Forumet...

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • StefanL
    Användare
    • augusti 2002
    • 10784

    Forumet...

    Med anledning av t ex Kalle-Majas diskussion i tråden "Duisburg" så skulle jag vilja diskutera runt ämnet forumet...

    Personligen så tycker jag det är jäkligt kul att läsa om medlemmarnas resor och gärna med bilder. Jag tror också att det här lockar medlemmar till att ansluta till "gänget", men det innebär också att "gänget" är öppna för att ta in nya...och här kan jag faktiskt förstå Kalle-Maja. Det tåls att ibland påminna om bredden på forumet för ibland tenderar det till att bli diskussioner som upplevs vara begränsade för alla medlemmar att ta del av.

    Forumet är mycket trevligt att vara på men det kommer perioder då jag tycker att det mindre och mindre handlar om diskussioner runt hobbyn, och mer diskussioner om saker som endast berör en mindre krets och som för en del troligen upplevs som svårbegripligt.

    Detsamma kan jag tycka om den del av forumet som det koncentreras mest på för tillfället...det fotografiska. Här var det om en ny frisk fläkt av intresse...ett nytt spektra runt hobbyn som blev mycket populärt...och nu nästan visat sig för populärt för hobbyn. Mer och mer styrs diskussioner in på tekniska saker och på fotografikonst än på hobbyn. Jag är mycket intresserad av det och läser med glädje de trådar som detta förekommer på, men jag har sett att foton mer och mer blir på andra motiv än rent hobbyrelaterade. Intresset eskalerar i stort sett varje dag och om man inte är insatt i hur utvecklingen tagit fart sedan starten av introducerandet med foton i forumet så kanske man inte reagerar över det så mycket. Jag har däremot varit här sedan det gamla forumet och sett utvecklingen både av forumet och av diskussioner på forumet. Nu kan jag känna att det finns en risk att koncentrationen styrs mer och mer över på sidohobbies som fotografering än om vad det här forumet har som inriktning/nisch. Jag kan förstå om de som är involverade i just det här med fotografering tycker annorlunda...men jag känner lite oro över forumet och att de nya intresseområdena tar bort fokus från de mer hobbyrelaterade ämnena, vilket ändå är forumets livsnerv.

    Bara några rader som kanske väcker till tanke...(och helst utan aggressioner )

    (OBS! Detta är inte menat som kritik till tråden "Duisburg" eller någon fotografiskt relaterad tråd)
    Senast redigerad av StefanL; 15 oktober 2006, 11:25.
  • Wilhelm
    Användare
    • april 2002
    • 9122

    #2
    Hej,
    Utan att skriva en lång uppsats, så håller jag inte med dig.

    Stefan, det är bara att starta upp nya trådar utan bilder och som inte har med foto att göra.

    Du har säkert en massa frågor som du vill ha svar på.
    mvh Wilhelm

    "Animals are such agreeable friends- they ask no questions, they pass no criticisms"


    www.linkopings-akvarieforening.net/
    Har fortfarande bara 32 tomma förvaringsutrymmen!
    www.aquafish.info www.crossbow-crest.se

    Kommentar

    • StefanL
      Användare
      • augusti 2002
      • 10784

      #3
      Nu missförstod du hela poängen Wilhelm...det är inte mig det handlar om och jag är inte heller den enda som väckt denna fråga.

      Kommentar

      • LN
        Användare
        • december 2004
        • 4744

        #4
        Jag håller inte med dig Stefan.

        Visserligen var mitt påhopp på Kalle-Maja ovanligt korkat från min sida, jag använde dessutom helt fel vokabulär och det ber jag Kalle-maja om ursäkt för.

