Nybörjarguide till tanganyikaciklider

Välj tanganyikaciklider

Det mest framstående med tanganyikaciklider är inte deras färgprakt utan deras olika beteenden. I Tanganyikasjön finns substratruvare, snäcklekare och munruvare i olika färger och former. Tanganyikacikliderna erbjuder dig också en varierande svårighetsgrad.

Det finns enkla fiskar såsom Neolamprologus brichardi, ”Prinsessan av Burundi”, men det finns också svåra ciklider som Tropheus moorii samt mycket svåra fiskar såsom Petrochromis sp. ”Blue Giant”.

I Tanganyikasjön varierar också fiskarnas beteenden kraftigt avseende var någonstans i akvariet de trivs. Det finns arter som håller sig i den övre delen av akvariet som Cyprichromis-släktet, men det finns också gott om arter som gillar att hålla till i grottorna. Utöver detta finns det även arter som använder sig av en öppen sandyta där de bygger sina lekbon.

Med alla dessa beteenden kan du göra en intressant mix i ditt akvarium. Du kan också välja att hålla bara en art. Det kan vara nog så intressant att se hur paret eller gruppen utvecklas över tiden. Som sammanfattning kommer du att i Tanganyikasjöns ciklider finna varierat beteende men kanske inte hitta den riktigt kraftiga färgprakten, även om det finns undantag.

Altolamprologus compressiceps, hane, foto Peter Andersson

Akvariet

Tanganyikaciklider går att hålla i akvarier som varierar från de minsta till de absolut största varianterna. Men redan vid 60 liter kan du börja fundera på att ha några snäcklekare eller ett par mindre Neolamprologus. Men det finns också jättar som Boulengerochromis microlepis som om de ens går att hålla i akvarium kommer att kräva enorma kar på 3 000 liter och uppåt.

Vill du ha något som liknar ett sällskapsakvarium för tanganyikaciklider är ett akvarium på 150 cm att föredra. Då får du större möjlighet att välja olika arter och du kan få en större variation, beroende på vilka ciklider du vill införskaffa.

Vattenkvalitet

Temperaturen i ditt akvarium bör ligga mellan 24 och 27,5 °C. Under korta perioder kan fiskarna klara av upp mot 30 °C men absolut inte över det. Vissa heta sommardagar kan det vara svårt att hålla temperaturen nere och då kan ett delvattenbyte med kallt vatten krävas.

Vattnet ska vara lätt basiskt, någonstans mellan 8,8 och 9,3 pH är det i sjön, men håller du dig över 8,0 pH så är det bra. Material som innehåller kalk kan höja ditt pH-värde, så att inreda med kalkhaltigt grus och stenar av kalk kan göra att vattnet håller de rekommenderade värdena.

Som en hjälp till god vattenkvalitet krävs det kraftiga filter. Tanganyikaciklider gillar att ha bra fart i akvariet, att ha pumpar som pumpar 5-10 gånger akvariets volym i timmen är inte att ta i i överkant.

Helbild Tanganyika, foto Johan Lundin

Inredning

Hur ska du inreda ditt akvarium för att få tanganyikacikliderna att trivas? Då det finns så mycket olika beteenden bland cikliderna i sjön är det svårt att svara på den frågan, då varje art kan ha sina specifika krav. Om du skaffar ett tillräckligt stort akvarium (från 150 cm uppåt) går det att inreda så det passar till flera olika beteenden med grottor i ena delen och en stor öppen sandyta i den andra. Du kan också inreda sparsamt för att få dina ciklider att trivas. Detta eftersom du då tagit bort revirgränserna och det inte finns någon specifik sten att slåss om.

Att använda kalksten som stenar för grottor är smidigt om ditt vatten har lägre pH, men om ditt vatten har högt pH redan från kranen kan du använda något annat. Något du dock inte ska använda är rötter då de har en tendens att sänka pH-värdet.

Växter i akvariet kan du ha om du vill, lite stryktåliga växter med tjockare blad som anubias och javaormbunke fungerar bra. Dessa kan du dessutom fästa på stenar då de inte behöver växa i gruset som tanganyikaciklider har en tendens att gräva runt i. Men fiskarna har inget behov av växter, utan det är helt upp till ditt eget tycke och smak.

Xenotilapia sp. Sunflower ”Tembwe II”, foto Johan Lundin

Fiskbestånd

Nu kommer vi till ditt roligaste val som nybliven akvarist, att välja vilka fiskar du ska ha. Det kan vara svårt att dela upp tanganyikaciklider i grupper, men jag ska försöka ge dig en förståelse för vad som finns i stort.

  • Snäcklekare: Detta är ofta mindre ciklider på 3-6 cm, men det finns några större i Altolamprologus-släktet. De är ofta väldigt bra på att gräva och möblera om i akvariet och de mindre arterna fungerar mycket bra i ett mindre akvarium.
  • Sandciklider: I denna grupp finns det många mycket vackra arter som bjuder på mycket färg. Men dessa arter är också känsliga och kräver god skötsel, och de kan ändå erbjuda problem.
  • Tropheus: Detta släkte får en egen grupp då de är en stor del av tanganyikahobbyn. Dessa arter bjuder på fart i ditt akvarium men också utmaningar med sjukdom och ibland ihjälslagna medlemmar av gruppen.
  • Grottlekare: Detta är en stor grupp ciklider som använder grottor som skydd och även sm lekplats. De är ofta parbildande men kan ibland leva i kolonier. I denna grupp ingår de flesta släkten som slutar sitt namn på –lamprologus.
  • Cyprichromis: Frisimmande fiskar som ofta håller till i den övre delen av akvariet.
  • Övriga: Det finns flera andra arter du kan välja beroende på storleken på ditt akvarium. Men det är så svårt att dela in dem i grupper.

