Nybörjarguide till malawiciklider

Varför Malawi?

Malawi kan du välja av flera olika anledningar. Många väljer dem på grund av deras färgprakt, ett fiskbestånd som kommer närmare saltvattensfiskarnas färgprakt kommer du inte om du vill ha sötvattenfiskar. En annan anledning är att de flesta av fiskarna är ganska lättskötta om de får rätt förutsättningar samt att du kommer få ett akvarium med fart i. Det händer alltid något i ett Malawikar, det finns alltid någon hane som vill visa att han bestämmer och det finns alltid någon hona som går och ruvar på sina yngel.

Chindongo demasoni Foto: Håkan Eriksson

Den absoluta majoriteten av cikliderna i malawisjön är munruvare där honan ruvar ägg och yngel i ca 3 veckor, skiljer sig några dagar upp och ned beroende på vilken art du väljer att ha i ditt akvarium.

Det enda som kan tala emot malawiciklider är att de flesta fiskarna har likvärdigt beteende. Med det menar jag att de är munruvare och inte substratruvare. Den dominanta hanen är ofta väldigt fin medan honorna kan se lite tråkiga ut (det finns undantag för detta som jag tar upp nedan).

malawi-3

Ett klassiskt färgsprakande malawiakvarium. Foto: Björn Röhme (Bjorn) 2011

Akvariet

Det minsta akvariet som rekommenderas till dig för de mindre och snällare cikliderna i malawisjön är 250 liter. Risken om du har mindre än så är att hanarna inte får utrymme och att de slår ihjäl varandra, men också att de slår ihjäl honorna. Och det är ett scenario ingen önskar sig. Det kommer leda till tappat intresse för en fiskfamilj som kan erbjuda så mycket för dig i din nya hobby.

Har du däremot ett större akvarium så får du möjlighet att välja mellan ett större antal arter och du kan öka på mångfalden i ditt akvarium. Höjden på ditt nya akvarium är inte det viktigaste, men mellan 50 och 60 centimeter duger gott. Däremot är längden och bredden intressant, de standardmått som finns i handeln passar bra till cikliderna från sjön. De som är vanliga är 375, 540 och 720 liter, där de två mindre är 150 cm långa och 720 är 200 cm långt.

Vattenkvalité

Temperaturen i ditt akvarium bör ligga mellan 24-28°C. Under korta perioder kan fiskarna klara av upp mot 30°C men absolut inte över det. Vissa heta sommardagar kan det vara svårt att hålla temperaturen nere och då kan ett delvattenbyte med kallt vatten krävas. Vattnet ska vara lätt basiskt, någonstans mellan 7,5-8,5 pH är att rekommendera.

Matreal som innehåller kalk kan höja ditt pH värde, så att inreda med kalkhaltigt grus och stenar av kalk kan göra att vattnet håller de rekommenderade värdena. Som en hjälp till god vattenkvalité krävs det kraftiga filter. Malawi gillar att ha bra fart i akvariet, att ha pumpar som pumpar 5-10 gånger akvariets volym i timman är inte att ta i i överkant.

Inredning

Så hur ska du inreda ditt akvarium för att få malawicikliderna att trivas? Det finns i grunden två sätt att göra detta på. Det första är att ha mycket sparsamt med inredning då det finns flera arter som gillar att ha öppna simytor. Men det går också att hålla mbunas med minimal inredning, trots att de normalt använder sig av grottor. Anledningen till detta är att de då saknar tydliga revirgränser och får då ingen grotta att slåss om.

Den andra varianten är att inreda med mycket grottor, jag brukar rekommendera att ha mycket grottor, fler än du har invånare i akvariet. När man har mycket grottor så blir det tvärt emot än vad man tror, att fiskarna ska gömmas sig hela tiden. Istället blir det så att de känner sig trygga och passar på att simma runt och visa upp sina bästa färger då de vet att de kan dra sig tillbaka till sin grotta om det kommer någon och hotar dem.
Att använda kalksten som stenar för grottor är smidigt om ditt vatten har lägre pH, men om ditt vatten har högt pH redan från kranen kan du använda något annat. Något du dock inte ska använda är rötter då de har en tendens att sänka pH-värdet.

Växter i akvariet kan du ha om du vill, lite stryktåliga växter med tjockare blad som anubias och javaormbunke fungerar bra. Dessa kan man dessutom fästa på stenar då de inte behöver växa i gruset som malawiciklider har en tendens att gräva runt i. Men för fiskarnas del så har de inget behov av växter, utan är helt upp till ditt eget tycke och smak.

