Jaguarciklid 2003 forts.

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Daniel Odell
    Användare
    • januari 2003
    • 2437

    walle_1: mellansverige här med, så kvicka dig å få fram yngel

    Dom e rätt rejäla redan, iallafall 6-8cm... han har dem med en gäddciklid å lite jordätare å några zebror i samma kar i butiken. gäddan å zebrorna ser bra ut men det verkar inte kul å va jordätare däri :-/

    Men skönt att jag hittat 1 av 2 arter jag vill ha nu iallafall, verkar svårare med Trimacs.

    Det verkar inte vara någon åtgång på dom, tvärtom så hadde den enda han sålt blivit tillbakalämnad illa kvickt Första gången jag var å kollade på dom var de bara 5, andra gången 6.

    fish r friend

    Kommentar

    • FI
      Användare
      • augusti 2002
      • 3743

      Och vips så var den utmärkta balansen i karet borta...
      Nu har jaguarerna intagit HELA karet, citrinellumens revir är nu förminskat från att vara halva akvariet till att vara en liten grotta i hans forna revir... Jag anade att det skulle bli så här eftersom jaguarernas besök i citrinellumens revir har varit betydligt vanligare de senaste dagarna, det var precis så det började när sebrorna blev av med sitt revir.
      Vi får se vad som händer i fortsättningen, kanske kan citrinellumen ta tillbaka reviret lite senare, jag hoppas på det då jag verkligen vill ha honom kvar. Just nu vallar i alla fall jaguarerna runt sina yngel i hela karet medan citrinellumen ligger och trycker i sin grotta under hård bevakning av jaguarerna, ingen rolig syn...

      Jag lyckades filma jaguarerna när de hade placerat ynglena längst in i citrinellumen revir, här är filmerna:



      Filmerna har i varje fall lite högre kvalitét den här gången då solljuset gjorde att de blev mycket ljusare, bildhastigheten är däremot fortfarande lika usel... 8 bilder per sekund.
      Innehållsmässigt så är det lite tunnt, jag klippte aldrig ner filmerna så det kan vara en hel del dötid då ingenting händer så ni som har modem får väl fundera om det är värt att ladda ner dem, de säger inte så vansinnigt mycket egentligen, jag ville bara dela med mig av dem.

      I skrivande stund så har jaguarerna precis flyttat tillbaka ynglena till sitt gamla revir men de håller fortfarande citrinellumen fängslad i sin lilla grotta, så småningom så kommer han förhoppningsvis att ta sig ut ur grottan och vi får väl hoppas att det inte sker några olyckor då eftersom jaguarerna utan tvekan har fått bättre självförtroende efter denna bedrift.
      Hade inte jaguarerna haft yngel så hade det förmodligen inte sett ut så här men yngel tillsammans med vilande aggressioner är ingen bra kombination...

      Nåja, vi får se hur det utvecklar sig helt enkelt, det positiva är i alla fall att det inte har varit några direkta strider ännu utan främst hot och diverse kraftmätningar.
      Fortsättning följer...

      Mvh Fredrik Isaksson

      Fredrik Isaksson
      Bildarkivet

      Kommentar

      • INXS

        Ja som du sade, Fredrik, sa har dom samma schema som mina - aggen har klackts och det ar nu en liten skar klump med hundratals svansar som vaggar. Denna gangen har dom blivit mycket starkare pa att bevaka revir och yngel.

        Igar var alen pa vag over men spoades upp rejalt (den jakeln).

        Man far hoppas att det blir nagra som overlever .

        Pa andra nyheter sa lade sebrorna agg igen , olyckligtvis sa dog honan men hanen har varit en superpappa ock knattarna simmar omkring fint nu. Den utstotta honan forsoker sig fram men han jagar ivag henne, forhoppningsvis kommer dom att fixa ihop sig efter att ynglen forsvinner.

        Kommentar

        • walle_1
          Användare
          • februari 2003
          • 708

          Orm: jaså du, kanske känner dig till och med jag<img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle>. Vart bor du då? Får mina yngel så är du väldigt välkommen att komma och hämta. Inga problem.

