Jaguarciklid 2003 forts.

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • walle_1
    Användare
    • februari 2003
    • 708

    #46
    vilken färg ska jag ta på mygglarverna isåfall?

    Jag tänkte ju beställa men vad händer om mygglarverna tinar under transporten, blir dom förstörd? (Dom ska ju trots allt färdas från gbg till södra norrland, kanske klarar sig iofs eftersom det inte är allt för varmt ute nu)

    MVH Martin

    MVH Martin

    http://m1.271.telia.com/~u27102612/

    Kommentar

    • FI
      Användare
      • augusti 2002
      • 3743

      #47
      Martin:
      Har du ingen akvariebutik i närheten av där du bor?
      Det låter vanskligt att beställa frysfoder på internet... Nu vet inte jag hur maten skickas osv men jag gissar att den inte kommer i en frysbox... <img src=icon_smile_wink.gif border=0 align=middle>
      Hur som helst så är det nog ingen succé om maten skulle tina gissar jag.
      Torrfodret däremot är det ju inga problem med så länge förpackningarna inte är öppnade osv.

      Det finns fyra storlekar av Hikari's pellets så vitt jag vet. Baby, mini, medium och large. Jag är lite osäker men jag tror att det var mini-storleken jag hade, de var i alla fall ca 3-4mm i diameter, de jag har nu heter "large" och är ca 8-10mm i diameter.

      Appropå mygglarverna så fungerar det med alla färger, de röda är däremot allergiframkallande så de kan ju vara bra att undvika... men de svarta och vita fungerar jättebra. Mysis och krill är som sagt också bra.

      Mvh Fredrik Isaksson

      Fredrik Isaksson
      Bildarkivet

      Kommentar

      • INXS

        #48


        Kommentar

        • INXS

          #49
          Jag var bara lite lat att skriva om allt.

          Fargen pa en av dom har blivit mycket mork , jag tycker det ser valdigt fint ut - skulle vara kul om man hade en helsvart jaguar.

          Angaende maten: jag har kort med hackade raker som dom ater ganska bra om man fastar dom i en dag sa dom blir hungriga. Den forsta gangen man matar nagot nytt ar det alltid svarare och det ar bra om man kan fa dom att bli hungriga. Levande foda verkar vara mest poppis, typ guppy, mygglarver,mask och aven sniglar. Men ni gor ratt i att mixa up det och mata olika grejor.

          Jag har sett mina jaga efter smafisk nar dom redan hadde 4st i munnen som fortfarande var levande. Ofta har dom en och nar dom ger sig pa en till kommer den som ar i munnen undan.

          Walle-1 , jag tror att 13-15cm ar ungefar nar dom borjar leka. Men det verkar som om tillvaxten blir hammad nar dom borjar leka.

          Nar du har ett par som borjar jaga alla andra bort fran en plats, borjar grava och rensa stenar kan du paskynda det med att gora ett 20-50% vattenbyte med ett par grader varmare vatten sa brukar det starta.

          Kommentar

          • walle_1
            Användare
            • februari 2003
            • 708

            #50
            ska på zoo idag och köpa vita mygglarver. Krill hade han inge för dom sålde han så dåligt av, mysis skulle han få hem på fredag så det väntar jag med.

            Kanske ska kolla om han har nå zebraciklider också. Isåfall plockar jag ut tilapiorna. Men hur stort par kan jag ha med jaguarerna, kan zebrorna bli för aggressiva om dom är lika stor som jaguarerna, jag menar zebrorna leker ju i den storleken och jaguarerna kasnke inte får en lugn stund.


