Jaguarciklid 2003 forts.

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • INXS

    #91
    Jag hade just nagon som berattade att dom altid andrade landskapet i akvariet nar dom bytte vatten for att undvika att fisken skulle ha fasta revir och braka (och for att hjalpa med dammsugningen - jag fattar inte var all smuts kommer ifran!!!!)

    Det var flera erfarna akvarister som sade det, jag trodde som du att man borde lata saker och ting vara.<img src=icon_smile_question.gif border=0 align=middle><img src=icon_smile_8ball.gif border=0 align=middle>

    Kommentar

    • FI
      Användare
      • augusti 2002
      • 3743

      #92
      INXS:
      "Jag hade just nagon som berattade att dom altid andrade landskapet i akvariet nar dom bytte vatten for att undvika att fisken skulle ha fasta revir och braka (och for att hjalpa med dammsugningen - jag fattar inte var all smuts kommer ifran!!!!)

      Det var flera erfarna akvarister som sade det, jag trodde som du att man borde lata saker och ting vara."

      Ursäkta om jag trampar någon på tårna men jag tror faktiskt inte att de som sade det där var så erfarna som de utgav sig att vara... Du kan nog lugnt köra vidare med det tankesätt du hade tidigare.
      Om man är tvungen att möblera om varje vecka för att undvika att fiskarna slåss så är det nog dags att plocka bort lite fiskar, det är åtminstone så jag känner då jag hör det där... Jag har svårt att se att en erfaren akvarist skulle ha karet fullproppat med fiskar och sedan möblera om varje vecka för att de inte ska slåss... Detta låter mer som något en nybörjare skulle göra än en erfaren akvarist, ta det där tipset med en stor nypa salt.

      Man lär ju inte få se mycket till lek heller om man möblerar om varje vecka... dessutom så får man ju aldrig se fiskarna visa sitt revirbeteende, är det inte därför man har ciklider? För att de inte bara "jönsar runt" helt planlöst liksom? ...för att de har revirplatser och för att de liksom gör sig ett eget litet hem i akvariet?
      Själv så tycker jag att det är just hur fiskarna beter sig i reviren som är det intressanta med ciklider samt att de leker och vårdar sina små. Gör man som de där erfarna akvaristerna sade så försvinner ju liksom tjusnigen med att hålla ciklider, då är det ju bättre att välja några "vanliga" fiskar istället...

      Jag kör nog vidare med det råd jag fick tidigare, det har fungerat jättebra hitills och så länge det fungerar så finns det ju ingen anledning att förändra något.
      Som jag sade:
      "If it ain't broken, don't fix it" <img src=icon_smile_wink.gif border=0 align=middle>

      Mvh Fredrik Isaksson

      Fredrik Isaksson
      Bildarkivet

      Kommentar

      • walle_1
        Användare
        • februari 2003
        • 708

        #93
        Mina fiskar börjar piggna på nu men dom har fortfarande lite prickar och imorrn är sista dagen för medicin. Så jag ökade salthalten lite till, har nu 3 msk per hundra liter. Räknade ut hur många procent det är: ca 0,045%. Det är alltså nästan ingenting om man jämför med vanligat saltvatten som är på över 3,5% och däröver (om jag inte minns helt fel).

        Sebrahannen attackerar det mesta nu iaf. Den största jaguarhannen (jo jag är 100% säker att han är en hanne nu) har han iaf lite respekt för. Han ger sig inte på honom i första taget. Sebrahonan får iaf mest stryk av han. Kommer väl en lek så fort jag har fyllt på vatten igen antar jag.

        Ringde iaf till granngården. Dom hade inga kalkstenar. Så det blir till och kolla på zoo nästa gång man är där. Ska iaf beställa vattentester så jag får veta mina värden, eftersom jag aldrig har kollat dessa. Vårt kranvatten har en hårdhet på 4 dGH tror jag och ett pH på ca 7,6. Men det ändras säkert i akvariet eftersom jag har rötter som sänker pH:t.

        MVH Martin

        MVH Martin

        http://m1.271.telia.com/~u27102612/

        Kommentar

        • walle_1
          Användare
          • februari 2003
          • 708

          #94
          Börjar klarna lite i karet nu.

