Jaguarciklid 2003 - del 5

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • FI
    Användare
    • augusti 2002
    • 3743

    Jaguarciklid 2003 - del 5

    Nästa del i "jaguartråden" fortsätter här.
    Jag hoppas att ni som har jaguarciklider men som inte skriver så ofta på forumet börjar skriva lite oftare, det är bra med lite "nytt blod" i tråden så att det inte bara blir vi "gamlingar" som skriver här.
    Om det finns någon där ute som ännu inte har skaffat jaguarciklider trots att intresset finns så svarar vi som har haft fiskarna ett tag mer än gärna på era frågor.

    Här är länkarna till de övriga jaguartrådarna för alla som vill gå tillbaka och kolla vad som har sagts tidigare.

    "jaguar ciklid"


    "Jaguarciklid 2003"


    "Jaguarciklid 2003 forts."


    "Jaguarciklid 2003 - del 3"


    "Jaguarciklid 2003 - del 4"



    Då sätter vi igång igen med ännu en långkörare.

    Mvh Fredrik Isaksson
    Fredrik Isaksson
    Bildarkivet
  • Daniel Odell
    Användare
    • januari 2003
    • 2437

    #2
    bra bilder FI, nu blev jag lite gladare

    Jag har dock ett annat problem, jag behöver plocka ut två jaguarer som e mobbade + en Thorichtys Maculpinnis som ser vädigt ledsen ut. Men jag har precis lyckats bryta handen (båtbenet) så ja kan inte vispa runt med håv nere i vattnet

    Det är aldeles för mycket elaka fiskar i samma kar nu, speciellt sen min lilla gäddciklid färgade ut ordentligt till hona å min stora hane helt plötsligt började uppvakta henne istället för att döda henne .. .de där två tillsammans är inte att leka med.
    fish r friend

    Kommentar

    • FI
      Användare
      • augusti 2002
      • 3743

      #3
      citat:Ursprungligen skickat av INXS i förra jaguartråden



      Massor av yngel - 2 veckor gammla. Jag tankte att flytta en del till ett yngelkar sa alla inte omkommer om nagot hander.
      Jag vet att det ar risig kvalitet pa fotot men det ar 1 pa natten och det blir inga fler bilder i natt.

      Fredrik: wolf fish ar Hoplias Malabaricus. Dom blir inte sa stora (kanske 20-25cm) men har stora tander och ar glupska.

      Det ar val dags at avsluta detta kapitel och borja pa del 5 - 21 sidor !!!
      Gratulerar till ynglena, hur många tror du att det är?
      När jag tittar på bilderna så ser inte föräldrafiskarna så magra ut, har de börjat äta ordentligt nu?

      Om du plockar upp ett gäng yngel så snåla inte i så fall, ta upp ett ordentligt gäng. Av de 40-50 yngel jag plockade upp så är det bara 3st kvar idag... De dog som flugor då de var små och då de blev lite större så tror jag att de började döda varandra, de tre som är kvar är i alla fall ena riktiga stridisar.
      Troligtvis så är det tre hanar kvar eftersom de är lika stora allihopa men samtidigt så har två av dem en lite annorlunda färgtäckning så med lite tur så finns det någon hona också.

      Här hos mig så borde leken bara vara några dagar bort nu, enligt mina anteckningar så borde leken äga rum 1 Juli, vi får se om det stämmer. Hanen har i alla fall börjat uppvakta honan ordentligt och som vanligt så gör han detta genom att bråka med henne...

      Har inte du några problem med aggressioner just innan leken?

