Jaguarciklid 2003 forts.

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • INXS

    FI mina senaste bilder ligger pa sida 5 pa denna trad.

    Forsta bilden visar alla tre, den jag trodde var honan i paret ar langst fram till hoger. Den lar nu vara en liten hane(?) jag trodde den var en hona PG av (1) fargen och monstret - stora svarta flackar och inga sma prickar, ingen puckel. Huvudformen ar valdigt honlikt. (2) den var en av paret och var den mindre fisken. (3) var mindre aggressiv an den storre av paret.

    Forgrunden till vanster ar den jag trodde var hanen men tror nu den ar en hona. (1) prickarna ar som pa en hane. (2) Mest aggressiv. (3) puckel och huvudform som en hane. (4) jag tror den gravde.

    Tredje fisken som ar mork och hogre upp an dom tva andra varkar nu vara en hane (dominant). Jag trodde det var en hona forst eftersom den mindre av paret varkade tjafsa mer med den morka medans den stora holl sig pa sitt utvalda stalle och brydde sig inte om mycket. Den var ocksa mindre an den stora fisken av paret. Mot sista tiden varkade den bli mer aggressiv och nastan flytta in med dom tva andra (menage au trois?)

    Chansen ar ju ocksa att den stora hanen ar en hane och den mindre honan ar en hona medans den morka och utstotta firren har vaxt till sig eftersom den inte har lekt an och vaxt om den mindre honan. Nar den vaxte om sa kunde den jaga ivag den mindre och para ihop sig med den stora hanen. ???

    Dom ar ialla fall ungefar 18-20cm nu (2 stora) och den mindre ar ca 15-16cm. Gaddarna har borjat visa sig ganska bra nu. Man far passa sig nar man ska rensa up i karet nu.

    Nu nar jag skriver detta har jag borjat tank att det enda som pekar mot de kon jag tror dom ar nu mot vad dom var ar just gentalpappillen (jo du far vall utharda min svengelska<img src=icon_smile_wink.gif border=0 align=middle>)
    Sa det ar ju troligt att jag inte kollade in grejerna riktigt eller att dom var i olika faser av agglaggandet och grejerna sag lite annorlunda up. Men det underligaste ar nog att det paret som var parat holl pa att rensa sina stenar , gravde en grop och borjade eskortera alla andra till ett horn pa andra sidan akvariet och mitt i det hela klammde sig tredje hjulet in och tog over.

    Jaja ska vi verkligen bena ur det har far vi troligen fjalla och fileea firrarna forst.<img src=icon_smile_sleepy.gif border=0 align=middle><img src=icon_smile_sleepy.gif border=0 align=middle>
    Nej nu ar det dags att ga och sova.
    God natt.

    Kommentar

    • FI
      Användare
      • augusti 2002
      • 3743

      INXS:
      Vilka fina fiskar. Dina har mycket vitare basfärg än mina, jag tror att du har lyckats få tag på den lite ovanligare vita vildformen medan jag har någon slags korsning mellan guld-morphen och den vita, mina är liksom lite gulaktiga över hela kroppen.

      Nåja, tillbaka till problemet...

      "Nu nar jag skriver detta har jag borjat tank att det enda som pekar mot de kon jag tror dom ar nu mot vad dom var ar just gentalpappillen (jo du far vall utharda min svengelska)
      Sa det ar ju troligt att jag inte kollade in grejerna riktigt eller att dom var i olika faser av agglaggandet och grejerna sag lite annorlunda up."
      Jo det är möjligt, men samtidigt så ser "grejerna" så pass olika ut att man knappast kan ta miste på dem. Just under leken så skjuts hanens "grej" ut så mycket att den nästan är 1cm lång, man ser då tydligt att den böjs framåt och att den är väldigt spetsig. Honans "grej" sticker bara ut några millimeter och går lite snett bakåt och är lika tjock vid basen som längst ut, den ser kort och gott ut exakt som ett rör. Jag ska leta på hårddisken och se om jag hittar några bra bilder där man ser detta.

      Jag tror inte att man kan ta miste när man väl har sett "grejerna" ordentligt och jag tror nog att du såg rätt, det är nog troligare att färgmönstret och huvudformen är precis så osäkra kort som vi tidigare konstaterade i den här tråden.
      Nåja, även om vi inte löser det här just nu så lär vi göra det i framtiden, fiskarna verkar ju leka nästan varje månad så det klarnar nog så småningom.

      Mvh Fredrik Isaksson

      Fredrik Isaksson
      Bildarkivet

      Kommentar

      • FI
        Användare
        • augusti 2002
        • 3743

        Såja, nu har jag fixat två hyffsade bilder där man ser skillnaderna på genitalpapillen.

