Jaguarciklid 2003 - del 7

Kollaps
Det här ämnet är stängt.
X
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • INXS

    #16
    Fredrik , det verkar som om dina har lekt lite snabbare an vanligt denna manad ocksa.

    Jag tankte just att det snart blir dags at skicka in alla dessa manuskript och fa det upprensat och inbundet som en bok.

    Ola L -
    Jag hade en mycket mindre kull av mina jags nar jag flyttade dom, sedan slutade dom nastan ata. Enligt en snubbe som jag pratade med som har akvarie affar sa ar det ungefar sahar:
    - Ett par ar ett par i det akvariet dar dom bor, om du flyttar dom sa kan det hada att dom inte forblir ett par (darfor koper han ingen fisk som ett par). Om man flyttar ett par (eller en enda fisk overhuvudtaget) sa blir avfalls produktionen forhojd i det nya karet. Aven om det bara blir lite grann sa ar den forhojda ammonian valdigt skadlig och kan ha foljder i veckor/manader (typ lag aggproduction, magproblem som leder till matvagran och sjukdomar/parasiter kan blomma up), men efter att allt har fixats och balansen kommit tillbaka sa aterstalls aggproduktionen och annat.

    Om yngelvaxt berattade han att man far mycket battre resultat om man kor vattenbyten i yngelkaret fran foraldrarnas kar. (han har drivit familje akvariumaffaren i over 40 ar)

    Allt detta har jag markt med mina jags forsta hand.

    - Flyttning leder till stress, aven om fiskens beteende blir normalt snabbt sa ligger manga kroppsfunktioner efter nagra veckor.
    -Efter att balansen ateruppstar blir fiskarnas beteende och kroppsfunktion aterstalld till normalt - aven om det kan ta ett par manader.
    - Yngel vaxer mycket battre om dom far vaxa up med foraldrarna och om vatten fran foraldrarnas kar andvands till vattenbyten i ynglens kar.

    Kommentar

    • Ola
      Användare
      • augusti 2002
      • 1232

      #17
      INXS, Okeey så det är kanske därför mitt par inte är så aggresivt just nu då. Hoppas bara att dom inte får mag problem, sjukdomar e.c.t...
      Men om någon månad så kommer mina jaggs käka som dom ska och vara aggresivare om allt går som det ska.
      Det att ynglena växer bättre om dom växer upp med föreldrarna kommer inte föräldrarna käka upp ynglena efter ett tag?
      Tack för ditt svar det var mkt intressant läsning!!
      ola lindeberg

      Kommentar

      • INXS

        #18
        Ola L - ynglen kommer att vara OK i 3-4 veckor, mina lade agg innan dom borjade likvidera den exsisterande kullen.
        Det dar med aggressivitet ar inte direkt nagat att forsoka att ha. DVS det kan leda till stora problem - om dina jaggar inte ar allt for aggressiva kan det bero pa att dom trivs. Det ar roligare att kolla in deras skadespel nar dom skall leka, deras jaktmetoder, nar dom beskyddar kullen och reviret och sa hela yngelvarden.

        Kommentar

        • FI
          Användare
          • augusti 2002
          • 3743

          #19
          Jag säger detta av egen erfarenhet.
          Aggressivitet är INTE positivt. Inte på något sätt. Inte så länge det finns andra fiskar i karet i alla fall. Det blir bara en massa problem och fiskarna blir fula av ärr osv.

          Har du hittat ett par som accepterar varandra utan någon som helst aggression så kan du verkligen skatta dig lycklig, det har tagit drygt ett halvår av regelbunda lekar med tillhörande aggressioner innan mina fiskar nu äntligen verkar ha skakat av sig detta jobbiga beteende.