      Mvh Fredrik Isaksson
      Fredrik Isaksson
      Bildarkivet

      Kommentar

      • FI
        Användare
        • augusti 2002
        • 3743

        #4
        citat:Ursprungligen skickat av orm

        Jag har dock ett annat problem, jag behöver plocka ut två jaguarer som e mobbade + en Thorichtys Maculpinnis som ser vädigt ledsen ut. Men jag har precis lyckats bryta handen (båtbenet) så ja kan inte vispa runt med håv nere i vattnet
        Ajajdå... Då får vi hoppas att det läker bra och snabbt.
        Har du inte någon som kan hjälpa dig så kan du ju vara lite djärv och försöka håva upp fiskarna med den friska handen, det kan säkert vara lite knepigt med vänsterhanden(om man är högerhänt) men efter ett tag så får du säkert kläm på det. Det är bara att öva, öva öva öva

        Har du något annat kar där de mobbade fiskarna kan få det någorlunda bra?

        Mvh Fredrik Isaksson
        Fredrik Isaksson
        Bildarkivet

        Kommentar

        • Daniel Odell
          Användare
          • januari 2003
          • 2437

          #5
          ja tänkte lämna dem till akvarieleasing, hoppas de inte gör samma misstag som sist de hadde jaguarer inne ... släppte ner dem till en flowerhorn *smack* 1 av 5 kvar. flowerhorns e sjuka i huvvet.

          får nog be lillebror komma över å jaga fisk

          Å nej båtbenet läker inte fort, faktum är att det är det som tar längst tid förutom rygg/nack-skador, 3månader+ i gips.
          fish r friend

          Kommentar

          • FI
            Användare
            • augusti 2002
            • 3743

            #6
            Orm: Är du helt säker på att du har både honor och hanar bland de tre du i så fall har kvar i jaguarkaret?
            Misstänkte du inte att de som hade bildat par var honor båda två?

            Du hade väl en hel del andra kar, kan du inte ha de mobbade jaguarerna i något av dessa en kortare tid tills du säkert vet att du har ett "riktigt" lekpar i jaguarkaret?

            Mvh Fredrik Isaksson
            Fredrik Isaksson
            Bildarkivet

            Kommentar

            • INXS

              #7
              Fredrik - lycka till med leken som ar pa vag. Blir alla dina yngel uppatna varje gang?

              Jag hadde ett par zebror som lekte ca 2 manader sedan och jag flyttade deras kvarvarand yngel efter att dom hadde varit frisimmande ungefar 2-3 veckor - inte en enda har dott sedan dess (bara 35st) och dom har vaxt till sig ordentligt, i alla fall dom storsta. Hadde dom i ett 10 liters kar men jag skall flytta dom till ett storre kar idag sa jag kan satta in jaguaryngel i deras kar.

              Jag tror att det ar viktigt att ha ett kar som ar "cycled" for jag har observerat dalig overlevnad om man satter yngel i ett helt nytt akvarium. Dessutom sa tror jag att ynglen mar bra av att vara i ett litet akvarium dar det ar lattare att hitta maten nar man matar dom.

              Jag har nog 500-1000 yngel kvar denna gang .

              Ja , dom ser inte svultna ut , det har du kanske ratt i , men jag var van att dom proppade sig fulla nar jag matade dom och kastade sig pa all foda. Nu verkar dom lite magra och jag ser dom aldrig ata fast jag har provat nastan allt , speciellt sant dom brukade ata (fisk, rakor,Aquadine Flakes,mm). Dessutom ar dom speciellt aggressiva nu. Dom har bitit ihjal alla matningsfiskar och spottat ut dom utan att ata dom. Gibbin gommer sig (smart) fast dom maste ha fatt tag pa honom ett par ganger for han har ganska rivna fenor och zebran som jag satte in har fatt halva ansiktet avbitet .

              Apprapa det med fargen pa dina overlevande jaggisar: jag har observerat det med fargen nastan varje gang jag har sett flera jaguarer i samma kar. Dom som inte ar dominanta blir valdigt morka - ibland nastan svarta. Om du flyttar en av dom morka till sitt eget kar far den ofta vanlig farg. Hur stora ar dom sista 3 nu ?

              Aggressioner innan leken verkar inta sa illa, nagra fa ganger har hannen flugit fram och tillbaka och aven dunkat i honan men det var valdigt fa ganger, dom har blivit mycket mer aggressiva nu nar ynglen simmar omkring.

