centralamerika 720

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • metcrue
    Användare
    • december 2002
    • 36

    centralamerika 720

    --------------------------------------------------------------------------------
    Tror ni att detta funkar i ett 720 liters kar (200*60*60)?
    Cichlasoma salvini, Parachromis octofasciatum (Jack Dempsey) och Hypsophrys nicaraguensis (Nicaragua ciklid) eller i stället för nicaraguan en Heros appendiculatus (rödbukad hantel).
    Inredning: sten, sand, rötter osv.

  • walle_1
    Användare
    • februari 2003
    • 708

    #2
    Jag föreslår ett jaguarpar och ett salvinipar
    MVH Martin

    MVH Martin

    http://m1.271.telia.com/~u27102612/

    Kommentar

    • metcrue
      Användare
      • december 2002
      • 36

      #3
      Har funderat på ett jaguar par, men tror du salvinin är tuff nog?
      Vill gärna ha tre par men det är ju inte säkert att det funkar.

      Kommentar

      • Micke_A
        NCS Medlem
        • januari 2003
        • 638

        #4
        Hej

        Både Nicaraguensen och hanteln är för fredliga, särskilt hanteln. Nicaraguensen skulle kunna funka med Jack Dempseyn, som enligt mina erfarenheter är fredligare än salvinin, men ändå kapabel att försvara sig mot salvinin. Men jag kan inte garantera att det funkar. Hade ett nicaraguensepar med ett labiatuspar ett tag, det funkade tills nicaraguensehanen råkade fastna mellan två stenar i labiatusarnas revir när de hade yngel, så de slog ihjäl honom. Hanteln passar nog bättre med scalarer och chokladciklider.

        Salvinin är nog tuff nog för jaguaren, men blir bra mycket mindre, så man får se till att de jämstora när man skaffar dem, så inte salvinin slutar på jaguarens matsedel. En vuxen jaguar blir ju ca 40 cm, medan en salvini nog inte blir större än 15 cm.

        Jack Dempsey och jaguarer går, har haft dem tillsammans, och det gick bra även när jaguarerna hade yngel.

        MVH Micke

        MVH Micke

        "Varför har ni Carl-Uno Sjöblom i ert akvarium?" "Det är inte Carl-Uno Sjöblom, det är en brax!"

        http://www.zoonen.com/minzoon.asp?oid=77336

        Kommentar

        • RON
          Användare
          • januari 2003
          • 39

          #5
          Hej!

          Håller inte med Micke_A vad gäller nicaruguensen. Har denna tillsammans med Salvini och Guldsöm idag. Fungerar mkt bra! Den är tom lite kaxig! Jag har även Eldbuk i denna samling!

          Vad gäller om Hanteln skulla fixa sällskapet med Salvinin så tycker jag att DU testa. Jag tänker anförskaffa mig minst ett 720 L just för att jag ska kunna ha Hantel och eventuellt Synspilum tillsammans med mina andra fiskar(se ovan). Det är mkt individuellt hur det fungerar , det som funkar för vissa funkar inte för andra ,unt so waiter.

          Lycka till

          Kommentar

          • walle_1
            Användare
            • februari 2003
            • 708

            #6
            Annars kan du göra som jag. Har fyra jaguarer nu som ska bli ett par snart. Dom är mellan 10-12 cm. Ett sebrapar som ska fungera som aggressionsavledare när jaguarerna blir större. Sebror har jag hört ska klara sig ganska bra mot jaguarer, dock vet jag ett exempel där det in funkade så bra, det var iofs ett 375 liters. Till och med en citrinellum fick stryk där av jaguarparet. Annars tror jag att ett 720 liters ger jaguarerna så pass stort revir så dom inte behöver ha hela karet, vilket ger utrymme för t.ex. salvini som jag skulle tro är tuffare än sebraciklider.

            Välkommen in i vår jaguartråd "jaguarciklid 2003 del 3" om du undrar över nåt.


            MVH Martin

            MVH Martin

            http://m1.271.telia.com/~u27102612/

            Kommentar

            • RON
              Användare
              • januari 2003
              • 39

              #7
              Hej !

              En annan liten petites. Vad gäller kombinationen Jaguar och Salvini så gäller samma råd som med Hanteln, det som talar emot är att just Jaguaren blir nästan dubbelt så stor. Salvinin blir ca 25 cm(se länk nedan). Har dock ingen erfarenhet av Jaguar!! Kan vad det gäller den fisken rekommendera att DU läser det forum här på ciklid.se som är mkt bra kring denna fisk.



