Varför afrikaner?

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Tony
    Användare
    • april 2002
    • 4594

    #91
    jag håller med alla utom tricella här! (ta nu inte illa upp )

    Att ha ett ordentligt stort akvarium med rovmalawis har ju inget som helst med blodtörst att göra. Det är storlek, kraft, elegans, färgprakt och naturligtvis beteende som gör dem till mina favoriter. Ahli ligger i topp följt av d. compressiceps och c. caeruleus. Att dessa skulle kunna liknas vid pitbulls är att ta i då de knappast är i närheten av bråkstakar som mbunas etc.

    Att sitta och kolla på min frontosagrupp är minst sagt intressant också (ja, frontosan är en rovfisk utan att vara i närheten av en pitbull). Frontosorna glider omkring utan att göra minsta lilla arbetsinsats 95% av tiden, men när de väl sätter fart så gungar hela baljan. Att sedan se den dominanta hanen glida emellan två mindre hanar som bråkar är en fröjd att se. Det får mig att tänka lite på min fars arga blickar när man busade som liten.. arg blick räcker ibland

    Jag kan väl kanske inte räknas in i skaran "ädre akvarister" med mina 27 år, men gubbstrecket kommer närmre för varje dag

    Tony Englund

    Kommentar

    • Fredrik H.
      Användare
      • april 2002
      • 1884

      #92
      När jag nämnde "pitbullsyndrom" så menade jag inte att fiskarna betedde sig som sådana, det var mer en referens till varför vissa skaffar sig ett visst husdjur.

      mvh,
      Fredrik H.
      Gratis konto på: www.cichlidtube.com
      www.cichlidgallery.org
      www.tropheini.com

      Kommentar

      • walle_1
        Användare
        • februari 2003
        • 708

        #93
        citat:Jag reagerade bara när du sade att "N. polystigma faktsikt var den enda Malawicikliden som du kunde tänka dig att ha" Det lät som att rovfiskbeteendet var det enda som kunde te sig intressant. Man blir ibland lite orolig när man kollar in vissa amerikanska siter där det visas närbilder på olika bett som fiskar har gett varandra. Deras fiskar ska helst heta något med "Terror" eller "Devil" och siterna döper man till "Real cichlids dont eat quiche" osv, enligt mig ett ofattbart fjanteri.
        Ok, jag förstår hur du menar. Jag håller med dig helt och fullt i det du skriver. Amerikaner kan ju få hålla på med sin "störst, bäst och vackrast"-stil. Jag bryr mig egentligen inte, annat än när dom plockar fram bilder på skador som deras fiskar har gjort. Dom vill ha uppmärksamhet för att just deras fisk är universums coolaste. Det är bara fjantigt det håller jag med om. Det enda jag använder amerikanska forum till är om jag vill se bilder på fiskar, visa mina egna eller om man vill ha lite snabbfakta om en art. En sak jag har lärt mig är att aldrig fråga en amerikan om storlek på kar. Dom rekommenderar alltid på tok för smått. När jag frågade hur länge man kunde hålla en röd ormhuvudsfisk i ett 1225 liters så fick jag svaret "du kan hålla den så länge den inte uppnår halva karets storlek". Så jag skulle alltså kunna ha en firre på 1,25 meter i ett 2,5 meters kar, nja jag tror inte det.

        Och det där angående polystigman kanske jag ska förtydliga. Det är en av de afrikaner som jag har sett ett ganska roligt beteende ifrån. Även frontosa verkar vara en majestätisk och rolig fisk. Men det var ju i det syftet tråden startades att NI ska övertyga mig om att det finns mycket mycket mer där ute som är lika intressant.

        citat:Observera också att jag inte har påstått att det skulle ha något med ålder att göra.
        Jag vet men tricella gjorde det, förlåt om jag skrev att du sa så för det vet jag att du inte gjorde.

        Angående tricellas generalisering så skulle man kunna säga såhär. Det är bara tjejer som håller afrikaner pga. de fina färgerna. Jag vet en dålig jämförelse men den är ungefär lika missvisande som tricellas generalisering.