              Orm - forsok att sticka ner mer plastvaxter , blomkrukor, etc. Mer gomstallen dampar ofta aggressionerna.

              Kommentar

              • FI
                Användare
                • augusti 2002
                • 3743

                #8
                citat:Ursprungligen skickat av INXS

                Blir alla dina yngel uppatna varje gang?
                Det beror på hur man ser det. I regel så brukar malarna norpa ynglena inom 2 veckor efter att de har blivit frisimmande men någon gång har ett 20-tal yngel överlevt till nästa lek. Problemet är att om ynglena lyckas överleva malarnas jakt så blir de ändå uppätna av föräldrarna då äggen från nästa kull kläcks... Trist.
                Sebracikliderna jag hade gjorde inte alls så, de fortsatte sköta om den gamla kullen trots att dessa yngel snabbt åt upp alla deras senare yngel... Även om det var makabert att se hur ett 50-tal yngel snabbt glufsade i sig sina yngre syskon så fort de tittade fram ur äggen så gjorde detta i sin tur att de äldsta ynglena växte jättesnabbt.

                citat:Ursprungligen skickat av INXS

                Jag tror att det ar viktigt att ha ett kar som ar "cycled" for jag har observerat dalig overlevnad om man satter yngel i ett helt nytt akvarium.
                Det är möjligt att det var där jag gjorde fel. Yngelkaret var alldeles nystartat då jag flyttade över ynglena, jag fyllde det iofs med vattnet från huvudkaret men filtrena var ju alldeles nya och helt utan nyttiga bakterier osv.

                citat:Ursprungligen skickat av INXS

                Jag har nog 500-1000 yngel kvar denna gang .
                Nice!
                Hur länge har de varit frisimmande?
                Jag tror att det är bra att man väntar tills de har börjat äta av det vanliga fodret innan man flyttar ynglena, jag har även hört att ynglena kan tappa sin blivande föräldrainstinkt om man flyttar dem innan de har blivit omhändertagna av deras föräldrar ett tag. Men jag vet inte om det stämmer.
                Hur som helst, man får ju inte vänta för länge heller, malarna brukar ju inte ligga på latsidan direkt när det finns yngel i karet.
                Vad har du för malar i karet förresten?

                citat:Ursprungligen skickat av INXS

                Dessutom ar dom speciellt aggressiva nu. Dom har bitit ihjal alla matningsfiskar och spottat ut dom utan att ata dom. Gibbin gommer sig (smart) fast dom maste ha fatt tag pa honom ett par ganger for han har ganska rivna fenor och zebran som jag satte in har fatt halva ansiktet avbitet .
                Detta är baksidan av att ha lekande jaguarciklider i karet.
                Det är märkligt egentligen att det är så stor skillnad på deras temperament mellan då de leker och inte leker. Det är aldrig några problem med aggressioner i mitt kar då fiskarna inte leker... men så snart de leker så börjar eländet och sista gången höll de ju på att stryka med själva pga detta, vitapricken bröt garanterat ut pga att de hela tiden attackerade den gamla och den nya synodontisen som insjuknade först.

                citat:Ursprungligen skickat av INXS

                Apprapa det med fargen pa dina overlevande jaggisar: jag har observerat det med fargen nastan varje gang jag har sett flera jaguarer i samma kar. Dom som inte ar dominanta blir valdigt morka - ibland nastan svarta. Om du flyttar en av dom morka till sitt eget kar far den ofta vanlig farg. Hur stora ar dom sista 3 nu ?
                Jo det där stämemr nog, den som är mest bitsk är väldigt ljus medan de andra två är lite mörkare.
                Som jag säkert har berättat tidigare så växer de EXTREMT sakta av någon anledning, de är snart ett halvår gamla och de är fortfarande bara ca 3cm... Men jag byter inte längre vatten varannan dag utan snarare en gång i veckan så jag får nog skylla mig själv att de inte har vuxit snabbare än så här.

