jaguar ciklid

Kollaps
Det här ämnet är stängt.
X
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Ola
    Användare
    • augusti 2002
    • 1232

    #31
    Hej,
    När hade du tänkt att uppgradera till ett större akvarie?
    Klart jag hade vatt sugen på ett par Jaguarer också, men saken är den att dom inte är så speciellt vanliga i akvarie affärerna vid mig iaf=(

    Vad kostade dina Jagurarer?


    ola lindeberg
    ola lindeberg

    Kommentar

    • FI
      Användare
      • augusti 2002
      • 3743

      #32
      Jag har kollat upp att jag får plats med ett 720 så det blir nog ett sånt men jag vet inte när jag ska skaffa det, än så länge är i alla fall storleken på karet inget problem så jag väntar nog än ett tag.

      Om du frågar på en akvarieaffär så kan jag lova att de kan ta hem jaguarciklider, det brukar inte vara några som helst problem.

      Jag köpte mina jaguarer för 50kr/styck, alltså helt normalt fiskpris.

      Hittar du inte jaguarer så kanske jack dempsey kan vara ett alternativ?
      Jack dempsey är också en trevlig ciklid som till sättet är ganska lik jaguarcikliderna, jag hade två små samtidigt som påfåglarna och... *host*... skalarerna... och de bråkade aldrig med de andra fiskarna. Däremot bråkade de med varandra så pass mycket att jag till slut var tvungen att byta in dem. Jag hade iofs bara två stycken och jag tror dessutom att det var två hanar så det kanske var det som var problemet.
      Jack dempsey är hur som helst toksnygga, orädda, matglada och i övrigt en grymt intressant ciklid. Dessutom blir de "bara" 20cm vid fullvuxen storlek så har du tur och slipper bråk så kan du kanske t.o.m ha dem i ditt 325 riktigt länge.

      Ett par bilder...



      Mvh Fredrik Isaksson

      Fredrik Isaksson
      Bildarkivet

      Kommentar

      • Ola
        Användare
        • augusti 2002
        • 1232

        #33
        Jo, dom är helt klart snygga, men dom är fiskar som bildar par vad jag har förstått, lixom vill inte bara ha 2 st firrar akvariet.

        Ska titta lite på en Sydamrikanskbitop + fiskarna då, ex,Scalar,tetror,fjärilsciklid,palettciklid,blåcik lid ja det finns en jädra massa=)
        Jasså det tror du, om man frågar om dom kan ta 4 st jaguarer till mig så gör dom det.
        Men då borde det bli dyrare för det kostar ju transsport ec.t?

        Så det är samma om jag frågar efter en annan fisk då?
        för jag har tittat runt efter blåciklid men har inte hittat den i någon affär alls!
        Den blir ju också rätt stor, men går den att ha med dom andra fiskarna jag har skrivit? Scalar te.x?
        Mvh Ola





        ola lindeberg
        ola lindeberg

        Kommentar

        • FI
          Användare
          • augusti 2002
          • 3743

          #34
          Så vitt jag vet så bildar i princip alla ciklider par, även blåciklid, skalar, palettciklid och fjärlisciklid.
          Däremot så är det inte alla ciklider som tar hela akvariet till sitt revir, många större ciklider har tyvärr en tendens att göra så...
          Har du små ciklider, t.ex någon apistogramma-art, så kan du lugnt ha 3-4 par i ditt akvarium utan att de slår ihjäl varandra. I så fall kan du också ha tetror i samma kar utan att dessa riskerar att bli uppätna.

          Jag har faktiskt hunnit med blåciklider och skalarer också under den korta tid jag har haft akvarium
          Blåcikliderna kan vara rätt tuffa ibland men det fungerade ändå rätt bra för mig, blåcikliderna höll till i sin grotta och skalarerna i den övredelen av akvariet. Men både blåcikliderna och skalarerna var ganska små, 8-10cm resp. 10-12cm, så jag vet inte hur det skulle fungera med fullvuxna exemplar. Skalarer är iofs inga duvungar precis men de ligger helt klart i underläge jämfört med blåcikliderna.