          FI: Fy fan vilka monsterfiskar vi har i våa kar. Blir alldeles klen varje gång jag läs idenna tråf. Helt klart bästa fiskar jag har haft. REKOMMENDERA STARKT TILL DOM SO MLÄSER. Filmer jag har sett på citrinellumar visar att dom är extremt aggressiv. På cichlidscene finns filmer som visar en citrinellum som hoppar ur akvariet och biter ägaren. Helt otroligt. Att jaguarerna lyckas trycka iväg han och få honom så underlägsen är en stark bedrift, iofs är ju jauarerna 2 men ändå. Jaguarer är riktiga taktiker då det gäller aggressivitet. Helt otroliga fiskar.


          Nån mer än jag som varit iväg och anglat idag. Det är ju påsk, GLAD PÅSK på er alla. Lite alkohol i kroppen så jag kan inte skriva riktigt bra, får ursäktas<img src=icon_smile_blush.gif border=0 align=middle>.



          MVH Matin

          MVH Martin

          http://m1.271.telia.com/~u27102612/

          Kommentar

          • Daniel Odell
            Användare
            • januari 2003
            • 2437

            norr-förort till sthlm, det måste väll vara mellansverige va?

            fish r friend

            Kommentar

            • walle_1
              Användare
              • februari 2003
              • 708

              Haha Stockholm, överklass sörlänning. Närå skämta, men det räknas absolut inte till mellansverige, inte som jag ser det iaf. Bor i södra norrland jag, typ mitt i Sverige. Hälsingland, ni vet väl vilket som är det bästa bandylaget, EDSBYN.


              MVH Martin

              MVH Martin

              http://m1.271.telia.com/~u27102612/

              Kommentar

              • FI
                Användare
                • augusti 2002
                • 3743

                INXS:
                "Ja som du sade, Fredrik, sa har dom samma schema som mina - aggen har klackts och det ar nu en liten skar klump med hundratals svansar som vaggar."
                En härlig syn eller hur? ...och det blir ännu bättre då de hundratals små liven börjar simma. =) Det brukar ta ganska precis sju dygn från att äggen har kläckts till att ynglena blir helt frisimmande. Var supernoggrann med nattlampan, mina jaguarer miste hela deras första kull då chokladmalen gjorde ett nattligt besök... Sedan dess så går min nattlampa alltid varm så länge det finns yngel i karet.

                Har du tänkt plocka upp några yngel om de klarar sig och blir frisimmande?

                Mvh Fredrik Isaksson

                Fredrik Isaksson
                Bildarkivet

                Kommentar

                • walle_1
                  Användare
                  • februari 2003
                  • 708

                  Vad använder du som nattlampa? vanligt glödlampa eller ett lysrör eller hur gör du?

                  Har du nattlampa även när ynglen är frisimmande?


                  MVH Martin

                  MVH Martin

                  http://m1.271.telia.com/~u27102612/

                  Kommentar

                  • FI
                    Användare
                    • augusti 2002
                    • 3743

                    Martin:
                    "Filmer jag har sett på citrinellumar visar att dom är extremt aggressiv. På cichlidscene finns filmer som visar en citrinellum som hoppar ur akvariet och biter ägaren. Helt otroligt."

                    Jo jag har också sett den där filmen, ganska maxat får man ju lov att säga. Min citrinellum gör däremot inte så men han är definitivt mer aggressiv än jaguarerna vid första överträdelsen till hans revir, jaguarerna attackerar i regel först när de blir less och tycker att man har stört dem tillräckligt, citrinellumen attackerar direkt... med full kraft.

                    Däremot så är jaguarerna mer aggressiv när man väl har retat dem ordentligt, citrinellumen verkar hålla ungefär samma höga aggressionsnivå hela tiden medan jaguarernas liksom kulminerar till ett ilskeutbrott till slut.
                    Jag skulle peta ner en växt som jaguarerna hade grävt upp för någon vecka sedan och i början gick det bra och de var bara lite nyfikna och stod liksom och tittade på när jag grejade i karet. Sedan ställde sig hanen i vägen så jag knuffade helt enkelt undan honom lite försiktigt med handen och han blev helt galen och ställde sig i stridsposition(utspända gälar osv) på typ 1 hundradels sekund! Jag blev skitskraj och drog upp handen ur karet så vattnet bara stänkte!... Sedan väntade jag ett tag och tänkte att det kanske blir bättre om han får lugna ner sig lite men så fort jag stoppade ner så mycket som fingerspetsarna i karet så kom han farandes i ilfart på samma sätt som ni har sett i filmerna där de gruffas med citrinellumen. Så det hela slutade med att jag blev tvungen att peta ner växten med skaftet på håven istället...