                Mvh Fredrik Isaksson
                Fredrik Isaksson
                Bildarkivet

                Kommentar

                • FI
                  Användare
                  • augusti 2002
                  • 3743

                  #9
                  Martin:
                  Nu har jag pratat med butiksägaren angående det där med att ha ett ormhuvve med en jaguar.
                  Han var MYCKET skeptisk till en sån kombination och skakade i princip på huvudet innan jag ens han säga färdigt meningen...

                  Jag kommer inte ihåg allt han sade men sammanfattningsvis så var det ormhuvudsfiskens rovgirighet, hunger och tänder som gjorde det hela väldigt riskabelt. Han jämförde romhuvudsfiskar med pirayor i den bemärkelsen att de om de var hungriga helt enkelt kunde ta en tugga av någon annan fisk... Även om fisken var mycket större än dem själva... Och de gjorde ofta detta på natten då de andra fiskarna inte var lika uppmärksamma och inte kunde försvara sig lika bra.

                  Samtidigt så hade han inte provat kombinationen själv så han kunde ju inte med 100% säkerhet säga att det inte skulle fungera... men det han sade var att man inte bör ha jaguarerna som huvudintresse om man skulle prova en sån kombination eftersom det skulle vara jaguarerna som skulle ligga mest risigt till...

                  Nåja, det är ju fortfarande svårt att veta säkert vad som kommer att hända och det är ju du som till slut ska ta beslutet. Själv tycker jag givetvis att du ska satsa seriöst på jaguarerna istället men det visste du kanske redan.

                  Mvh Fredrik Isaksson
                  Fredrik Isaksson
                  Bildarkivet

                  Kommentar

                  • walle_1
                    Användare
                    • februari 2003
                    • 708

                    #10
                    citat:Förresten, vad är en "wolf fish" för en fisk?
                    Det är precis som INXS säger, Hoplias malabaricus eller vargtetra. Men den blir betydligt större än så 50 cm i naturen och 60 cm i akvarium, ja den blir större i akvarium. Tror det är hjortgatans zoo som hade/har 60 cm exemplar i sin 12 000 liters damm.
                    citat:Jag kommer inte ihåg allt han sade men sammanfattningsvis så var det ormhuvudsfiskens rovgirighet, hunger och tänder som gjorde det hela väldigt riskabelt. Han jämförde romhuvudsfiskar med pirayor i den bemärkelsen att de om de var hungriga helt enkelt kunde ta en tugga av någon annan fisk...
                    Jag antar att du inte nämnde vilken sorts ormhuvve jag tänker skaffa. han antog säkert att det var den röda. Efter vad jag har läst så är det den som ska ha dom värsta tänderna och kan helt enkelt bita av bitar från fisk utan att så att säga slita. Den har alltså så vassa tänder att dom skär sönder köttet lika som pirayornas tänder. Men du såg vad den där killen på predatoryfish skrev "Obscuras aren't the type of fish that will just go and kill things." De flesta jag har pratat med menar att det är större fara för ormhuvvet, jaguaren kan vara för stor och kraftig och kan säkert ta ihjäl ett ormhuvve om han vill. Snakeheads.org som är specialiserad på ormhuvven rådde mig att ta ett ormhuvve som blir lite större än jaguaren bara för att vara på den säkra sidan. Men som killen på zoopet skrev: dom är inte lika aktiva som ciklider så jaggarna retar sig troligen inte på den.
                    citat:Nåja, det är ju fortfarande svårt att veta säkert vad som kommer att hända och det är ju du som till slut ska ta beslutet. Själv tycker jag givetvis att du ska satsa seriöst på jaguarerna istället men det visste du kanske redan.
                    Jo, jag vet att du tycker det men jag har bestämt att jag tänker prova på kombinationen om jag inte får tag på en hona. Faktum är att jag har tänkt över det här lite.
                    Måste fiskarna leka för att man ska känna sig nöjd som akvarist?
                    Svaret var ett klart JA tidigare. Men faktiskt så börjar jag tycka att det inte spelar någon roll. Jag skulle lika gärna kunna ha en hanne som blir väldigt ägarresponsiv, det vore ju minst lika kul, plus att det inte blir lika trångt i karet. Det blir nog trångare med lekande jaguarer som ska ha stort revir en om jag har en ensam hanne och en ormhuvudsfisk som kan ta varsin halva. Jag tycker det skulle vara lika kul så jag bryr mig inte om jag inte får tag på en hona. Faktum är att jag nästan hellre har det så, än att få en massa problem med slagsmål och måste byta fiskar stup i kvarten. Jag tycker helt klart att jaguarerna är lika intressant som tidigare, men det lockar verkligen med en ensam ståtlig hanne och eventuellt en ormhuvudsfisk (om det fungerar).