            MVH Martin


            MVH Martin

            http://m1.271.telia.com/~u27102612/

            Kommentar

            • jinnarparen
              NCS Medlem
              • april 2002
              • 2670

              #51
              Hej

              Kan man vänta så länge som möjligt med att få fiskarna till att leka så blir framför allt honorna större. Jag har upplevt att honorna växer dåligt efter det att de lekt ett par gånger. Hanarna växer däremot på som vanligt.
              Efter en tid ser det rätt så dumt ut med en liten hona till en stor hane. Honan har dessutom det lite lättare att klara sig från hanen om han skulle surna till.
              Att honorna växer sämre har väl sin naturliga förklaring. Det kostar åt en hel del energi om man som t ex jaguarhona skall kunna fylla en botten på fjärdedels stekpanna med ägg.
              Jag har ett Jack Dempsey par där första lekarna kom väldigt tidigt. Hanen är närmare 15 cm nu, medans honan inte är mycket större än 8 cm.

              Åter till CA

              Det är där jag hör hemma

              Kommentar

              • walle_1
                Användare
                • februari 2003
                • 708

                #52
                Köpte ett zebraciklidspar idag när jag var på zoo, köpte även vita mygglarver som funkar kanon.

                Tilapiorna som nu befinner sig i fiskhimlen har fått lämna plats åt zebrorna. Jag fick zebraparet billigt för dom var lite tilltuffsad, hoppas det inte är någon sjukdom bara. Jag tror att det beror på sällskapet som hade på zoo:t en clarias mal på säkert över 30 cm. Fy fan va grym han såg ut. Zebrorna är iaf riktigt stor ca 13 cm skulle jag tippa så jaguarerna har inte mycket att säga till om (inte än iaf<img src=icon_smile_evil.gif border=0 align=middle> )

                Jag köpte iaf inge pellets eftersom jag tror att det inte funkar iaf. Så jakten på den perfekta räkmixen fortsätter. Kanske ska prova med den jag började med, hälften hela räkor, hälften torsk och 1 äggvita. Den senaste med fågelkött har jag iaf slängt eftersom jag fick reda på att kött som inte kommer från vattnet förorenar eller är direkt onyttigt för fiskarna. Har läst någonstans att fisk har svårt att smälta fett från varmblodiga djur, och det stämmer ju för när jag gav mina pirayor köttfärs som var ganska fet så sket dom ut långa vita trådar som troligen var till stor del gjord av fett.


                MVH Martin

                MVH Martin

                http://m1.271.telia.com/~u27102612/

                Kommentar

                • FI
                  Användare
                  • augusti 2002
                  • 3743

                  #53
                  Martin:
                  "Zebrorna är iaf riktigt stor ca 13 cm skulle jag tippa"

                  Ajajaj... vakta karet VÄLDIGT noggrant nu i början, har du otur så rensar sebraparet rent i karet ganska snabbt om de får för sig att börja leka. Gå gärna tillbaka och läs den gamla jaguartråden där jag hade problem med sebrorna, du kanske kan undvika att göra samma misstag som mig om du lägger dina kort rätt nu redan i början.

                  Mvh Fredrik Isaksson

                  Fredrik Isaksson
                  Bildarkivet

                  Kommentar

                  • walle_1
                    Användare
                    • februari 2003
                    • 708

                    #54
                    Inte har jag sett att du har haft några problem, gick även tillbaka nu men hittade inget. Vad var det för problem då?

                    Jag tror ändå inte att dom kan göra så stor skada mot jaguarerna. Jaguarerna har ju trots allt större mun än zebrorna även fast dom är mindre. Dom har även utrustad sig med huggtänder på senaste tiden så jag tror nog att dom klarar sig. Det såg iaf inte ut att vara några problem igår men iofs så var zebrorna nyflyttat och lite seg.


                    MVH Martin

                    MVH Martin

                    http://m1.271.telia.com/~u27102612/

                    Kommentar

                    • FI
                      Användare
                      • augusti 2002
                      • 3743

                      #55
                      Martin:
                      "Inte har jag sett att du har haft några problem, gick även tillbaka nu men hittade inget. Vad var det för problem då?"
                      Det stod i den allra första jaguartråden, det var på den tiden då jag mest pratade med mig själv så jag kanske inte förklarade det så tydligt...

