arter passande "oscar"

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • FI
    Användare
    • August 2002
    • 3743

    #16
    citat:Ursprungligen skickat av fisher_man

    Jag har sett en Clarias batrachus (Clarias-mal, vandrande mal) i zoobutiken.
    Finns det någon med erfarenheter av denna fisk?
    Min extremt korta erfarenhet av clarias batrachus är att de är lite stökiga av sig och gillar att böka i gruset(gräva ner sig) och trasa sönder fenorna på de andra fiskarna. Men i rätt sällskap så tror jag att det är en jätteintressant mal, den är ju väldigt speciell till utseendet och den ska också gå att få handtam vilket alltid är kul. Om den sedan fungerar i längden tillsammans med påfåglar eller jaguarer vet jag däremot inte.

    citat:Ursprungligen skickat av fisher_man

    "FI"
    Du har ju tuffa fiskar!
    Skulle vilja veta lite om din senegalus.
    Vad är dom där vaderål och lapradei för några?
    Ser ut som nåt liknande?

    Föresten hur stora är dina jaguarer nu och hur lång tid tog det?
    Polypterus senegalus och Polypterus lapradei är s.k "fengäddor", väldigt speciella fiskar, lite bökiga att sköta om men väldigt intressanta om man orkar med lite pyssel. De är ganska skygga och stillsamma av sig, förutom då de känner vittringen av mat, då pinnar de iväg som tokar i karet och hugger hejvilt efter allt som luktar mat. Men de är främst aktiva under natten och det är egentligen bara under matningen som de är särskilt aktiva dagstid, men de är ändå väldigt intressanta och tveklöst de fiskar som intresserar mig mest just nu bortsett från jaguarcikliden. Jag har totalt fyra stycken fengäddor, 2st P. senegalus, 1st P. lapradei och 1st P. ornatipinnis. För att vara rovfiskar så är de förvånadsvärt snälla och de bråkar inte någonting överhuvudtaget med varandra och den enda gången som de andra fiskarna kan få sig ett nyp är om de simmar lite för nära maten då fengäddorna ska äta.
    Jag matar mina fengäddor separat, 1 gång om dagen ca 1 timme innan belysningen släcks, de får bitar av t.ex torsk eller abborre, hela skalade räkor samt det vanliga frysfodret som de övriga fiskarna får.
    Senegalusarna är handtama så de är jag särskilt förtjusta i men lapradeien och ornatipinnisen är också trevliga på sitt sätt även om de inte är riktigt lika framfusiga.
    Enligt mig så fengäddor hur som helst väldigt roliga att äga, i alla fall om man som jag är intresserad av lite udda rovfiskar.

    Väderålen är en helt annan art, väldigt speciell och lite ovanlig men den är mer som en kuhliiål än en fengädda och den fungerar inte med påfåglar, faktum är att väderålen du kan se i bildarkivet blev uppäten av just påfåglar... Mycket tragiskt och då väderålen var en liten favorit så gick det t.o.m så långt att jag bytte in påfåglarna pga deras "illdåd" och tänkte: "Aldrig mer rovfiskar!"... Men det dröjde inte mer än kanske ett halvår eller år innan jaguarcikliderna införskaffades och efter detta så var jag fast i "rovfisk-träsket" igen.

    Jaggorna är för övrigt 26cm respektive 22cm och jag köpte dem då de var 5cm i augusti 2002. De växte jättesnabbt i början, drygt 2cm per månad men efter ca 20cm så började de sakta ner och nu idag så växer de av någon anledning nästan ingenting, förklaringen kan vara att de har lekt så mycket eller eventuellt att kosten har blivit lite för enformig då de har blivit lite petiga med maten. Men det där är bara spekulationer och det dröjer nog inte länge innan de sätter igång och börjar växa igen.

    Mvh Fredrik Isaksson
    Fredrik Isaksson
    Bildarkivet

    Kommentar

    • fisher_man
      Användare
      • September 2003
      • 78

      #17
      FI:
      citat:"Polypterus senegalus och Polypterus lapradei är s.k "fengäddor", väldigt speciella fiskar, lite bökiga att sköta om men väldigt intressanta om man orkar med lite pyssel."
      Hur menar du, bökiga att sköta?