                    Det är min syn på saken.


                    MVH Martin
                    MVH Martin

                    http://m1.271.telia.com/~u27102612/

                    Kommentar

                    • Motaguensis
                      Användare
                      • juni 2003
                      • 250

                      #11
                      walle_1: Jeg synes også at det høres spennende ut med Parachanna/Channa obscura.
                      Har selv tenkt å skaffe meg en Crenicichla, har hatt en C.punctata før og den var sinnsykt kul og rovgirig! Jeg ga den en sverdrager på 10cm når den var 12cm og den spiste den hel. Den var lynkjap.
                      Jeg personlig tror at Managuensen kan ta livet av en Obscura på samme størrelse, men at den ikke kommer til å røre den. En venn av meg hadde to Channa panaw, en ny art tror jeg? Jeg tror Obscuran er aggresiv o biter etter det den tror den kan få i munnen, men er fredelig mot fisk som er for store. Jeg tror at sammensetningen din kommer til å gå fint, men pass på å mate begge ganske mye.

                      Er det noen her som har ett forslag til en Crenicichla art jeg kan ha, som ikke blir større enn 25cm? Mitt største Managuense par har over 1000 egg no. Går i et 530L sammen med 5 Labiatum på 15-20cm. Mitt Salvini "Red breast" par har også yngel!
                      Preben

                      Kommentar

                      • FI
                        Användare
                        • augusti 2002
                        • 3743

                        #12
                        citat:Ursprungligen skickat av walle_1

                        Faktum är att jag har tänkt över det här lite.
                        Måste fiskarna leka för att man ska känna sig nöjd som akvarist?
                        Svaret var ett klart JA tidigare. Men faktiskt så börjar jag tycka att det inte spelar någon roll. Jag skulle lika gärna kunna ha en hanne som blir väldigt ägarresponsiv, det vore ju minst lika kul, plus att det inte blir lika trångt i karet. Det blir nog trångare med lekande jaguarer som ska ha stort revir en om jag har en ensam hanne och en ormhuvudsfisk som kan ta varsin halva. Jag tycker det skulle vara lika kul så jag bryr mig inte om jag inte får tag på en hona. Faktum är att jag nästan hellre har det så, än att få en massa problem med slagsmål och måste byta fiskar stup i kvarten. Jag tycker helt klart att jaguarerna är lika intressant som tidigare, men det lockar verkligen med en ensam ståtlig hanne och eventuellt en ormhuvudsfisk (om det fungerar).

                        Det är min syn på saken.
                        Leken är jättekul men jag håller faktiskt ändå med dig i det där, leker inte fiskarna så slipper man all den där aggressionen och man slipper även oroa sig för att honan ska bli dödad varje månad... Även om leken är jättekul på många sätt så är den även väldigt jobbig för en själv, man sitter jämnt och oroar sig för fiskarna...

                        Mvh Fredrik Isaksson
                        Fredrik Isaksson
                        Bildarkivet

                        Kommentar

                        • INXS

                          #13
                          Fredrik - Jag har en gibbiceps i karet med jaguarerna, den ar ca 16cm och haller sitt egna ganska bra. Han ar smart och haller sig undan for det mesta jag har inte sett honom jaga efter yngel eller agg. Gibbin tycker jag gor ett suverant jobb att halla rent. Zebran jag kastade in var bara for att jaguarerna inte skulle braka med varandra. Det verkar ha funkat eftersom dom alltid haller koll efter den. Han gommer sig valdigt bra men har som sagt blivit biten i ansiktet. Mitt kar for jaggisarna ar 360 liter 120cm X 45cm X 52.5cm tror jag? Det har ratt mycket gomstallen och bara paret , gibbin och en zebra. Det ar upsatt som ett lekakvarium.