        Hane

        Hona


        Mvh Fredrik Isaksson

        Fredrik Isaksson
        Bildarkivet

        Kommentar

        • walle_1
          Användare
          • februari 2003
          • 708

          Börjar bli sugen på en till film ifrån dig jag fredrik. Kan du inte ta och filma när du matar jaguarerna? skulle vara kul.


          MVH Martin

          MVH Martin

          http://m1.271.telia.com/~u27102612/

          Kommentar

          • FI
            Användare
            • augusti 2002
            • 3743

            "Börjar bli sugen på en till film ifrån dig jag fredrik. Kan du inte ta och filma när du matar jaguarerna? skulle vara kul."
            Själva matningen är nog inte så intressant att titta på, maten försvinner ju innan man ens hinner se den.
            Men det skulle vara jättekul att göra några fler filmer, bl.a nu när de har yngel som de sköter om. Däremot så är det lite svårt att filma nu eftersom kameran jag köpte har helt kass filmfunktion, den visar bara 8 bilder per sekund och det blir dessutom väldigt mörkt. Jag måste nog låna brorsans kamera i så fall, vi får se om jag kan övertala honom. Tills vidare så får du nöja dig med bilder, här är en dagsfärsk bild på jaguarerna och deras nya yngelkull.


            Mvh Fredrik Isaksson

            Fredrik Isaksson
            Bildarkivet

            Kommentar

            • walle_1
              Användare
              • februari 2003
              • 708

              "Själva matningen är nog inte så intressant att titta på, maten försvinner ju innan man ens hinner se den. "

              Det skulle iaf vara kul att se hur dina beter sig vid matningen. Skulle också vara kul och se när/om jaguarerna håller citrinellumen i schack om han kommer för nära.

              Snappar citrinellumen åt sig några yngel eller är jaguarerna effektiva vid vaktningen av ynglen? Tycker ynglen ser så utspridda ut, trodde dom höll ihop mer än så. Men jaguarerna patrullerar väl omkring och håller området predatorfritt antar jag <img src=icon_smile_cool.gif border=0 align=middle>

              Mina jaguarer har blivit mer aggressiva nu iaf, det märks tydligt sedan tilapiorna försvann. Tycker även att dom är extremt pigga nu efter medicinkuren, skulle heller inte misstycka om någon sa att saltet gör att dom mår bättre. Tycker iaf det verkar så nu, vi får väl se hur det blir i framtiden. Tror att jag kommer att fortsätta med salt eftersom jag alltid har haft problem med kliande fiskar. Dom kliar sig lite nu också men inte lika mycket.

              Så har något konstigt hänt. Helt plötsligt har jaguarerna börjat äta av pelletsen igen<img src=icon_smile_shock.gif border=0 align=middle>. Det är ju väldigt bra eftersom den innehåller lite saker som min andra mat inte har. T.ex. vitaminer och spirulina. Dom äter inga mängder men får faktiskt i sig någon pärla. Inte vet jag om det är för att sebrorna äter som jaguarerna har fattat att det är ätbart också? Det verkar iaf som att de olika arterna reagerar på varandras matsök. Ser en sebra en matbit och simmar efter den så kommer en eller två jaguarer hack i häl och ibland snyter maten framför näsan på sebrorna<img src=icon_smile_clown.gif border=0 align=middle>. Det är lika tvärtom också. Kommer jaguarerna fram för att ta något ätbart och sebrorna ser det så simmar dom dit för att se vad som står på. Väldigt hungriga fiskar båda två arterna.

              Det jag är lite besviken på är ancistrusens jobb. Tycker det inte tar så bra för han. Iofs kan jag inte klaga eftersom jag var så dum att köpa bara en. En ancistrus på 375 liter är inte mycket. Det jag tänkte var att jag inte brukade ha så mycket alger så en skulle nog räcka. Det kanske det till och med gör i framtiden när han blir stor och algtillväxten minskar pga. bättre balans i karet. Jaguarerna kommer väl att köra bort honom också så han får väl en mindre del av karet att äta på när jaguarerna leker.

              Det var allt för nu. Hoppas det finns något intresse i det man skriver. Jag tyckte iaf att det var extremt intressant när jag läste den första jaguartråden och inte visste något om dom. Föll direkt och måsta bara ha ett nytt akvarium med jaguarer vilket jag absolut inte ångrar. Kan rekommendera jaguarer stark till de som följer tråden (om det nu är någon mer än Fredrik och jag). Det är väldigt roliga fiskar och ser fram emot att en lek kommer inom en snar framtid.


              MVH //En glad jaguarägare

              MVH Martin

              http://m1.271.telia.com/~u27102612/

              Kommentar

              • walle_1
                Användare
                • februari 2003
                • 708

                Förresten Fredrik, oss jaguarägare emellan<img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle>. Skulle man kunna få ett gratisexemplar av din jaguarartikel? Skulle vara extremt intressant att läsa den.