          Ancistrusen, som jag har tvekat på hela tiden om det verkligen är en ancistrus dolichopterus eftersom jag tycker den är så fin, har nu börjat få lite småborst fram på huvudet vilket väl bekräftar att det är en skäggmunsmal?

          Största jaguaren är ju som sagt en hanne. De två mitt emellan verkar var honor om man ser till huvudformen. Det är också dessa två som slåss mest vilket tyder på att båda borde vara honor. Den minsta jaguaren är jag inte säker på men jag antar att det är en hanne eftersom han är LITE utanför.

          Sebrorna är jag också ganska säker på att jag har hane och hona eftersom det är sådan skillnad på deras former och färger. Plus att hannen uppvaktar honan ganska intensivt.


          MVH Martin

          MVH Martin

          http://m1.271.telia.com/~u27102612/

          Kommentar

          • walle_1
            Användare
            • februari 2003
            • 708

            #95
            De har ingen rädsla. Största delen av hjärnan används till att sköta de massiva käkarna och någon rädsla finns inte inprogrammerad. Ja, små "mannisar" kan förstås bli skrämda av håven, men inte "Big Guy". Hellre än att fly från en motståndare som är 100 gånger större, försöker han bita ansiktet av dig genom glaset!

            Ingen slang, algskrapa eller mänsklig hand var någonsin säker för hans attack; alla okända föremål naglades fast omedelbart och ingenting kunde skrämma honom. Jag hittade ofta innerfiltret utanför akvariet, eller blev avbruten av en plötslig krasch när "Big Guy" slog huvudet i täckglaset.

            Den slutgiltiga rovfisken

            Detta är den verkliga kvintessensen av deras varande. Den mest elementära delen av dess programmering. Stora eller små, "mannisar" slår alla andra ciklider när det gäller att sluka foderfiskar. Detta märks mest i ett multipel-monster sällskapsakvarium, där "mannisarna" äter upp alla guldfiskar innan de andra arterna ens fattat vad det är frågan om. Jag har sett baby-"mannisar" vända på en femöring för att snappa åt sig en vettskrämd foderfisk ur munnen på sin angripare, så snabbt att man måste se det för att förstå! De hjälplösa haplisarna eller slöa cichlasomorna och andra så kallade rovfiskar är inget motstånd. Har en guldfisk blivit utvald för terminering har den inte en chans.



            Detta är så härligt att läsa så man kan läsa det om och om igen <img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle>
            Läs hela artikeln på http://www.ciklid.se/ciklidbladet_ar...R=9503&LOPNR=4

            Jag läser förresten spanska, så jag tog mig tid att slå upp guapote. Det betyder snygging. Där ser man <img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle>.


            MVH Martin

            MVH Martin

            http://m1.271.telia.com/~u27102612/

            Kommentar

            • FI
              Användare
              • augusti 2002
              • 3743

              #96
              Martin:
              "Detta är så härligt att läsa så man kan läsa det om och om igen"

              Jag håller med, det där är en sjukt bra skriven artikel, bildspråket är verkligen klockrent. Suveränt skrivet! Jag börjar dessutom känna igen mig i det mesta han beskriver också, bl.a det där med foderfiskarna, orädslan och att jaguarhanen hoppar upp i täckglaset.

              Däremot så kanske jag inte själv tycker att alla deras påhitt är lika häftiga som artikelförfattaren vill få en att tro... Det där med att hanen hoppar upp i täckglaset är bara jobbigt... jag har ingen aning om varför han gör så, kanske vill han påkalla ens uppmärksamhet eller liknande... men jobbigt är det i alla fall.
              Sedan så tycker jag även att deras orädsla börjar bli ett problem...
              Så länge man har fingrarna utanför karet så är det ju jättekul att de är orädda, fiskar som gömmer sig hela tiden har jag oerhört svårt för, jag gillar när fiskarna är framåt och visar vem det är som är kung i karet osv. Men när man ska fixa något i karet så är det INTE särskilt kul att de är så orädda som de är... då är det bara jobbigt, extremt jobbigt.

