CARES
Annons
För att se ditt medlemskort och se all information:
Logga in

Callochromis - Nordiska Ciklidsällskapet

Callochromis

Inledning

Callochromis är ett släkte av ciklider som tillhör familjen Cichlidae och är endemiska för Tanganyikasjön i Östafrika. Släktet kännetecknas av sina färgglada mönster och sandlevande beteende.

Biologi och Taxonomi

Släktet Callochromis består av flera arter, inklusive C. macrops, C. pleurospilus och C. stappersii. Dessa fiskar når vanligtvis en längd på 8-12 cm och har en smal, avlång kroppsform. Färgerna hos Callochromis-arter varierar, men de är oftast färgglada med kontrasterande mönster på kropp och fenor.

Ekologi och Anpassningar

Callochromis-arter lever huvudsakligen i sandiga områden nära klippor i Tanganyikasjön. De är bottenlevande och sandgrävande fiskar som använder sina specialiserade munar för att söka efter föda, såsom små kräftdjur och insektslarver. Deras kamouflagefärger hjälper dem att smälta in med sandbottnarna och undgå rovdjur.

Reproduktion och Uppfödning

Callochromis-arter är munruvande ciklider, vilket innebär att de bär sina ägg och yngel i munnen för att skydda dem från rovdjur. Hanarna gräver gropar i sanden som lekplatser och lockar honor att lägga ägg där. Efter befruktning plockar honan upp äggen i munnen och ruvar dem tills de kläcks och ynglen är redo att simma fritt.

Akvariehållning

Callochromis-arter passar bra för akvariehållning, men kräver en sandbotten för att de ska kunna utföra sitt naturliga grävbeteende. Akvariet bör även innehålla klippor och gömställen för att efterlikna deras naturliga habitat. Det är viktigt att övervaka vattenkvaliteten noggrant och utföra regelbundna vattenbyten för att säkerställa deras hälsa och trivsel i akvariet.

Deras diet bör bestå av en blandning av högkvalitativa pellets, flingfoder, frysfoder och levande foder, såsom daphnia och artemia, som passar deras naturliga födoval. Callochromis-arter kan hållas med andra fredliga och likasinnade ciklider från Tanganyikasjön, eftersom de är relativt fredliga av naturen. Det är dock viktigt att undvika att hålla dem med alltför stora eller aggressiva arter, då de kan bli stressade eller utkonkurrerade om resurser.

Genom att förstå deras behov och erbjuda en lämplig miljö kan akvariehobbyister njuta av att hålla och observera dessa intressanta och färgglada sandlevande Tanganyikaciklider.


Sponsrat av


Fiskar som ingår i släktet Callochromis

Callochromis macrops

Temperatur
24-27,5°C
Volym
100 cm & 150 l
Längd
15 cm
pH
8,8-9,3

Callochromis melanostigma

Temperatur
24-27,5°C
Volym
100 cm & 200 l
Längd
16 cm
pH
8,8-9,3

Callochromis pleurospilus

regnbågsciklid

Temperatur
24-27,5°C
Volym
110 cm & 200 l
Längd
11 cm
pH
8,8-9,3

Callochromis stappersii

Temperatur
24-27,5°C
Volym
100 cm & 150 l
Längd
10 cm
pH
8,8-9,3

Tillbaka till artregistret