          Har man en ensammen fisk i ett eget akvarium så kan det däremot vara kul om fisken är aggressiv och visar upp en tuff attityd, citrinellumen jag hade var verkligen jättekul att äga pga detta. När en 20cm stor fisk spänner ut sig och slår med fenorna så fort du stiger in i rummet så är det inte lätt att låta bli att bli imponerad av dess extrema attityd. När man sedan blir attackerad så fort man nuddar vattenytan och när fisken dessutom simmar järnet in i en håv och börjar slita i nätet då man försöka hålla den på avstånd till ens händer så blir man ännu mer imponerad...

          Men att ha en sån fisk i ett kar med andra fiskar är INTE att rekommendera. Dessa individer ska gå i ett eget kar precis som MoJo's Jumbo och smltwnzer0's extremt vackra jagga.
          Jag tror även att det är först då man håller fisken för sig själv som den visar upp ett sånt beteende, då anser den att hela karet är dess revir och närmar man sig då karet så närmar man sig dessutom deras revir och de börjar spänna sig och ha sig. Jag tror att det är mycket ovanligt att fiskar i ett lekpar beter sig på detta sätt, de brukar fokusera sig mer på vad som händer inuti karet än på vad som händer utanför. Men har de yngel så kan de givetvis börja hota en osv... men så är det ju med i princip alla ciklider.

          Mvh Fredrik Isaksson
          Fredrik Isaksson
          Bildarkivet

          Kommentar

          • Ola
            Användare
            • augusti 2002
            • 1232

            #20
            4-5ägg har blivit helt kritvita är det mögel eller?
            ola lindeberg

            Kommentar

            • Motaguensis
              Användare
              • juni 2003
              • 250

              #21
              Hey!

              Her ser dere bilder av min Parachromis managuense hann når han var 22cm, no er hann 24cm!http://www.diskusjonsforum.no/akvari...=&threadid=586 Har ikke bilde av hoa hans på 17cm, men skal ta mange nye bilder av alle cichlidene snart

              Faren til mine Amphilophus labiatum gikk i lang tid alene i et 325L, etter at han drepte sin egen hoe etter det 3 kullet, uten at jeg kunne forhindre det. Hann var 30cm når, og angrep alt som var i rommet. Han er den mest aggresive fisken jeg har sett og angrep meg som en gærning hver gang jeg rengjorde, men jeg hadde han i en håv under rengjøringene etter at han laget sprekker i en plastikk dings som jeg ertet han med, da skjønte jeg at han beit hardt. No er går 2 av ungene hans i 900L mitt og de angriper meg også når jeg rengjører. De har unger akkurat no på snart 2cm og faren er 21cm og hunnen 19cm. Aggresiviteten hos Labiatum er en del av deres personlighet og det er derfor jeg har denne som en av mine favoritter. Anbefaler den til alle, men bør ikke holdes sammen med cichlider og fisk som ikke er større en den, for da får de mest sannsynlig veldig mye bank hvis akvariet ikke er sinnsykt stort.

              Jeg har en VF Crenicichla sedentaria no på 11cm og skal bestille 6 Creinicichla proteus fra butikken i morgen. De har C. proteus, C. lugubris og C. sedentaria på fiskelisten. Har bestilt 5 Festae av de, håper bare det er ekte Festae og ikke Urophthalmus. Har jo hatt 2 VF par av Urophthalmus og de er ganske interesante, men ikke så interesante som Festae. Akuurat no har jeg 3 Festae og gleder meg til å få flere, og som i tilegg ikke er i slekt med de jeg har fra før. Festae er min favoritt sammen med Managuense, Motaguense og Friedrichsthali og er ganske sjelden i Norge så jeg skal prøve å avle de

              walle_1: Det var arti å høre at du hadde fått deg en Crenicichla proteus og at den hadde så aggresiv adferd! Det var det du skrev om din Proteus som fikk meg på tanken til å bestille noen av denne arten, for at de skal danne par. Gratulerer med den Crenicichla er etter min mening en av de mest interesante slektene. Har hatt en C. punctata før, den var sinnsykt aggresiv, jeg måtte selge den når den ble 21cm for da drepte den for mye fisk No skal jeg begynne med Crenicichla igjen Lykke til med den

              FI: Jeg har også Aqualogen. Den er ganske bra, har også den om L-maller, Crenicichla og diverse og Apistogramma! Veldig brae bøker.

