jaguar ciklid

Kollaps
Det här ämnet är stängt.
X
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • FI
    Användare
    • augusti 2002
    • 3743

    #61
    Brorsan var här med digitalkameran idag...
    Här är två helt färska bilder, en på hanen och en på honan som han verkar tycka bäst om.




    Igår kväll såg det nästan ut som om de lekte, de "provkörde" på en skifferplatta efter belysningen hade släckts och jag trodde nästan att jag skulle få se ägg i morse, men något verkar ha hänt... det finns inte ägg någonstans och de har nu särat på sig igen... <img src=icon_smile_sad.gif border=0 align=middle>
    Tillbaka till ruta ett...

    Jag väntar nog tills jag ser att de leker innan jag byter in någon annan fisk, det verkar dumt att riskera att man får ett instabilt par nu när jag har chansen att få ett riktigt starkt par.

    Mvh Fredrik Isaksson

    Fredrik Isaksson
    Bildarkivet

    Kommentar

    • jinnarparen
      NCS Medlem
      • april 2002
      • 2670

      #62
      Avvakta ett par lekar innan du tar bort de andra två fiskarna.
      Det kan ibland vara så att ett par inte fungerar bra igen efter leken. Jag har varit med vid ett antal tillfällen där den första honan som hanen har lekt med sedan inte "motsvarat förväntningarna", efterföljande lekar har han sedan lekt med en annan hona och det har då gått betydligt bättre.
      Det är ibland så att den första kärleken inte alltid är den bästa.

      Det var snygga bilder som du hade tagit. Har själv funderat på att införskaffa en digitalkamera, men har funderat på hur mycket man skall behöva betala för att få bra bilder. 2 megapixelkamerorna börjar få bra priser nu.
      Är det en 2 megapixelkamera som du har använt?

      Åter till CA

      Det är där jag hör hemma

      Kommentar

      • FI
        Användare
        • augusti 2002
        • 3743

        #63
        Jo, det är en 2 megapixels kamera, Olympos någonting heter den och den har hela 40 gångers zoom. Jag tror den kostade ca 8000:- och då fick han ett 64MB minneskort och ett enkelt stativ med också. Just den kameran var ett utgående exemplar så det är möjligt att man får ge ett par hundra till för samma paket om man ska ha årets modell.

        Om du ska skaffa en kamera så se till att inte snåla i så fall, kameran brorsan har är iofs rätt OK men den är ändå lite för klen för att klara av att fota bra och skarpa bilder på fiskar.
        Tar man med den inbyggda blixten så blir det bra skärpa men färgerna kan då istället bli lite konstiga och ögonen på fiskarna blir oftast alldeles vita...
        Tar man utan blixt så blir färgerna exakt som i verkligheten men är kameran för ljussvag så blir det bara mörker och elände om man inte har riggat med lite extra belysning. Man måste i princip alltid redigera ljuset på bilderna efteråt pga att de alltid blir för mörka...
        Det bästa är att använda en extern blixt som man lägger uppe på akvariet och riktar ned mot fiskarna, då slipper man vita ögon och färgerna på bakgrund och omgivning blir också helt korrekt.

        Här är två bilder på sebracikliderna, de är tagna med blixt och är rätt skarpa och så men ögonen var alldeles vita så jag har manuellt varit tvungen att kludda dit lite svart färg för att de inte ska se helt groteska ut...




        Här är en STOR originalbild tagen med blixt, samtliga ögon är vita...


        Här är en bild som är tagen utan blixt...

        Mörkt mörkt blir det...

        Mvh Fredrik Isaksson

        Fredrik Isaksson
        Bildarkivet

        Kommentar

        • qvintus37
          Användare
          • november 2002
          • 21

          #64
          Hur har det gått?
          Har med spänning fäljt disskusionen...
          Hur stora är de nu? Har de lekt ännu?

