jaguar ciklid

Kollaps
Det här ämnet är stängt.
X
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Ola Svensson
    Användare
    • april 2002
    • 14633

    #46
    Hej

    I akvarium bildar den här typen av fiskar oftast stabila par även om det inte är så det funkar i naturen. Så är det t ex hos sebracikliden (se min artikel i CB 3/02). Du behöver troligen inte ha reservfiskar, men det sannolikheten att hanen fortsätter att vara snäll mot honan ökar om det finns fler. Bäst är fler hanar om det är möjligt. Andra ciklider funkar det också och jag tycker det är trevligare. Managuensen var nog vanligare förr. Min hysteriskt korta erfarenhet av dem var två jag köpte som nicaraguense. En beskrivning av nicaraguensen i en tidning sa att den var extremt fredlig och bli max 15 cm så jag tänkte ha den i 200 liter med blåciklid. Snart upptäckte jag att dessa fiskar på dryga centimetern var extremt aggressiva och inget sällskap till de lugnare blåcikliderna. Blåciklidhanen var nästan 20 cm och lyckades hålla reviret men honan gömde sig bakom honom. Affären fick ta tillbaka fiskarna. Många ciklider fungerar utmärkt när de just blivit lekmogna men blir senare större oc större och aggressivare och aggressivare. I naturen har ofta mindre exemplar en helt annan ekologi än större. Ta exemplet abborre. Små abborrar äter ryggradslösa djur. Stora äter fisk inklussive abborrar.

    Mvh.

    Ola
    Med vänliga hälsningar

    Ola

    Kommentar

    • FI
      Användare
      • augusti 2002
      • 3743

      #47
      Ajaj, det var ingen vidare ljus framtid du målade upp för mig där Ola <img src=icon_smile_sad.gif border=0 align=middle>
      Jag har alltså en smärre massaker att vänta när de blir större?...

      Nåja, just nu fungerar allt bra i alla fall. Jag får ta problemen som de kommer, det tjänar ingenting till att gräva ner sig i bekymmer som inte finns för tillfället.

      Om de bildar par så småningom så sparar jag nog paret och ersätter de andra fiskarna med t.ex stora sebraciklider, det borde funka tycker jag. I längden fungerar det inte att ha 4st jaguarciklider i samma kar... de blir för stora.

      Mvh Fredrik Isaksson

      Fredrik Isaksson
      Bildarkivet

      Kommentar

      • Ola Svensson
        Användare
        • april 2002
        • 14633

        #48
        Jag ger som sagt generella svar och har ingen större personlig erfarenhet av de riktigt stora mellan/nordamerikanerna. Fiskar är dessutom rätt individuella. Ett fåtal arter blir dessutom snällare när de blir större. I ett stabilt par kan ibland hanen bete sig riktigt gentlemannamässigt mot honan och övriga invånare.

        Mvh.

        Ola

        Ps. sebrakommentaren gällde parbildning. Jag har flyttat meningen i mitt förra inlägg så att syftningen blir rätt. Ds.
        Med vänliga hälsningar

