jaguar ciklid

Kollaps
Det här ämnet är stängt.
X
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • FI
    Användare
    • augusti 2002
    • 3743

    #76
    Hej Torsten

    Jag måste få säga att du har ett extremt snyggt akvarium, grymt snyggt med all sand och sedan jättestenröset i mitten.

    Men blir det inte väldigt grumligt när man har stora fiskar i ett kar med sand?
    Jag har själv sand i ett lite mindre kar(120liter) där jag har ett gäng småmalar och några ciklidyngel, vattnet är hela tiden lite grumligt även fast fiskarna är förhållandevis lugna...
    Du kanske har något tips på hur man får bort grumlet eftersom du har ännu vildare fiskar?

    Mvh Fredrik Isaksson

    Fredrik Isaksson
    Bildarkivet

    Kommentar

    • Torsten
      NCS Medlem
      • september 2002
      • 647

      #77
      Det har jag inte Fredrik! =) Men tack för berömmet..

      Att jag valde sand beror både på att eftersom fiskarna gillar att gräva ville jag ha det som jag tror är bäst för dom, sen e det ju lite speciellt att ha just "vildfångad" sand.

      Eftersom inte karet varit igång speciellt länge, och filter mm. inte kommit igång för fullt så har jag inte brytt mig om grumligheten. Sedan har jag just nu ett Tritonrör och ett Sunglo, och dom gör ju att allt ser en aningen gul-grumligt ut. Vi får se om tomten låter mig behålla några pengar till nya rör, eller om allt går åt i Sälen över Nyår..

      Jag kommer nog försöka flytta den vänstra stenhögen/grottan mera åt vänster och peta i en stor sten till i mitten. Allt för att försöka slå sönder dom nuvarande reviren. Om inte kanske det blir plats för dom som inte har några revir i mitten..

      Spilurumen har nog en ny lek på gång snart och Eldbuken gräver å putsar allt den kan, fast han har inte lyckats impa på honan ännu. Men det kommer säkert. Multispinosorna och Jack Dempseyn simmar mest runt utanför reviren och retas lite, det ser nog mera ut än vad det är!

      /Torsten

      Kommentar

      • jinnarparen
        NCS Medlem
        • april 2002
        • 2670

        #78
        Hej Torsten

        Jag har tittat på dina bilder och blev intresserad av bakgrunden. Vad är den gjord av. Är det ett eget bygge eller är den inköpt, vad kostade den i så fall.
        Jag har aldrig blivit färdig till att ordna någon bakgrund i karen. Men har börjat fundera mer och mer på att göra det nu (pga alla bilder som man sett).
        Vad är det för upplösning på kameran (misstänker att det är en digitalkamera). Detta har jag också funderat på att skaffa, men får fundera lite till först innan jag slår till på en kamera.

        Fredrik:

        Jag vet inte riktigt varför Centralamerikanare aldrig har varit riktigt populära. En av orsakerna är nog att de flesta blir rätt så stora och att de då inte visar sina färger förrän de har kommit upp i storlek.
        Speciellt de små malawicikliderna (mbunas) visar ju färger redan som små och dessutom så blir de inte så stora heller.

        Sen är det ju också så att deras (C-a:s) yngelvårdsbeteende ställer till med problem (samtidigt som det är intressant att följa), föräldraparet vill ju helst att alla andra fiskar skall flytta ut från akvariet.
        I ett lagom befolkat munruvare-kar så håller hanen ett revir före och under leken (totalt någon dag eller några timmar).


        Åter till CA

        Det är där jag hör hemma

        Kommentar

        • FI
          Användare
          • augusti 2002
          • 3743

          #79
          "Jag vet inte riktigt varför Centralamerikanare aldrig har varit riktigt populära. En av orsakerna är nog att de flesta blir rätt så stora och att de då inte visar sina färger förrän de har kommit upp i storlek."