                    "Att jaguarerna lyckas trycka iväg han och få honom så underlägsen är en stark bedrift, iofs är ju jauarerna 2 men ändå. Jaguarer är riktiga taktiker då det gäller aggressivitet. Helt otroliga fiskar."

                    Jo jaguarerna är helt otroliga fiskar men att de lyckades ta över citrinellumen revir är nog främst tackvare att de har yngel, aggressionen ökar något enormt vid leken, den ser dessutom ut att öka ju fler lekar de genomför och ju större de själva blir. Ingen bra kombination som jag ser det eftersom jag gärna vill ha fler än två fiskar i karet...

                    Appropå gårdagens händelse...
                    Det är fortfarande krig i karet och de ser ut att ha slagits inatt då honan har ett rejält sår uppe på huvudet, jag ser även fjällrester på kanten av en skiffersten så gissningvis så har hon kört huvudet i stenen i sin iver att försvara ynglena och deras nya stora revir.
                    Det känns minst sagt jobbigt det här eftersom jag jättegärna vill ha kvar citrinellumen och eftersom jag vet hur svårt det är att hålla jaguarerna för sig själva, samtidigt så vill jag inte att de ska skada sig heller och det ser ju ut som att de kan göra det så länge citrinellumen finns i karet.
                    Vi får se vad som händer, jag kanske blir tvungen att flytta undan citrinellumen temporärt nu medan jaguarerna har yngel, problemet är att jag bara har ett 120liters kar och det är på tok för litet för citrinellumen... dessutom går sebrorna i det karet med yngel och allt så han lär väl knappast få det bättre där gissar jag... *suck*
                    Det här är kort och gott baksidan av att ha lekande jaguarciklider i karet, det är ingen dans på rosor direkt.

                    Mvh Fredrik Isaksson

                    Fredrik Isaksson
                    Bildarkivet

                    Kommentar

                    • FI
                      Användare
                      • augusti 2002
                      • 3743

                      Martin:
                      "Vad använder du som nattlampa? vanligt glödlampa eller ett lysrör eller hur gör du?

                      Har du nattlampa även när ynglen är frisimmande?"

                      Jag har en uplight om du vet hur de ser ut, lampan är liksom vinklad uppåt så att ljuset går mot taket istället för nedåt. Hur som helst så har uplighten en läslampa, det är den jag använder, lampan har en dimmer så det är väldigt enkelt att ställa in lagom ljusstyrka med den.
                      Jag brukar ha nattlampan tänd ända tills yngela är så pass stora och kvicka att de kan finta sina föräldrar då föräldrarna försöker plocka upp dem. Det kanske rör sig om två veckor efter att de har blivit frisimmande.
                      Ynglena försvinner hur som helst trots nattlampan så det skadar ju inte att ha den tänd så länge som möjligt då den åtminstone kan ge ynglena en liten chans att klara sig. Trots detta så har inget yngel ännu klarat sig i huvudkaret, vissa har klarat sig längre än andra och ynglena från förra leken klarade sig ända tills de nya äggen hade kläckts, efter detta så rensade föräldrarna snabbt upp i karet eftersom de gamla ynglena började intressera sig för de nykläckta små liven.

                      Mvh Fredrik Isaksson

                      Fredrik Isaksson
                      Bildarkivet

                      Kommentar

                      • INXS

                        Fredrik - du kanske skulle kunna avdela akvariet vid leken med en skiva plexiglas som har hal borrade (?). Da behover du inte flytta citronellumen och han mister inte sitt revir.