Jag kommer här nedan att ge fyra förslag på uppsättningar i olika stora akvarier. Dessa förslag ger dig ett uppslag och går absolut att ändra på. Ett tips: För att inte få den så kallade ”fisksoppan” kan det vara bättre att välja 3-4 ciklidarter och skaffa flere exemplar av varje art för att fylla upp akvariet.

100 liter

I ett så här litet akvarium är urvalet av de ciklider som får plats litet, men det finns några som fungerar. De mindre arterna ur släktena Julidochromis och Lamprologus fungerar bra i små akvarier.

  • 2+2 Lamprologus brevis (En mycket liten snäcklekare)
  • 2+2 Julidochromis transcriptus (Den minsta Julidochromisen)

Blanda upp inredningen med både snäckor i lämplig storlek och en del sten som Transcriptusen kan gömma sig bland och skapa revir. Eventuellt får du hålla efter antalet brevis så de inte blir för många.

250 liter

Med denna storlek ökar antalet arter du kan välja. Du kan få plats med några större (15 cm) Neolamprologuseller liknande.

  • 1+1 Altolamprologus calvus (En svart snäcklekare som är en rovfisk)
  • 2+2 Neolamprologus brichardi (En klassisk tanganyikaciklid, kommer att få mycket yngel)
  • 2+2 Julidochromis dickfeldi

Men det är en storlek som fungerar mycket bra som artakvarium för flera arter.

540 liter

Detta är en bra storlek för att du ska kunna välja nästan vad du vill bland det sjön har att erbjuda. Vid denna storlek kan du börja titta på de mindre och inte allt för aggressiva arterna ur släktet Petrochromis. Men det vanliga i ett akvarium av denna storlek är sandciklider eller Tropheus. Men inget av alternativen är fel, jag kommer dock att visa dig en uppsättning baserad på egen erfarenhet som fungerade mycket bra.

  • 10+10 Tropheus sp. Ikola (En vacker Tropheus med brett gult band)
  • 10+10 Cyprichromis leptosoma (Håller till i den övre delen av akvariet)
  • 2+2 Neolamprologus leleupi (En knallgul avlång ciklid)
  • 4+4 Synodontis petricola (En mindre mal som finns i sjön)

Denna uppsättning har jag själv haft och den fungerade mycket bra. Ingen del av ditt akvarium kommer med denna uppsättning att vara obrukad utan det är aktivitet både vid botten och vid ytan. Den erbjuder också en del färg då alla fiskar förutom leptosoma-honorna erbjuder färger. Tropheus är dock ingen nybörjarfisk, du bör ha läst på ordentligt innan du införskaffar dem då de kan erbjuda en hel del problem med sjukdom och aggressivitet.

720 liter

Ett akvarium av denna storlek ger dig nästan oändligt många kombinationer av fisk, så länge de äter samma mat och kan trivas tillsammans. I detta akvarium får du plats med större Petrochromis, fullvuxna Cyphotilapiafrontosa eller varför inte sandciklider? Jag kan för lite om sandciklider för att skriva något om dessa känsliga fiskar. Istället väljer jag att plocka fram ett rovtanganyikasoritment med lite annorlunda fiskar.

  • 5+5 Cyphotilapia frontosa
  • 1+1 Lepidiolamprologus kendalli
  • 1+1 Neolamprologus sexfasciatus
  • 5+5 Altolamprologus compressiceps
  • 4+4 Synodontis multipunctatus (En större mal)
  • 1+1 Mastacembelus ellipsifer (Tanganyikaål)

Med denna uppsättning kommer inga yngel att överleva i akvariet men du får en stor variation av beteenden trots att alla är rovfiskar. Frontosa bjuder dig på munruvande, kendalli och sexfasciatus är parlevande rovfiskar som leker i grottor. A. compressiceps är snäcklekare och tillskottet av en ål i akvariet ger det där lilla extra.

Paracyprichromis nigripinnis, ruvande hona, foto: Johan Lundin

Skötsel

De flesta tanganyikacikliderna är enkla i skötseln. Men några saker som krävs är ett vattenbyte en gång i veckan, de ska matas med rätt sorts mat varje dag, du bör också kontrollera vattenvärdena med jämna mellanrum. Det är bra att följa skötselråden för att få en roligare tid med dina fiskar. Slarvar du med dem är risken att fiskarna blir sjuka och dör och det är inte roligt för någon.
Men det är okej att lämna akvariet för en semesterresa, de klarar två veckor utan vattenbyte och mat om de är friska innan. Men det är att rekommendera att du har en semestervakt som kan mata dem, men dra då ner på mängden mat för att inte riskera några olyckor med övermatning.

Det finns dock några arter som är extra känsliga och som kan kräva en del erfarenhet innan du bör skaffa dem. Dessa fiskar kostar också oftast lite mera då de inte är så vanliga i handeln. Men även Tropheus som är en vanlig ciklid har sina problem med bukvattensot. Och även om du är väl påläst och har många års erfarenhet händer det att du får bakslag ändå. Med detta vill jag inte skrämma dig, bara informera dig om att det kan hända och att det är bra om du läser på ordentligt innan du väljer vissa arter.

Sammanfattning

Tanganyikaciklider kommer att vara en trevlig bekantskap för dig om du söker fiskar med stort urval av beteende och form. Vissa arter bjuder på mycket fart medan andra erbjuder en mer harmonisk uppsyn.

Lycka till med ditt val av fiskar, vid frågor, tveka inte att ställa dem i forumet.

keyboard_arrow_up