        Ola

        Kommentar

        • jinnarparen
          NCS Medlem
          • april 2002
          • 2670

          #49
          Hej

          Jag har följt alla diskussioner i det här ämnet ett tag, det har varit mycket intressant och inspirerande att läsa om Managuensena igen. Jag hade ett par fram till för ca 1 år sedan (skrev till och med en artikel i ciklidbladet för ungefär 2 år sen). Orsaken till att jag gjorde mig av med M. var att de blev bortmanövrerade av mina Dovii som jag också hade då. Det blev lite för trångt i ett 600 l ( 2m) att ha på D. och M. där hanarna var dryga 30 cm och honorna drygt 20 cm.
          Mina erfarenheter av M. var att ju äldre och större de blev, jag hade dem i 4 år (från 7 cm), desto lugnare blev de. Som små var de väldigt bitska av sig mot andra fiskar. Jag hade turen att få 2 st som redan parat ut sig i akvarieaffären. Parsammanhållningen var idealisk de första åren. Två år efter M.s ankomst fick jag en kull D. som jag födde upp (de hade lekt i akvarieaffären, föräldradjuren hade sedan sålts. D. växte betydligt fortare än vad M. gjorde, efter ett år tror jag att de var över 15 cm. Vid denna tidpunkt flyttades 5 st över till mitt stora kar. De gjorde inte mycket väsen av sig då. Visst de bråkade en hel del, men även här blev det ett par till slut. Allteftersom D. blev större och tog för sig mer och mer så blev det sämre med M.s sammanhållning. M. som hade varit ett idealiskt lekpar förut, fungerade inte så bra längre. Äggen åts ofta upp under första natten. Hanen började bråka med honan som vissa tider var rätt så illa tilltygad. Efter att detta hade pågått en tid så insåg jag att M. inte hade någon framtid i karet och sålde dem. D. som under tiden vuxit till sig fungerade fortfarande väldigt bra. Jag såg aldrig att hanen bråkade med honan, inte ens efter en avslutad lek. Men det var inte så roligt att ha bara 2 fiskar i karet. När sedan dessa också var borta mer eller mindre hela dagarna och bara deras yngel var kvar så sålde jag dessa också. Ynglen hade den egenheten att när de blev större så började de knapra på föräldrarna, som då gömde sig istället. Att se 2 stora fiskar komma fram med hopklämda fenor var inte så kul.

          Jag har emellertid fortfarande kvar ett tjugotal Dovii, så vem vet jag kanske flytar upp dem till det stora karet igen. Där går nu ett antal Malawiciklider.

          Åter till CA

          Det är där jag hör hemma

          Kommentar

          • imported_n/a
            Användare
            • augusti 2002
            • 330

            #50
            ett tips till f1:
            på amerikanska forumet( www.aquariacentral.com)kryllar det av jaguarägare,populär fisk "over there"

            Kommentar

            • FI
              Användare
              • augusti 2002
              • 3743

              #51
              jinnarparen:
              Hej! Kul att höra om dina erfarenheter.
              Hur länge tog de innan dina Jaguarer blev ca 20- resp. 30cm?
              Jag har mina i ett 375liters just nu och det skulle vara kul att få reda på ungefär hur länge man kan ha dem i det karet.
              Hur stora var de när de lekte för första gången?

              Mvh Fredrik Isaksson

              Fredrik Isaksson
              Bildarkivet

              Kommentar

              • FI
                Användare
                • augusti 2002
                • 3743

                #52
                hutti:
                Åh, tusen tack!!!!!!!!! <img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle>
                Det finns ju massor av information på forumet på den där sidan! <img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle>
                Plötsligt känner jag mig inte lika ensammen längre. Tack. <img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle>

                Mvh Fredrik Isaksson

                Fredrik Isaksson
                Bildarkivet

                Kommentar

                • jinnarparen
                  NCS Medlem
                  • april 2002
                  • 2670

                  #53
                  Hej

                  Det tog ca 2,5 år, från det att jag köpte dem, innan de hade blivit 30+20 cm. Jämför Dovii som tog 2 år på sig från nykläckt att bli 30+20.

                  Vid första leken var de väl runt 12-13 cm skulle jag tro. Det är ju ett tag sedan nu. En intressant detalj som jag kan passa på att nämna är skillnaden i äggstorlek och antal mellan Managuense och Dovii, som ju annars är rätt snarlika. Managuense lägger många ägg, men de är rätt små. Dovii lägger betydligt färre ägg som är större. Det syns också på ynglena när de blir frisimmande. Doviiynglena är betydligt kraftigare än Managuense. Dessa är mina erfarenheter då jag har haft två lekpar igång samtidigt i mitt 600 liters akvarium.