                        Jo citronellum/labiatus ar valdigt aggressiva - mycket mer an jaguarer tycker jag.
                        Jaguarerna forsvarar bara reviret for ungarna eller jagar, mina labiatus letar aktivt efter ett slagsmal. Dom ar precis som systrar och broder och maste nypa och tjafsa med allt och alla.

                        Jag tankte pa det dar med att ta ut nagra yngel men jag trodde att du berattade att dom inte overlevde sarskillt bra.
                        Vi far ju se.

                        Kommentar

                        • walle_1
                          Användare
                          • februari 2003
                          • 708

                          Idag bytte jag vatten i karet och efter det var jag till våran fiskdamm och håvade upp lite sövattensmärlkräftor. Efter dom hade käkat upp dessa blev det en annan historia i karet, jaguarerna blev väldigt aggressiva. Två av de tre jämnstora jagar varann och slåss hela tiden. Karets första "lip lock" har också kommit, iaf vad jag har sett. Det var dom två som jag inte vet könet på. Är det honor eller hanar som gör detta eller gör båda det? Kan hona och hane göra en "lip lock" med varann?

                          Efter vad jag tror nu så har jag 3 hanar och 1 hona om jag kollar på färgerna och formen på kropparna. Annars om jag går efter genitalpapillen som du sa sticker ut lite på hannarna jämt, så är det 2 av varje tror jag. Den hona som jag är ganska säker på åker runt och muckar med de andra två "okönade" verkar som hon vill visa upp sig för den största hannen. Kan detta vara förspel till en lek? eller gör dom iordning lekplats innan parbildning kommer?

                          Hur som helst har inte sebrorna någon tendens till lek. Varför vet jag inte. Något tips?


                          MVH Martin

                          MVH Martin

                          http://m1.271.telia.com/~u27102612/

                          Kommentar

                          • FI
                            Användare
                            • augusti 2002
                            • 3743

                            INXS:
                            "Fredrik - du kanske skulle kunna avdela akvariet vid leken med en skiva plexiglas som har hal borrade (?). Da behover du inte flytta citronellumen och han mister inte sitt revir."

                            Jo det skulle nog funka men det blir så fult att dela av karet på det sättet. När jaguarerna blir större och när det är helt omöjligt att få dem att leka utan att dela av karet med en skiljevägg så kanske jag tänker annorlunda men just nu så vill jag inte ta till sådana metoder, av estetiska skäl.

                            Det blir nog att flytta citrinellumen till sebrakaret tills vidare, sedan när affärerna öppnar efter helgen så får jag se hur jag gör. Eventuellt så byter jag in sebrorna och skaffar ett lite större kar till citrinellumen som jag ställer på det ställe där sebrakaret står just nu, eller också så byter jag helt enkelt bara in citrinellumen...
                            Det är ett oerhört svårt val.
                            Jag gillar citrinellumen mer än sebrorna men samtidigt så måste jag byta till ett större kar för att kunna ha kvar citrinellumen så det kostar ju lite mer i så fall.
                            Vi får se hur jag gör.


                            "Jag tankte pa det dar med att ta ut nagra yngel men jag trodde att du berattade att dom inte overlevde sarskillt bra."

                            Jo fast det var nog mitt fel att det blev så och inte metoden som sådan som var felaktig. Är man bara noggrann med vattenbytena och dessutom ger ynglena bra mat så överlever säkert jättemånga av dem i ett särskilt yngelkar. Många säger att man ska byta vatten varje dag i ett yngelkar och dessutom mata dem med nykläckt artemia, jag har bara gett mina söndersmulat torrfoder och jag har bara bytt vatten 2-3 ggr i veckan.
                            Det är mitt eget fel helt enkelt.
                            I huvudkaret verkar det i alla fall vara svårt att få dem att överleva. Du har ju precis som jag en rovgirig nattsuddare i karet, i mitt fall är det en chokladmal, i ditt fall är det en ål. Även om föräldrarna i de flesta fall lyckas hålla malen/ålen borta från ynglena så behövs det bara ett litet ögonblick av okoncentration för att några yngel ska försvinna...

