Nybörjarguide för tanganyikasjöns – Tropheus ”Troffar”

Tropheus – antingen älskar eller hatar man dessa fiskar som ibland ger en himmel eller helvete genom sina utmaningar.

Så kan det ibland låta från ägare till dessa fiskar, vilket givetvis väcker många akvaristers nyfikenhet om vad det är för speciellt med just troffar.

Troffar kan man välja av flera olika anledningar. Många väljer dem på grund av deras färgprakt, tempo och att det är imponerande att se dem samlade i ett stort stim, samt att de har ett tufft utseende. En annan anledning är utmaningen att lyckas med troffar som man oftast har läst mycket om och troligtvis gått och kikat på en längre tid. Sedan händer det alltid något i ett troffekar.

Ett fiskbestånd som kommer närmare saltvattenfiskarnas färgprakt och som ibland jämförs med clownfiskar, kommer du inte om du vill ha sötvattenfiskar. Innan man börjar med troffar är det mycket bra att läsa på så mycket som möjligt, ex via olika ciklidforum och lyssna på andra duktiga akvarister.

I denna artikel ska jag försöka beskriva hur man ska hålla troffar enligt några enkla regler, för de är inte så svåra att sköta som man ibland kan tro, under förutsättning att man följer vissa regler.


Tropheus moorii från Kasakalawe. Foto: Christian Alfredsson

Akvariet

Ett lämpligt akvarium har en längd på 150 cm, bredd 50 – 60 cm och en höjd på 40 – 50 cm. Längden och bredden är viktiga då det ger bra simutrymme. Höjden är inte lika viktig. Ett bra kar kan till exempel vara på 375 liter (150x50x50). Att hålla troffar i kar mindre än 300 liter är inte att rekommendera, då det ställer särskilda krav på akvaristen, även om det finns de som lyckas.

 

En grupp Tropheus sp. red från Kachese. Foto: Christian Alfredsson.

Filtrering

Ett troffekar ska ha bra cirkulation på vattnet, gärna med 2 pumpar som placeras utmed varje kortsida och som ger bra ytvattenströmning vilket syresätter vattnet. Kapaciteten på pumparna bör ligga mellan 6 och 10 gånger bruttovolymen. Till exempel 2 pumpar à 1 500 l/h ger 8 ggr volymen i ett akvarium på 375 l. Givetvis ska man se till att ha rejäla filtermattor kopplade till pumparna. De ska rengöras regelbundet, eftersom troffar vill ha klart och syrerikt vatten.

Inredning

En passande inredning kan vara allt från spartanskt sparsam till fullproppad med moduler, smaken är olika.

En lämplig inredning i spartansk stil är några olika stenhögar, som är utplacerade mitt på bottnen så att fiskarna kan simma igenom dem. Den lite mer påkostad inredning består av lite olika lämpliga moduler, till exempel BTN (Back to Nature) som även kan användas som filtermoduler. Man kan även komplettera med lite olika stenhögar, såsom beskrevs tidigare.

Något man ska tänka på är att inte ha för mycket sten i ett troffekar, eftersom det kommer att samlas väldigt mycket fiskspillning under stenarna, vilket gör det svårt att bottensuga gruset eller sanden.

Bakrutan och även ena eller båda sidorutorna bör täckas med någon form av folie (ex blå eller svart) så att man inte ser ut mellan modulerna, vilket blir mycket snyggt. Att sidorutan bör täckas beror också på att fiskarna oftast blir lugnare av att inte kunna se ut där.

När det gäller grus eller sand är det oftast en smaksak vad man ska använda. Men många som håller troffar använder vitt bottenmaterial eftersom det förstärker färgerna på fiskarna. Bottenmaterialet bör inte vara så tjockt, det räcker oftast med cirka 2 cm då det inte är så vanligt att man har växter i ett troffekar. En orsak till ett tunnare lager grus/sand är att det inte binds så mycket fiskspillning i bottenmaterialet som kan orsaka dålig vattenkvalitet.

Ett bra bottenmaterial bör vara kalkhaltigt och kan vara korallsand eller ciklidsand (calciumkarbonat) och cirka 1 mm i kornstorlek.