              Mvh Fredrik Isaksson

              Fredrik Isaksson
              Bildarkivet

              Kommentar

              • walle_1
                Användare
                • februari 2003
                • 708

                #97
                Haha tycker det där låter skitbra jag. Jag har alltid varit ute efter en fisk som inte bakcar undan utan ger på allt som inkräktar. Jag tror jag har hittat rätt fisk. Ibland tvivlar jag lite på att dom ska bli sådär faktiskt, men du hade väl samma funderingar du också och aggressiviteten kommer väl. Efter vad jag har hört på alla forum så finns det ingen jaguar som är feg när den väl är vuxen. Tillväxtperioden nu kan vara lite jobbig tycker jag även fast dom växer extremt fort så vill man gärna att dom växer lite till. Annars är det ju kul och se när dom utvecklas också.

                Läste på ett forum om en oscar som hade dödat en jaguar. Alla sa att det var skitsnack och skrattade bara åt det. En oscar ska inte ha en chans mot jaguarens "skruvstäd" till käftar sa dom. Och det stämmer nog skulle jag tro för stora jaguarer ser otroligt muskulösa och starka ut. Enda chansen att en oscar ska kunna ta dö på en jaguar är att jaguaren är halvdöd före och att oscarn har revir där sas det.

                Låter ju som en riktig monsterfisk det här vilket jag hoppas mina blir också.

                Nu är medicinen slut och jag funderar på att fylla på karet ikväll igen när dom har fått gå i dagens kur ett tag. Saltar mer då så jag är säker på att det inte kommet tillbaks. Fiskarna äter sämre och det märks att dom inte är sig själv nu när det är så lite vatten. Algerna har iaf minskat nu eftersom det inte har varit så intensiv matning och det är ju bra. Kanske börjar få en bra balans nu så algerna inte klarar sig. När jag hade pirayorna i 160 liter så fick jag till en otroligt bra balans mot slutet. Inga alger, och smutsen bröts ner väldigt bra.

                MVH Martin

                MVH Martin

                http://m1.271.telia.com/~u27102612/

                Kommentar

                • FI
                  Användare
                  • augusti 2002
                  • 3743

                  #98
                  Martin:
                  "Jag har alltid varit ute efter en fisk som inte bakcar undan utan ger på allt som inkräktar. Jag tror jag har hittat rätt fisk. Ibland tvivlar jag lite på att dom ska bli sådär faktiskt, men du hade väl samma funderingar du också och aggressiviteten kommer väl."
                  Aggressionerna kommer, var så säker... Men jag tycker inte att du ska se det som någonting positivt eftersom det i regel bara blir en massa problem när aggressionen ökar. Mina var hur som helst inte heller aggressiva då de var mindre, de gömde sig när man skulle fixa något i karet och de backade undan från alla fighter med sebrorna. Men efter deras första lyckade lek så förändrades de helt och hållet och sebrorna som tidigare hade dominerat i karet jagades undan så fort de visade sig. Jaguarerna blev också mycket mindre rädda när man skulle fixa något i karet och sedan dess har alla dessa beteenden liksom förstärkts mer och mer och nu är de i princip inte rädda för någonting och de är även REJÄLT aggressiva under leken.

                  "Tillväxtperioden nu kan vara lite jobbig tycker jag även fast dom växer extremt fort så vill man gärna att dom växer lite till. Annars är det ju kul och se när dom utvecklas också."
                  Själv så tycker jag nästan att uppväxtperioden var den roligaste, det var då jag fick se dem jaga, nu är det omöjligt att få se dem jaga eftersom det i princip är omöjligt att hitta någon fisk som inte blir uppäten direkt... Även om det kanske är grymt att mata fiskarna med levande foder så tycker jag att du borde utnyttja den här perioden till att studera deras jaktteknik, det är förmodligen nu eller aldrig som du kan få se dem jaga, när de blir större så tar de allt på ett par sekunder...
                  Köp ett gäng lite större jättedanior(5-6cm) och sätt dig sedan med popcorn och cola och njut av showen. <img src=icon_smile_wink.gif border=0 align=middle>
                  Första timmarna kommer det att plaska rejält i karet men när de sedan ser att de inte kan fånga de blixtsnabba daniorna genom att bara kasta sig över dem så börjar de utveckla de jaktmetoder som jag har skrivit så mycket om tidigare. Det tog bara drygt två veckor för mina att sluka 20 jättedanior, det var iofs fruktansvärt dyr mat men det jag fick se under dessa två veckor kommer jag aldrig att glömma, vissa jakttekniker var så bisarra att det var svårt att tro att man såg rätt... Det var en show utan dess like, jag önskar att det kunde finnas något sätt att få se dem jaga på samma sätt nu när de är större men jag vet inte vad jag skulle använda för fiskar i så fall.