              Preben

              Kommentar

              • walle_1
                Användare
                • februari 2003
                • 708

                #22
                citatet var arti å høre at du hadde fått deg en Crenicichla proteus og at den hadde så aggresiv adferd! Det var det du skrev om din Proteus som fikk meg på tanken til å bestille noen av denne arten, for at de skal danne par. Gratulerer med den Crenicichla er etter min mening en av de mest interesante slektene. Har hatt en C. punctata før, den var sinnsykt aggresiv, jeg måtte selge den når den ble 21cm for da drepte den for mye fisk No skal jeg begynne med Crenicichla igjen Lykke til med den
                Jag kan lova dig att du inte kommer bli besviken med proteus i ditt kar. Dom är riktigt roliga. Det här med crenicichla är värt att titta vidare på, det kommer säkerligen bli fler sorter i framtiden fiskarna är ju helt sanslöst coola.

                Jag bytte iaf ut mitt sunglo idag mot ett Philips aquarelle. Detta ger väl ungefär samma ljus som ett powerglo, ytterst lite gulare kanske men inte mycket. Karet ser inte lika "gultrist" ut längre utan är mer vitt. Det blev inte lika blått som jag hade velat ha det, men fullt dugligt. Det var dessutom ett billigt rör, kostade 150 kr på en vanlig elbutik. Till skillnad mot powerglo som kostar 215 kr och marine glo ännu mer. Dessutom är det mycket lämpligt för mig att köpa på elaffären eftersom jag inte har något zoo på orten. Det som överraskade mig mycket positivt var att de röda färgerna på fiskarna blev VÄLDIGT tydliga. Tidigare såg man bara det röda på oscarn som något dovt mörkrött. Men nu lyser det röda som värsta lamporna. Det var även någon som sa att jaguaren hade fin lyster på ögonen, jinnarparen tror jag det var. Gissa om ögonen är snygga nu? Helt otroligt röda och vackra.


                MVH Martin

                http://m1.271.telia.com/~u27102612/

                Kommentar

                • Ola Svensson
                  Användare
                  • april 2002
                  • 14633

                  #23
                  citat:4-5ägg har blivit helt kritvita är det mögel eller?
                  De har dött. Det sägs alltid att dessa är obefruktade, men personligen tror jag inte det. Jag tror att de dött när de av genetiska orsaker (ex. fel kromosomantal) inte kunnat genomföra någon av de tidigare celldelningarna.
                  Med vänliga hälsningar

                  Ola

                  Kommentar

                  • Daniel Odell
                    Användare
                    • januari 2003
                    • 2437

                    #24
                    hehehe för att förhindra att det föds jaggor med downs syndrom hehe
                    fish r friend

                    Kommentar

                    • Ola
                      Användare
                      • augusti 2002
                      • 1232

                      #25
                      Okey, det var ju tur att det inte var mögel ju då hade det förmodligen spridigt sig. Men där är ca 20 ägg som är vita idag?!
                      Har fortfarande inte fått svar på hur länge det tar innan rommen kläcks?

                      Ola S, har du några stora centraler?
                      Gött med fredag=)
                      ola lindeberg

                      Kommentar

                      • FI
                        Användare
                        • augusti 2002
                        • 3743

                        #26
                        Ola:
                        Äggen kläcks efter ca 3 dygn, sedan tar det ytterligare 5-7 dygn innan ynglena är helt frisimmande. Det är först då de är frisimmande som du ska mata dem, så länge de har den gula lilla "säcken" under magen så får de all den näring de behöver från denna.

