Jaguarciklid 2003 forts.

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • FI
    Användare
    • augusti 2002
    • 3743

    #31
    Nu har jag skaffat mig en egen digitalkamera, det var en budgetvariant(ca 2500kr) och den tar givetvis inte lika bra bilder som brorsans kamera som jag har använt tidigare, men för att vara så pass billig så är den riktigt bra faktiskt.
    Här är några exempel.



    Som ni kan se i den andra bilden så flirtar hanen för fullt med honan, han spänner sig och slår med fenorna så fort hon närmar sig. Förhoppningsvis så får inte hanen frispel den här gången och börjar attackera honan, han slutade ju när citrinellumen kom dit så jag hoppas verkligen att han inte har tappat respekten för citrinellumen ännu. *hoppas hoppas* <img src=icon_smile_wink.gif border=0 align=middle>

    Mvh Fredrik Isaksson

    Fredrik Isaksson
    Bildarkivet

    Kommentar

    • FI
      Användare
      • augusti 2002
      • 3743

      #32
      Kolla in gapet!


      Vad är det jag ser där inne egentligen? ...är de där taggiga "benen" någon del av huvudet, typ tänder eller något, eller vad är det frågan om egentligen??
      Jaja, skojig bild var det i alla fall. <img src=icon_smile_wink.gif border=0 align=middle>

      Mvh Fredrik Isaksson

      Fredrik Isaksson
      Bildarkivet

      Kommentar

      • walle_1
        Användare
        • februari 2003
        • 708

        #33
        Det man ser bak i munnen är gälräfständerna, vet inte vad de har för funktion egentligen men de är iaf från dessa som den röda delen av gälarna sitter. Detta är som bågar som själva det röda gälarna med alla blodkärl sitter på. Taggarna vet jag inte vad de är till men kanske någor sorts skydd eller nåt, vet ej. De används inte så vanliga tänder iaf. Se vad man vet om man är fiskare <img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle>

        Gjorde en ny räkmix idag men jag körde med lite mer torsk idag och skalade räkor, det verkade inte vara lika populärt men vi får se när hela kakan är fryst kanske går bättre då.

        Vad är det för kamera? megapixlar?

        MVH Martin

        MVH Martin

        http://m1.271.telia.com/~u27102612/

        Kommentar

        • FI
          Användare
          • augusti 2002
          • 3743

          #34
          walle_1:
          "Se vad man vet om man är fiskare"
          Jo minsann, mycket imponerande! Själv hade jag inte en blekaste aning...
          Vet du vilka tänder de använder för att tugga hårda saker som t.ex pellets? Ibland kan de sluka 3-4 stora hikaripellets samtidigt som de sedan tuggar i sig med munnen stängd... Tänderna framme på "läpparna" kan de ju inte använda eftersom munnen är stängd, har de fler tänder en bit in i munnen som de använder till detta? ...eller är själva käken och "gommen" så pass hård att den kan krasa sönder pelletsen?
          Förlåt för alla dumma frågor men jag blev plötsligt bara så intresserad eftersom jag aldrig har tänkt på hur fiskarna egentligen är skapta.

          Kör du med räkmix som huvudfoder nu eller får de fortfarande lyxmat. <img src=icon_smile_wink.gif border=0 align=middle>

          Kameran är en utgående Sony-modell och en 2-megapixelskamera, Sony DSC-P50 är hela namnet. Jag kikade på nätet och såg att ordinariepriset låg på ungefär 5000kr och eftersom Elgiganten sålde ut den för ca 2500kr så var det inte så mycket att fundera på. Det är bara att tacka och ta emot. <img src=icon_smile_wink.gif border=0 align=middle>

          Mvh Fredrik Isaksson

          Fredrik Isaksson
          Bildarkivet

          Kommentar

          • walle_1
            Användare
            • februari 2003
            • 708

            #35
            Hej!