                          Aggen lades for 2.5 vecka sedan, klacktes for 2 veckor sedan och har varit frisimande i ca en vecka.

                          Jag tror att det dar med ett nytt akvarium var missen. Nar jag observerar ynglen som ar med foraldrarna och samma sak med zebraynglen sa "betar" dom ofta pa diverse inredning som har mikrofilm eller alger. Detta kan man inte ersatta i ett nytt akvarium.

                          Med tanke pa tillvaxten sa funderar jag pa om det kanske inte var otur och dom som har overlevt var veklingarna som inte blir stora? Jag ser en stor skillnad pa mina zebror 1 cm mot 3 cm. Du far val undersoka det hela med nasta kull.

                          Martin - du far nog se till att du har en tillrackligt stor balja at dom. Om karet inte ar tillrackligt stort och det inte finns masser med gomstallen kan det sluta illa valdigt snabbt. En stor jagga kan nog ta hand om ett litet ormhuvud men ormarna ater ju valdigt mycket och vaxer snabbt sa du far vara forsiktig.

                          Appropa vargfisken sa har jag sett en artikel on hur dom har lekt, Kommer inte ihag allt men jag skall se om jag kan hitta den. Vargtetror trodde jag var Exodon Tetra och dom ar ju valdigt bitska jag har sett dom hugga bitar av annan fisk som var storre. Dom ar enligt min syn mycket varre an piranha. Sedan har vi ju varg cikliden " Dovii" som har tander, jagar pa natten och hugger sonder bytet fran magen.

                          Preben - Grattis till leken men det verkar som om du har valdigt mycket fisk i det akvariet. Jag har just borjat att kolla in gadd ciklider sjalv men dom ar valdigt dyra.

                          Kommentar

                          • Daniel Odell
                            Användare
                            • januari 2003
                            • 2437

                            #14
                            FI: de hadde yngel i butiken enligt butiksägaren, så nån av de tre dominanta är nog av annat kön än de andra så att säga.

                            INXS: tack för tipset, men karet (540l) är i min mening överbefolkat. 1 chokladmal, 2 pictusmalar, 5! jaguarer, 2 sajica (lekpar) 1 maculpinnis, 2 Chrenicichla Menezesi. Jag hatar kar där fiskarna trängs. Jag ser att trängseln gör att sajicorna inte kan ta ett revir å att inga fiskar får ro.

                            Motaguense: nu har ju inte jag någon erfarenhet av Crenicichla förutom det par Menezesi som går i mitt 540, men ojoj vad jag älskar de fiskarna! de blir runt 20 har vi kommit fram till, de är underbara djur på alla sätt.
                            fish r friend

                            Kommentar

                            • FI
                              Användare
                              • augusti 2002
                              • 3743

                              #15
                              INXS:
                              Jo jag börjar tro att de där tre överlevande ynglena är defekta på något sätt. De är ju från jaguarernas allra första lyckade kull, de hade bara lekt en enda gång tidigare innan jag plockade upp dessa. Jag vet att jag har läst om någon annan ciklid att ynglena från de första kullarna kan vara små och outvecklade, det kanske är något sånt som har hänt här.
                              Här är en färsk bild för övrigt.

                              Och en extremt mörk film...


                              Jag kommer troligtvis inte att ha dem kvar så länge till, det kan vara roligare att prova plocka upp en ny kull och se om dessa växer snabbare eller också bara använda karet till något annat istället... En guppyodling kanske? Hehe

                              Mvh Fredrik Isaksson
                              Fredrik Isaksson
                              Bildarkivet

                              Kommentar

                              Arbetssätt...