        Däremot så tycker jag att forumet hela tiden utvecklas. Fotospåret som du använder tycker jag är utvecklande och otroligt lärande. Dessutom hör det till akvaristiken i allra högsta grad. Att hålla akvarium är kul att sedan förhöja trådarnas innehåll med foto ger en extra knorr som är utan motstycke. En alldeles utmärkt medel att visa vad man menar.
        Sedan att det finns entusiaster som dessutom vill lägga ner sin tid på att lära andra om tekniken är ju ett extra plus i ett forum som vårt.
        Duisburg tråden tycker jag är den bästa tråden på Ciklid just nu, för den visar det bästa skälet av alla att vara medlem här.
        Den som bara tittar i backspegeln kör ofta i diket.
        Problem är till för att skjutas upp, för att sedan glömmas bort.

        Kommentar

        • Wilhelm
          Användare
          • april 2002
          • 9122

          #5
          Ok, då var jag väl inte riktigt vaken ännu. Men första meningen gäller endå!
          mvh Wilhelm

          "Animals are such agreeable friends- they ask no questions, they pass no criticisms"


          www.linkopings-akvarieforening.net/
          Har fortfarande bara 32 tomma förvaringsutrymmen!
          www.aquafish.info www.crossbow-crest.se

          Kommentar

          • StefanL
            Användare
            • augusti 2002
            • 10784

            #6
            Läs vad jag skriver...jag har stort nöje av att läsa trådar som Duisburg och de fotografiska ämnena...och det torde alla se av de inlägg jag gör i dessa trådar. Det jag tycker är att fokus tenderar att riktas mot saker som inte har direkt koppling med vår hobby mer och mer.

            Jag är inte motståndare till sådana trådar, vilket jag får en känsla av att ni tror, utan tvärtom. Syftet med denna tråd är att få medlemmar att inte glömma den röda tråden i forumet...dvs hobbyn med akvaristik. Och då riktar jag mig till mångt och mycket till de medlemmar som ibland "fastnat" i de trådarna och knappt skriver något i andra mer akvaristiska trådar. Det är det som jag menar med att fokus riktas från akvaristik och till sidohobbies. Se det här ämnet som försök till eftertanke och inte som kritik mot någon eller någon tråd på forumet...

            Jag är inte ute efter att skapa någon debatt för eller emot...då blir det tjafs och det önskar jag verkligen inte. Det finns absolut plats för allt, men jag hoppas att vi inte tappar forumets livsnerv på köpet.
            Senast redigerad av StefanL; 15 oktober 2006, 12:40.

            Kommentar

            • Ola Svensson
              Användare
              • april 2002
              • 14633

              #7
              Jag tror att det gar i vagor hur manga "uppstartare" det finns. Vi ar nog ganska manga som puttrar pa i var invanda fara vad galler fisk och som glatt diskutterar dessa pa nya satt. Dker det upp ett gang noviser (inte nodvandigtvis nar det galler ciklider utan pa forum) sa blir det mer fisksnack.

              Fast visst skulle man kunna forsoka hitta pa nya amnen. Tyvarr brukar de jag startar inte engagera folk speciellt mycket. Jag har nog ingen koll nar det galler det. Sjalv tycker jag att foder, filter och lysror ar bland det trakigaste som finns att lasa diskussioner om men det verkar vara valdigt populart bland er andra.
              Med vänliga hälsningar

              Ola

              Kommentar

              • jarinen
                Användare
                • april 2003
                • 1888

                #8
                Jag tycker du har några poänger där faktiskt Stefan. Har själv tänkt i liknande banor åtminstone vad gäller avd. foto här på forumet. Trådar som Duisburg är väl inte mycket att säga om, en begränsad skara har något gemensamt att ventilera och det blir lite obegripligt för utomstående, ligger väl i sakens natur att det blir så och det upplever jag inget problem med.