            "Vet du vilka tänder de använder för att tugga hårda saker som t.ex pellets? Ibland kan de sluka 3-4 stora hikaripellets samtidigt som de sedan tuggar i sig med munnen stängd..."

            Fiskar tuggar inte dom sväljer helt, det som går in i munnen brukar oftast också gå ner i svalget. De tuggar alltså inte. Jag har också sett det du beskriver att de liksom hostar med stängd mun liksom, jag tror att det är för att vända maten på rätt ledd så det går ner. En typisk sak för jaguarerna är väl att dom packar in mer än vad de klarar av att svälja, mina t.ex. iaf den största kan packa in 3-4 bitar av räkmixen eller maskar sen måste han spotta ut allt för att sedan svälja en i taget. Har även läst om extremfall att jaguarer spar småfisk som lever i munnen för att vänta på att det smälter i magen, för att sedan svälja det som finns i munnen. Ganska glupsk fisk <img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle>.

            "Kör du med räkmix som huvudfoder nu eller får de fortfarande lyxmat."

            Vad menar du med lyxmat?

            Jag kör med räkmix som huvudfoder nu och har gjort det en längre tid, eftersom jag tycker det ger en bra tillväxt och verkar även vara populärt i smakväg. Ett plus är ju att man kan bestämma ingredienser själv vilket gör att man kan förbättra den hela tiden. Gjorde ju som sagt en ny igår och den innehöll väl ungefär:

            50% torsk
            40% räkor (hela och skalade)
            ca 2 msk pellets (sera granumeat som jag krossade till mjöl)
            6 st hackade daggmaskar
            1 ägg (råkade tappa i äggulan)

            Procentantalen är bara ungefär.

            Jag började med skalade räkor men jag hittade några hela så jag slängde i dom också. När jag provade med allt utom maskarna och hela räkor så verkade det inte vara så populärt, antagligen berodde det på pelletsen för det luktade pellets av blandningen och den gillar dom inte. Jag slängde alltså i hela räkor (som ska var bra för fiskarnas färger) och hackade mask i småbitar så det skulle bli masksmak på det hela. Testade den alldeles nyss och den funkade kanon. Verkar som dom tar det hellre när den är fryst. På detta vis lyckades jag smyga i lite pellets som har bra proteininnehåll och även innehåller spirulina som cokså ska vara bra för fiskarnas färger. Det blev ju inte så mycket pellets men jag tror att denna blandning blev mer näringsrik än den förra som hade bara räkor, torsk och äggvita. Äggula vet jag inte om man ska ha i för den är ganska fet, men jag råkade ju som sagt tappa i den (försökte få upp den men den gick sönder). Kanske kan vara bra att få i lite fett också eftersom torsken har bara 0.5% fett vilket är för lite. Räkorna vet jag inte men skulle tro att dom är ganska fettfria iaf dom skalade. Skalade räkor är ju istället mer koncentrerad när det gäller protein, och det är ju högt proteininnehåll man ska eftersträva.

            Det är bara så att en av jaguarerna verkar inte gilla räkmixen, idag blev han iaf lite tjock tyckte jag så han kanske fick i sig lite iaf. Han tar bitarna varje gång, har dom i munnen ett tag men sedan spottar han ut dom. Kör på ett tag nu jag, han måsta ju äta till slut. Eller hon eller vad det är

            För övrigt så är jag ganska säker på att min största är en hanne. Den minsta skulle jag tippa på hona. Den är väldigt kort men har en bullig form och ganska spetsigt huvud. Det jag hoppas på är iaf att det finns åtminstonde en av varje så man inte har 4 hannar eller 4 honor. Men då ska man väl ha maximal otur om man lyckas med det. Det blir heller inget kul eftersom det är ett par jag är ute efter. Kan kanske vara svårt att få tag på en hona eller hane i samma storlek sen menar jag.