          Jag hade 20st sorgmanteltetror i samma kar också och det gick också bra. Men du bör inte ha smala tetror tillsammans med blåciklider och stora skalarer, försök hitta högre tetror istället som t.ex sorgmanteltetran.

          Sorgmanteltetra...



          Appropå det där med beställning av fisk...
          Fråga affären när de har tänkt beställa fisk, fråga då också om de kan ta hem några jaguarciklider(eller blåciklider eller vad du nu vill ha) i samma veva, då kostar det inget mer för affären och då behöver inte du heller betala något extra för dina fiskar.
          Har du riktigt otur så blir priset 75kr/fisk istället för 50kr/fisk... men det är inte så mycket att bråka om tycker jag. <img src=icon_smile_tongue.gif border=0 align=middle>

          Mvh Fredrik Isaksson

          Fredrik Isaksson
          Bildarkivet

          Kommentar

          • Ola
            Användare
            • augusti 2002
            • 1232

            #35
            Ok, men 50 eller 75 gör itne så mycket om man itne ska köpa riktigt många ju.
            Tycker dom tetrona är lite trista i färgen, finns det itne fler höga tetror? tycker dock att Kongotetrorna är för stora.

            Hur gick dom annars i stimmet?
            Simmade dom som ett stimm?
            Det är det jag är ute efter att dom ska göra.
            Men kostar inte dom typ 20:- Medans neon kostar 10:- st för 10 st för 100? det ska ju helst inte bli för dyrt heller=(
            Mvh Ola


            ola lindeberg
            ola lindeberg

            Kommentar

            • FI
              Användare
              • augusti 2002
              • 3743

              #36
              Om du ska ha tetrorna med medelstora ciklider så MÅSTE tetrorna tyvärr vara stora, små tetror försvinner nästan direkt. Kongotetran skulle vara perfekt tillsammans med skalar och blåciklid. De har en rejält kraftig kropp och de blir ganska stora också, dessutom är de otroligt snabba också. Och vackra.

              Neon-, kardinal- och andra smala tetror kan du inte ha tillsammans med blåciklid, tyvärr.

              De enda tetrorna jag har haft som alltid har stimmat är rödmunstetran, annars är det vanligt att tetrorna måste känna sig hotade för att de ska börja stimma men rödmunstetran stimmade hela tiden.

              Mer bilder...



              Men som du ser så är även de ganska smala och det är tveksamt om de skulle överleva blåcikliderna... De klarar nog skalarerna, det gjorde i alla fall mina, men blåcikliderna bli nog tufft...

              Du kanske skulle välja en mindre och snällare ciklid än blåciklid om du vill ha stimfiskar i samma kar, t.ex sajica, kurvciklid, nyckelhålsciklid eller varför inte någon fin dvärgciklid?

              Mvh Fredrik Isaksson

              Fredrik Isaksson
              Bildarkivet

              Kommentar

              • Gäst

                #37
                Hej Fredrik

                Har föjt den här tråden med stort intresse och kan bara hålle med Kjell, dags att knåpa ihop en artikel nu. Du har ju till och med avslöjat att du kan fota fiskarna också så nu finns inget att skylla på

                //NJ

                Kommentar

                • FI
                  Användare
                  • augusti 2002
                  • 3743

                  #38
                  Hej NJ

                  Tack ska du ha, det är alltid lika roligt att höra att någon uppskattar det man skriver

                  Det skulle iofs gå att skriva ihop något nu med det material jag har just nu men det känns faktiskt som om jag borde vänta ett tag till, speciellt om jag ska föreviga någonting på papper. Jag har bara haft dem i 2-3 månader än och de är ju förhållandevis små också, mycket av det jag tycker mig veta om jaguarerna just nu kommer sannolikt att ändras när de börjar leka och blir större.

                  Deras aggression är ett exempel, i böcker m.m läser man att jaguarciklider är extremt aggressiva och revirhävdande men som ni säkert har hört så är mina nästan osannolikt snälla mot varandra.
                  I princip alla ciklider jag har haft tidigare har varit mer aggressiva... Påfågelciklid, sajicaciklid, elfenbensciklid, jack dempsey och t.o.m de små dorsigercikliderna(röd kurvciklid?)... Dorsigercikliderna var extremt tuffa när de lekte, buken på de två hanarna var riktigt kraftigt röd-lila, fenorna utspända och de slogs nästan jämt. Det var nästan otäckt att se hur mycket aggression som fanns i dessa små kroppar...