        MVH Martin

        http://m1.271.telia.com/~u27102612/

        Kommentar

        • StefanL
          Användare
          • augusti 2002
          • 10784

          #94
          Den enda generaliseringen jag gjort gäller de inlägg som gjorts på forumet. Inte överlag på alla som håller rovfiskar. Jag kanske var lite otydlig där. Min kommentar står jag dock fortfarande för.

          Visst förstod jag att det skulle huggas direkt någon kommer med någon sorts kritik...så den bjöd jag verkligen på...bara kul med diskussion.

          Kolla åldern på de som skriver hängivet om dessa rovfiskar så kanske ni ser poängen i det hela. Även zoopet.com är inräknat i min iakttagelse...

          Kommentar

          • Fredrik H.
            Användare
            • april 2002
            • 1884

            #95
            Jag tycker att vi ska försöka hålla isär de två forumen. Om du nu enbart vill tala om en grupp akvarister som frekventerar ett forum så kan du inte ta för givet att vi som är här på detta också har något med zoopet att göra. Jag skulle aldrig orka föra en diskussion om detta på zoopet och jag upplever det som att diskussionen blivit seriösare här sedan zoopet kom till.

            Antingen får man tala om ciklidister över lag eller om de som är medlemmar av ett visst forum.

            mvh,
            Fredrik H.
            Gratis konto på: www.cichlidtube.com
            www.cichlidgallery.org
            www.tropheini.com

            Kommentar

            • anli
              Användare
              • mars 2003
              • 3740

              #96
              Intressant vändning denna tråd har tagit, hmm... själv har jag svårt för all våldspornografi som graserar runt en del akvarister som har tex pirajor och annat. Även jag kan tveka inför de mest agressiva amerikanska firrarna (jaguar och citrinellum), trots att de verkar vara väldigt spännade . Men min uppfattning är att av vad jag har läst på detta forum, så genomsyras de som håller dessa fiskar av ett genuint intresse av hela beteendet.
              Men, det finns ju alla varianter i den amerikanska världsdelen, inte bara tokaggressiva fiskar... glöm inte bort det! Annars blir det samma fördom som tex "röd malawisoppa"!
              Angående ungdomskopplingen som tricella gjorde, så finns det kanske ett visst underlag för det, men jag hoppas det är en statistisk tillfällighet.
              Anders L

              Kommentar

              • FI
                Användare
                • augusti 2002
                • 3743

                #97
                citat:Ursprungligen skickat av Tricella

                Kolla åldern på de som skriver hängivet om dessa rovfiskar så kanske ni ser poängen i det hela.
                I jaguarciklidtråden, parachromistråden och påfågelciklidtrådarna så varierar åldern väldigt mycket, där hittar man allt från tonåringar till personer som är äldre än dig. Så jag förstår inte riktigt vad du baserar din iaktagelse på...

                Jag tror att du ser vad du vill se istället för att kolla upp hur det verkligen ligger till, det är så generaliseringar/fördomar brukar födas. Om du seriöst tror att något tonårigt rötägg på Zoopet som just har skaffat paroonhajar eller pirayor till sitt 50-liters kar på något sätt gestaltar den typiske rovfiskägaren så har du gjort en ganska skev tolkning av verkligheten... Det är som att säga att det bara är 10-åringar som har guppys, tetror och svärdbärare eller att säga att det bara är 50-åringar som håller på med diskus. Ditt resonemang håller helt enkelt inte, akvariehobbyn är en av få hobbys där verkligen ung och gammal kan vara intresserade av precis samma saker.

                Mvh Fredrik Isaksson
                Fredrik Isaksson
                Bildarkivet

                Kommentar

                • StefanL
                  Användare
                  • augusti 2002
                  • 10784

                  #98
                  citat:Jag tycker att vi ska försöka hålla isär de två forumen. Om du nu enbart vill tala om en grupp akvarister som frekventerar ett forum så kan du inte ta för givet att vi som är här på detta också har något med zoopet att göra. Jag skulle aldrig orka föra en diskussion om detta på zoopet och jag upplever det som att diskussionen blivit seriösare här sedan zoopet kom till.

