Jaguarciklid 2003 - del 5

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • FI
    Användare
    • August 2002
    • 3743

    #61
    citat:Ursprungligen skickat av orm

    men portionsbitarna hadde fryst ihop till en klump som la sig ovanpå mathålet istället för å ramla ner, gissa om fiskarna blev tokiga!! de kastade sig upp i täcklaset så hårt så ja trodde det skulle spricka, blev skiträdd

    lyckades trycka ner maten till dem rätt fort, ananrs hadde de nog kunnat skada sig. men vilka tokfiskar de är alltså. helt galna.
    Haha, det märks att du har härligt matglada firrar ;D
    Och jag håller med, man blir verkligen skitskraj när sånt där händer! Ibland händer det samma sak när jag matar med pellets, att någon pellets rullar ut på täckglaset istället för ner i vattnet...
    Ajajaj...
    När 25cm jaguarciklid kastar sig upp i täckglaset så smäller det en hel del kan jag berätta...

    Orm, har du provat hålla fast maten mellan fingrarna och se om de tar den ur nyporna på dig?
    Mina gör inte detta och de verkar ha blivit för stora för att lära sig detta i det här skeendet, men du kanske kan få dina att göra detta om du börjar "träna" dem redan nu när de är lite mindre.
    Lyckas man få dem att acceptera handmatning så är det superkul, jag har haft påfågelciklider i 2 omgångar och de blev verkligen jättetama just pga handmatningen. Handmatningen gör att de börjar acceptera att ens händer kommer ner i vattnet och fortsätter man sedan att hålla kvar en hand i vattnet under själva matningen så blir de mer och mer vana vid händerna. Nästa steg är att försiktigt röra vid dem med den ena handen samtidigt som man handmatar dem med den andra, till slut så accepterar de att man rör vid dem och kan då klappa firrarna även då man inte har tänkt mata dem. Det är skitskoj!

    Nu gäller detta iofs för påfågelciklider och jag vet inte om det är möjligt att lyckas med detta med jaguarciklider, de har ju en tendens att bli rätt arg när man fingrar i deras vatten... ...men lyckas man få dem att bli handmatade så tror jag att man kan komma en bra bit på vägen i alla fall. Så testa handmata dem och berätta sedan hur det gick.

    Mvh Fredrik Isaksson
    Fredrik Isaksson
    Bildarkivet

    Kommentar

    • Daniel Odell
      Användare
      • January 2003
      • 2437

      #62
      citat:
      Orm, har du provat hålla fast maten mellan fingrarna och se om de tar den ur nyporna på dig?
      Jo men jag har ett problem där. Gäddciklider. De äter håvar, vattentest-stickor, fingrar, tänger, salt och slangar. Devisen "skjut först fråga sen" räknas om till "ät först titta sen" när det gäller dom. Tror deras extrema matlusta smittar på jaggorna, så frågan blir nog inte om de går att handmata, frågan är hur ofta de biter mig i fingrarna istället för i maten.
      fish r friend

      Kommentar

      • FI
        Användare
        • August 2002
        • 3743

        #63
        orm:
        "frågan är hur ofta de biter mig i fingrarna istället för i maten."
        Men fiskarna är väl inte så stora än så länge, jag tror inte att de kommer att skada dig även om de biter fast i fingertopparna.
        Hur stora är fiskarna förresten?
        Hur som helst, det du kan göra är att bara sänka ner maten i vattnet medan du fortfarande håller fast den, använd gärna mat som de måste slita i, detta gör att de inte bara snabbt kan hugga tag i maten och sticka iväg utan att de måste övervinna sin tveksamhet och fortsätta tugga på matbiten trots att du håller fast i den. När de väl vet vad som är mat och vad som är fingrar så kommer de inte att bita dig. När jag hade påfåglarna så kunde jag sänka ner hela armen i karet och hålla en matbit mellan fingrarna och de simmade snällt ned till handen och tog maten utan att röra fingrarna. De blev verkligen otroligt tama.
        Mina jaguarer är tyvärr EXTREMT skeptiska av sig, stoppar jag ner händerna i karet så hotar de som bekant bort mig och håller jag fast i maten så vägrar de att äta den, de står bara och väntar som hundar på att jag ska släppa maten men de har aldrig någonsin visat något intresse av att ta maten så länge jag håller i den. Det är lite trist.
        Man brukar oftast behöva börja med handmatningen redan då fiskarna är små, större fiskar är så inkörda i hur matningen går till att de inte ens fattar att det är matdags om inte allting går till precis som vanligt... Mina jaguarer totalvägrade t.ex att äta den större varianten av Hikari-pekkets när jag bytte till den eftersom den hade en annan storlek än pelletsen de var vana vid...
        De tittade bara på pelletsen och fortsatte vänta på sina kära Hikari-pelletsar som var hälften så stora... Detta är iofs rätt charmigt tycker jag men det är samtidigt lite tråkigt eftersom det är så svårt att vänja dem vid nya matsorter. Som det är nu så äter de bara Hikari-pellets och fiskar, det finns inte ett frysfoder de smakar på längre, jag har försökt med alla varianter men de tar inte ens in den i munnen, pelletsen blir de däremot som tokiga i och simmar som dårar fram och tillbaka i karet om jag slänger ner pellets på olika ställen. Knasiga firrar... ;P