              <img src=extra_smiley_eyebrows.gif border=0 align=middle>

              Kommentar

              • RON
                Användare
                • januari 2003
                • 39

                #8
                Glömde länken



                Kommentar

                • walle_1
                  Användare
                  • februari 2003
                  • 708

                  #9
                  Ja kom gärna in i jaguartråden och diskutera med oss där.

                  Vad gäller jaguarens storlek så blir den inte 50 i akvarium. 40 har jag hört som mest i akvarium, annars beror det på storleken på karet. Oftast blir dom nog ca 30-35 cm.

                  Salvini blir nog inte heller 25, max 20 skulle jag tro.


                  MVH Martin

                  MVH Martin

                  http://m1.271.telia.com/~u27102612/

                  Kommentar

                  • FI
                    Användare
                    • augusti 2002
                    • 3743

                    #10
                    "Vad gäller jaguarens storlek så blir den inte 50 i akvarium. 40 har jag hört som mest i akvarium, annars beror det på storleken på karet. Oftast blir dom nog ca 30-35 cm."

                    Lite Off-Topic kanske men...
                    Att jaguarciklider sällan når sin maximala storlek i akvarium beror nog helt och hållet på att de sällan hinner leva så länge... Detta gäller givetvis även alla andra akvariefiskar.

                    Vad jag har förståt så växer fiskar under hela sin livstid, de slutar inte växa efter ett antal år som vi människor, de börjar bara växa långsammare. Att en fisk som kan bli 15-20år gammal därför sällan hinner nå sin maxstorlek är därför inte så konstigt, eftersom de ska växa under hela deras livstid så kan de ju inte växa 2cm per månad hela livet... då skulle vi till slut ha flera meter långa jaguarciklider i våra kar...

                    Jag tror att fiskarna växer mest under sina första år och att tillväxttakten avtar för varje år, sedan när de är 15 år gamla så kanske de bara växer några millimeter per år. Det är därför som det är ovanligt att se 50cm stora jaguarciklider i akvarium, men har man dem i 20 år så tror jag med all säkerhet att de kan bli de 50cm som man kan läsa om i böckerna.

                    Problemet är bara att vi ägare sällan låter fiskarna leva i 20 år, de flesta akvariefiskar dör nog en för tidig död, av sjukdomar, bråk, för små akvarier, eller helt enkelt slarvig skötsel. De allra flesta akvariefiskarna når nog aldrig sin maximala ålder och därmed inte heller sin maximala storlek. Tråkigt men sant. Det är nog därför som man säger att jaguarciklider sällan blir över 40cm i akvarium.

                    Mvh Fredrik Isaksson

                    Fredrik Isaksson
                    Bildarkivet

                    Kommentar

                    • Micke_A
                      NCS Medlem
                      • januari 2003
                      • 638

                      #11
                      Hej

                      Ja, jag har ett vildfångat nicaraguensepar ihop med bland annat silverhajar och archocentrus centrarchus. Det funkar, men archocentrusarna får stå ut med en del jagande från nicaraguensenas sida. Och jag såg att nicaraguensehanen hade en av mina praktbotior på ca 4 cm i munnen häromdagen, men botians kindtagg gjorde antagligen att han var tvungen att spotta ut den. Men den dog efter ett tag, då höger sida av huvudet var sargat, med taggen låst i utfällt läge, och ögat pajat. Så nicaraguensen kan. Trodde inte de var så glupska, särskilt som de har rätt små munnar, och sägs vara ganska inriktade på vegetabilisk föda.

                      Anledningen till att jag tänkte att de nog var för fredliga för salvini, är att de är betydligt fredligare än salvini ihop med lugnare fiskar. Inte alls lika benägna att skada sina medinvånare. Till exempel så försökte jag ha ca 8 cm stora salvini med ca 12 cm stora chokladciklider. Chokladciklidhanen försvarade sig visserligen, men med resultatet att fenorna trasades sönder. Men nicaraguense med salvini funkar kanske då.

                      Apropå det med åldern. Var inne i en zooaffär häromdagen, där en tjej skulle köpa slöjstjärtar. Och expediten sa att de kunde leva i ett par år. Rekordet för guldfiskar ligger väl mellan 40 och 50 år om jag minns rätt. I och för sig tror jag att hon skulle ha den i en skål, om jag fattade rätt, och då tvivlar jag på att den lever ens ett par år. Hur kan man ha en fisk som blir över 20 cm i en skål på 10-20 liter? Det berättar de aldrig heller, hur stora slöjstjärtar kan bli. Kan inte zooaffärerna börja ta sitt ansvar och sluta sälja skålar? Men men, det kanske man ska ta i en annan tråd

                      MVH Micke

                      MVH Micke

                      "Varför har ni Carl-Uno Sjöblom i ert akvarium?" "Det är inte Carl-Uno Sjöblom, det är en brax!"