            Nu har jag skrivit ganska mycket så jag tror jag ger mig


            MVH Martin

            MVH Martin

            http://m1.271.telia.com/~u27102612/

            Kommentar

            • walle_1
              Användare
              • februari 2003
              • 708

              #36
              Jo man tackar ja, det kallar jag billigt. Kolla jag också billigaste på pricerunner kostar 4990 kr.

              Funderar på att köpa en till sommarn jag också, men jag vill nog hellre ha en liten som man kan ta med överallt. T.ex. när man är ute och fiskar. Funderar på en Pentax Optio S som är lika stor som ett kreditkort och bara 2 cm tjock. Den kostar är så länge lite över 400 men om den kunde gå ner lite till man har jobbat i sommar så är det en stark kandidat.

              MVH Martin

              MVH Martin

              http://m1.271.telia.com/~u27102612/

              Kommentar

              • jinnarparen
                NCS Medlem
                • april 2002
                • 2670

                #37
                walle_1:
                Bara en liten kommentar till;
                "Fiskar tuggar inte dom sväljer helt, det som går in i munnen brukar oftast också gå ner i svalget. De tuggar alltså inte."

                Jag är inte helt säker på att jag håller med dig i detta fallet. Jag ser och framför allt så kan man höra hur mina dovii bearbetar pelletsen. Detta gäller framför allt då jag matar med de stora pelletsen. Detta gäller även andra fiskar, har jag märkt.
                Man hör då ett tydligt krasande, munnen är helt stängd, men man ser på käkrörelserna hur de arbetar med maten.
                Hur gör de t ex molluskätande cikliderna. Sväljer de musslorna och snäckorna hela?


                Åter till CA

                Det är där jag hör hemma

                Kommentar

                • Daniel Odell
                  Användare
                  • januari 2003
                  • 2437

                  #38
                  mina temporalis tuggar helt klart sina pellets, låter rejält i hela rummet när de smaskar i sig.

                  fish r friend

                  Kommentar

                  • FI
                    Användare
                    • augusti 2002
                    • 3743

                    #39
                    walle_1:
                    "Fiskar tuggar inte dom sväljer helt, det som går in i munnen brukar oftast också gå ner i svalget. De tuggar alltså inte."
                    Jag måste nog hålla med jinnarparen och invända mig mot det där, jag är i princip 100% säker på att fiskarna tuggar maten.

                    Jag har vid flera tillfällen sett utspottade uppätna fiskar se ut som söndertuggade slamsor även fast de bara har varit i gapet i några sekunder. Hur kan en fisk förvandlas till en söndertuggad slamsa om fiskarna inte tuggar?

                    Och mina jaguarciklider "bearbetar" pelletsen så att det låter som när man käkar en hårdbrödmacka, det krasar och knastrar högt och tydligt hela tiden. Om de nu inte tuggar så har jag svårt att förstå vad som annars skulle framkalla ett sådant oväsen...??

                    Jag har dessutom läst att citrinellumciklider har väldigt kraftiga käkar och att de krossar snigelskal med dess kraftiga käkben.

                    Men det kanske är så att det främst är käkbenen de använder för att tugga maten och kanske inte tänder som jag trodde, kan det vara så?
                    Tittar man på bilden jag länkade till så ser man ju inga tänder direkt...
                    Det är klurigt det här...

                    "Vad menar du med lyxmat?"
                    Nä jag bara skojade lite, det var främst daggmaskarna jag tänkte på. En saftig mask måste ju i varje fall kännas mer lyxigt än en torr stenhård pellets... <img src=icon_smile_wink.gif border=0 align=middle>

                    "Funderar på att köpa en till sommarn jag också, men jag vill nog hellre ha en liten som man kan ta med överallt. T.ex. när man är ute och fiskar. Funderar på en Pentax Optio S som är lika stor som ett kreditkort och bara 2 cm tjock."
                    Pentax Optio S ser bra ut, kolla på den här sidan, där finns det data på den:
                    Hitta din kamera oavsett om du är proffs eller nybörjare. Vi har ett enormt utbud inom foto och video. Årets e-handlare fjorton år i rad på Pricerunner!

