CARES
Annons
För att se ditt medlemskort och se all information:
Logga in

Chalinochromis - Nordiska Ciklidsällskapet

Chalinochromis

Text: Christian Alfredsson

Inledning

Chalinochromis är ett släkte av ciklider som tillhör familjen Cichlidae och är endemiska för Tanganyikasjön i Östafrika. Släktet är känt för sina klipp- och grottdwellande levnadsmönster och deras färgglada utseende.

Biologi och Taxonomi

Släktet Chalinochromis består av ett fåtal arter, inklusive C. brichardi, C. popelini och C. spilostichus. Dessa fiskar når vanligtvis en längd på 6-10 cm och har en kompakt kroppsform. Färgerna hos Chalinochromis-arter varierar, men de är oftast färgglada med kontrasterande mönster på kropp och fenor.

Ekologi och Anpassningar

Chalinochromis-arter lever huvudsakligen i klippiga områden och gömmer sig i grottor och sprickor i Tanganyikasjön. De är bottenlevande fiskar och föredrar att hålla sig nära klippor för att söka efter föda, såsom små kräftdjur och insektslarver. Deras kompakta kroppsform och färgglada utseende hjälper dem att smälta in i deras klippiga miljö och undgå rovdjur.

Reproduktion och Uppfödning

Chalinochromis-arter är substratlekande ciklider, vilket innebär att de lägger sina ägg på klippor eller grottväggar. Hanarna etablerar och försvarar revir, och lockar honor att lägga ägg där. Efter befruktning vaktar både hanen och honan äggen tills de kläcks och ynglen är redo att simma fritt.

Akvariehållning

Chalinochromis-arter passar bra för akvariehållning, men kräver en klippig miljö med grottor och gömställen för att de ska kunna utföra sina naturliga beteenden. Akvariet bör även innehålla sandiga eller grusiga bottnar. Det är viktigt att övervaka vattenkvaliteten noggrant och utföra regelbundna vattenbyten för att säkerställa deras hälsa och trivsel i akvariet.

Deras diet bör bestå av en blandning av högkvalitativa pellets, flingfoder, frysfoder och levande foder, såsom daphnia och artemia, som passar deras naturliga födoval. Chalinochromis-arter kan hållas med andra fredliga och likasinnade ciklider från Tanganyikasjön, eftersom de är relativt fredliga av naturen. Det är dock viktigt att undvika att hålla dem med alltför stora eller aggressiva arter, då de kan bli stressade eller utkonkurrerade om resurser.

Genom att förstå deras behov och erbjuda en lämplig miljö kan akvariehobbyister njuta av att hålla och observera dessa intressanta och färgglada klipp- och grottdwellande Tanganyikaciklider.


Sponsrat av


Fiskar som ingår i släktet Chalinochromis

Chalinochromis brichardi

Temperatur
24-27,5°C
Volym
80 cm & 100 l
Längd
16 cm
pH
8,8-9,3

Chalinochromis cyanophleps

Temperatur
24-27,5°C
Volym
110 cm & 300 l
Längd
15 cm
pH
8,8-9,3

Chalinochromis popelini

Temperatur
24-27,5°C
Volym
cm & 100 l
Längd
16 cm
pH
8,8-9,3

Chalinochromis sp. "ndobnoi"

Temperatur
24-27,5°C
Volym
80 cm & 100 l
Längd
15 cm
pH
8,8-9,3

Tillbaka till artregistret