                Foto trådarna tycker jag absolut har sin plats på NCS, frågan är bara om de har för stor plats? Det är just nu lite foto/ciklid site över det hela. Har ochså varit med en längre tid här och tycker mig notera att dels, de riktigt entusiastiska ciklidtrådarna har minskat samtidigt som foto trådarna ökat lavinartat. Att fototrådarna
                ökat är ju inget problem på något sätt i sig men jag tycker de blivit för tekniska och avancerade. Den överlag ruskigt goda fotokvalite som finns på NCS är ju positiv
                men jag spekulerar i om just den och fokusen på själva fotot och dess kvalite hämmar det jag nämnde tidigare att det går ut över de riktiga diskussioner som NCS
                är till för nämligen ciklider och vår fascination över just dessa. Det kanske kan tänkas att en del drar sig för att posta sina bilder på cikliderna de älskar bara för att
                de jämför sig med den gängse standarden på siten, detta gäller dock inte mig ; ) mina suddiga och icke perfekta bilder får ni dras med.

                Mitt förslag vore: fototrådarna bedriver en skymd tillvaro precis som övrigt kategorin och hamnar inte på första sidan. Intresserade hittar dit ändå men mest uppdaterade
                trådarna på framsidan skulle inte ge intryck av att NCS nästan är en fotosite lika mycket som en ciklid site.

                Detta är bara anspråkslösa reflektioner och hoppas att de tas som just det.


                Mvh Jari

                Kommentar

                • Lenmar
                  Användare
                  • augusti 2005
                  • 55

                  #9
                  Eftersom jag nu inte är medlem i NCS (ännu) så borde jag väl inte svara i detta inlägget alls kan jag tänka mig. Jag är inbiten zoopetare som medvetet hållt mig ifrån siter som är smalt specialiserade, tex detta forumet och amazondiskusforumet. Anledningen är väl att jag själv har/har haft fördomar. Min största fördom om ciklid.se är ju att det är ett grabbigt forum. Allt diskuteras på ett överseriöst plan och helst skall man ha stora arga ciklider som sliter en slöjis i bitar eller så skall man ha odlingslokal med minst 25 kubik för att känna att man platsar. Helt fel!! Jag vet!! Men det var ju just mina fördomar!!

                  Tidigare på ett annat fiskforum jag hittade så skickades jag raskt tillbaka till periferin där jag uppmanades att inte lägga oseriösa kommentarer i trådarna utan att detta var ett forum för endast seriösa inlägg och annat kan man ta via pm. För mig personligen så har Duisburgtråden visat på att alla mina fördomar är just bara - fördomar! Detta forumet består ju faktiskt av människor med både humor och kunskap! Så nu hänger jag kvar och läser ikapp så gott jag orkar. Men att bli medlem - det vet jag inte riktigt än... Jag är rätt nöjd med mitt smygläsarmedlemsskap... några veckor till kanske !

                  För att fånga nya medlemmar måste man ju visa på att det råder trivsel och god stämning med! Att det är tillåtet att dvälla sig i goa minnen från en lyckad resa (även om det var väl mycket "sill-tittning" ).
                  "Man kan inte bromsa sig ur en uppförsbacke"
                  LENnie är min käre sambo och MARia är jag!

                  Kommentar

                  • LN
                    Användare
                    • december 2004
                    • 4744

                    #10
                    Tack Lenmar att du inte ger upp så lätt
                    Den som bara tittar i backspegeln kör ofta i diket.
                    Problem är till för att skjutas upp, för att sedan glömmas bort.

                    Kommentar

                    • Kjell Fohrman
                      Användare
                      • april 2002
                      • 4619

                      #11
                      Skrev faktiskt ett långt inlägg i ämnet men just när jag klickade på "Skicka svar" så behagade detta forum att sluta funka så det kom inte fram och jag ids inte skriva om det igen.

                      Kort och gott så föreslog jag att ni skulle starta upp en "Off topic" avdelning där icke akvaristik-relaterade ämnen kan diskuteras.
                      Då är det ju bara att undvika att klicka på trådar inlagda i den kategorin om man inte vill läsa sådant.
                      På Zoopet där det också blir en hel del allmänt snack används "Off Topic" flitigt (ungefär 15% av alla inlägg läggs in i den kategorin) och det fungerar bra.

                      Kommentar

                      • jarinen
                        Användare
                        • april 2003
                        • 1888

                        #12
                        Ursprungligen postat av Lenmar
                        Men att bli medlem - det vet jag inte riktigt än... Jag är rätt nöjd med mitt smygläsarmedlemsskap... några veckor till kanske !
                        Några veckor till på sin höjd, klart du skall bli medlem! .