                    Den är inte så ljuskänslig däremot men använder man blixt, vilket jag gör, så går det ju bra. Dessutom så är det ju inte särskilt svårt att fixa lite extra belysning om bilderna skulle bli för mörka.
                    Men läs tester innan du slår till, här är två bra testsidor.

                    All the best digital camera reviews with full specs, photo galleries, test images, shopping links and more!


                    Mvh Fredrik Isaksson

                    Fredrik Isaksson
                    Bildarkivet

                    Kommentar

                    • walle_1
                      Användare
                      • februari 2003
                      • 708

                      #40
                      Ok jag ger mig, men jag tror iaf inte att de har tänder att tugga med. Tuggtänder borde väl isåfall vara platta och inte spetsiga (skulle inte tro att spetsiga skulle vara så effektivt). Så jag tror nog också isåfall att de använder typ käkben eller nåt.

                      Jag har funderat några dar på om jag kanske borde köpa hikaripellets åt mina. Det mina inte verkar gilla är smaken på sera granumeat, för när jag blandar i den i räkmix så vill de inte ha den heller. Den senaste mixen gick ju bra eftersom jag krossade pelletsen så att det blev som mjöl, plus att jag inte använde nå mycket. Hur är hikari i jämförelse med sera granumeat om man säger i lukt? (för jag antar ett ingen av er har provsmakat dom <img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle> ) Skulle det funka med såna eller tror ni att det skulle vara lika omöjligt att få dem att äta dessa. Dom äter ju räkmix ca två gånger per dag plus att dom får ett litet mål daggmask innan läggdags, kanske dom totalvägrar mot pellets nu när dom har fått sådan mat.


                      MVH Martin

                      MVH Martin

                      http://m1.271.telia.com/~u27102612/

                      Kommentar

                      • walle_1
                        Användare
                        • februari 2003
                        • 708

                        #41
                        nu har jag lagt hemsidan på http://medlem.spray.se/managuensis/
                        Har också minskat storleken på bilderna så det är lite lättare att se vad dom föreställer. Vi får se om jag lägger in fler bilder framöver plus någon film kanske nu när jag har lite mer plats.


                        MVH Martin

                        MVH Martin

                        http://m1.271.telia.com/~u27102612/

                        Kommentar

                        • walle_1
                          Användare
                          • februari 2003
                          • 708

                          #42
                          Jag mätte min min största hanne idag och ahn var hela 10,5 cm, kan inte vara så jätelänge kvar till han blir lekmogen nu eller?

                          MVH Martin

                          MVH Martin

                          http://m1.271.telia.com/~u27102612/

                          Kommentar

                          • walle_1
                            Användare
                            • februari 2003
                            • 708

                            #43
                            Idag när jag matade jaguarerna kom jag underfund med vad det vad som knakar ibland när dom äter. Dom tuggar de frysta bitarna såklart, så nu tvivlar jag inte en sekund på det ni sa.

                            Gjorde även en ny räkmix (eller vad man ska kalla det) idag, med följande innehåll.

                            ca 30% räkor (utan skal)
                            ca 30% torsk
                            ca 30% andbröst
                            1 äggvita

                            Är det nån som vet om fågel kött kan vara skadligt för fiskarna?
                            Kan fågelkött förorena vattnet som oxhjärta?

                            Anledningen till att jag gjorde en ny är att den förra åt dom knappt av. Tror att det var pelletsen jag blandade i som gjorde att dom inte gillade den, för det luktade helt klart pellets av den. Den här nya verkade dom tycka om iaf, till och med den som inte brukar äta så mycket var riktigt taj på den. Det brukar alltid bli bättre då man har fryst ner den då den hänger ihop bättre, både om man ser till lätthet för fiskarna att svälja den och förorening av vattnet. Fågeln hjälpe iaf lika som torsken att hålla ihop hela geggan, även fast detta var den lösaste smeten hittils (alldeles vattnig) så höll den ihop i klumpen då jag provade den precis efter mixning. Så den håller nog ihop bra också efter frysning. Anledningen till att den höll ihop så bra var att det hela blev liksom lite slemmigt av fågelköttet.