      Är dina jaguarer mycket aggresiva mot andra fiskar även när dom inte leker?
      Har du någon "targetfish"

      Kommentar

      • FI
        Användare
        • August 2002
        • 3743

        #18
        citat:Ursprungligen skickat av fisher_man

        Hur menar du, bökiga att sköta?
        De kräver liksom lite särskild omvårdnad, de äter inte vanlig fiskmat som pellets och sånt och de äter bara på kvällen så man får pyssla om dem lite mer än vanliga fiskar. Men det är lugnt värt besväret om du frågar mig, de är väldigt speciella och jag tror att de blir ännu roligare att äga då de växer till sig lite, mina är ju ganska små än så länge.


        citat:Ursprungligen skickat av fisher_man

        Är dina jaguarer mycket aggresiva mot andra fiskar även när dom inte leker?
        Har du någon "targetfish"
        Nej mina jaggor är faktiskt en av de minst aggressiva cikliderna jag har haft om man räknar bort de enorma aggressioner de visar upp just under leken och yngelvården, de är verkligen jättelugna mellan lekarna och håller bara sitt revir genom att skrämma de andra fiskarna, det är väldigt förvånande faktiskt då de har ett sånt rykte av att vara så otroligt aggressiva rent generellt.
        Hanen var däremot väldigt aggressiv mot honan förut då han skulle uppvakta henne, inför varje lek så satt man och oroade sig för om honan skulle klara sig eller ej och då det var som värst så försökte jag alltid ha någon "targetfish" i karet. Men nu då honan har blivit lite tuffare så bråkar de ingenting alls och då använder jag inte heller någon "targetfish". Jag har iofs zonatumen i karet just nu men i vanliga fall så är det bara jaggorna och några malar.

        Mvh Fredrik Isaksson
        Fredrik Isaksson
        Bildarkivet

        Kommentar

        • fisher_man
          Användare
          • September 2003
          • 78

          #19
          "FI"

          Vad matar du dina senegalus med?
          Räkor?
          Råafiskbitar?
          Levande foder?

          Ska kolla med zoohandlaren om han kan få hem nån sån till mej.

          Kommentar

          • Bilbo
            NCS Medlem
            • April 2002
            • 1159

            #20
            Angående Nimbochromis livingstonii, så är det en Malawiciklid med helt annorlunda krav på vattnet, så den skall du nog undvika. Annars kan du ju satsa på att ha rovciklider från Malawisjön istället
            // Magnus Arvidsson

            Kommentar

            • fisher_man
              Användare
              • September 2003
              • 78

              #21
              magnus
              citat:"anorlunda krav på vatten"
              Vad menar du då?

              Kommentar

              • FI
                Användare
                • August 2002
                • 3743

                #22
                citat:Ursprungligen skickat av Magnus

                Annars kan du ju satsa på att ha rovciklider från Malawisjön istället
                Svär inte nu.
                Skämt åsido, det finns många intressanta rovciklider från malawisjön, walle kikade på en polystigma eller nåt sånt som bl.a spelade död och lade sig på sida då den jagade, sedan överraskade den det nyfikna bytet och blixtattackerade då bytesfisken kom tillräckligt nära. Klart intressant och definitivt ett jaktbeteende helt i min smak.

                Mvh Fredrik Isaksson
                Fredrik Isaksson
                Bildarkivet

                Kommentar

                • fisher_man
                  Användare
                  • September 2003
                  • 78

                  #23
                  FI
                  vad matar du dina senegalus med?

                  Hur beter sig din zonatumciklid?
                  Hur många har du?

                  Kommentar

                  • Bilbo
                    NCS Medlem
                    • April 2002
                    • 1159

                    #24
                    Så jagar även livingstoniin.
                    citat:utdrag från Zoopets artbeskrivning:
                    Den kallas Kaligono, som betyder "sovare" på chiChewa (lokala språket), eftersom den i sjön lägger sig på botten och spelar död. När ett bytesdjur märmar sig "vaknar" den och attackerar med hugg från sidan.
                    // Magnus Arvidsson

                    Kommentar

                    • FI
                      Användare
                      • August 2002
                      • 3743

                      #25
                      citat:Ursprungligen skickat av fisher_man

                      "FI"
                      Vad matar du dina senegalus med?
                      Räkor och bitar från torsk och abborre är huvudfödan, sedan så gör de även försök av att äta mygglarver, artemia och mysis men de vill helst ha något lite större och verkar inte riktigt veta hur de ska äta sånt smått foder. Mat som man kan ge dem i stora bitar är att föredra.