Fiskbestånd

Nu kommer vi till ditt roligaste val som nybliven akvarist, att välja vilka fiskar du ska ha. Det finns i grunden fyra olika sorters malawiciklider, Aulonocara, Mbuna, Haplochromis och rovfiskar. Det finns mycket att säga om dessa grupper, men kortfattat ser det ut såhär:

  • Aulonocara: Färgglada hanar med mindre roliga honor. Kan vara lite känsliga men är ett trevligt tillskott i akvariet.
  • Mbunas: Denna grottlevande grupp består av mindre fiskar som trots sin storlek kan kräva mycket utrymme på grund av aggressivitet. Dessa är ofta mycket färgglada och ett vanligt inslag i malawiakvariet.
  • Haplochromis: Detta är större fiskar som kräver stora akvarier och ofta simutrymme.
  • Rovfiskar: Namnet talar för sig själv. Vackra fiskar som ofta är lite större, kräver ofta större akvarium och bör ej gå tillsammans med för små fiskar då de kan bli mat.

Jag kommer här nedan ge tre förslag på uppsättningar i olika stora akvarium. Dessa förslag ger dig ett uppslag och går absolut att ändra på. Ett tips för att inte få den så kallade ”fisksoppan” så kan det vara bättre att välja 3-4 arter med ciklider som du skaffar fler från varje art för att fylla upp akvariet. Fisk

250 liter: Detta är en uppsättning jag själv haft och den har fungerat mycket bra och erbjuder gott om färg till ditt akvarium. Akvariet i sig var fullt med kalksten för att bilda mycket grottor till fiskarna.

4+4 Chindongo saulosi (Knallgula honor ger mycket färg)
3+3 Labidochromis caeruleus ”Nkata Bay” (Den vita varianten av ”Golden”)
3+3 Aulonocara sp. röd rubin (Röda hanar)
1+1 Synodontis Nyassae (En mal som finns i malawisjön som städar gruset på nätterna)

Chindongo saulosi Foto: Kevin Bauman

Labidochromis caeruleus ”Nkata Bay” Foto: Albin Ekenberg

Aulonocara sp. röd rubin. Foto: Niclas Olausson

I detta akvarium finns gult, rött, blått, vitt representerat och det bjuder på en färgsprakande prakt i rummet. Det är relativt snälla arter av mbunas som passar bra i ett mindre akvarium.

540 liter: Denna uppsättningen har jag delvis själv haft, men väljer här att ändra den lite. Inredningen här kan bestå av grottor i den bakre delen av akvariet samt ut på kanterna, men lämna en fri simyta mot framsidan för Haplochromisarna att simma på.

10+10 Chindongo demasoni (Grunden i uppsättningen, båda könen är mycket vackra)
5+5 Metriaclima estherea (Malawizebra, röda honor och olikfärgade hanar)
5+5 Pseudotropheus johannii  (Aggressiva hanar med knallgula honor)
4+4 Cyrtocara moorii (En klassisk blå delfin)

M_esthrerae03-Hakan_Jonsson.jpg

Metriaclima estherea Foto: Håkan Jonsson

Pseudotropheus johannii Foto: Klaus & Anne Hermann

Cyrtocara moorii Foto: Christian Alfredsson

Här ligger fokus på två saker, dels 8 stycken vackra C. Moorii som kommer synas ordentligt i detta akvariet, men också att ge dessa större fiskar en färgglad bakgrund där mbunas simmar runt i grottorna och visar sina vackra färger.

720 liter: I ett akvarium på två meter så får det plats stora fiskar, alternativt många små. Rovmalawi är arter är jag själv saknar erfarenhet av, men en uppsättning till 720 liter kan se ur såhär.

4+4 Dimidiochromis compressiceps
3+3 Nimbochromis venustus
3+3 Fossorochromis rostratus
3+3 Champsochromis spilorhynchus
Detta är stora fiskar som behöver en del svängrum. Det går att ha några av de mindre rovfiskarna i ett 540 liters, men för de flesta är det rekommenderat med 720 liter.

Dimidiochromis compressiceps Foto: Rolf Lind

n_venustus05-atandes-andreas_gradin.jpg

Nimbochromis venustus Foto: Andreas Gradin

lekande par

Fossorochromis rostratus Foto: Stanislaw Gajaszek

Champsochromis spilorhynchus Foto: Rolf Lind

Skötsel

Malawiciklider är i grunden enkla fiskar att sköta om. Men några saker som krävs är ett vattenbyte en gång i veckan, de ska matas varje dag, du bör också kontrollera vattenvärden med jämna mellanrum. Det är bra att följa skötselråden för att få en roligare tid med dina fiskar. Slarvar du med dem är risken att fiskarna blir sjuka och dör och det är inte roligt för någon.

Men det är okej att lämna akvariet för en semesterresa, de klarar två veckor utan byte och mat om de är friska innan. Men det är att rekommendera att du har en semestervakt som kan mata dem, men att då dra ner på mängden för att inte riskera några olyckor med övermatning.

Sammanfattning

Mawaliciklider kommer vara en trevlig bekantskap för dig om du söker färgglada fiskar som är lättskötta. De kommer bjuda dig på mycket fart i akvariet, säkert en och annan utmaning och en del kliande i hårbotten. Men de kräver minst 250 liter vilket kan vara för stort för vissa.
Lycka till med ditt val av fiskar, vid frågor, tveka inte att ställa dem i forumet.

keyboard_arrow_up