          Kommentar

          • FI
            Användare
            • augusti 2002
            • 3743

            #65
            Hej qvintus37

            Jasså du har grävt fram den här gamla tråden igen <img src=icon_smile_wink.gif border=0 align=middle>
            Jodå, det har gått ganska hyfsat faktiskt, två av jaguarcikliderna har jag bytt in och de andra två verkar vara ett stabilt och fint par. De har lekt en gång än så länge men ynglena försvann tyvärr samtidigt som de blev frisimmande. Antingen var det föräldrarna själva som åt upp ynglena eller också var det chokladmalen som var framme... De är hur som helst fortfarande sams så jag gissar att de leker igen på någon vecka.
            Hanen är nu drygt 16cm medan honan är drygt 12cm. De ser inte ut att växa lika mycket nu som de första två månaderna men med tanke på hur stora de KAN bli så ser jag givetvis detta som något VÄLDIGT positivt. <img src=icon_smile_wink.gif border=0 align=middle>

            Sebracikliderna har också lekt och deras yngel är ca 2 veckor gamla nu, gissningsvis så är det ca 100-yngel som simmar omkring i karet just nu.

            Sebracikliderna har dominerat totalt i karet och jaguarcikliderna har stundtals sett riktigt skabbiga ut, detta är ännu ett bevis på att jaguarciklidernas aggression är sjukt överdriven.
            Jag har precis delat av karet med en bautastor rot och en hel djungel med storbladiga växter och det har fungerat ganska bra hitills även om Sebrorna fortfarande ibland tränger sig förbi "väggen".

            Mvh Fredrik Isaksson

            Fredrik Isaksson
            Bildarkivet

            Kommentar

            • Ola Svensson
              Användare
              • april 2002
              • 14633

              #66
              citat: jaguarciklidernas aggression är sjukt överdriven
              De blir säkert 20-år och upp till en halvmeter! Råd om fiskar utgår från långsiktig skötsel, inte om att få en lek på ungdjur. Kanske har du rätt i att de inte är aggressiva, men det går inte uttala sig generellt, (framförallt inte än). Det är vanligt att fiskar blir aggressivare (och framförallt rovgirigare) när de blir större.

              Mvh.

              Ola
              Med vänliga hälsningar

              Ola

              Kommentar

              • FI
                Användare
                • augusti 2002
                • 3743

                #67
                citat:
                De blir säkert 20-år och upp till en halvmeter! Råd om fiskar utgår från långsiktig skötsel, inte om att få en lek på ungdjur.
                Du har givetvis rätt, de kan ju bli helt galna när de blir äldre, vad vet jag?

                Men just nu så är de mindre aggressiva än i princip alla andra ciklider jag har haft och det är ju det enda jag har att gå efter just nu. Så just nu så ser jag deras aggression som överdriven, detta kan givetvis ändras men det får jag ta den dagen i så fall. Jag ser i alla fall ingen anledning att börja beskriva dem som monster när de inte är det... ännu.

                Men det är klart jag kanske inte borde uttala mig så självsäkert med tanke på den korta tid jag har haft dem, jag ska börja tänka på detta i fortsättningen.
                Helt plötsligt kanske någon nybörjare tar mig på orden och skaffar ett exemplar på 30cm och stoppar ner dem tillsammans med guppys. <img src=icon_smile_tongue.gif border=0 align=middle>
                Jag får nog börja vakta min tunga...

                Hur som helst, om nu jaguarcikliderna blir aggressiva först när de blir äldre så tycker jag att man borde skriva detta i böckerna precis som man gör med t.ex den vanliga algätaren. Många blir nog avskräckta av att höra hur aggressiva de är och det är nog mycket därför som så få har dessa otroliga fiskar. Storleken är givetvis också en bidragande orsak till detta men de blir ju inte 50cm över natten precis...

                Nu har jag ju inte några direkta erfarenheter av detta men jag måste få säga att jag tycker att det låter konstigt att fiskarna per automatik skulle bli mer aggressiva bara för att de blir äldre. Har man dem i en bra miljö redan från början och har dem i liknande miljöer ända tills de blir fullvuxna så borde inte så mycket kunna ändras tycker jag. Inte efter de har blivit lekmogna i alla fall.