                  Antingen får man tala om ciklidister över lag eller om de som är medlemmar av ett visst forum.
                  Jag håller isär dessa två forum, men jag påpekade enbart en iakttagelse ifrån mig. Nu behöver vi inte låta denna träta övergå till saker som gör att huvudämnet försvinner...och såvitt jag vet så är detta forum fritt att tycka till...*s*

                  citat:Jag tror att du ser vad du vill se istället för att kolla upp hur det verkligen ligger till, det är så generaliseringar/fördomar brukar födas. Om du seriöst tror att något tonårigt rötägg på Zoopet som just har skaffat paroonhajar eller pirayor till sitt 50-liters kar på något sätt gestaltar den typiske rovfiskägaren så har du gjort en ganska skev tolkning av verkligheten... Det är som att säga att det bara är 10-åringar som har guppys, tetror och svärdbärare eller att säga att det bara är 50-åringar som håller på med diskus. Ditt resonemang håller helt enkelt inte, akvariehobbyn är en av få hobbys där verkligen ung och gammal kan vara intresserade av precis samma saker.
                  Alla åldrar förekommer i diskussion på trådarna, men vilken ålder är det på de som äger dessa rovfiskar och ibland förskönar fiskarnas beteende? Det är långt ifrån alla som skriver i trådarna som verkligen äger dessa rovfiskar-arterna.

                  Jag har fascinerats av er tjusning för dessa fiskar, men för den delen tror jag inte att det är något för mig då jag inte finner det speciellt spännande eller ens intressant.
                  Ni får ha vilka fiskar ni vill, men jag kan inte säga att jag stödjer den ibland förekommande försköningen av dessa arters våldsamma beteende.

                  Sedan är det synd att det blir tjafs med...
                  citatet är som att säga att det bara är 10-åringar som har guppys, tetror och svärdbärare eller att säga att det bara är 50-åringar som håller på med diskus.
                  ...kommentarer som dessa.

                  Låt inte detta blir en långdragen historia med tråkigheter nu...

                  -------------------------------------------------------------------
                  citat:Angående ungdomskopplingen som tricella gjorde, så finns det kanske ett visst underlag för det, men jag hoppas det är en statistisk tillfällighet.
                  Tack

                  Kommentar

                  • jarinen
                    Användare
                    • april 2003
                    • 1888

                    #99
                    Att hålla centralamerikanska ciklider skulle jag påstå kräver ett genuint intresse utöver det kanske vanliga.

                    Ska man hålla fler individer än ett par av nån sort så får man ju verkligen tänka sig för och prova sig fram. En del individer kanske funkar utmärkt ihop medan en annan inte tål att se en annan fisk och det inte skulle hjälpa med ett 4 meters akvarium ens.

                    Det är inte helt lätt om man tänkt sig ett par arter och några individer av respektive art.

                    Har själv hållit på och knåpat med olika arter och även haft en del dödsfall på vägen, men börjar komma rätt med konfigurationen i baljan så att säga.

                    Det är väl kanske just det som är lite av tjusningen med att försöka få ihop några centralamerikaner som funkar ihop, sen blir man rikligt belönad i form av världens intressantaste och vackraste ciklider

                    Centralamerikaner är ju delvis både svåra att få tag i och även att bli av med om man får yngel och så, det är ju så få som håller på med de här cikliderna så det finns ingen större efterfrågan.

                    Slutsatsen är ju att har du inte det genuina intresset för den här världsdelen, då gör man det väldigt svårt för sig om man tänkt skaffa ciklider bara för att "impa" eller för att det är "häftigt" med ciklider som minsann kan döda en annan med en rusning om han nu känner för det.

                    Så jag skulle tvärtom påstå att dom som håller på med de här besvärligaste cikliderna kanske är dom mest intresserade och passionerade akvaristerna.

                    Det vittnar ju en del av dom som håller på med jaguarer här på forumet om, behöver inte nämna några namn.

                    Mvh Jari

                    Kommentar

                    • Fredrik H.
                      Användare
                      • april 2002
                      • 1884

                      Men snälla Tricella, jag håller mig gärna till ämnet men man kan bara inte säga att:

                      "Den enda generaliseringen jag gjort gäller de inlägg som gjorts på forumet."

