Stuart Grant Cichlid Fund
Annons

Apistogramma sp. "blutkehl"

A157


hane Foto: Erik Bakker @ aqua-specials.nl
Släkte: Apistogramma
Art:sp. "blutkehl"
Grupp: Dvärgciklider
Beskrivning: Ej beskriven
År: 2011
Tidigare vetenskapligt namn: Apistogramma sp. "cutthroat"
Populärnamn: A157
Geografiskt område: Sydamerika
Typlokal: Apistogramma sp. "blutkehl" A157 har sitt ursprung i Sydamerika, men den exakta typlokalen är inte allmänt känd. Den ingår i släktet Apistogramma som ofta finns i Amazonas flodsystem.
Utbredning: Rio Atabapo; nedre Rio Inirida; nedre Rio Guaviare i Colombia
NCS Artbeskrivning: David Rejdemyhr, 2024-01-12

Temperatur
23-29°C
Volym
80 cm & 100 l
Längd
6 cm
pH
3,8-5,5

Naturlig biotop

Arten lever i lugna vattendrag med mjukt vatten och mycket lågt pH med minimalt med vegetation, men ofta med en botten som består av ett myller av löv och grenar i olika grad av förmultning. De återfinns även över sandiga bottnar samt strandområden fyllda med sten. Floderna har ofta överhängande vegetation som skapar skuggor och skydd från sol som kan göra dem allt för synliga för rovfiskar. Arten kan liksom Apistogramma uaupesi ses i stim

Föda

Apistogramma sp. "blutkehl" är i huvudsak insektsätare. De föredrar en diet av små insekter, larver och andra små ryggradslösa djur som de fångar ur bottnen genom att ruska huvudet fram och tillbaka i sidled eller vifta med stjärtfenan. I akvarium kan de matas med en blandning av levande, frysta och torrfoder som passar deras storlek.

Könsskillnad

Hanar och honor kan ofta skiljas åt genom färg och storlek. Hanar är avsevärt större och mer färgglada än honor, med mer utvecklade fenor. Hanarna känns igen med sin kraftiga segelliknande ryggfena, likt andra närbesläktade arter i gruppen. Honorna är gula vid lek med en nästan kvadratisk förhållandevis stor och svart fläck på sidan.

Akvariemiljö

För Apistogramma sp. "blutkehl" är ett akvarium med mycket gömställen som rötter, stenar och växter idealiskt. Vattenförhållandena bör efterlikna deras naturliga biotop – mjukt, lätt surt och med en temperatur på 23-29°C. Temperaturen kan påverka könsfördelningen bland ynglen och lämpligt är att ligga på 26 grader för att få en jämn spridning av könen. Dessa fiskar är känsliga för vattenkvalitet och kräver regelbundna vattenbyten. De är relativt fredliga men kan bli territoriella under lekperioden.

Beteende & lek

Denna art är känd för sitt intressanta lekbeteende där hanen lockar honan till ett skyddat ställe för att lägga ägg. De är ofta monogama och båda föräldrarna brukar skydda ynglen, där honan vallar runt ynglen för att leta mat, medan hanen håller den yttre periferin tom från fiender. Går leken fel och rommen inte kläcks kan hanens uppbyggda aggression mot fiender vändas mot honan, så gott om gömställen är viktigt. För lyckad lek krävs att man någorlunda efterliknar de naturliga vattenparametrarna med lågt pH och ett mjukt vatten. Omvänd osmos kan behövas för att mjukgöra vattnet, vilket i sin tur gör det enklare att sänka pH.

Allmänt

Arten är mycket närbesläktad med Apistogramma uaupesi och möjligen några till. Framtiden får utvisa om det rör sig om olika eller samma art. Den har fått sitt provisoriska namn efter de röda markeringarna den har på hakan.

Litteratur

Ingo Koslowski (2002) Die Buntbarsche Amerikas – Band 2: Apistogramma & Co. Verlag Eugen Ulmer GmbH & Co. Stuttgart. 1-318.

Lagerstatus

Akvarieimporten
Imazo (grossist)
Kungälvs akvarium
Nols Akvariehobby
Ruinemans
Sandby Ciklidhobby
Sponsrad av

Filmer


Apistogramma sp. Blutkehl

NhanPA

Bilder


Hane
Hane
Foto: Ernst van Genne
Hona
Hona
Foto: Erik Bakker
Hona med yngel
Hona med yngel
Foto: Erik Bakker @ aqua-specials.nl
Hanne närbild
Hanne närbild
Foto: Ernst van Genne
Hanne med röd haka
Hanne med röd haka
Foto: Erik Bakker @ aqua-specials.nl
Ung hane
Ung hane
Foto: Erik Bakker @ aqua-specials.nl

Fångstplatser


Rio Atabapo, Colombia, Venezuela

Hane
Hane
Foto: Takaaki Tsubosaka
Hane
Hane
Foto: Takaaki Tsubosaka
Hane
Hane
Foto: Ernst van Genne
Hane
Hane
Foto: Takaaki Tsubosaka
Hane
Hane
Foto: Takaaki Tsubosaka
Hona
Hona
Foto: Ernst van Genne

Río Guaviare, Colombia

Río Inirida, Colombia


Odlingsformer



Felanmäl artbeskrivningen

Apistogramma sp. "blutkehl" i Ciklidbladet

Nummer Artikel