                Mina 6st Sebraciklidesyngel(3cm) som jag har i 120 liters karet är precis lika aggressiva som de jag har i 375an, skillnaden är bara att de i det mindre karet inte kan göra så stor skada pga deras ynka storlek. Men aggressionen är helt klart minst lika hög.

                Kan det inte vara samma sak med jaguarcikliderna?
                Att de inte blir mer aggressiva när de blir större men att de däremot kan göra större skada på andra fiskar i och med att de blir större och att deras käkar och tänder växer?
                Det kanske är möjligt att det bara behövs ett enda rejält hugg från en stor jaguarciklid för att en annan fisk ska dö...
                Kan det vara så?
                I så fall kanske deras på pappret höga aggression i stället kommer från antalet dödsfall de framtvingar och inte just att de är aggressiva. För när mina sebraciklider attackerar dem så biter jaguarcikliderna nästan alltid tillbaka just i slagsmålsögonblicket. De biter däremot aldrig först, det är alltid sebracikliderna som muckar med jaguarcikliderna och inte tvärtom. Och Sebraciklidshanen har givetvis också några rejäla sår på huvudet av dessa hugg, när jaguarcikliderna blir störra kanske det slutar värre än med bara några sår...
                Kan det vara så att man har förväxlat aggressionen med hur farliga de KAN vara om någon försöker något?

                Hur som helst, vi för väl se vad som händer, jag har ju fortfarande inga planer på att byta in dem så ni lär nog höra av mig om de plötligt en natt har förvandlats till vilddjur. <img src=icon_smile_wink.gif border=0 align=middle>

                Mvh Fredrik Isaksson

                Fredrik Isaksson
                Bildarkivet

                Kommentar

                • jinnarparen
                  NCS Medlem
                  • april 2002
                  • 2670

                  #68
                  Angående Jaguarciklidernas aggressivitet så är mina erfarenheter (detta har jag skrivit om förut) att fiskarna blir lugnare när de blir större. Som små och medelstora var de betydligt bråkigare än när de var vuxna. De högg och bet på det mesta när de kom för nära.

                  När de passerat "tonåren" så lugnade de ner sig betydligt.

                  Sen varierar det givetvis från fisk till fisk. Vissa är aggressiva andra är det inte.

                  Allt prat om Jaguarernas "oerhörda aggressivitet" börjar kännas rätt uttjatat nu. Det viktiga är att poängtera att de blir STORA och att de är rovdjur, annars är de inte speciellt aggressiva.


                  Åter till CA

                  Det är där jag hör hemma

                  Kommentar

                  • FI
                    Användare
                    • augusti 2002
                    • 3743

                    #69
                    jinnarparen:
                    Det där låter ju lovande.
                    När skulle du uppskatta att de börjar lugna ner sig, vid vilken storlek? ...är det när de är runt 20cm eller 30-40cm?
                    Mina har ju som jag nu har sagt miljoner gånger varit lugna i princip hela tiden, det var endast i början när de var runt 10cm som honorna bråkade lite och en av fiskarna blev lite mobbad.
                    Tror du att mina kan ha börjat lugna ner sig?
                    De är mellan 13 och 16cm ungefär.

                    Visst hade du haft jaguarciklider i flera omgångar?
                    Hur stora har dina blivit som störst?

                    Vet du förresten hur länge det dröjer innan de kan leka igen efter en misslyckad lek?