Vattenkvalitet

Den viktigaste faktorn när det gäller att hålla tanganyikaciklider/troffar på rätt sätt är vattnets pH-värde. Det skall alltid ligga högre än 7,5, helst mellan 7,8 och 9,5. Kalkhaltiga stenar och bottenmaterial (korallsand eller ciklidsand) hjälper till att höja pH-värdet. Det går även att använda bikarbonat. Prova med cirka 1 matsked /100 l vatten. Det går inte att få högre pH än 8,5 med bikarbonat.

Tänk på att göra ett ordentligt vattenbyte innan du försöker höja pH, för att undvika risken för ammoniakförgiftning och tvärdöda fiskar.

Vattentemperaturen skall ligga mellan 23 och 27 grader. Vattentemperaturer över 29 grader kan vara dödliga för tanganyikaciklider/troffar. Akvarievattnets syrehalt är mycket viktig och vattnet skall vara så syrerikt som möjligt. Detta innebär att man regelbundet måste byta vatten (cirka 30 % varje vecka för att späda ut avfallsprodukterna, som annars kan orsaka skadliga gaser, såsom koldioxid och ammoniak, som konkurrerar ut syret. Om temperaturen i rummet där akvariet står stiger över 30 grader är det viktigt att agera omedelbart så att akvarievattnet inte stiger över 30 grader. Flera vattenbyten med kallt vatten samt att släcka belysningen räcker oftast.

En billig försäkring mot plötsligt försämrad vattenkvalitet på ingående vatten i samband med vattenbyte är att skaffa sig ett kolfilter, se nedan länk med bra bilder.

Kloraminer & kolfilter

Foder

Det enklaste sättet att mata växtätande ciklider som troffar är att ge dem ett bra flingfoder av hög kvalitet, (ex Spirulina Super Forte). Ett annat mycket bra pelletfoder är NLS (New Life Spectrum Fish Food ) som blivit väldigt populärt (till exempel Cichlid Formula eller Thera A Formula Non-medicated Anti-parasitic 1 mm).

Sedan finns det ju flera bra recept på räkmix som också är ett mycket bra foder.

Maten skall vara rejält fiberrik. Det är bättre med små portioner och lite åt gången som fiskarna äter upp inom en minut. Byt inte foder ofta utan håll dig till något av de ovan angivna. Om du av någon anledning måste byta, gör det under en längre övergångsperiod i små portioner. Fiskar som är nyinköpta ska matas väldigt sparsamt de första dagarna.

 

Blir Tropheus sjuka kan det gå fort. Bild: Christian Alfredsson

Sjukdomar

Nu har vi kommit till ett ämne som ibland diskuteras intensivt, eftersom det finns många olika teorier om varför troffar blir sjuka.

Vita prick är en inte helt ovanlig sjukdom som oftast drabbar fiskar som under transport blir för kalla. Den är tack och lov ganska lätt att råda bot mot genom att använda en medicin som heter Protozin.

Bukvattensot som är ett samlingsnamn som många använder då fiskar får tarmbekymmer. Det är däremot betydligt svårare att precisera vad som är orsaken till åkomman. Det finns många olika teorier.

Min och en del andras teori är att stress är en starkt bidragande orsak till att sjukdomar som tarmbekymmer uppkommer.
Därför praktiserar jag och en del andra alltid total mörkläggning av akvariet (med en filt) och ingen mat de första 3 dagarna när nya fiskar inköps. Då får fiskarna en chans att acklimatisera sig i lugn och ro.

Lite olika länkar som är läsvärda.

Mörkläggning, ett bra akvarietips

Bukvattensots Medicinerings ABC
Sjuka troffar, hur man upptäcker det och behandlar

Mediciner som brukas användas mot bukvattensot

Aquamoore innehåller det verksamma ämnet nifurpirinol., Det är samma som Aquafuran, bara olika säljteknik. Dammfisk eller akvariefisk = pris därefter.
Flagyl och Octozin har samma verksamma ämne, metronidazol. Flagyl via veterinär, Octozin i zoohandel = priserna varierar.

Flagyldosering

Flagyl 400 mg tabletter. Finns i förpackning på 100 tabletter. Recept utskrivs av veterinär.
Ingen mat under de 5-6 första dagarna.

Byt först så mycket vatten som dina fiskar tål.
Dosera därefter 1 tablett/50 l vatten. (För till exempel ett akvarium på 720 l går det åt 14-15 tabletter. (Filtren kan/skall vara igång).
Dosera alltid efter karets bruttovolym.
Kör sedan karet i 3 dagar, byt sedan igen så mycket vatten som dina fiskar tål.

