Stuart Grant Cichlid Fund
Annons

Petrochromis sp. "red"

Röd Petrochromis


Foto: Roger Johansson
Släkte: Petrochromis
Art:sp. "red"
Grupp: Tropheusgruppen
Beskrivning: Mattsson
År: 2018
Populärnamn: Röd Petrochromis
Geografiskt område: Tanganyikasjön
Typlokal: Lyamembe, Tanganyikasjön.
Utbredning: Återfinns runt Luagala point i Mahales nationalpark och Lyamembe 30 kilometer söder om parken. Bulu point används ofta felaktigt som fångstplats för arten.
NCS Artbeskrivning: Peter Sjöborg & Johan Lundin, 2019-03-11

Temperatur
24-27,5°C
Volym
200 cm & 1000 l
Längd
25 cm
pH
8,8-9,3

Naturlig biotop

Petrochromis sp. "red" Lever på undervattens rev runt Luagala point och Lyamembe offshore reef på 30 till 50 meters djup. Den grundaste platsen man funnit arten är inne i Lyamembe bukten vid ett rev på 4 till 26 meters djup, men på grund av det lättillgängliga och grunda revet blev hela populationen fort utfiskad och revet är i dag tomt på Petrochromis sp. "red". Arten är även sällsynt vid de andra reven pga utfiskning. Man uppskattar att det endast finns några tusen individer kvar i Tanganyika sjön och arten är i dag uppsatt på Cites listan över utrotningshotade arter.

Föda

I naturen lever Petrochromis sp. "red" uteslutande av aufwuchs, som är den algmatta som växer på stenarna. I akvarium kan arten äta en räkmix med fokus på de vegetariska ingredienserna.

Könsskillnad

Skillnaden mellan könen ses säkrast genom att titta på könsöppningarna. Hanarna får sin röda färg mycket tidigare än honorna som kan vara gråa till gröngula i flera år innan de färgar om till rött.

Akvariemiljö

Det finns inget rätt eller fel hur akvariet ska inredas. Vissa har framgång med mycket gömställen och inredning medans andra lyckas bra med sterila akvarium med endast någon enstaka sten. Inredningen bör vara ljus då Petrochromis sp. "red" färgar bättre och får en rödare färg då. Man bör hålla en så stor grupp som möjligt, för att sprida aggressionerna mellan många individer. Filtreringen bör vara väl tilltagen och minst 50% vatten byte varje vecka.

Beteende & lek

Petrochromis sp. "red" är maternal munruvare och honan behöver få tillgång till gömställen där hon kan hålla sig undan under ruvningstiden som varar 4-5 veckor.

Arten är aggressiv och bråkar mycket i akvariet. Hanarna slåss både för rätten att para sig med honor samt om vem det är som bestämmer i gruppen. Var uppmärksam så att ingen individ blir för utmobbad så att den tar permanent skada.

Allmänt

Ingen art av Petrochromis-släktet kan idag (2013) kallas nybörjarfisk. Försök läsa på och ge fisken rätt förutsättningar innan fisken anskaffas. Petrochromis sp. "red" har under senare år blivit en mycket populär ciklid på grund av sin distinkta röda färg. Den har odlats flera gånger i Sverige.

Det finns en färgskillnad mellan de två populationerna, Luagala point i Mahale har svart ryggfena och något brunrödare färg på kroppen medans Lyamembe populationen har röd ryggfena och klarrödare färg på kroppen.

Litteratur

Konings, Ad. 1998. "Tanganyika Cichlids In Their Natural Habitat". Cichlid Press

Konings, Ad. 1996. "Back to Nature Guide to Tanganyika Cichlids". Fohrman Aquaristik. pp 1-128

Lagerstatus

Akvarieimporten
Imazo
Kungälvs akvarium
Nols Akvariehobby
Ruinemans
Sandby Ciklidhobby
Sponsrad av

Bilder


Foto: Henrik Jeansson
Foto: Henrik Jeansson
Närbild
Närbild
Foto: Tomas Gustafsson
Hane
Hane
Foto: Tomas Gustafsson

Fångstplatser


Luagala Point, Tanzania

Hane
Hane
Foto: Roger Johansson
Hane
Hane
Foto: Joakim Sternborn
Hane
Hane
Foto: Joakim Sternborn
Hona
Hona
Foto: Joakim Sternborn
Närbild på bråk
Närbild på bråk
Foto: Enzo Marino

Lubungwe Bay, Tanzania

Hane
Hane
Foto: Ad Konings

Lyamembe, Tanzania

Hane
Hane
Foto: Ad Konings
Hane
Hane
Foto: Niclas Olausson
Hane
Hane
Foto: Niclas Olausson
Hane (Så kallad "Bulu Point" dock missvisande)
Hane (Så kallad "Bulu Point" dock missvisande)
Foto: Sarah Roberts

OdlingsformerFelanmäl artbeskrivningen

Petrochromis sp. "red" i Ciklidbladet

Nummer Artikel
201402 Att bygga en dröm elle ren liten bit av Tanganyikasjön!
201404 Rapport från SMG-fonden