                    Mvh Fredrik Isaksson

                    Fredrik Isaksson
                    Bildarkivet

                    Kommentar

                    • jinnarparen
                      NCS Medlem
                      • april 2002
                      • 2670

                      #70
                      Till att börja med kan jag rekommendera denna artikel http://www.cichlidae.com/articles/a092.html

                      Jag har bara haft Managuense 1 gång (ca 4 år) även om det ibland kanske kan verka som om jag har haft dem i flera omgångar . Jag har haft även Salvini, Loisellei samt Dovii, som är snarlika arter. Den enda av dessa fyra som jag skulle vilja varna för när det gäller aggressivt beteende är Dovii. Här blev det lugn och ro först när det bara var hanen och honan kvar. Observera! Hanen och honan bråkade aldrig!! Men, som jag har skrivit tidigare, jag utgår från mina observationer.

                      Mina Managuense började lugna ner sig när de var 20 resp 15 cm. När jag sålde dem var hanen en bit över 30 cm och honan var väl runt 22-24 cm.

                      När mina var som mest produktiva kunde det gå en månad från en avslutad lek till nästa. Ju äldre de blev desto längre tid tog det.

                      Om det inte har uppstått något bråk mellan hanen och honan efter leken så har du nog lyckats få ihop ett par som kommer att hålla sams i många år framöver.


                      Åter till CA

                      Det är där jag hör hemma

                      Kommentar

                      • FI
                        Användare
                        • augusti 2002
                        • 3743

                        #71
                        citat:Till att börja med kan jag rekommendera denna artikel http://www.cichlidae.com/articles/a092.html
                        Tack för tipset! Den där har jag aldrig sett tidigare. Det står ju i princip allting man kan tänkas behöva veta i den där artikeln.

                        citat:När jag sålde dem var hanen en bit över 30 cm och honan var väl runt 22-24 cm.
                        Blev de inte större än så på 4 år??
                        "en bit över 30 cm" är iofs en nog så respektabel storlek <img src=icon_smile_wink.gif border=0 align=middle>
                        ...men de ska ju kunna bli 50cm.
                        Det här ger mig helt klart nytt hopp. Två fiskar på 30cm borde man kunna ha i ett 375 tycker jag, att ha två fiskar på 50cm är inte lika enkelt... <img src=icon_smile_tongue.gif border=0 align=middle>

                        citat:Om det inte har uppstått något bråk mellan hanen och honan efter leken så har du nog lyckats få ihop ett par som kommer att hålla sams i många år framöver.
                        Du anar inte hur glad jag blir av en sån liten kommentar.

                        Mvh Fredrik Isaksson
                        Fredrik Isaksson
                        Bildarkivet

                        Kommentar

                        • Joakim_Hjalmars

                          #72
                          jag citerar f1 "Det är ungefär lika vanligt för en fisk att äta oxhjärta som det är för en människa att stå på en äng och beta gräs... "

                          du borde läsa lite evolutionslära eller åtminstånde lite historia som sträcker sig mer än 3000 år tillbaka i tiden.

                          hehe skämtade bara, men det är nog naturligare än vad vi tror.

                          Peace Brothers.

                          "Idiot Wind"

                          Kommentar

                          • jinnarparen
                            NCS Medlem
                            • april 2002
                            • 2670

                            #73
                            Hur stora fiskarna blir beror också en del på hur stort utrymme de har. Av alla de +30 cm fiskar (i det vilda) jag har haft så har de flesta slutat växa någonstans mellan 25 och 30 cm. Att det tar så lång tid beror väl till en del också på att jag inte överutfordrar fiskarna. Det sista året växte de nog ingenting alls och det nästsista bara någon centimeter.
                            Skulle de bli 30 cm i ditt 375 liters kar så kommer det nog ändå att vara trångt. Framför allt hanen kommer nog att börja växa på höjden ju äldre han blir.

                            Allt skrivande här på denna tråden börjar göra mig inspirerad att flytta upp mina Doviiyngel till mitt stora kar (sista kullen som jag sparade från mitt Doviipar innan jag sålde dem). Detta för att hålla stora amerikanare igen. Jag hade annars tänkt sälja dem när de blev runt decimetern. De är mellan 5 och 7 centimeter nu. Malawicikliderna får då flytta på sig!