          Det där stämmer verkligen jättebra. Mina jaguarciklider var extremt färglösa när de var mellan 8-12 cm. När jag köpte dem var de ca 5cm och hade trots allt lite mönster på sig men när de blev kring 7-8cm så bleknade de på något sätt och alla mönster bara försvann...
          Hanen var typ helt brå-beige-färgad utan något som helst mönster och honorna var nästan helt grå. Jag var faktiskt ett tag osäker på om jag hade fått rätt fiskar... alt. att de hade blivit sjuka... <img src=icon_smile_tongue.gif border=0 align=middle>

          Men typ under en veckas tid när hanen var runt 12-13cm eller nåt sånt så blommade hanen ut och blev verkligen jättevacker. Och sedan verkar han nu bara bli vackrare och vackrare för varje dag som går. Mönstret ute på fenorna är nu becksvart med grym kontrast mellan ljust och mörkt, tidigare var det grått och väldigt oskarpt.

          Honan däremot har inte alls samma färgprakt, mönstret på kroppen är ganska sparsmakat och mönstret på fenorna är bara svagt svagt gråfärgat. Däremot så har honan en lite spräcklig linje av kolsvarta punkter på sidorna och dessa ser faktiskt riktigt vackra ut.
          Men hanen är helt klart den vackraste med ett myller av prickar och konstigt formade streck.

          Om brorsan bara lånar ut kameran igen så ska jag ta lite nya bilder nu under jul- och nyårs helgerna som ni kan få se på.

          Mvh Fredrik Isaksson

          Fredrik Isaksson
          Bildarkivet

          Kommentar

          • Torsten
            NCS Medlem
            • september 2002
            • 647

            #80
            Bakgrunden är i plast, inköpt på Akvariekällan i Växjö, men den finns på många flera ställen. Jag gav 400:- för den, 150x50. Det smidiga med den är att man inte behöver limma fast den utan man bygger upp med rötter och/eller stenar mot den så hålls den på plats.

            Digitalkameran är en Canon Ixus V, kör med 1600x1200 upplösning, kompression mycket fin. Sedan beskär jag bilden och minskar den till 25% ungefär. Dom som sitter på modem skulle nog klaga allt för mycket annars. Men eftersom jag gillar prylar mera än program så har jag aldrig brytt mig om att försöka förstå bildredigeringsprogram något vidare.. =))

            Min lite större Jack Dempsey färgar ut hyfsat, dom andra e oftast ganska bleka. Desamma gäller dom övriga fiskarna i karet, men jag hoppas det blir bättre när dom vuxit till sig.

            Ska försöka ta lite mera bilder nu när man e lite ledig, bara fiskarna kunde posera lite mera så!! =))

            /Torsten

            Kommentar

            • FI
              Användare
              • augusti 2002
              • 3743

              #81
              Torsten:

              Bara 400kr?! Det är ju helt otroligt ju! <img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle> Och snygg är den ju också! Jag trodde att alla fina bakgrunder kostade som Back-to-nature-bakgrunderna så jag har helt bojkottat hela det där bakgrundsmodet. Kan man köpa en fin bakgrund för bara 400kr så är det ju inte mycket att fundera på, jag tror jag t.o.m beställer en nu på stört faktiskt.
              Tackar så mycket för tipset.

              Mvh Fredrik Isaksson


              Fredrik Isaksson
              Bildarkivet

              Kommentar

              • FI
                Användare
                • augusti 2002
                • 3743

                #82
                Hej igen och Gott nytt år på er!
                Jag tänkte fortsätta lite smått på jaguar-tråden igen.

                Jaguarcikliderna har lekt för andra gången för ett par dagar sedan och den här gången har jag bevakat deras olika roller lite mer än förra gången.

                Honan verkar vara den som ansvarar för äggen. Honan är vid äggen i princip hela dagen medan hanen patrullerar ovanför grottan för att se så att inga inkräktare slinker in.
                Troligtvis är det pga denna arbetsuppdelning som jaguarhanarna kan döda sin hona om leken misslyckas(äggen blir uppätna), hanen ser nog förlusten av äggen som enbart honans fel eftersom hon är ansvarig för äggen och därför blir han arg på henne. Detta är givevtis bara mina egna teorier men i alla fall...

