Sandby Ciklidhobby
Annons

Nordiska Ciklidsällskapet

Petrochromis sp. moshi yellow - Nordiska Ciklidsällskapet artregister

Bli medlem!

Genom att bli medlem så sponsrar du detta artregister.

Bli medlem

Sibwesa Foto: Niclas Olausson

Petrochromis sp. "moshi yellow"

Moshi, gul petrochromis


Släkte: Petrochromis
Art: sp. "moshi yellow"
Grupp: Tropheusgruppen
Beskrivning: Ej beskriven
År: 2005
Tidigare vetenskapligt namn:
Populärnamn: Moshi, gul petrochromis
Geografiskt område: Tanganyikasjön
Utbredning: Förekommer längs Tanganyikasjöns ostkust mellan Msalaba och Luagala Point samt mellan Cape Kabogo och Kigoma

Temperatur
24-27,5°C
Volym
200 cm & 1000 l
Längd
18 cm
pH
8,8-9,3

Naturlig biotop

Petrochromis sp. "moshi yellow" återfinns i klippzonen.

Föda

I naturen lever Petrochromis sp. "moshi yellow" uteslutande av aufwuchs, som är den algmatta som växer på stenarna. I akvarium kan arten äta en räkmix med fokus på de vegetariska ingredienserna.

Könsskillnad

Skillnaden mellan könen ses säkrast genom att titta på könsöppningarna.

Akvariemiljö

Akvariet bör inredas med mycket grottor och gömställen där honor och icke dominanta hanar kan hålla sig undan de mer dominanta hanarna. Man bör försöka hålla en så stor grupp som möjligt för att sprida aggressionerna mellan många individer. Filtreringen bör vara väl tilltagen och cirkulationen kraftig. Petrochromis sp. "moshi yellow" lever i naturen nära ytan och är van vid turbulent vatten.

Beteende & lek

Petrochromis sp. "moshi yellow" är maternal munruvare och honan behöver få tillgång till gömställen där hon kan hålla sig undan under ruvningstiden som varar 4-5 veckor.

Arten är aggressiv och bråkar mycket i akvariet. Hanarna slåss både för rätten att para sig med honor samt om vem det är som bestämmer i gruppen. Var uppmärksam så att ingen individ blir för utmobbad så att den tar permanent skada.

Allmänt

Ingen art av Petrochromis-släktet kan idag (2013) kallas nybörjarfisk. Försök läsa på och ge fisken rätt förutsättningar innan fisken anskaffas. Petrochromis sp. "moshi yellow" har under senare år blivit mycket populär då den har en klargul färgteckning. Den har hållits med framgång i svenska akvarier och odlats flera gånger.


Sponsrat av

Filmer


BilderFångstplatser


Cape Kabogo, Tanzania

Kalila, Tanzania

Kigoma, Tanzania

Luagala Point, Tanzania

Msalaba, TanzaniaOdlingsformer