                      Levande foder ger jag dem inte, jag har en del mindre ciklider i samma kar som de inte har visat något intresse för ännu och jag tänkte försöka få dem att forsätta i den riktningen tills att cikliderna har blivit lite större. Men då cikliderna är större så lär jag säkert börja ge fengäddorna levandefoder. De verkar jaga på samma sätt som jaguarerna genom att smyga och de har också en speciell metod att döda sina byten och trycka i sig byten som egentligen är i största laget. En av mina äldsta jaguarciklidsyngel dog för någon månad sedan och istället för att bara kasta kadavret i soporna så gav jag det till min minsta senegalus. Då den fick tag på fiskkroppen så bet den tag i kroppen tvärs över ryggen och började sedan rotera runt sin egen axel i en enorm hastighet för att sedan sluka hela fisken i ett enda stycke... Det såg verkligen helskumt ut men tydligen så gör de så för att krossa benen i bytet precis som krokodilerna då de gör sin s.k "death-roll".
                      citat:Ursprungligen skickat av fisher_man

                      Ska kolla med zoohandlaren om han kan få hem nån sån till mej.
                      Tänk bara på att de kan kosta en slant...
                      Butikspriset för mina var som följande:
                      Polypterus senegalus = 125kr
                      Polypterus lapradei = 450kr
                      Polypterus ornatipinnis = 450kr
                      Jag fick iofs lite stamkundsrabatt men de kostade ändå en hel del och de är tveklöst de dyraste fiskarna jag har just nu. Den generellt sett mest eftertraktade arten heter Polypterus endlicheri och jag törs inte ens tänka på vad den skulle kosta om man skulle hitta den här i Sverige, den är väldigt ovanlig.

                      Mvh Fredrik Isaksson
                      Fredrik Isaksson
                      Bildarkivet

                      Kommentar

                      • fisher_man
                        Användare
                        • September 2003
                        • 78

                        #26
                        Ja, tack så väldigt mycket för svaren!
                        ska nog satsa på ett par senegalus som är lite billigare då.

                        Kommentar

                        • FI
                          Användare
                          • August 2002
                          • 3743

                          #27
                          citat:Ursprungligen skickat av fisher_man

                          FI
                          Hur beter sig din zonatumciklid?
                          Hur många har du?
                          Jag har bara en zonatumciklid och jag törs inte ge mig på någon beskrivning om dess generella beteende då jag bara har haft den i några månader. Det är i alla fall en hona och det är riktigt tuff liten tös det här, under jaggornas lek så var hon nära att avlida men nu efter leken så är allt frid och fröjd igen och jaggorna blir ständigt störda då hon ska moppsa upp sig och försöker få dem att flytta sig ur hennes revir. Det ser rätt kul ut faktiskt då hon är så otroligt mycket mindre än jaggorna och egentligen inte borde tordas bete sig så, men hon är som sagt en tuffing.
                          Här är en film då jaggorna förbereder sig inför leken och där zonatumen hela tiden ska komma och störa...


                          En sak som är mindre komisk är att hon har börjat ge sig på malarna, både gibbicepsarna och skovelnosmalen blir bitna i fenorna och det är verkligen jättetråkigt då de har sett så fina ut tidigare, skovelnosmalen är ju i princip blind så det är särskilt jobbigt att se då zonatumen attackerar denna, det känns liksom så orättvist och jag hoppas verkligen att hon slutar med detta så småningom eftersom jag annars lär byta in henne trots att hon i övrigt är både vacker och intressant att ha i karet.

                          Mvh Fredrik Isaksson
                          Fredrik Isaksson
                          Bildarkivet

                          Kommentar

                          • fisher_man
                            Användare
                            • September 2003
                            • 78

                            #28
                            Har gjort mej av med albinon.

                            Tror ni att man skulle kunna få ett par elefantnos fiskar att fungera med de två oscar som är kvar och ev nån senegalus?

                            Kommentar

                            Arbetssätt...