Dosera åter samma kvantitet tabletter som första laddningen (1 tablett/50 l vatten)
Kör sedan karet i ytterligare 3 dagar.

Nytt vattenbyte och halv dos tabletter, sedan är det bara att köra som vanligt.

Under medicinering ska akvariet var mörklagt då medicinen verkar bättre. Tabletterna ska krossas till pulver och lösas upp i lite vatten innan det slås i karet. Tänk på att sänka vattennivån i karet så mycket du vågar, för att inte behöva använda så mycket medicin och öka om möjligt cirkulationen med en extra pump. Viktigt att tänka på är att denna medicin är antibiotika som ska användas med förnuft och inte i onödan.

Nifurpirinol

Dosering beroende vilket fabrikat man köper. Till exempel JBL FuraPond (som jag själv har använt) 1 tablett/175 l . Vid svåra fall 1 tablett/125 l .
Man kan även intensivbada. 1 tablett i ett kärl på 10-15 l i 30 minuter. Tänk på att Nifurpirinol också dödar alla nyttobakterier i filter. Om fiskarna skulle råka bli sjuka är det bra att ha någon av ovan nämnda mediciner hemma på lager eftersom medicinering bör ske snabbt.

Sedan finns det en sjukdom som det inte finns någon medicin mot.

Den kallas troffesjuka vilket yttrar sig som så att akvaristen vill ha många akvarier och många olika troffegrupper.
Det som brukar hejda denna sjuka är oftast begränsade utrymmen snarare än ekonomin. :):)

Antal troffar

En troffegrupp ska bestå av ett stort antal fiskar som mängdmässigt är anpassat till storleken på akvariet. En bra tumregel är 10-15 liter vatten per fisk. Min egen erfarenhet är att 10 liter per fisk fungerar bäst.

Till exempel 300 l = 30 fiskar, 375 l = 37 fiskar, 600 l = 60 fiskar osv.

Att börja med en odlad grupp ungdjur är oftast det lättaste sättet att skaffa sig sin första troffegrupp. Inom släktet Tropheus finns för näravarande följande arter:

  • Tropheus annectens
  • Tropheus brichardi
  • Tropheus duboisi
  • Tropheus moorii
  • Tropheus sp. ”black”
  • Tropheus sp. ”ikola”
  • Tropheus sp. ”mpimbwe”
  • Tropheus sp. ”red”

Komplettering med ny fisk

Tillför aldrig ny fisk till din grupp, utan att de har gått i ett karantänakvarium hemma hos dig under minst 1 månad. Om du har en vildfångad grupp är det ännu noggrannare med lång karantäntid än med odlad fisk.

 

En Altolamprologus calvus är ett bra sällskap till Tropheus om man inte vill att yngel ska klara sig. Den är en utpräglad rovfisk som gärna äter yngel., Foto: Christian Alfredsson

Sällskap till troffar

I ett troffekar kan man ha lite andra fiskar som sällskap utan att de stör troffegruppen, här kommer några exempel.

  • Malar: Synodontis petricola, gärna en liten grupp på cirka 5 st.
  • Hästnosar går alldeles utmärkt ihop med troffar, gärna en liten grupp.
  • Callochromis macrops eller Callochromis pleurospilus är mycket snygga (men pleurospilus kan var väldigt aggressiv mot sina egna).
  • Lamprologus: Här finns många fina snäckskalsciklider.
  • Julidochromis: Det finns flera arter.
  • Neolamprologus: N. leleupi (också den kan vara aggressiv mot sina egna).

 

Om man lyckas hålla Tropheus är det en vacker och livlig fisk. En Tropheus sp. red från Kachese. Foto: Christian Alfredsson.

Sammanfattning

Troffar ger inget utrymme för slarv. Fodret och regelbundna rutiner som vattenbyten är som sagt var A och O. Det gäller att hitta en balans med en bra sammansatt kost och absolut inte övermata, vilket kan medföra dåligt vatten och störningar i fiskens matsmältning, vilket kan resultera i sjukdomar. Om du följer dessa enkla råd kommer din troffegrupp att skänka dig mycket glädje.

Lycka till med ditt val av fiskar, vid frågor, tveka inte att ställa dem i forumet.

Exempel på hur man kan inreda Tropheus-akvarium

keyboard_arrow_up