                  "Läste på ett forum om en oscar som hade dödat en jaguar. Alla sa att det var skitsnack och skrattade bara åt det. En oscar ska inte ha en chans mot jaguarens "skruvstäd" till käftar sa dom. Och det stämmer nog skulle jag tro för stora jaguarer ser otroligt muskulösa och starka ut. Enda chansen att en oscar ska kunna ta dö på en jaguar är att jaguaren är halvdöd före och att oscarn har revir där sas det."
                  Ingen regel utan undantag eller vad man nu ska säga... Alla jaguarciklider är definitivt inte tokaggressiva och det finns utan tvekan väldigt aggressiva påfågelciklider så varför inte?
                  Men det florerar ofantliga mängder överdrivna historier på nätet, speciellt när det gäller de större cikliderna, det gäller att filtrera rejält om man inte ska få en helt skev bild av de olika fiskarna.
                  För övrigt så ska du helst försöka undvika såna där trådar eftersom det i regel bara är ett gäng hormonstinna tonåringar som sitter och snackar skit... de tycker bara att det är häftigt när stora fiskar slåss och det blir liksom en slags tupp-fight-stämning som knappast gör att sanningshalten håller sig särskilt högt mot slutet. Filtrera rejält.

                  Mvh Fredrik Isaksson

                  Fredrik Isaksson
                  Bildarkivet

                  Kommentar

                  • walle_1
                    Användare
                    • februari 2003
                    • 708

                    #99
                    Vad kostar en jättedanio?


                    MVH Martin

                    MVH Martin

                    http://m1.271.telia.com/~u27102612/

                    Kommentar

                    • walle_1
                      Användare
                      • februari 2003
                      • 708

                      Tycker det är kul om fiskarna är extremt aggressiv jag. Hatar fega fiskar som gömmer sig hela tiden.

                      Att dom hoppar upp i täckglaset är inte lika kul. Det gjorde min ormhuvudsfisk också, han åkte till och med ur akvariet en gång, så se till att din håller sig i karet annars kan det bli trökigt. Ormhuvven andas ju trots allt luft så dom klarar sig ett tag på golvet, men som tur var så kom brorsan in precis och släppte tillbaka den. HAn var väl runt 35 cm och ganska mastig om man säger så=).


                      MVH Martin

                      MVH Martin

                      http://m1.271.telia.com/~u27102612/

                      Kommentar

                      • INXS

                        Jag tror att mycket med fiskars beteende beror pa hur dom tas hand om - DVS om man proppar ett gang stora ciklider i ett kar som ar for litet , underfiltrerat och inte har gomstallen kan det ju bli dods strid hur snabbt som helst. Da blir det den storsta och starkaste som vinner och om Oscarn ar storre an jaguaren sa vinner den.

                        En annan sak som jag tror har mycket med fiskarnas beteende att gora ar individuella tillvaxten. Jag har haft ciklider som vaxer fortare och langsammare ofta kann dom med snabbare tillvaxt havda sig battre. Detta ar en sak jag inte kan identifiera nar jag besiktigar fiskar jag tanker kopa.

                        Just nu har jag ett gang Red Devils som jag maste flytta till ett storre akvarium , den som har vaxt snabbast har herre pa toppen och jagar alla andra. Jag har lagt i mer och mer krukor och stenar till gomstallen sa det haller sig nagarlunda lungt.

                        Som Fredrik sager sa ar Jaguarernas jakt verkligen nagat att kolla in pa. Dom jagar som gaddor - gommer sig och vantar tills bytet kommer nara eller glider sakta mot bytet tills dom ar tillrakligt nara och da smaller det , allt som ar kvar ar ett moln av fjall.

                        Jag tycker att det kan jamforas med dom stora katterna i Afrika som sakta smyger sig narmare tills dom ar tillrakligt nara och da exploderar det. Och precis som katterna missa aven jaguarerna ibland.

                        Om man satter upp akvariet vettigt sa kan man iaktaga deras naturliga (?) beteende som jag tycker ar kul. Jag tror att dom mest viktiga sakerna ar detta: tillrakligt stort akvarium (1.3m och 300 liter minnst - hellst storre at ett par),mycket gomstallen som krukor, stenar ,grenar, plast- eller silkesvaxter, 25C, bra filtrering, bra mat(olika sorter), inte for stark belysning , 25% (eller sa) vattenbyte per vecka och nagonting att jaga + att halla pa stand, DVS en eller annan ciklid som liksom ser till att dom inte brakar med varandra.