                        Mvh Fredrik Isaksson
                        Fredrik Isaksson
                        Bildarkivet

                        Kommentar

                        • Ola Svensson
                          Användare
                          • april 2002
                          • 14633

                          #27
                          De vita äggen kommer att börja mögla och det sprider sig lite. Ägg som dör blir vita oavsett orsak. De lär kläckas inom några dar. Hur lång tid det tar beror helt på temperaturen. Jag har inga stora centraler och har aldrig haft själv. Annars har jag viss erfarenhet från bjässarna eftersom sådana simmade runt i UAFs lokal. Nicaraguense är nog den största som simmat runt hos mig. I akvarium under två meter vill jag helst inte hålla fisk som blir längre än 20 centimeter. Den dan jag har plats för ett 3-4 metersakvarium så skaffar jag kanske stora centraler men hela tiden så innebär ju mindre fiskar fler arter. Nu känns mellanstorleken mer aktuell. "Stor fisk" (runt 20) som jag har för tillfället är Aequidens patricki och Crenicichla menezesi. Båda är troligen aggressivare än jaguarer eftersom menezesi spöar jaguarer och patricki spöar menezesi.
                          Med vänliga hälsningar

                          Ola

                          Kommentar

                          • Daniel Odell
                            Användare
                            • januari 2003
                            • 2437

                            #28
                            jag såg ett par patricki på leasing, dom e fina. måste nästan vara några av dina gamla Ola då de var rätt stora.

                            jag håller på att leta hus, så illa är det fatt med min akvariesjuka

                            så snart (inom ett par, tre år) så har jag nog min akvariekällare, där skall jaggorna få det riktigt stort.
                            fish r friend

                            Kommentar

                            • jinnarparen
                              NCS Medlem
                              • april 2002
                              • 2670

                              #29
                              ...och när jaguarerna är fullvuxna så äter de upp de andra...

                              Har läst en hel del debatter på amerikanska ciklidsidor. De verkar vara helt tokiga i att försöka hitta den mest aggressiva cikliden, där på andra sidan Atlanten. Det är jämförelser med malawi kontra centralamerikaner, Tanganyika kontra malawi och jag vet inte vad. Det som de inte tänker på när de jämför t ex en Auratus med en jaguar är att jaguaren knappast är fullvuxen när den är 12 cm, det är däremot auratusen med allt vad det innebär med en kropp full med testosteron och så vidare. Det är ju klart auratusen vinner här, jaguaren är ju bara barnet. Man blir ju bara så trött. När jaguaren är en halvmeter och auratusen fortfarende 12 cm så slutar den onekligen i magen på jaguaren så småningom.
                              Aggressivitet är till stor del individberoende. Det har ju olas och FIs jaguarer bevisat. Det ena paret är hur fridfullt som helst medans de andra tydligen är aggressiva mot varandra.


                              Detta är verkligen ingen kritik mot dig Ola Svensson (ifall du skulle misstolka min första mening i inlägget), utan ditt inlägg kom bara in precis då jag hade varit inne och tittat på några andra forum och såg den ena frågan efter den andra där man skulle rangordna de 5 mest aggressiva cikliderna osv.
                              Jag tänkte skriva ett inlägg i en separat tråd, men hängde på här istället.
                              Åter till CA

                              Det är där jag hör hemma

                              Kommentar

                              • Rickard
                                Användare
                                • april 2002
                                • 727

                                #30
                                Nu håller jag inte på med några sega CA utan torped-haplisar från Malawi , Det man facineras av rovciklider är faktiskt hur dom beter sig vid jakt. Om man hade kunnat välja egenskaper hos dessa är det första som man hade viljat ändra på är aggresiviteten gentemot sina (tilltänkta)fruar. Det är ett helsike att dra upp ett par ibland i 2 år för att vid första eller andra leken så slår hannen ihjäl honan och så står man där med en hormonstinn ensam hanne som det nästan är omöjligt att få tag på en (helst flera) hona(or) i XL-storlek. Jag har väldigt svårt att förstå det resonemanget på de amerikanska sidorna.
                                M.v.h.
                                Rickard

                                Kommentar

                                Arbetssätt...