Fiskliv
Annons

Nordiska Ciklidsällskapet

Logga in | Bli medlem | Facebook | Youtube | Instagram | Sök

Bli medlem!

Genom att bli medlem så sponsrar du detta artregister.

Bli medlem

Foto: Albin Ekenberg
Text: Albin Ekenberg

Oreochromis mossambicus
Natalciklid, Mocambiquetilapia


Släkte: Oreochromis
Art: mossambicus
Grupp: Övriga Afrika
Beskrivning: Peters
År: 1852
Tidigare vetenskapligt namn: Chromis mossambicus, Tilapia mossambica, Tilapia mossambica mossambica, Tilapia mossambicus, Sarotherodon mossambicus
Populärnamn: Natalciklid, Mocambiquetilapia
Geografiskt område: Övriga Afrika
Typlokal: Zambezifloden i Mocambique
Utbredning: Förekommer naturligt i Botswana, Lestho, Malawi, Mocambique, Sydafrika, Swaziland och Zimbabwe. Dock är den inplanterad i större delen av Afrika samt även ett stort antal länder i övriga tropiska och subtropiska världen.

Temperatur
17-35°C
Volym
150 cm & 500 l
Längd
50 cm
pH
6.5-8

Naturlig biotop

Lever ursprungligen i rinnande och stillastående söt- och bräckvatten ner till 10 meters djup. Tål temperaturer från 8-42°C.

Föda

En extremt matglad ciklid som i princip äter allt den serveras. Den äter även upp växter, om den inte får vegetabilisk kost. Den blir i princip handtam och står och tigger mat så fort man går förbi akvariet. I naturen äter den alger, växter, plankton och smådjur.

Könsskillnad

Hanen blir större och mer färgrik än honan.

Akvariemiljö

Vattenvärden är av mindre betydelse för natalcikliden. Detta är dock inget skäl att missköta den. Som sällskap bör den ha andra robusta fiskar.

Beteende & lek

En tuff ciklid men hanen är mycket gentlemannamässig mot honor. Leker sker i en av hanen grävd lekgrop. Denna art leker mycket ofta och får stora kullar (50-500 yngel). Honan håller ynglen i munnen 13-15 dagar och under goda förhållande leker hon igen en vecka efter att hon släppt ut ynglen. Ynglena växter mycket fort och i akvarie är en tillväxttakt på 2-3 cm i månaden inget ovanligt.

Allmänt

Odlas som matfisk i stora delar av världen. Detta pga sin höga tillväxttakt, välsmakande kött samt att den är mycket tålig. Förekommer även i en guldvariant, denna kallas Guldtilapia. Hybrider mellan andra tilapiaarter är också vanliga. Detta pga av att de kan nå slaktvikt (ca 1 kg) på under 230 dagar.


Hela artregistret sponsras av

www.petsexpert.se


Bli medlem!

Genom att bli medlem så kan du ser utbredningen.

Bli medlem