                        Det finns sakert saker att tillaga men det har funkat bra for mig och jag tror att aven om man inte kann ha det direkt sa som jag har det sa kan man forsoka att ha det liknande - jag tror att Fredrik har det mycket liknande och hanns leker i ett.

                        En liten sidnotering : Mina har nu lekt igen men det konstigaste ar att det verkar som den storre jaguaren som jag trodde var hanen har blivit en hona medans den utstotta (som jag trodde var en hona) har blivit den dominerande hanen och den hanen som jag trodde var en hona har blivit utstott ????<img src=icon_smile_question.gif border=0 align=middle><img src=icon_smile_question.gif border=0 align=middle>

                        Kommentar

                        • FI
                          Användare
                          • augusti 2002
                          • 3743

                          "Vad kostar en jättedanio?"
                          13kr eller 16kr, jag kommer inte ihåg exakt.

                          Jag skaffade även sebraciklidsyngel för 5kr styck som jag sedan matade till jaguarerna men jag blev för blödig och var tvungen att sluta... De två största sebraciklidsynglena parade så småningom ut och de var de som jag hade i 120liters karet ända tills jag flyttade dit det större sebraparet. Det mindre paret flyttades till jaguarkaret där honan blev uppäten direkt men hanen finns fortfarande ibland oss och har konstigt nog lyckats befästa sin plats i karet där han lever i någorlunda harmoni tillsammans med de 4ggr större fiskarna. Tänk så konstigt det kan bli...

                          Mvh Fredrik Isaksson

                          Fredrik Isaksson
                          Bildarkivet

                          Kommentar

                          • FI
                            Användare
                            • augusti 2002
                            • 3743

                            INXS:
                            "Jag tror att mycket med fiskars beteende beror pa hur dom tas hand om - DVS om man proppar ett gang stora ciklider i ett kar som ar for litet , underfiltrerat och inte har gomstallen kan det ju bli dods strid hur snabbt som helst. Da blir det den storsta och starkaste som vinner och om Oscarn ar storre an jaguaren sa vinner den."

                            Jo jag tror också att det fungerar precis så där, de som har de aggressivaste fiskarna har förmodligen även de minsta akvarierna eller den sämsta inredningen. Kan man få fiskarna att känna att de är nöjda med sina revir så tror jag inte att de ger sig iväg och börjar ta ihjäl de andra fiskarna så där helt appropå bara...

                            "Jag tycker att det kan jamforas med dom stora katterna i Afrika som sakta smyger sig narmare tills dom ar tillrakligt nara och da exploderar det. Och precis som katterna missa aven jaguarerna ibland."

                            Jepp, det är precis i de där banorna jag också har tänkt, att de jagar som de stora kattdjuren. Kul att höra att någon annan har noterat samma sak.
                            Jag såg bl.a att mina jaguarer jagade i samband med matningen och detta kan man ju likna vid de stora kattdjurens jaktstrategi då de jagar sina byten när bytena betar gräs eller dricker vatten vid vattenhålen. När bytesfiskarna kom för att äta så låg jaguarerna i bakhåll och högg dem sedan en efter en. Minst sagt imponerande.
                            Vid missade attacker så väntade de också ut bytesfiskarna tills de hade lugnat ned sig och liksom sänkt garden innan de attackerade igen. Smart.
                            Jättedaniorna brukade de även hugga precis när lyset släcktes eftersom daniorna då tappade koncentrationen litegrann och liksom vimsade runt i mörkret på något sätt. Det plaskade alltid till när lyset släcktes och det var väldigt vanligt att man minuten senare såg att någon jaguar lite lugnt simmade iväg till sin grotta med en stjärtfena stickandes ut genom munnen.

                            Jag önskar verkligen att jag kunde få uppleva det där igen men jag gissar att det skulle kosta en hel del att skaffa stora jättedanior(10+ cm) eller liknande fiskar som skulle ge jaguarerna en match.
                            Jag lägger mitt hopp på jaguarynglena i yngelkaret och att de ska växa upp och visa upp samma härliga jaktmetoder som deras föräldrar.