                            Vad tror ni om att köpa hikaripellets? tror ni att dom ignorerar den lika som dom gör med sera granumeat? hur lika är dom i luktväg? vad har hikaris pellets för färg?


                            MVH Martin

                            MVH Martin

                            http://m1.271.telia.com/~u27102612/

                            Kommentar

                            • FI
                              Användare
                              • augusti 2002
                              • 3743

                              #44
                              Martin:
                              "Jag mätte min min största hanne idag och ahn var hela 10,5 cm, kan inte vara så jätelänge kvar till han blir lekmogen nu eller?"
                              Se där ja, då börjar det vara dags för lek snart då.
                              Men det kan nog dröja någon månad till gissar jag, de ska ju inte bara bli könsmogna, de ska ju bilda par och fixa till lekplatsen också innan de till slut leker. Men den som väntar på något gott... <img src=icon_smile_wink.gif border=0 align=middle>

                              "Vad tror ni om att köpa hikaripellets? tror ni att dom ignorerar den lika som dom gör med sera granumeat? hur lika är dom i luktväg? vad har hikaris pellets för färg?"
                              Hikaripellets fungerar jättebra, det är mitt basfoder till alla mina ciklider. Färgen är brun-röd och pelletsen luktar... *sniff*... fiskmat. Sera granumeat luktar ungefär likadant men inte lika kraftigt som Hikaripelletsen.
                              Frågan är bara om dina verkligen vill ha "stenhårda kulor" när de har fått safta maskar osv i flera månader?
                              Du blir nog tvungen att vänja dem vid pelletsen gissar jag, jaguarerna har otroligt lätt för att bli petiga och endast äta foder som är exakt likadant som det de alltid har ätit.

                              När jag bytte till den stora pelletssorten(large, ca 1cm) så tog det över en vecka innan båda jaguarerna ville äta dem. De åt de mindre pelletsen men inte de större... Eftersom det var exakt samma pelletssort, Hikari Cichlid Gold, så smakade de garanterat likadant och de luktade garanterat likadant men den ena sorten var ju större än den andra och den lilla skillnaden gjorde att de tvekade att äta maten... <img src=icon_smile_tongue.gif border=0 align=middle>

                              Det är pga detta som det är så viktigt att ge dem lite olika fodersorter hela tiden bara så att de inte kör fast totalt i en särskild fodersort.

                              Om du börjar bli less att grisa med mixen så kan jag varmt rekommendera mysis, krill och mygglarver, jag ger mina detta lite då och då och det är alltid lika uppskattat.
                              Du kan även prova kasta ner bitar av räkor eller bitar av torsk om du inte vill mixa ihop det. Jag brukar skära ner en torskfilé i en massa små bitar som jag sedan fryser ner. När jag sedan ska mata firrarna så bryter jag loss några små torskbitar från den nedfrysta klumpen och tinar dessa litegrann, sedan kastar jag bara ner torskbitarna som de är i karet.

                              Mvh Fredrik Isaksson

                              Fredrik Isaksson
                              Bildarkivet

                              Kommentar

                              • walle_1
                                Användare
                                • februari 2003
                                • 708

                                #45
                                jo så skulle man ju ocksåkunna göra men jag tänkte att det blir nog mer näringrikt om man blandar.

                                Ska iaf testa att köpa hikaripellets och kolla om det går, kostade bara 45 kr för 2,5 dl på internet så det är värt att prova.

                                Hur stor är mellanstorleken? borde väl ta den jag eller?

                                MVH Martin

                                MVH Martin

                                http://m1.271.telia.com/~u27102612/

                                Kommentar

                                Arbetssätt...