                      ...och sedan "Även zoopet.com är inräknat i min iakttagelse" i samma inlägg utan att förstå att man får mothugg?

                      mvh,
                      Fredrik H.
                      Gratis konto på: www.cichlidtube.com
                      www.cichlidgallery.org
                      www.tropheini.com

                      Kommentar

                      • walle_1
                        Användare
                        • februari 2003
                        • 708

                        Tricella:
                        Enligt din diskussion så är de som håller rovfiskar här på forumet till största del barnungar som är blodtörstiga och vill vara tuff inför sina kompisar, har jag fattat din poäng rätt då?

                        Om vi säger såhär då, det är inte många av mina kompisar ens som vet vad jag har för fisk, inte bryr dom sig heller. Det är endast en av dom som är intresserad av fiskar och reptiler och håller sig underrättadom vad som händer hela tiden. Så det är ju knappast så att jag försöker impa på kompisar när jag skaffar fisk. Jag skaffar fisk som jag själv tycker verkar intressanta att hålla.

                        Om vi ska gå så långt som att döma människor efter vad dom sysslar med så tror jag nog att många vuxna som inte sysslar med akvaristik tycker att vuxet folk som sitter och diskuterar fisk på internet är barnsliga. Jag vet inte om det är så men jag kan tänka mig att dom tycker att folk är barnsliga när dom sitter och engarerar sig i (för dom) småsaker. Jag säger inte att akvaristik är småsaker utan det är ett stort och roligt ansvar för den som är intresserad. Vet inte om jag gör mig förstådd men det jag vill säga är att alla tycker olika men för det behöver man inte dra alla över en kam. Visst jag fyller 18 till sommaren men gör det automatiskt att jag är en blodtörstig tonåring som bara vill se slakt? Nej, jag tror inte det va? Respektera att andra inte tycker som dig och att man inte behöver vara blodtörstig för det.

                        citat:Jag har fascinerats av er tjusning för dessa fiskar, men för den delen tror jag inte att det är något för mig då jag inte finner det speciellt spännande eller ens intressant.
                        Ni får ha vilka fiskar ni vill, men jag kan inte säga att jag stödjer den ibland förekommande försköningen av dessa arters våldsamma beteende
                        Med "dessa fiskar" så antar jag att du menar jaguarerna och diskussionen i jaguartråden. I så fall har jag bara en sak att säga till dig, lägg ner. Om du har följt diskussionen i jaguartråden så kan du se att jaguarerna aldrig har beskrivits som monster, många är förvånade att dom inte är så aggressiva som det beskrivs på amerikanska forum. Där håller jag med om att dom beskrivs som det värsta du kan stoppa i ditt kar, men här på ciklid så tycker jag diskussionen om jaguarerna har följt verkligheten om man säger så. Det är aldrig någon som har sagt att deras jaguarer är monster som dödar allt och att detta skulle vara något bra. Det är bara vid lek som dom har blivit aggressivare (inte för mig för jag har bara en) och den aggressiviteten har då inte förskönats så jag förstår inte vad du syftar på när du gör ett sådant uttalande.


                        citat:Kolla åldern på de som skriver hängivet om dessa rovfiskar så kanske ni ser poängen i det hela.
                        Nej, jag ser inte poängen. Den jag tycker är mest hängiven åt sina fiskar är FI. Vartenda ord han skriver om sina fiskar berör verkligen och det märks att han gillar vad han håller på med. Han är ju 27 år. Räknas det som ungdom eller? Tycker det verkar på dig som att du inte tål att yngre har en annan åsikt än dig för dom är bara ung och dum, du vet bäst.

                        I övrigt så håller jag med Jari helt och fullt. Att hålla amerikanska ciklider kräver att man engagerar sig lite i karet och gör att det verkligen funkar.
                        MVH Martin

                        http://m1.271.telia.com/~u27102612/

                        Kommentar

                        • StefanL
                          Användare
                          • augusti 2002
                          • 10784

                          citat: Men snälla Tricella, jag håller mig gärna till ämnet men man kan bara inte säga att:

                          "Den enda generaliseringen jag gjort gäller de inlägg som gjorts på forumet."

                          ...och sedan "Även zoopet.com är inräknat i min iakttagelse" i samma inlägg utan att förstå att man får mothugg?
                          ?? (Nedan är utdrag ur tidigare inlägg ifrån mig. Jag visste väl att det skulle bli mothugg Fredrik H. men vill att det håller sig inom rimlig nivå.)