                Hanen verkar vara den som ansvarar för att hålla reviret fritt från inkräktare, han patrullerar runt i reviret hela dagarna och tittar bara till äggen och honan någon enstaka gång. En lite kul sak är att honan ibland verkar bussa på hanen på inkräktarna. <img src=icon_smile_wink.gif border=0 align=middle> Ibland ser man hur honan nafsar eller knuffar lite på hanen som för att tala om att han ska köra bort en inkräktare hon ser, sekunden efter sticker hanen iväg i full karriär mot den inkräktande fisken.
                Äkta teamwork. <img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle>

                Trots detta så håller de inte samma klass som Sebracikliderna när det gäller att försvara äggen, sebracikliderna turades alltid om att äta för att aldrig lämna äggen utan uppsikt, jaguarcikliderna däremot simmar båda två upp till ytan för att äta medans äggen lämnas helt obevakade... Mycket konstig prioritering om ni frågar mig... <img src=icon_smile_tongue.gif border=0 align=middle>
                Det är faktiskt jag själv som får agera äggvakt när fiskarna ska matas, det känns lite bakvänt faktiskt...
                Men de är ju fortfarande nybörjare på lekfronten så det är väl därför de inte sköter allting som de borde antar jag.

                Hur som helst, nu vid deras andra lek så syns det att jaguarhanen har fått betydligt bättre självförtroende och han törs nu mota bort även de tokaggressiva sebracikliderna om de närmar sig deras revir.
                Malarna blir också ivägjagade men precis som tidigare på ett ganska lugnt sätt. Det är endast den envisa Synodontisen som har fått sig några fula ärr från jaguarciklidernas attacker, i övrigt så går allting förvånadsvärt lugnt till.

                Det har nu gått drygt två dygn sedan äggen lades, förhoppningsvis kläcks äggen imorgonkväll eller kvällen därefter.
                Nattlampan går definitivt varm den här gången. <img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle>

                Mvh Fredrik Isaksson

                Fredrik Isaksson
                Bildarkivet

                Kommentar

                • FI
                  Användare
                  • augusti 2002
                  • 3743

                  #83
                  Hej igen...

                  Sedan förra gången jag skrev här så har äggen kläckts och ynglena är nu bara någon dag från att vara frisimmande.
                  Det roliga är att jag nu har varit framme med kameran och har faktiskt lyckats få några hyfsade bilder på både jaguarcikliderna och deras yngel.

                  Fiskarnas motsvarighet till "röda ögon" är "vita ögon" och hur man får bort sånt utan att redigera i något bildbehandlingsprogram vet jag inte... Är det någon som har något tips?
                  Jag har använt blixt till samtliga bilder och hur jag än har vridit kameran så tycks fiskarnas ögon alltid reflektera blixten...
                  Och utan blixt så blir bilderna antingen oerhört mörka eller oerhört suddiga...

                  Hur som helst, här är några bildexempel.
                  Föräldrarna vaktar sina små...


                  Yngel...


                  Om ni inte redan visste det så är Jaguarciklider ena riktiga hejare på att gräva, se själva...


                  Hona och hane ovanför sin grotta...


                  Hanen tittar in i kameran och funderar nog på vad jag håller på med... och det syns att jag inte har kunnat rengöra rutorna på ett tag... <img src=icon_smile_tongue.gif border=0 align=middle>


                  Honan ville också vara med på bild...


                  Jaguarciklidshane och smutsig ruta...


                  Närbild och ännu mer smuts på rutan...


                  Vill ni se resten så finns de på min hemsida.



                  Jag lånade brorsans kamera så nu kan jag fota hur mycket jag vill åtminstone fram till helgen. <img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle>
                  Bilder på de frisimmande ynglena kommer senare i veckan, om de fortfarande är vid liv alltså...

                  Mvh Fredrik Isaksson

                  Fredrik Isaksson
                  Bildarkivet

                  Kommentar

                  • FI
                    Användare
                    • augusti 2002
                    • 3743

                    #84
                    Jag har ingen aning om det fortfarande är någon som läser den här tråden... men här är i alla fall de utlovade bilderna på de frisimmande ynglena.

                    Ynglena tar sina första simtag...


                    Honan och hennes yngel...


                    Samma som ovan men med lite mer zoom...


                    Jaguarcikliderna har blivit rejält aggressiva nu så deras tidigare så lugna beteende gäller definitivt inte när de leker.
                    Sebracikliderna får ingen ro, de förbereder just nu sin nya lekplats men blir hela tiden ivägkörda av jaguarcikliderna trots att sebrornas lekplats är placerad längst bort till vänster och jaguarernas längst bort till höger... Helt plötsligt så känns akvariet för litet, det har det inte gjort tidigare.
                    Ynglenas största hot är hur som helst malarna eftersom dessa inte är lika lätta att köra bort som sebrorna, malarna tittar nyfiket på yngelstimmet och det har plaskat rejält inatt när ynglena blev helt frisimmande. Jag kommer nog att plocka upp några yngel för att åtminstone säkerställa jaguarciklidernas fortsatta existens här uppe i Norrbotten.
                    Yngelkaret står tomt så egentligen är det bara att köra igång men jag tänkte ge föräldrarna några dagar till för att säkert få några friska och krya yngel till yngelkaret.