                            "En liten sidnotering : Mina har nu lekt igen men det konstigaste ar att det verkar som den storre jaguaren som jag trodde var hanen har blivit en hona medans den utstotta (som jag trodde var en hona) har blivit den dominerande hanen och den hanen som jag trodde var en hona har blivit utstott ????"

                            Haha, det där var inte så lite komplicerat! ;D
                            Är det färgmönstret du tittar på eller har du sett deras genitalpapill och därefter kommit fram till det där du sade?
                            Om du baserar din upptäckt endast på färgmönstret så kan jag berätta att min hane konstigt nog brukar få exakt samma färgmönster som honan under själva leken, de är så identiska som de bara kan bli. Hanen har i princip inte en enda fläck på magen och de stora fläckarna på sidorna är kolsvarta precis som på honan... Helskumt.
                            Efter leken får han däremot tillbaka sitt vanliga fläckiga mönster och de stora fläckarna på sidan blir också mer diffusa bland alla de andra fläckarna. Men vid leken så kan man som sagt nästan tro att han är en hona...

                            Titta på de två första bilderna i den här artikeln, det är exakt en sådan förvandling hanen går igenom vid varje lek.


                            I den övre bilden ser hanen ut som en hona och i den nedre ser han ut som en hane, är det en sån där förvandlig du har sett i ditt kar också?

                            Mvh Fredrik Isaksson

                            Fredrik Isaksson
                            Bildarkivet

                            Kommentar

                            • INXS

                              Genitalia papillen - det verkar som om den enda jaguaren som ar med aggen nu och var vid sista leken ar den som jag trodde var hanen.

                              Det skumma ar att den jag trodde var en utstott hane (forst trodde jag det var en utstott hona) verkar vara en hane (aggror)den ar nu den storsta jaguaren men det ar ocksa den forsta gangen den har lekt.

                              Den jag trodde var en lekande hona verkar vara en hane enligt genitalian och ar utstott.

                              Den jag var SAKER var en hane verkar ha ett aggror och skulle da vara en hona.

                              Ojojojoj nu snurrar det i huvudet.<img src=extra_smiley_irked.gif border=0 align=middle>

                              Kommentar

                              • FI
                                Användare
                                • augusti 2002
                                • 3743

                                INXS:
                                "Ojojojoj nu snurrar det i huvudet."
                                Hehe jag förstår dig, vilken härva det verkar vara... ;P
                                Det här är väl det klassiska beviset på hur oerhört svårt det är att könsbestämma dessa fiskar till 100%.

                                Men nu ska vi se... benar vi ut det här så kanske vi kan komma fram till något bra som fler kan ha användning för.
                                Den största jaguaren är alltså vid äggen just nu, du trodde tidigare att det var en hane men det visade sig nu att den hade ett äggrör?
                                Hur är dess färgmönster? ...har den fläckar på magen eller ryggfenan? ...eller ser hon ut som en klassisk hona när man tittar på hennes färgmönster?

                                Den minsta jaguaren som du trodde var en hona visade sig alltså vara en hane om du tittar på genitalpapillen(hur det nu stavas)?
                                Hur är färgmönstret? ...har den fläckar på magen och ryggfenan?

                                Kan du se några markanta skillnader i kroppsformen hos dem förutom storleken? Har den lilla hanen en antydan till pannpuckel? ...eller ser han även rent kroppsligt ut som en hona?
                                Hur ser kroppsformen ut hos den stora honan? ...har hon ett typiskt feminint huvud utan antydan till pannpuckel eller ser hon ut som en hane rent kroppsligt också?

                                Lyckas vi bena ut de här frågorna så kanske vi kan komma fram till ett bra sätt att skilja på hane och hona. Om du har möjlighet att fotografera den lilla hanen och den stora honan så vore det jättebra, då kan vi alla hjälpas åt att hitta skillnaderna på dem.

                                Kul att det blev en till lek i alla fall
                                Jag minns att dina fiskar lekte samtidigt som mina förra gången så rent teoretiskt så verkar de följa ungefär samma "lekrythm", visst var det ungefär en månad sedan förra leken?
                                Hur stora är dina fiskar?

                                Mvh Fredrik Isaksson

                                Fredrik Isaksson
                                Bildarkivet

                                Kommentar

                                Arbetssätt...