Akvarieleasing
Annons
För att se ditt medlemskort och se all information:
Logga in

Bli medlem!

Genom att bli medlem så sponsrar du detta artregister.

Bli medlem

Amatitlania nigrofasciata

zebraciklid, elfenbensciklid.

hona Foto: Richard Håkansson
Temperatur
20-36°C
Volym
130 cm & 250 l
Längd
15 cm
pH
7-8
Släkte: Amatitlania
Art: nigrofasciata
Grupp: Mellanstora
Beskrivning: Günther
År: 1867
Tidigare vetenskapligt namn: Archocentrus nigrofasciatus, Cryptoheros nigrofasciatus, Cichlasoma nigrofasciatum, Heros nigrofasciatus, Astronotus nigrofasciatus, Amatitlania coatepeque, Amatitlania kanna, Amatitlania siquia
Populärnamn: zebraciklid, elfenbensciklid.
Geografiskt område: Central- och Nordamerika
Typlokal: Lektotype; Lake Amatitlán, Guatemala.
Utbredning: Stillahavssidan, från Río Sucio, El Salvador till Río Suchiate, Guatemala. Atlantsidan, från Río Patuca, Honduras till Río Jutiapa, Guatemala.
NCS Artbeskrivning: Roger Häggström, 2016-10-02

Lagerstatus

Akvarieimporten
Imazo
Kungälvs akvarium
Nols Akvariehobby
Ruinemans
Sandby Ciklidhobby

Naturlig biotop

I naturen lever Zebracikliden företrädesvis i klart och grunt vatten i steniga bergsbäckar. Men man kan ibland även hitta den i områden med dyiga bottnar.

Föda

En Zebraciklid ställer inga speciella krav på fodret, allt bra kvalitetsfoder äts med god aptit.

Könsskillnad

Honan är mindre och har oftast röd buk åtminstone som ungfisk. Eftersom det här handlar om en mycket gammal och populär ciklid inom akvariehobby finns den i flera olika odlingsvarianter. Den vanligaste är enfärgat gul och går under benämningen "Elfenbensciklid". Denna färgvariant saknar helt de tvärränder som gett den ursprungliga färgformen populärnamnet "Zebraciklid".

Akvariemiljö

De trivs bra och leker gärna i ett sällskapsakvarium tillsammans med andra vanligt förekommande akvariefiskar, dock bör en varning utfärdas, då de under lek blir MYCKET aggressiva mot sin omgivning. Undvik att hålla dem tillsammans med fisk som inte klara av dess aggressivitet under lek.

Zebracikliden ställer inga speciella krav på vattenvärden eller skötseln i övrigt, även om detta inte får bli en ursäkt för att inte göra de regelbundna vattenbytena var eller varannan vecka. Temperaturen bör ligga mellan 22 och 28 °C.

Beteende & lek

Zebracikliden är en av de mest hårdföra, tåliga och lekvilliga ciklider som man kan hålla i ett akvarium, den har också en mycket stark yngelvårdande instinkt. Dessa egenskaper gör arten till en av de mest lättskötta och intressanta cikliderna för oerfarna inom ciklidhobbyn. Leken sker oftast på ett plant och renputsat underlag; en platt sten eller kanske akvariets bottenruta. Så många som 800 ägg kan produceras vid en enda lek. Ynglen sköts av båda föräldrarna. Honan tar dock största delen av ansvaret för att sköta om ynglen, medan hanen bevakar territoriets yttergränser mot fiender. Efter ca 60 timmar flyttas ynglen i omgångar mellan i förväg grävda gropar. Efter ytterligare fyra dagar är ynglen frisimmande och leds omkring i akvariet i ett stort stim av föräldrarna.

Allmänt

Zebracikliden är en relativt liten ciklid för att komma från Centralamerika; som störst kan hanen bli ca 15 cm.

Arten finns inte på någon sida av Panama, Costa Rica eller ens Nicaragua vilket den gjorde innan arten splittrades upp i flera arter: De södra populationerna samt den i Laguna Coatepeque, El Salvador, tillhör andra arter i släktet.

Det är (troligen) inte känt vilken art (arter) som akvariestammen av zebraciklid härstammar från och de bör alltså inte blandas med A. nigrofasciata av känt ursprung. Trots detta går akvariestammen alltid under namnet nigrofasciata/nigrofasciatus och detta är namnet som ska användas.

Zebraciklider finns förvildade i bland annat Australia, Réunion, Japan, Mexiko, Taiwan och USA.

Litteratur

Schmitter-Soto, J. J. (2007). A systematic revision of the genus Archocentrus (Perciformes: Cichlidae), with the description of two new genera and six new species. Zootaxa. n. 1603

Bussing, W. (1998). Peces de las aguas continentales de Costa Rica (ed 2). Universidad de Costa Rica, San José, Costa Rica.

Artigas Azas, J. M. (2021) The convict cichlid Amattlania nigrofasciata with comments about the synonymy of A. siquia. Cichlid News Magazine. v. 30(n. 2)


Sponsrat av

Filmer


BilderFångstplatser


Aqua sucio, Panama

Lago Amatitlán, Guatemala

Lago de Nicaragua, Nicaragua

Río Buen Suceso, Nicaragua

Río Ciruelos, Costa Rica

Río Monga, Honduras

Rio Same, Costa Rica

Río Siquia, Nicaragua

Rio Tempisque, Costa Rica

Warmbach in Villach, Österrike

Platsen är känd för att ha en beständig population av Amphilophus nigrofasciata som överlevt och frodats i decennier på denna plats på grund av att det är en varm källa, i ett klimat som annars aldrig skulle kunna stå för en livsbeständig population

Odlingsformer


Elfenben


JAFelanmäl artbeskrivningen

Amatitlania nigrofasciata i Ciklidbladet

Nummer Artikel
201501 Hybrider och andra “hot” mot hobbyn
201204 Heroina isonycterina – en trevlig bekantskap
202301 Amatitlania nigrofasciata (zebraciklid) i biotopakvarium
200903 Centralare i mindre kar – omöjlighet eller möjlighet?
202003 Cichlidhobbyn för dryga 100 år sedan
202302 Eld i akvariet
201304 En mexikan med sting: ”Cichlasoma” istlanum (Jordan & Snyder, 1900)
201803 Invasiva främmande arter i Amerika
201302 Mina sex favoritciklider
201104 Nyheter från fiskvärlden
200804 Rapport från ISBE 2008 – den tolfte internationella beteendeekologikongress
202102 Sammanslagning av flera arter inom släktet Amatitlania
201503 Vetenskapskrönikan
201603 Vetenskapskrönikan