                    Over and out... *bzzzzt*

                    Mvh Fredrik Isaksson

                    Fredrik Isaksson
                    Bildarkivet

                    Kommentar

                    • Torsten
                      NCS Medlem
                      • september 2002
                      • 647

                      #85
                      Klart som fanken att man läser...

                      Mina Spilurum simmar med yngel nu, igen, och dom är inte heller dom lugnaste fiskarna nu.
                      Alla andra jagas undan direkt dom försöker närma sig, och det gör dom..

                      /Torsten

                      Kommentar

                      • FI
                        Användare
                        • augusti 2002
                        • 3743

                        #86
                        "Klart som fanken att man läser..."
                        Vad roligt att höra, jag som började tro att jag bara satt och pratade med mig själv här... <img src=icon_smile_wink.gif border=0 align=middle>

                        "Alla andra jagas undan direkt dom försöker närma sig, och det gör dom.."
                        Hihi, det där känner jag igen, det är som om dom inte förstår att dom kommer att skadas om dom närmar sig ynglena. Efter ett antal överfall så tycker man att de borde förstå att de bör hålla sig undan, men inte då... <img src=icon_smile_tongue.gif border=0 align=middle>

                        Har du något bra tips på vad man ska ge de små ynglena? Finns det något enklare yngelfoder än nykläckt artemia?

                        Just det ja, här är ett nytt foto på ynglena...


                        Mvh Fredrik Isaksson

                        Fredrik Isaksson
                        Bildarkivet

                        Kommentar

                        • Ola Svensson
                          Användare
                          • april 2002
                          • 14633

                          #87
                          Hej

                          Kul att det blivit yngel till slut! Nu börjar det definitivt bli dags för en cb artikel. Du har ju både bilder och en bra historia. Förhoppningsvis blir det ett lyckligt slut också genom att du föder upp lite yngel i yngelakvariet. Det kanske är dags att starta en ny tråd med namnet "Jaguarciklid 2003" el liknande. Långa trådar blir svårhanterliga för folk med gamla datorer och långsam uppkoppling. Du kan syfta till http://www.ciklid.se/forum/topic.asp?TOPIC_ID=307 så går nya läsare inte misste om det som står här.

                          Mvh.

                          Ola
                          Med vänliga hälsningar

                          Ola

                          Kommentar

                          • jinnarparen
                            NCS Medlem
                            • april 2002
                            • 2670

                            #88
                            Hej
                            Jag får också bidra lite på yngelfronten. I och för sig så är jag inte 100% säker än, men men. Det gäller mitt C Nicaraguense par, honan har inte synts till så mycket de senaste 5 dagarna och när hon kommer fram så är det bara för en kort titt för att se om det är mat på gång. Hanen simmar på som vanligt men är tydligt mer aggressiv mot alla andra fiskar i karet. I princip alla får sig ett tjuvnyp om de inte håller sig undan. Om det blir något här så är det första gången jag lyckats få lek av C Nicaraguense.
                            Igår kväll när jag letade efter dem så såg jag inte till någon av fiskarna!? Vi får se vad som hänt när jag kommer hem idag.



                            Åter till CA

                            Det är där jag hör hemma

                            Kommentar

                            • Gäst

                              #89
                              Jinnarpinnen!

                              Låter definitivt som det är lek på G!

                              /Peter
                              Nr 431

                              Kommentar

                              • Ola Svensson
                                Användare
                                • april 2002
                                • 14633

                                #90
                                Hej

                                Jaguarfantasterna fortsätter tråden på http://www.ciklid.se/forum/topic.asp?TOPIC_ID=1830 så gör era inlägg där. Jag låser den här för vidare inlägg men den kommer givetvis finnas kvar som läsbar.

                                Mvh.

                                Ola
                                Med vänliga hälsningar

                                Ola

                                Kommentar

                                Arbetssätt...