                            Mvh Fredrik Isaksson

                            Fredrik Isaksson
                            Bildarkivet

                            Kommentar

                            • FI
                              Användare
                              • augusti 2002
                              • 3743

                              INXS:
                              "Jo citronellum/labiatus ar valdigt aggressiva - mycket mer an jaguarer tycker jag.
                              Jaguarerna forsvarar bara reviret for ungarna eller jagar, mina labiatus letar aktivt efter ett slagsmal. Dom ar precis som systrar och broder och maste nypa och tjafsa med allt och alla."

                              Jag har en "liten" teori om det där med aggression och varför olika fiskar attackerar snabbare och intensivare än andra osv... observera dock att det bara är en teori...

                              Först och främst så tror jag att alla aggressioner hos ciklider handlar om reviret. Antingen så attackerar de en fisk för att den inkräktar i reviret eller också så attackerar de en fisk för att de vill utöka sitt revir till den andres revir eller också så attackerar de en fisk för att de tror att deras plats i reviret är hotad, t.ex två hanar som bråkar.
                              Jag tror inte att fiskarna skapar problem och bråk bara för skoj skull, möjligtvis då de är väldigt små i så fall.

                              Att sedan olika fiskar attackerar olika snabbt och olika intensivt tror jag har att göra med hur stora de är och hur starka de själva tror sig vara. En stor fisk som dessutom ser farlig ut behöver inte alltid attackera en inkräktare för att skrämma bort den ur reviret, en mindre fisk som inte ser lika hotfull kan inte skrämma bort en inkräktare genom att bara hota den, den måste därför attackera inkräktaren för att få bort den ur reviret.

                              Det är nog därför som man ofta ser sebraciklider attackera alla sina fiender medan man oftast bara ser jaguarcikliderna hota sina fiender.
                              Jaguarcikliderna verkar liksom bara attackera saker som de inte kan skrämma bort genom hot, t.ex slamsugar, algmagneter, håvar och händer... Alla andra inkräktare hotar de bara tills de flyttar på sig.

                              Mvh Fredrik Isaksson

                              Fredrik Isaksson
                              Bildarkivet

                              Kommentar

                              • FI
                                Användare
                                • augusti 2002
                                • 3743

                                Martin:
                                "Kan detta vara förspel till en lek? eller gör dom iordning lekplats innan parbildning kommer?"
                                Jag vet inte säkert, däremot så kan jag gissa... Min gissning är att det är förspelet till parbildning eller vad man nu ska kalla det.

                                Ungefär så här gick det till i mitt kar...
                                Hos mig så var det honorna som bråkade mest, det var hela tiden en kamp om vilken av honorna som var starkast, de gjorde lip-locking ibland och hotade varandra genom att spänna ut gälarna typ hela tiden.
                                Hanen å sin sida skyfflade mest grus hela dagarna och käkade sajicaciklider... han hade grävt två stora gropar innan man såg att han började vifta med fenorna mot den hona som kom i närheten av den största gropen han hade grävt. Först så jagade han bort alla honor så fort de närmade sig gropen men så småningom så släppte han dit en av honorna och hon kunde sedan stå och titta på då han grävde medans hanen lite då och då viftade till med fenorna mot honan som för att visa hur stark han var.

                                Till slut när de sedan hade varit "polare" i typ en vecka så såg jag dem "provåka" en skiffersten kring en av groparna, då trodde jag att allt var klart och att första leken var fixad. Men dagen efter så hade de särat på sig och det dröjde sedan några dagar eller kanske till och med någon vecka innan de fann varandra igen och det var då de lekte för första gången.

                                Har någon av fiskarna börjat gräva ännu? ...det brukar vara ett tecken på att leken börjar närma sig, så är det för övrigt även nu när de är större.

                                Hanen gräver som en dåre och spänner sig så fort honan visar sig, sedan när lekplatsen är färdig så blir han vansinnig om honan inte vill leka och när grälet till slut är avklarat så finjusterar de lekplatsen tillsammans och leker, de är sedan sams tills de har släppt yngelvården och sedan börjar allt om igen...
                                Jaguarciklidlek i ett nötskal
                                ...eller åtminstone som det har sett ut här hos mig.

                                Mvh Fredrik Isaksson

                                Fredrik Isaksson
                                Bildarkivet

                                Kommentar

                                Arbetssätt...