                      Hur som helst, sebrorna tog i alla fall över hela karet när jaguarerna var mindre och de slogs dessutom typ hela tiden och jaguarerna såg stundtals ut rätt skabbiga... Jag lyckades få det hela att fungera någorlunda genom att dela av karet med en stor rot och växter men sebrorna tog sig ändå förbi "väggen" ibland och spöade upp jaguarerna. Problemet var att sebrorna lekte, fick massor av yngel och blev tokaggressiva medan jaguarerna fortfarande kämpade på med sin första lek som dessutom blev misslyckad... Det var först efter att jaguarerna hade lekt och fick yngel som de började kunna slå tillbaka, tidigare så dominerade sebrorna totalt i karet.

                      Efter jaguarernas andra lek så ändrades dock detta och det var då som jaguarerna tog tillbaka karet av sebrorna och till slut även såg till att jag flyttade sebrorna till 120-liters karet de går i nu.
                      Men observera att jaguarerna var ganska stora då, hanen var nog en bra bit över 15cm och honan en bit under, det är främst pga detta som jag tycker att du bör vakta karet ordentligt eftersom dina jaguarer är så pass "små" ännu. Jaguarciklider på 10cm är bara ungfiskar medan sebraciklider på 13cm är flera år gamla och i en helt annan nivå aggressionsmässigt.

                      Men visst har du rätt i att sebrorna kanske inte kan göra så stora direkta skador på jaguarerna, däremot så kan de stressa dem så att de blir sjuka och bita sönder fenorna osv.

                      Men nu ska jag inte skrämma upp dig totalt här, håller du bara koll på karet och gör ändringar om det börjar barka iväg åt något håll så ska det nog gå bra. Av det jag har hört så kan det hända att mitt sebraciklidspar är aggressivare än vanligt så har du tur så kanske det inte blir några problem alls. Men håll som sagt ett vakande öga på karet...

                      Ett litet råd bara, försök dela av karet ordentligt redan nu i början, dela av med med rötter, växter, stenar eller vad som helst. Skapa liksom potentiella revirplatser som är placerade långt ifrån varandra och skapa dem så att fiskarna inte kan se varandra hela tiden. Jag skaffade en jättestor rot och placerade den mitt i karet i samma veva som mina sebror härjade som värst och det var den roten som på många sätt tog bort mycket av eländet. Den roten gör för övrigt precis lika stor nytta idag när jag har citrinellumen i karet och hade jag inte haft roten så hade det garanterat varit kaos i karet just nu. Så var noga med inredningen, det lönar sig på alla möjliga sätt.

                      Mvh Ferdrik Isaksson

                      Fredrik Isaksson
                      Bildarkivet

                      Kommentar

                      • walle_1
                        Användare
                        • februari 2003
                        • 708

                        #56
                        Mina zebror verkar iaf vara väldigt lugna och nästan lite flummiga, så det är nästan lurt om dom inte har någon sjukdom ändå. Honan står bakom innerfiltret hela tiden om hanen kommer dit så kommer hon fram ett tag men sticker sedan inte där igen.

                        Hanen har en ganska rejäl puckel på skallen, även honan har lite puckel. Är detta möjligt att honor får puckel eller har jag två hannar? Eftersom den ena gömmer sig bakom pumpen hela tiden så kanske den andra större är dominant? Men när lyset har släckts så simmar dom sida vid sida och ser verkligen ut som ett par. Den mindre "honan" har även annan kroppsform, spetsigare huvud och mindre utdragna fenor. Så det borde vara en hona, det enda som gör att jag tvivlar är puckeln.

                        Måste zebrahonor ha röd färg på fenan och buken eller kan dom vara utan också?

                        Kanske jag har fått tag på några riktiga pensionärer eftersom även honan har lite antydan till pcukel.