                          citatNu får jag alldeles säkert se på rovdjursskribenter som kommer att jaga mig som sitt villebråd...*s*)
                          citat:Visst förstod jag att det skulle huggas direkt någon kommer med någon sorts kritik...så den bjöd jag verkligen på...bara kul med diskussion.
                          Detta har stått i mina inlägg så jag är inte främmande för diskussioner angående mina uttalanden. Och så...hm..."snälla tricella"...låter lite besserwisser-aktigt om jag får uttrycka ännu en irritationsrad.

                          Kommentar

                          • StefanL
                            Användare
                            • augusti 2002
                            • 10784

                            citat:Enligt din diskussion så är de som håller rovfiskar här på forumet till största del barnungar som är blodtörstiga och vill vara tuff inför sina kompisar, har jag fattat din poäng rätt då?
                            Detta har jag inte sagt eller skrivit någonstans, utan den tolkningen får du stå för. Det enda jag uttalat mig om är att de som skriver om rovdjursfiskarna ibland förskönar det våldsamma beteendet hos fiskarna. Tuff inför kompisar?...hm...jo det har varit en "hipp" ton i inläggen...och det verkar "trendigt". Blodtörstiga?...hm...jag undrar egentligen vad som fascinerar er angående dessa djur. Jag kan se att de är vackra och att det finns ett brinnande intresse för dessa arter hos en del medlemmar och det är roligt att följa det som skrivs, även om jag inte alltid gillar det.

                            citat:Nej, jag ser inte poängen. Den jag tycker är mest hängiven åt sina fiskar är FI. Vartenda ord han skriver om sina fiskar berör verkligen och det märks att han gillar vad han håller på med. Han är ju 27 år. Räknas det som ungdom eller? Tycker det verkar på dig som att du inte tål att yngre har en annan åsikt än dig för dom är bara ung och dum, du vet bäst.
                            Ser du inte poängen så kan jag inte göra mer åt det tyvärr. Om man nu skall nämna ett namn i denna diskussion så har FI (ursäkta att jag pratar om dig i tredje person) skapat ett intresse för det han så passionerat brinner för inom akvaristiken (tillsammans med andra ej nämnda). Jag rycks också med av de vackra bilderna och de inlägg som skrivs, men det gör inte att jag låter bli att kommentera. Att FI nu är 27år har inget med saken alls att göra, utan jag har bara kollat en genomsnittsålder i förhållande till andra ämnesdiskussioner här på forumet (och andra forumet som jag inte nämner då det skapar oro).
                            Jag klassar mig absolut inte som den som vet bäst...jag har helt enkelt för liten erfarenhet inom hobbyn för att ens kunna titta i den riktningen. Det finns mer skickliga akvarister här än jag...några syns i trådarna om Jaguarcikliderna t ex. Det har aldrig varit någon intention hos mig att klassa akvaristerna efter de åsikter som görs här på forumet.

                            Kommentar

                            • Tony
                              Användare
                              • april 2002
                              • 4594

                              Då tycker jag att du Tricella skall tala om för oss som pysslar med rovciklider vad som utmärker dem som aggresiva. Jag påstår helt och fast att mina rovciklider från malawi- och tanganyikasjön är de minst agressiva fiskar jag har (kanske får jag räkna bort mina neontetror). Samtliga mbunas och snäckskalslekare från tang är ofantligt mycket mer agressiva och letar verkligen eftet offer att bråka med. Är det så att dina mmbunas/delfiner går på valium?

                              Tony Englund

                              Kommentar

                              • StefanL
                                Användare
                                • augusti 2002
                                • 10784

                                citat:Jag påstår helt och fast att mina rovciklider från malawi- och tanganyikasjön är de minst agressiva fiskar jag har (kanske får jag räkna bort mina neontetror).
                                Har jag pratat om dessa rovciklider? Har jag pratat om någon speciell rovfisk i mitt första inlägg som satte igång denna diskussion? Jag har pratat om t ex attityd till rovfiskar i akvarium...som skrivits i en del trådar.

                                Du kan räkna bort dina neontetror, men håll dig till det som diskussionen gäller istället för att försöka skaffa några poäng genom halvtaskig humor på min bekostnad. Hupp Hupp...

                                Kommentar

                                Arbetssätt...