                  Hur som helst, antingen stämmer inte det som står i böcker och liknande om jaguarciklider, vilket inte är särskilt troligt, eller också ändras deras beteende drastiskt när de leker och blir större. Jag gissar på det senare alternativet.

                  En annan möjlighet är också att de blir mindre aggressiva i ett "mindre" akvarium... 375liter kanske är för litet för att de ska bete sig naturligt?? Men detta är givetvis bara rena gissningar.
                  Jag vet ju fortfarande inte vilket kön de har heller så detta kan givetvis också vara en anledning att mina inte är aggressiva. Om jag skulle ha 4st hanar så skulle det nog se ut annorlunda... <img src=icon_smile_tongue.gif border=0 align=middle>
                  Jag gissar att jag har en hane(den största) och att resten är honor, kanske detta är en i princip perfekt balansering nu innan de har bildat par?? Nä jag vet faktiskt inte, jag bara pladdrar på igen <img src=icon_smile_wink.gif border=0 align=middle>

                  Tillbaka till artikelfrågan igen...
                  Det vore grymt kul att få dokumentera deras lek med bilder och allt också i samma veva som den andra delen i artikeln

                  I övrigt så tycker jag att det fungerar ganska bra att skriva här på forumet också, tycker inte ni också det?
                  På forumet hålls ju "artikeln" uppdaterad och färsk hela tiden och alla kan ju läsa det, även de som inte får ciklidbladet(jag själv t.ex)

                  Vad kostar ciklidbladet förresten och hur gör man för att få tag på det? Kan man t.ex köpa lösnummer på akvarieaffärer eller liknande?

                  Mvh Fredrik Isaksson

                  Fredrik Isaksson
                  Bildarkivet

                  Kommentar

                  • Gäst

                    #39
                    Angående hur man får tag i Ciklid Bladet så är det medlemstidningen för föreningen Nordiska Ciklid Sällskapet, alltså samma förening som driver denna sida. Så för att få tidningen, hjälpa till att stödja denna sida och inte minst få tillgång till rabatter och ett trevligt bonus erbjudande som snart kommer så är det bara att bli medlem. I år kostar det 295:- vilket inte är så farligt, går snabbt att tjäna ihop de pengarna via rabatter och bonus erbjudandet om man ändå tänker köpa lite utrustning och fisk under året. Har för mig att Kjell även sagt att nästa år kommer bli billigare pga. av det ökande medlems antalet.

                    Lite mer info om hur man blir medlem hittar du här:


                    Info om vad NCS är:




                    //NJ

                    Kommentar

                    • Ola Svensson
                      Användare
                      • april 2002
                      • 14633

                      #40
                      citat: Så vitt jag vet så bildar i princip alla ciklider par, även blåciklid, skalar, palettciklid och fjärlisciklid.
                      Det här stämmer inte riktigt. De flesta stora syd, mellan och nordamerikaner bildar lekpar. Endast några få arter om några håller ihop utanför lekperioden. En del Crenicichlor gör det har jag för mig. Undantag finns det flera av t ex tuppkamsciklid. Apistogrammor har oftare harem än par. Guldsöm bildar harem i akvarium. Det ursprungliga (dvs. urcikliden) var substratruvande och monogam anses det. De indiska cikliderna anses vara lika ursprunget liksom madagaskarcikliderna. Hos cikliderna som munruvar är det vanligare att hanen leker med flera honor.

                      Mvh.

                      Ola
                      Med vänliga hälsningar

                      Ola

                      Kommentar

                      • FI
                        Användare
                        • augusti 2002
                        • 3743

                        #41
                        Ola:
                        Där ser man. Man lär sig något nytt varje dag.

                        Vet du om Jaguarcikliden bildar riktiga par eller bara lekpar?