                MVH Martin

                MVH Martin

                http://m1.271.telia.com/~u27102612/

                Kommentar

                • Daniel Odell
                  Användare
                  • januari 2003
                  • 2437

                  Svaret är att ja, iallafall jag finner det mycket intresant, annars skulle jag inte sitta å fila på en friggobakgrund till det nya 540L som hämtas på söndag ... gissa vad som ska gå däri

                  fish r friend

                  Kommentar

                  • FI
                    Användare
                    • augusti 2002
                    • 3743

                    Martin:
                    "Förresten Fredrik, oss jaguarägare emellan. Skulle man kunna få ett gratisexemplar av din jaguarartikel? Skulle vara extremt intressant att läsa den."
                    Det brukar i regel vara betydligt trevligare att läsa en artikel i pappersformat med bilder och allt än bara lös text på datorskärmen.
                    Har jag riktigt tur så kommer artikeln med i det kommande CB-numret eller numret efter det så gör som jag och se till att bli medlem nu på en gång.

                    Att bli medlem är ju också ett sätt att visa hur mycket vi uppskattar att den här sidan finns till, så se till att bli medlem nu.

                    "Det skulle iaf vara kul att se hur dina beter sig vid matningen."
                    De beter sig nog som vilka andra stora ciklider som helst, de kaster sig upp mot ytan så fort man för handen upp mot täckglaset och de står och väntar som hundar på att maten ska komma ner...

                    Men eftersom du nu efterfrågar en sån film så kastade jag ner ett par pellets i går kväll som sedan fastnade på film. Filmen är i alla fall tagen med min egen kamera och kvalitén är som sagt urusel, allt är ryckigt och mörkt men jag tror inte att man hade hunnit se så mycket mer även om kvalitén hade varit bättre.

                    Förklaring till händelseförloppet:
                    De första gångerna som hanen kastar sig upp mot ytan så fintar jag honom och fjärde gången släpper jag till slut ner en pellets som han tar typ innan den träffar vattenytan... femte gången släpper jag ned två till och då har ivern försvunnit litegrann men maten försvinner fortfarande inom loppet på en sekund.
                    Det är hur som helst en väldigt intetsägande film men jag gjorde filmen enbart för dig Martin eftersom du ändå verkade ha ett intresse att se matningen.
                    Se och njut... eller nåt.



                    "Skulle också vara kul och se när/om jaguarerna håller citrinellumen i schack om han kommer för nära."
                    Det där händer som tur var aldrig, citrinellumen har mer respekt för jaguarerna än vad jaguarerna har för citrinellumen, skulle det vara tvärtom så tror jag att det skulle vara väldigt mycket slagsmål eftersom jag upplever citrinellumen som en aggressivare fisk. Citrinellumen våldgästar i alla fall aldrig jaguarernas revir men det händer däremot att jaguarerna våldgästar citrinellumens revir...

                    Och detta fångades givetvis också på film igår kväll, men kvalitén på filmen är som sagt urusel...

                    Förklaring till händelseförloppet:
                    Det som händer är att jaguarhonan stövlar in i citrinellumens revir med jaguarhanen i släptåg... Två mot en är givetvis orättvist och citrinellum trycks snabbt in längst in i hans eget revir... Citrinellumen är däremot en tuffing och motar sakta men säkert bort båda jaguarerna ur sitt revir och jaguarhanen som är sist ut återvänder sedan till sitt eget revir och filmen slutar...
                    Se och njut... eller nåt.


                    Mvh Fredrik Isaksson

                    Fredrik Isaksson
                    Bildarkivet

                    Kommentar

                    • walle_1
                      Användare
                      • februari 2003
                      • 708

                      Orm: jag gissar på jaguarer.

                      Hur många?


                      FI: laddar hem filmerna ikväll när internet är billigare. Kommentarer kommer.


                      MVH Martin

                      MVH Martin

                      http://m1.271.telia.com/~u27102612/

                      Kommentar

                      • Daniel Odell
                        Användare
                        • januari 2003
                        • 2437

                        dom har 6 jaguarer på Arken Zoo i kista c i sthlm, tänkte plocka hela gruppen om den finns kvar när jag e klar med karet.

                        lite trist å ta en syskonskara bara, skulle igentligen ta yngel från er som drar upp jaguarer nu + några från affären å hoppas på lite genetisk blandning.

                        fish r friend

                        Kommentar

                        • INXS

                          Detta visar tanderna pa honan(?). Dom bevakar aggen och sedan dom har blivit stora ca 18cm haller dom aven alen borta.
                          Detta ar troligen hanen medans honan visar huggtanderna i bakgrunden. Jag tror hanen ar gulaktigare.