                  Åter till CA

                  Det är där jag hör hemma

                  Kommentar

                  • FI
                    Användare
                    • augusti 2002
                    • 3743

                    #54
                    jinnarparen:

                    2.5 år?! <img src=icon_smile_shock.gif border=0 align=middle>
                    Det där var glada nyheter
                    Jag som trodde jag skulle vara tvungen att uppgradera karet redan i vinter. Även om det låter som att dina tog en väldig massa tid på sig så låter det ändå inte helt osannolikt. Mina växte nämligen så det knakade i början, över 2cm per månad de första två månaderna, men nu har de nästan stannat av helt och hållet. Jag tror inte att de växt just någonting den senaste månaden, möjligtvis 0.5 cm eller nåt sånt.
                    Det kanske är så att de växer mest när de är unga och växer mindre och mindre ju äldre de blir, det låter ju faktiskt ganska logiskt egentligen.
                    Den största jaguaren är i alla fall ca 14-15cm nu och de tre andra mellan 9 och 11cm.

                    Mvh Fredrik Isaksson

                    Fredrik Isaksson
                    Bildarkivet

                    Kommentar

                    • jinnarparen
                      NCS Medlem
                      • april 2002
                      • 2670

                      #55
                      Då är det väl snart dags för första leken!
                      Ett kännetecken för könskillnad som jag har brukat använda mig av är markeringarna i ryggfenan. Hanens har prickar vilket honan saknar.
                      Det har hitills stämt på de fiskar jag har hållit, P Managuense, P Dovii, P Loisselle, C Nicaraguense.

                      De fiskar jag hade växte också så det knakade i början. När hanen närmade sig 25 cm så avtog tillväxthastigheten. För honans del avtog den vid runt 16-17 cm. Det hade nog med akvariets storlek att göra.
                      För länge sedan hade jag vid ett par olika tillfällen en snarlik art som heter Parachromis Loisselle (stavning?). Som inte blir fullt så stor som Managuense (max 35 cm har jag läst). Den är enligt min mening mycket vackrare än Managuense. Den gula färgen är betydligt starkare hos honan. Hanen var snarlik en Managuensehane, men även gick den mer i gult. Sen var den nog inte lika rovgirig heller. Denna fisk hade jag i ett 375 liters kar. Här blev hanen ca 20 cm och honan ca 15 cm. Även detta var ett harmoniskt par.
                      De erfarenheter som jag har är att när hanen inte är stressad av att försvara sitt revir så accepterar han honan där hela tiden. Blir det konflikter i karet och han känner sig pressad så åker honan "ut ur huset". Hon har då ingen plats i karet att gömma sig. Följden blir en skadad eller till och med dödad hona.
                      Mitt Managuensepar fungerade jättebra tills dess att Doviina började tränga sig på för att utöka sitt revir.
                      Managuensena höll alltid bara halva karet, även när de var helt dominanta. Doviina ville tvunget har HELA karet. Följden blev att det då inte blev plats för Managuensehonan i hanens revir.
                      Doviina var aldrig stressade av denna typ av problem så här såg jag aldrig till något bråk.
                      När jag hade mina Loisselle så hade jag även ett stort Guldsömciklidpar. När guldsömmarna var i lektagen, så kunde det bli konflikter hos Loisselle. Annars var det inga problem.


                      Åter till CA

                      Det är där jag hör hemma

                      Kommentar

                      • FI
                        Användare
                        • augusti 2002
                        • 3743

                        #56
                        jinnarparen:
                        Jag tycker också att de borde leka snart...

                        Jag hittade lite bilder på Parachromis loisellei som du snackade om.
                        Hona...

                        Hane...