                            Åter till CA

                            Det är där jag hör hemma

                            Kommentar

                            • FI
                              Användare
                              • augusti 2002
                              • 3743

                              #74
                              Jodå, jag förstår att det kan bli trångt med två 30 centimeters fiskar i mitt kar, jag har ju även Sebrorna, en gibbiceps m.fl som ska dela på utrymmet. Men så länge de inte bråkar så går det nog bra, även om de kanske borde ha lite mer simutrymme om de ska trivas som bäst.
                              Jag har planerat att skaffa ett 720 liters så småningom men jag väntar helst så länge som möjligt både pga ekonomin och att jag nu har ett annat kar där 720n i såfall ska stå. Jag avvaktar nog ett tag och ser hur det hela utvecklar sig i 375an först...

                              Va kul att höra att du blir inspirerad att börja med centralamerikanare igen. Centralamerikanarna verkar tyvärr inte vara så populära just nu, det är jättetråkigt tycker jag, de flesta verkar vara betydligt mer intresserade av sydamerikanska eller afrikanska ciklider i stället.
                              Jag vet inte vad det är som skiljer centralamerikanarna från t.ex sydamerikanarna men någonting är det eftersom i princip alla mina favoritfiskar härstammar från centralamerika.

                              * Sajicacikliden
                              En gammal klassiker som håller än. Jag ångrar fortfarande att jag bytte in de två lekparen jag hade... <img src=icon_smile_sad.gif border=0 align=middle>

                              * Sebracikliden
                              Helt klart en ny favorit. Ett kar med enbart Sebraciklider skulle vara otroligt intressant.

                              * Jaguarcikliden
                              Den nuvarande favoritfisken. Förklaring överflödig... <img src=icon_smile_wink.gif border=0 align=middle>

                              * Citrinellumcikliden
                              Galen ciklid som trots sin aggression är en av de mest personliga fiskar jag har haft. Jag hade två stycken exemplar på 10cm och jag svär på att de t.o.m bräckte Oscars när det gäller kontakten mellan ägare och fisk. Satt man 3 meter från karet och rörde handen uppåt så höll de nästan på att hoppa ur karet i sin iver eftersom de trodde att maten nalkades. <img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle>

                              Synd att man inte hade en större lya då kunde man KANSKE få plats med alla fiskar man vill ha... Men man får väl prioritera, vad ska man med en TV till när man kan ha ännu ett akvarium på samma plats. <img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle>

                              Mvh Fredrik Isaksson

                              Fredrik Isaksson
                              Bildarkivet

                              Kommentar

                              • Torsten
                                NCS Medlem
                                • september 2002
                                • 647

                                #75
                                Jag tycker Centralamerikanre är betydligt roligare än många andra.. Men det är kanske tur att alla inte har samma smak! <img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle>

                                Jag har just nu Jack Dempsey, Eldbuk, Spilurum och Multispinosa i min burk. Alla dessa har en hel del kvar att växa, så ännu räcker utrymmet till, men visst märks det att det är fiskar med temprament.. Speciellt då Spilurum-cikliderna fick för sig att leka å hålla ett 10-tal yngel, då va det ingen dans på rosor i baljan. Minsta överträdelse straffade sig direkt.

                                Mina Jack Dempsey är ännu små och bryr sig inte så mycket om revir alls, samma gäller Multispinosorna. Men Eldbuken och Spilurumen försöker allt vad dom kan!

                                Jag har sand och sten från Helgasjön, precis norr om Växjö, och det blev riktigt bra. Eftersom fiskarna gillar att gräva en hel del och sila sanden i gälarna så tog jag finaste jag hittade. Dessutom så är ju den "naturliga" sanden av lite olika kornstorlek, så det ser nästan naturligt ut. Det enda som inte va så kul va att tvätta den, tog sin lilla stund!

                                http://torsten.nu/temp finns lite bilder på mitt kar, kommer försöka uppdatera när jag tar nya bilder.

                                /Torsten


                                Kommentar

                                Arbetssätt...