                          Detta ar honan, hon ar silveraktigare och jag har markt att tredje flacken fran svansen pa hanen ser ut lite som ett H.

                          Nu tror jag att jag har rett ut forvillelsen: Paret var en hona och hane, den utstotta en hona som vaxte till sig snabbare eftersom hon inte lekte. Nar de skulle leka sist sa slank hon in i sista minuten och sparkade ut den mindre honan. Nar detta hande andrade bada honorna sin farg - den mindre blev mork och den storre ljus.
                          Eftersom den stora honan nu hade blivit lika stor som hanen om inte storre plus fargandringen sa blev jag forvillad. Nar jag kollade in genital papillerna maste dom ha varit i olika stadier av leken som forvillade allt annu mer. Men nu ar det ju utrett, tror jag.

                          Dom senaste andringarna ar att alla har blivit mycket storre och grovre. Gaddarna har blivit imponerande. Och den har gangen tror jag att nagra av aggen kommer att klara sig. Aven alen har blivit uppspoad ordentligt och haller avstandet.

                          Kommentar

                          • walle_1
                            Användare
                            • februari 2003
                            • 708

                            INXS: Nu vet ju jag inte riktigt om jag har fått fram mina kön riktigt än, men två av dom är jag ganska säker på. Hanen är grov hela vägen, ända från stjärten till huvudet. Jag upplever huvudet som mycket stort på hanen. Honan däremot har en väldigt hög kropp vid främre delen av ryggfenan, framför denna del blir huvudet väldigt spetsigt och det är nästan som ett veck in i pannan. Även bakom den här höga delen är honan ganska smal, iaf om man jämför med hannen. Detta är mina observationer. Honan är alltså väldigt plump och tjock rakt nedanför ryggfenans framdel, medan hanen är grov hela vägen. Sedan brukar man se att honan har ett femininare utseende precis som Fredrik sa.

                            Orm: låter bra det där. Men jag tror inte att det blir någon lätt match att få yngel av oss. Mina har ju inte lekt än och det dröjer nog ett litet tag till iaf, plus att jag bor i mellansverige. Fredrik bor ju långt upp i Norrland så det är väl lite långt.
                            Se till att dom håller kvar alla 6 till dig så du inte blir utan, vore inge kul om det kom någon och snöt dom mitt framför näsan på dig. Hur stor är dom då?

                            FI: Jo men nu är det så att jag har lite klent med pengar så jag har nog inte råd med ett medlemskap än. Skulle ändå vara kul att få läsa den även om det är bara på datorn, men men om du inte vill så tvingar jag inte dig.

                            Sitter och laddar hem filmen med citrinellumen nu, snart klar.

                            Hoho snacka om teamwork, fy faan vilken guldrulle. Plockar nog fram chipsen och sitter och kollar på dina jaguarer ikväll jag<img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle>.

                            Ska ladda hem den andra illa kvickt nu.



                            MVH Martin



                            MVH Martin

                            http://m1.271.telia.com/~u27102612/

                            Kommentar

                            • Kjell Fohrman
                              Användare
                              • april 2002
                              • 4619

                              Bryter in lite i Jaguardiskussionen.
                              Fredriks artikel om "jaguarer" kommer in i nästa nummer av Ciklidbladet. Den beräklnas komma i mitten av maj. Tack för artikeln Fredrik.
                              Ciklidhälsningar
                              Kjell Fohrman

                              Kommentar

                              • FI
                                Användare
                                • augusti 2002
                                • 3743

                                Kjell:
                                "Bryter in lite i Jaguardiskussionen."

                                Du är välkommen att "bryta in" när som helst, de här trådarna skulle verkligen behöva fler besök av er erfarna akvarister.
                                Har du provat ha jaguarciklider någon gång? ...eller kanske någon annan parachromis-art som liknar jaguarcikliderna?
                                Berätta gärna något i så fall, det är alltid kul att läsa vad andra har för erfarenheter av dessa intressanta fiskar.
                                Vi har även startat en parachromis-tråd här på forumet där vi diskuterar lite mer allmänt om detta släkte, har du erfarenheter så får du jättegärna dela med dig av dem. Just nu så är det parachromis fredrichtalli som är på tapeten, en väldigt ovanlig och otroligt vacker parachromis-art, jag har letat som en tok efter information om dem "på nätet" men hittar absolut ingenting... vet du något så får du jättegärna fylla i med lite matnyttig information.

                                "Fredriks artikel om "jaguarer" kommer in i nästa nummer av Ciklidbladet. Den beräklnas komma i mitten av maj. Tack för artikeln Fredrik."

                                Så roligt! Tack så jättemycket för att ni ville ta med artikeln.

                                Mvh Fredrik Isaksson

                                Fredrik Isaksson
                                Bildarkivet

                                Kommentar

                                Arbetssätt...