                        Mvh Fredrik Isaksson

                        Fredrik Isaksson
                        Bildarkivet

                        Kommentar

                        • Ola Svensson
                          Användare
                          • april 2002
                          • 14633

                          #42
                          Jag är helt övertygad om att paren bildas under lekperioden och sedan upplöses, men vet gör jag inte. Jag ska försöka ta reda på det åt dig. Många ciklider som endast bildar par under lekparen bildar permanenta par i akvarium. Varför det är så kan jag bara svara med med kvalificerade gissningar. Hos doovii tar honan ensam hand om ungarna i naturen. Åtminstone i den sjön där nicaraguensehanar ibland hjälper doviihonan.

                          Mvh.

                          Ola
                          Med vänliga hälsningar

                          Ola

                          Kommentar

                          • mrgreed
                            Användare
                            • juli 2002
                            • 494

                            #43
                            Vadå hjälper Managuense hanar Doovii honor?
                            Har det hänt i akvarium oxå?
                            Jag vet att mina Alfari ciklider tog hand om några sebra yngel som jag stoppade nmer när dem hade yngel,men vad tufft om olika vuxna arter samarbetar..

                            Mvh
                            Danne

                            Kommentar

                            • Ola Svensson
                              Användare
                              • april 2002
                              • 14633

                              #44
                              Nicaraguense, inte managuensis. Folk har haft svårt att ta iaktagelsen på allvar eftersom det är så svårt att förklara evolutionärt (vad får nicaraguensehanen ut av det). Det sker bara i en kratersjö och lär inte vara möjligt att iakta i akvarium. Dovii är stoora. Att ciklider stjäl varandras yngel är väldokumenterat. Orsaken är att risken att de egna blir uppätna minskar av flera orsaker. Att dumpa yngel hos varandra är också väldokumenterat. Koenings visade film på en doviihona som fick hjälp av en nicaraguensehane på förrförra ciklidstämman (ett av de bästa föredrag jag någonsin sett i alla kategorier). Bild finns även i ciklidbladet. Tyvärr verkar det inte finnas någon publicerad vetenskap om managuensens fortplantningsbiologi efter 1980 (kan inte söka längre tillbaka).

                              Mvh.

                              Ola
                              Med vänliga hälsningar

                              Ola

                              Kommentar

                              • FI
                                Användare
                                • augusti 2002
                                • 3743

                                #45
                                Det är jättetråkigt att Jaguarcikliden är så ovanlig, det vore kul att få växla erfarenheter med någon som har dessa magnifika fiskar. Det blir liksom så mycket frågor och så lite svar... <img src=icon_smile_wink.gif border=0 align=middle>
                                Det är extremt sällsynt att höra att någon har eller ens har haft jaguarciklider, den information som finns om dem består nog dessutom mest av antaganden och rykten tror jag. För faktum är att ju mer jag lär mig om dessa fiskar ju konstigare verkar all sån här information...
                                Den stämmer liksom inte alls överens med mina fiskar.
                                Men som jag sa tidigare så kan ju sånt här ändras när de leker, men samtidigt så brukar man se aggression och sånt långt innan fiskarna leker. Jag tycker helt seriöst att mina jaguarciklider är snällare än i princip alla andra ciklider jag har haft. Det var endast i början som en av jaguarerna blev lite mobbad men allt sånt försvann när jag inredde akvariet lite förnuftigare.

                                De håller sitt rivir, vilket dessutom är ganska litet, ca 30 * 30 cm i mitt akvarium, men om det blir en strid om revirgränserna så bits de inte utan de hotar bort den inkräktande fisken. Det är just detta som är så konstigt tycker jag. De kan stå med öppna munnar och utspända gällock och liksom hota varandra i 10-20 sekunder men det slutar ALDRIG med att de ryker ihop... När de blir less på att hota varandra eller när en erkänner sig "besegrad" så simmar de helt enkelt åt olika håll till resp. revir...
                                Helknasigt <img src=icon_smile_tongue.gif border=0 align=middle>

                                Hur som helst, appropå parbildningen...
                                Kan det vara lämpligt att försöka spara så många av fiskarna som möjligt? ...även när de blir större alltså... ifall de skulle vilja bilda annorlunda par?

                                Mvh Fredrik Isaksson

                                Fredrik Isaksson
                                Bildarkivet

                                Kommentar

                                Arbetssätt...