        Jag hoppas hur som helst att jag ska få citrinellumen att acceptera handmatning, det vore inte bara kul utan även bra för att få bort en del av aggressionerna, men än så länge går han bara till attack så fort fingertopparna bryter vattenytan... Hyffsat jobbigt.

        Mvh Fredrik Isaksson
        Fredrik Isaksson
        Bildarkivet

        Kommentar

        • Daniel Odell
          Användare
          • January 2003
          • 2437

          #64
          nä klart de inte kan skada mig.

          de äter nog ur handen på mig, iallafall gäddorna å det gör de så effektvt så tror jaggorna har svårt att hinna fram. ska nog testa med lite räkor när jag kommer hem från jobbet.

          fresten så kom jag precis ihåg största jaggan hoppade å tog mat ur fingrarna på mig för ett par dagar sen. det va lite coolt.
          fish r friend

          Kommentar

          • FI
            Användare
            • August 2002
            • 3743

            #65
            citat:Ursprungligen skickat av orm

            fresten så kom jag precis ihåg största jaggan hoppade å tog mat ur fingrarna på mig för ett par dagar sen. det va lite coolt.
            LITE coolt? Det var ju typ hur coolt som helst!
            Jag trodde det bara var påfåglar som hoppade efter maten, vad kul nu MÅSTE du försöka få dem att handmatas, lyckas du bra så har vi ännu ett "försäljningsargument" att slita fram om vi vill få fler att skaffa jaguarer, att man kan få dem lika handtama som påfåglar. =)

            Jag kanske måste försöka med det där jag med, är jag nog envis så kanske det går att få dem att ändra på sig, om inte annat så får jag väl börja svälta dem för att få min vilja fram.
            Projekt "handmatning" börjar, NU. =D
            Lyckas jag så kommer det givetvis film och bildbevis.

            Mvh Fredrik Isaksson
            Fredrik Isaksson
            Bildarkivet

            Kommentar

            • Daniel Odell
              Användare
              • January 2003
              • 2437

              #66
              då ska du se mina chokladciklider, dom e typ det säkraste jag sett på att ta mat i luften. men så är de otroligt ytorienterade insektsätande fiskar.

              fish r friend

              Kommentar

              • walle_1
                Användare
                • February 2003
                • 708

                #67
                Har inte testat att bli biten än för jag har fått jobb så man är ganska slut om dagarna, men kanske blir det en kamera framöver ändå. Iaf så är jag så förbannad på sebrahannen så jag har lust att bryta nacken av han. Varje gång jag kommer in i rummet så har han rammat avdelarn och terroriserar de två stackkars jaggorna som inte ingår i något par. När jag sedan skrämmer över sebrorna på rätt sida och stänger igen så ser det ut att funka. Nästa gång jag kommer in är det lika igen.


                MVH Martin
                MVH Martin

                http://m1.271.telia.com/~u27102612/

                Kommentar

                • Daniel Odell
                  Användare
                  • January 2003
                  • 2437

                  #68
                  jaha så ere lek igen, denna gång med den andra honan.

                  knäppa fiskar.
                  fish r friend

                  Kommentar

                  • FI
                    Användare
                    • August 2002
                    • 3743

                    #69
                    "jaha så ere lek igen, denna gång med den andra honan."
                    Kul att att det blev lek igen.
                    Är det samma hane som leker med två olika honor?
                    Brorsans sajicaciklider har gjort samma sak ganska länge nu. Det är praktiskt om man vill ha mycket yngel men opraktiskt om man snabbt vill fokusera på ett enda lekpar... det blir liksom svårt att veta vilken hona man ska plocka bort.

                    Mvh Fredrik Isaksson
                    Fredrik Isaksson
                    Bildarkivet

                    Kommentar

                    • INXS

                      #70
                      Ja nu har det varit 3 veckor sedan agglaggningen(enligt kontrollen) - det kanns som tva manader.

                      Det finns ungefar 100+ yngel kvar med foraldrarna - dom har fallit i ganska stora skaror men pa plus sidan sa ar dom mycket storre an dom jag tog ut. Jag skulle tro att dom som ar med foraldrarna ar ungefar 1.5cm medans dom som jag tog ut ar under en cm med stor skillnad i tjockleken.