                      http://www.zoonen.com/minzoon.asp?oid=77336

                      Kommentar

                      • Ola Svensson
                        Användare
                        • april 2002
                        • 14633

                        #12
                        Jag har hillit 25cm hantlar med 25cm nicaraguense i 540 (ungdomssynd)och det funkade inte alls. De vildfångade hantlarna kom helt till korta och stod mest i ett hörn. Däremot lekte de ibland. Mina hantlar var dessutom mycket aggressivare än "vanliga" hantlar. Sedan går hantlar i ett helt annat vatten än mellanamerikanerna som föreslås. Med appendiculatus menar du inte en mycket gammal akvariepopulation antar jag och man bör fixa mjukt och surt vatten till dem.

                        Mvh.

                        Ola
                        Med vänliga hälsningar

                        Ola

                        Kommentar

                        • metcrue
                          Användare
                          • december 2002
                          • 36

                          #13
                          Till och börja med så har jag följt jaguar "tråden", ja, faktiskt alla tre trådar När man läser den så är det svårt att inte fundera över jaguarer. Har dock aldrig sett jaguarer i någon akvarie affär, så det kan vara ett problem.
                          Men framför allt är jag rädd att de blir lite väl stora, om man vill ha tre par i tanken.
                          Har lite olika uppgifter på hur stor salvinin blir, allt från 15 - 25 cm. Har även hört olika hurvida den är aggressiv eller inte.
                          Det är så här att den lokala akvariehandeln har ett Jack Dempsey, ett Salvini och ett nigaragua par som gått i en tank väldigt länge. De ser ut att må bra och är cirka 8-9 cm. De skulle passa fin fint i mitt akvarium, som står helt tomt och bara väntar
                          En sak till jag funderat på, skulle inte en Vieja synspila vara bra kamrater till jaguarer? En kompis har ett par hemma, som är extremt aggresiva mot fiskar som är mer än dubbelt så stora som dem.
                          Hadde Hantlar ihop med Oscar`s en gång i tiden, jag tror till ock med att jag hadde zebra ciklider i den tanken också. Den kombination var nog ingen höjdare men vad gör man när man är barn och dåligt påläst.
                          Jag skall till zoo affären nu och titta till mina favoriter, det slutar säkert med att jag köper några akvarium till så jag kan ha alla paren. Fortsätt gärna att skicka tankar kring detta ämne, då jag tycker centralamerikaner är väldigt intressanta och diskuteras alldeles för lite.
                          Ps skall köpa 5st "kadango red fin" Ds

                          Kommentar

                          • walle_1
                            Användare
                            • februari 2003
                            • 708

                            #14
                            Att jaguarer inte finns inne i affärerna är absolut inget problem. Det är bara att beställa hem. Han jag handlade av sa att cichlasoma-arterna var bland de lättaste och billigaste fiskar att få tag på. Förresten finns två kvar av de jag köpte, dom finns på söder's zoo i gävle om du har möjlighet att ta dig dit. Dom är ganska små, kanske 7 cm så det märks att mina har växt extremt fort i jämförelse eftersom mina är 11-12 nu.

                            Vet inte vilket kön det är på dom två eftersom dom var så små, men det går ju alltid prova. Annars kan nog vilken zoobutik som helst få hem de flesta centralamerikaner. Managuensis verkar vara en lättillgänglig fisk för den som vill ha. Det verkar dock vara många som inte vill ha dem, eftersom det finns kvar av de jag köpte för 3 månader sedan.

                            Angående salvinin så sägs den vara lika som jaguaren i beteende dock mindre i storlek.


                            MVH Martin

                            MVH Martin

                            http://m1.271.telia.com/~u27102612/

                            Kommentar

                            • metcrue
                              Användare
                              • december 2002
                              • 36

                              #15
                              -"Walle_1"-Det låter ju bra
                              Är det så att centralamerikanska fiskar är populära?
                              Mjukt och surt vatten skall det vara, antar jag?
                              Skall dessa ciklider ha mycket cirkulation?
                              Funderar på två aquaclear 3000 och en fluval 404. Har även tankar på att ha ett utblås närmare botten, kan det vara något?
                              Sedan det här med växter, jag har förstått att dessa fiskar gräver mycket men kanske Crinum thaianum (Crinum lök) kan klara sig? De blir ju fruktansvärt långa och grova.
                              Jag är helt med på (ålder/storlek/hur länge man har dem osv) men ett 720 liters ger förhoppningsvis dem ett hyfsat hem ett bra tag framöver, blir det för litet är det bara att köpa större.

                              Kommentar

                              Arbetssätt...