                        De ser riktigt fina ut faktiskt
                        ...men jaguarerna är ju trots allt också fina <img src=icon_smile_wink.gif border=0 align=middle> Dessutom är jag så fäst vid dom nu så nu kan jag aldrig byta till någon annan fisk <img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle>


                        Jag gjorde en total omöblering i karet idag, nu finns det säkert 5 stora och fina grottor, och jag lade även ner lite extra mycket skiffer... De viftar på stjärten och spänner sig och har sig just nu så deras efterlängtade lek kanske kommer nu, hopppas hoppas. <img src=icon_smile_wink.gif border=0 align=middle>

                        Jag stoppade även ner två stycken stora sebraciklider, de är RIKTIGT fina <img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle> ...de hade parat ut sig i affären och försäljaren sa att jag skulle få pengarna tillbaka om de inte hade lekt på en vecka. Han var säker på sin sak. <img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle>

                        Än så länge är det inget bråk, sebraciklidhanen är riktigt grov och t.o.m en bra bit högre än min största jaguarciklid, det kanske är därför jaguarcikliderna inte törs ge sig på honom. Hade jag inte möblerat om så hade de nog bråkat men nu när alla gamla revir är borta så verkar alla vara för upptagna med att hitta nya revir för att ha tid med att bråka...
                        Än så länge är allting väl i alla fall, vi får se hur länge det håller sig så...

                        Mvh Fredrik Isaksson

                        Fredrik Isaksson
                        Bildarkivet

                        Kommentar

                        • FI
                          Användare
                          • augusti 2002
                          • 3743

                          #57
                          jinnarparen:
                          Jag kollade även upp det där med prickarna på ryggfenan som du pratade om. Jag kan berätta att det stämmer mycket väl överens med mina fiskar och det kön jag misstänkte att de hade.
                          Den största har prickar på ryggfenan, de två mellersta har inga prickar, och den minsta som den största mobbade har prickar...
                          Nu klarnar allt liksom. Det är ju självklart att den största bråkade med den minsta om båda är hanar, det är också självklart att de båda mellersta hotar varandra om båda är honor... Allt klarnar helt enkelt.
                          Tack! <img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle>

                          Mvh Fredrik Isaksson

                          Fredrik Isaksson
                          Bildarkivet

                          Kommentar

                          • FI
                            Användare
                            • augusti 2002
                            • 3743

                            #58
                            Nu händer det grejer i karet! <img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle>
                            Nu har jaguarhanen ute genitalpapillen(heter det så?) och det har han aldrig haft tidigare! Nu borde väl ändå leken vara nära?
                            Observera också att jag sa "jaguarhanen" och inte "den största jaguaren" som tidigare... nu kan jag nämligen utan minsta tvekan bekräfta att den största jaguaren är en hane. Genitalpapillen är nämligen spetsig precis som jag har lärt mig att den alltid är på hanarna.
                            Ett av mysterierna med mina jaguarer är därmed löst

                            Inte nog med att jag har tur med detta, sebracikliderna verkar också vara lekvilliga, de har intagit en av grottorna längst till vänster i karet och de kör skoningslöst bort alla inkräktare, även jaguarcikliderna... eller åtminstone honorna, jaguarhanen verkar fortfarande dominera i karet.
                            Men detta kommer sannolikt att ändras när sebracikliderna leker eftersom sebraciklider kan bli fruktansvärt aggressiva under leken.
                            Hur som helst, sebraciklidhanen gräver lite grann i och utanför grottan och honan ser ut att titta över så att allt blir rätt. <img src=icon_smile_wink.gif border=0 align=middle>

                            Under tiden så gräver jaguarhanen som tur är på motsatta sidan av karet, längst till höger. Ingen hona verkar få komma i närheten ännu men jag antar att han släpper dit någon när "bygget" är färdigt.

                            Allt verkar nästan för bra för att vara sant, eller hur?

                            Jag vet inte om detta är relevant men jag bytte ut innerfiltret (Eheim 2252) mot ytterfiltret(Eheim 2215) igår också, kan en sån liten sak ha triggat igång leklusten?
                            Innerfiltret pumpade på något brutalt och vattencirkulationen har nog varit i högsta laget men kan verkligen vattencirkulationen påverka om cikliderna ska vilja leka eller ej?
                            Är det inte bara könsmognaden, ett bra revir och eventuellt värmen som spelar roll här?