                      I gar natt, efter att jag gjorde stora vattenbyten pa de flesta akvarierna sa hande det en liten olycka - jag har ett 40 liters med guppy som odlas till mat bredvid det lilla 10 liters med jaguar ynglen.

                      Guppyna skickade over en kommando styrka(5 st) som hoppade ur deras kar och ner i jaguarynglens efter att jag fiskade upp dom inspekterade jag ynglens kar och markte att det lag ungefar10 st pa botten , ihjalbitna.

                      Jag tror guppyna kanner vad som skall handa och har funkat ut ett satt att stoppa det grymma slutet >=)

                      Kommentar

                      • Daniel Odell
                        Användare
                        • January 2003
                        • 2437

                        #71
                        hähähä guppy-seals
                        fish r friend

                        Kommentar

                        • INXS

                          #72
                          Nu kom jag hem fran jobbet och for tredje gangen (efter att ha satt up blockader) har kommando-guppyna hoppat over igen. Dom har bitit ihjal ca 50+ yngel i dessa tre omgangar. Jag tror att det ar dags att introducera akvariejagarna till ynglens mamma och pappa, hehehe.

                          Kommentar

                          • FI
                            Användare
                            • August 2002
                            • 3743

                            #73
                            INXS, att guppys kunde vara så där ilskna trodde jag aldrig. =D

                            Här hos mig så har ynglena precis blivit frisimmande, som vanligt så är föräldrarna rejält aggressiva och alla malar håller sig gömda eller får stryk för att sedan hålla sig gömd...
                            Jag har haft lite problem att få citrinellum att käka så jag passade på att suga upp ca 150 yngel och flyttade över dessa till citrinellumen samt ett 50-tal till de större jaguarynglena, trots denna gallring så är det minst 500 yngel kvar i det stora karet.
                            Jag tänkte försöka minska ner antalet yngel litegrann den här gången, jag läste någonstans att de som odlar guapotes på allvar ofta minskade ner yngelantalet till 100-200st dels för att föräldrarna skulle få det lättare att sköta om yngelna men också för att ynglena skulle växa snabbare då de inte behövde slåss om maten med lika många syskon. Jag tänkte även börja byta vatten två gånger per vecka och se om de på så sätt kan växa ännu snabbare. Vi får se hur det går...

                            Mvh Fredrik Isaksson
                            Fredrik Isaksson
                            Bildarkivet

                            Kommentar

                            • walle_1
                              Användare
                              • February 2003
                              • 708

                              #74
                              Jag ringde under veckan som var och hörde om dom kunde få tag på jagghonor, men han jag brukar prata med var inte där. Men hon jag pratade med kollade i listorna och det fanns varken jaguarer eller ormhuvven. Hon sa att han som inte var där kunde ringa och kolla med leverantören så jag ska ringa och höra imorrn. Jag ska nog iaf sälja tre av jaggarna nu och eventuellt sebrorna. Så får en jagga gå ensam till jag får tag på en hona eller kanske ett ormhuvve, eller någon annan rolig fisk.

                              Något förslag på en rovfisk som blir ca 30-35 cm som skulle funka med jaguarerna?

                              Kanske man skulle ta och slänga i en oscar till han eller kan det bli slakt när dom blir stor?



                              MVH Martin
                              MVH Martin

                              http://m1.271.telia.com/~u27102612/

                              Kommentar

                              • FI
                                Användare
                                • August 2002
                                • 3743

                                #75
                                citat:Ursprungligen skickat av walle_1

                                Något förslag på en rovfisk som blir ca 30-35 cm som skulle funka med jaguarerna?

                                Kanske man skulle ta och slänga i en oscar till han eller kan det bli slakt när dom blir stor?
                                Du brukar ju vilja ha action, eller hur?
                                Kolla in den här filmen...


                                Där har du fisken du ska börja leta efter. En citrinellumciklid.
                                Det är väl inte någon regelrätt rovfisk direkt men den käkar småfisk i alla fall och är extremt aggressiv och är väl egentligen den enda cikliden som klarar sig i längden tillsammans med en jaguar.
                                En påfågelciklid är nog för snäll, de påfåglarna jag har haft har aldrig varit revirhävdande och har aldrig varit aggressiva heller, de har bara varit EXTREMT matglada och glupska. Men det är möjligt att det kan fungera i alla fall, det beror ju mycket på hur jaguaren är och hur du inreder karet. Är jaguaren en aggressiv rackare så tycker jag inte att du ska prova... men är den förhållandevis snäll så kan det säkert fungera om du inreder klokt. Men det är definitivt ett gränsfall...
                                Själv hade jag kört med en jaguarciklid och en citrinellumciklid istället.

                                Mvh Fredrik Isaksson
                                Fredrik Isaksson
                                Bildarkivet

                                Kommentar

                                Arbetssätt...