Akvariekungen
Annons
För att se ditt medlemskort och se all information:
Logga in

Limnotilapia - Nordiska Ciklidsällskapet

Limnotilapia

Text: Christian Alfredsson

Akvariemiljö

För att efterlikna deras naturliga habitat bör akvariet vara rymligt och innehålla en sandig botten samt några stenstrukturer och gömställen. Vattenkvaliteten bör övervakas noggrant, och regelbundna vattenbyten är nödvändiga för att säkerställa deras hälsa och trivsel i akvariet. Limnotilapia dardennii föredrar något högre pH-värden (7,5-9,0) och en temperatur mellan 24-27°C.

Föda

Limnotilapia dardennii är allätare och äter både växtdelar och smådjur i naturen. I akvariet bör deras diet bestå av en blandning av högkvalitativa flingor, pellets, frysfoder och levande foder, såsom daphnia, artemia och insektslarver. Det är också viktigt att erbjuda grönsaker och bladgrönsaker för att säkerställa en näringsrik och varierad kost.

Sällskap

Limnotilapia dardennii kan hållas med andra fredliga och likasinnade ciklider från Tanganyikasjön, men det är viktigt att undvika att hålla dem med alltför stora eller aggressiva arter, då de kan bli stressade eller utkonkurrerade om resurser. Dessa fiskar är revirhävdande, och det rekommenderas att ha tillräckligt med gömställen och territorier för att minska aggressionen.

Reproduktion

Limnotilapia dardennii är substratlekare, vilket innebär att de lägger sina ägg på en platt sten eller annan hård yta. Efter att äggen befruktats av hanen, vaktar båda föräldrarna äggen och senare ynglen tills de är redo att simma fritt och söka efter föda. För att uppmuntra reproduktion i akvariet, bör en stabil och trygg miljö skapas med tillräckligt med gömställen och revir, samt en varierad och näringsrik diet.

Genom att förstå deras behov och erbjuda en lämplig miljö kan akvariehobbyister njuta av att hålla och observera dessa fascinerande och intressanta Tanganyikaciklider.


Sponsrat av


Fiskar som ingår i släktet Limnotilapia

Limnotilapia dardennii

dardenni

Temperatur
24-27,5°C
Volym
200 c cm & 600 l
Längd
26 cm
pH
8,8-9,3

Tillbaka till artregistret