                            Mvh Fredrik Isaksson

                            Fredrik Isaksson
                            Bildarkivet

                            Kommentar

                            • jinnarparen
                              NCS Medlem
                              • april 2002
                              • 2670

                              #59
                              FI

                              Jag tittade på bilderna som fanns på länkarna som du hade lagt med. Den bild som skulle visa en hona är jag väldigt tveksam till om det verkligen skulle vara en hona. Visst, den är gulare än hanen, men titta på huvudpuckeln samt fläckarna i rygg- och analfenan. De honor som jag har haft har varit fläckfria (i fenorna, alltså) och saknat någon form av puckel på huvudet, detta trots att de hade några år på nacken.

                              Kul att det är lek på gång. Vi får väl se hur jaguarerna klarar sig när väl Sebracikliderna får ut sina yngel. Det blir ingen lätt match för jaguarerna. Sebracikliderna brukar ha ett väldigt bra teamwork när det gäller att försvara yngel. Mina erfarenheter av jaguarer är att teamworken inte var lika väl uttalad. Hanen började tramsa efter ett tag och ge sig på honan istället när det blev hårda konflikter i karet. Men detta behöver inte betyda att dina inte skulle kunna försvara sig framgångsrikt.

                              Att ha ett lekpar till i karet tror jag trots allt blir ett för mycket. Tiden får väl utvisa om det fungerar bra eller dåligt.

                              Åter till CA

                              Det är där jag hör hemma

                              Kommentar

                              • FI
                                Användare
                                • augusti 2002
                                • 3743

                                #60
                                jinnarparen:
                                Jag ställde frågan på Zoopet.com-forumet också men jag kan lika gärna ställa den till dig direkt.

                                Jag kopierar bara in inlägget här...

                                *******Urklipp**********

                                Hur säker kan man vara att fiskarna har bildat par?
                                Jag har 4st Jaguarciklider och nu vet jag äntligen vilken av dem som är en hane eftersom genitalpapillen(heter det så?) är fullt synlig. Nu undrar jag om jag bör ta bort 2 st jaguarciklider och spara hanen samt den hona som han verkar mest intresserad av?
                                Denna hona har också ute genitalpapillen, eller åtminstone lite mer än de andra...

                                Jag kan inte direkt säga att de har bildat par men de andra två är hanen mer aggressiv mot...
                                Hur ser man säkert att två ciklider har bildat par?
                                Måste de simma tillsammans precis hela tiden eller hur fungerar det egentligen?
                                Jag har aldrig låtit parat ut fiskar från en grupp tidigare så jag vet inte riktigt hur det här fungerar... Jag har alltid bara skaffat två fiskar sedan har de mer eller mindre varit tvungen att bilda par <img src=icon_smile_tongue.gif border=0 align=middle>

                                **********************

                                Anledningen till att jag stoppade ner sebracikliderna var för att jag har läst att man aldrig bör ha enbart jaguarciklider i samma kar, det bör alltid finnas fler fiskar som kan få jaguarcikliderna att tänka på annat än att jaga varandra. Parbandet skulle även stärkas om det fanns andra fiskar i karet också...
                                Tidigare hade jag Jättedanios till detta ändamål men de blev givetvis uppätna och det började bli lite kostsamt att köpa 10 jättedanios i veckan... <img src=icon_smile_tongue.gif border=0 align=middle>
                                Då blev det sebraciklider iställlt eftersom de skulle vara tuffa nog att klara av jaguarcikliderna och de blir inte heller så stora att de växer ur karet...

                                Mvh Fredrik Isaksson

                                Fredrik Isaksson
                                Bildarkivet

                                Kommentar

                                Arbetssätt...