrån till att hålla/odla artemia, maskar och flugor är det enligt min erfarenhet ett rätt långt steg). När det gäller första tiden i ynglens liv så duger det inte med torrfoder, anser jag - mycket och ofta levandefoder är grejen. Även till vuxna firrar som ska komma i lekkondition så är levande foder oslagbart.

                            Efter det kommer allt det med vattenkvaliteten, vilket är rätt tidskrävande om man inte har automatiska vattenbyten. Enligt min mening är det ett rätt stort projekt för hemmaodlaren att ens dra upp EN enda art med verklig kvalitet. Ta t ex vilken Mbuna som helst - först fina avelsdjur, sedan ett kar för odlingsgruppen, ett/flera spottkar samt några kar av varierande size för att dra upp ynglen. Tar säkerligen något halvår innan man kan producera något verkligt bra, om det inte sker några bakslag.

                            Flera bra generella tips för att dra upp kvalitetsfisk har Kjell redan levererat i tråden, och det är väl ungefär samma som framförs i de två böckerna. Kortfattat, så sköt om firrarna som om de var värda mer än sin vikt i guld, och du får fin fisk. Så enkelt är det faktiskt... (om man har bra avelsdjur vill säga). Tänker även på vad just Pinter sagt om det med Scalarer och "inavel". Många hävdar fortfarande att kass kvalitet på fisken handlar om just inavel, men det tror jag mycket litet på. Pinter gick i vart fall och köpte ett gäng "kassa" Scalarer och skötte om dem enligt alla konstens regler. Drog även upp yngel från dem enligt alla konstens regler, och se på fanken - det blev finfina Scalarer av dem.

                            Tycker diskussionen i denna tråd bitvis varit rätt trist, men bockar och bugar för Kjell - känner mig stärkt i min uppfattning att jag är på rätt väg!!

                            Hilsen,

                            P
                            Jodå, Patrik , jag satt och läste igenom hela tråden imorse och blev nyfiken på om det hänt mer. De tipsen som finns i tråden har jag iaf läst. Det mesta matnyttiga stod Kjell för, sedan kom aldrig tråden igång ordentligt. Men det är väl så med många trådar att diskussionen ebbar ut.

                            Något tänkvärt i sammanhanget fick jag höra av en akvarist för ett tag sedan. Han formulerade sig så här ungefär.

                            "Det behövs 12 akvarium till varje fiskart för att man skall kunna tillhandahålla ständig tillgång till fisk i säljstorlek."

                            Det är ett ganska häftigt uttalande och jag tror att väldigt många inte alls tänkt sig att det behövs SÅ många kar till bara en art. Nu behöver ju inte hobbyodlare ordna ständig tillgång till säljbara yngel, men nog behövs det oftast fler kar än vad man förfogar över.
                            Senast redigerad av Havs; 27 december 2006, 13:37.
                            Min zoon

                            Kommentar

                            • Ante
                              Användare
                              • november 2002
                              • 571

                              mitt upplägg grundar sig inte direkt på att hela tiden kunna hålla en jämn tillgång på säljbar fisk, men ser ut som följer, Troffar som exempel:
                              en burk med lekgrupper, blandade individer, ej besläktade, varje par behöver sedan en annan burk för att spotta i och som honan kan gå i ett tag för återhämtning.
                              sedan tar jag ut yngelgruppen i en större burk för tillväxt.
                              sedan separerar jag honor och hanar för att undvika inavel i nästa generation och blanda honor och hanar från två olika föräldrapar. så att dom kan gå till vidare odling för egen del, eller försäljning.
                              vill jag sedan fortsätta med urvalsodling så måste jag ha plats för varje grupp att växa upp och färga ut så jag kan göra ett vettigt urval.
                              sedan börjar cykeln om igen beroende på hur stor odling jag vill ha, men 12 burkar går det mycket fort åt om man vill.

                              Kommentar

                              • tezz
                                Användare
                                • februari 2006
                                • 1069

                                Tycker 20kr för mbuna 30kr för happlisar är ett ok pris det är vad jag får
                                Att sälja för 10kr st till grossist och vräka ut fisk på marknaden är det att hobby odla
                                Tycker mer det är dårskap det vore lättare att ge dom pengar direkt och slippa allt jobb

                                Kommentar

                                Arbetssätt...