                        MVH Martin

                        MVH Martin

                        http://m1.271.telia.com/~u27102612/

                        Kommentar

                        • FI
                          Användare
                          • augusti 2002
                          • 3743

                          #57
                          Martin:
                          "Måste zebrahonor ha röd färg på fenan och buken eller kan dom vara utan också?"
                          Alla honor jag har haft och sett har haft orange mage men min erfarenhet sträcker sig inte så långt så jag törs inte dra några slutsatser av detta.
                          Låt oss fråga de mer erfarna personerna istället, om de nu fortfarande läser den här tråden...

                          Chrillo, du hade väl odlat sebraciklider ganska länge, vet du om honorna alltid har orange mage?

                          jinnarparen, du hade väl också en hel del erfarenhet av sebraciklider, vet du hur det ligger till med detta?

                          Ola Svensson, du om någon har har säkert ett bra svar på detta.
                          Måste sebraciklidshonorna alltid ha orange mage och orangefärgade fenor osv eller kan de vara utan också? ...och en bonusfråga, kan honorna ha en puckel?

                          Mvh Fredrik Isaksson

                          Fredrik Isaksson
                          Bildarkivet

                          Kommentar

                          • jinnarparen
                            NCS Medlem
                            • april 2002
                            • 2670

                            #58
                            Hej

                            Att sebraciklidhonorna alltid skall ha röd färg på buken stämmer inte. Jag har vid ett antal tillfällen haft honor som inte har haft en tillstymmelse till färg, de har dessutom lagt ägg vilket borde bevisa att jag har rätt. Jag tror snarare att det det här med färg beror på vilken variant man har fått tag på. Liknande gäller elfenbenscikliderna. Vissa honor har extremt mycket färg på fenor och buk, andra har ingenting.
                            Är sebrorna uppemot 13 cm så har de nog ett antal år på nacken. Gäller det också den förmodade honan så är de gamla. Det tar tid för en hona att bli så stor. Jag har aldrig haft en så stor hona.
                            Att de tar det lugnt nu i början har också sin naturliga förklaring. De har ju inte varit i sin nya miljö så länge. Är de inte för gamla så lär de nog snart sätta fart på övriga medinnevånare

                            Åter till CA

                            Det är där jag hör hemma

                            Kommentar

                            • walle_1
                              Användare
                              • februari 2003
                              • 708

                              #59
                              Honan är absolut inte lika hög och grov som hannen men hon är nog inge kortare iaf kanske litegrann men inte mycket, max 1 cm. Hanen är iaf på hon bara hon kommer fram från pumpen så han är nog leksugen skulle jag tro, men hon bara sticker ifrån han.

                              MVH Martin

                              MVH Martin

                              http://m1.271.telia.com/~u27102612/

                              Kommentar

                              • FI
                                Användare
                                • augusti 2002
                                • 3743

                                #60
                                Titta så vackert! <img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle>


                                De har gjort det igen!
                                Den här gången kom det mer eller mindre som en chock, en glad sådan iofs, hanen har inte bråkat med honan den här gången utan han har egentligen bara flirtat med henne som vid deras första lek. Detta har aldrig gett någon lek sedan de blev större, hanen har alltid "varit tvungen" att bråka och härja innan honan till slut har gått med på att leka.
                                Antingen så börjar de bli ett stabilare par nu eller också är det citrinellumens närvaro som gör att jaguarhanen är lite mer försiktig, eller också är det något annat som jag inte känner till ännu...


                                När jag ändå var i farten med kameran så passade jag på att fota en av mina tre kvarvarande småttingar som går i yngelkaret. Det är bara 3st kvar just nu, de dog som flugor för någon vecka sedan och jag vet inte riktigt vad som hände faktiskt... men 3st har i alla fall överlevt och det är jag ju glad för, här är en bild på en av dem.


                                Mvh Fredrik Isaksson

                                Fredrik Isaksson
                                Bildarkivet

                                Kommentar

                                Arbetssätt...