                        För att fånga nya medlemmar måste man ju visa på att det råder trivsel och god stämning med! Att det är tillåtet att dvälla sig i goa minnen från en lyckad resa (även om det var väl mycket "sill-tittning" ).
                        Absolut, tycker det är rätt bra stämning på forumet, det har varit annorlunda tidigare men det är åtgärdat med lite ändringar i forumet och bestämmelser om moderering. Bra kan dock bli bättre och denna tråd skulle kunna utgöra underlag för det där "bättre". Framtiden utvisar.

                        Mvh Jari

                        Kommentar

                        • Zaphi
                          NCS Medlem
                          • juli 2002
                          • 5395

                          #13
                          Jag håller inte med dig Stefan heller (ditt första inlägg alltså). Jag var en av förespråkarna för att vi på forumet strikt skulle diskutera ciklider och akvaristik, men jag förlorade den debatten (för länge sedan) och har nu förstått att jag då hade fel! Det är mycket trevligt att kunna diskutera alla möjliga saker med varandra och det är ju upp till var och en vad de vill starta för trådar och ämnen, så länge det håller sig i rätt avdelning och inom reglerna för forumet.

                          Jag har förtsått att det är meningslöst att styra saker åt något håll, vi kan inte tvinga fram krystade diskussioner endast för att det måste ha med ciklider att göra. Att säga att foto har blivit för populärt är en mycket udda syn. Så kan det aldrig bli. Det är en trend som vissa kommer fortsätta med, men en hel del hoppa av. Sådana saker går i vågor.

                          Jag tycker helt enkelt vi skall undvika att diskutera vad man bör och inte bör prata om på vårt forum.
                          Senast redigerad av Zaphi; 15 oktober 2006, 15:50.
                          www.viktorsundberg.se | www.naturfotokurser.se

                          Kommentar

                          • Micke
                            Användare
                            • april 2002
                            • 9579

                            #14
                            Ursprungligen postat av Kjell Fohrman
                            Kort och gott så föreslog jag att ni skulle starta upp en "Off topic" avdelning där icke akvaristik-relaterade ämnen kan diskuteras.
                            Kategorin övrigt används för inlägg som inte kan kategoriseras i de andra avdelningarna så det är "off topic" med en annan benämning. Där kan man ta upp allt så länge man håller sig till forumets regler.

                            Jag håller med Viktor om att allt ska kunna diskuteras. Även om det är ett forum Nordiska Ciklidsällskapet så anser jag inte att det är fel att diskutera andra ämnen och få synpunkter från andra som i grunden har samma specialintresse. Fototrådarna handlar ofta om andra inriktiningar än akvariefoto men dom som diskuterar delar alla samma intresse - ciklider och foto. Finns det ett behov att diskutera saker är det bra att möjligheten finns, om man vill diskutera t ex fotboll med andra ciklidister är det väl bra att kunna göra det? Visst finns det specialforum för foto och fotboll men ibland är det trevligare att kunna göra det med personer som man känner genom sitt specialintresse.

                            Att diskutera möten och resor tycker jag är en självklarhet även om det blir lite privat ibland. Innan jag åkte på min första Ciklidstämma var just reportagen i Cikladbladet om stämman bland de artiklar som jag tyckte var allra mest intressanta att läsa. Jag ville se vad som hände där även om jag inte själv var med och jag tyckte att jag lärde känna personerna som figurerade i repotagen även om jag inte träffat dem. På så sätt kände jag mig lite mer delaktig i föreningen.
                            Trådar i forumet om resor och träffar som jag inte varit med på själv läser jag gärna för att få information om vad jag missat, och ännu bättre om det finns bilder med. Bilder har verkligen blivit ett lyft för forumet!

                            Till sist finns det än bra tumregel för forumbesökare - Läs bara det du är intresserad av. Det finns massor av trådar i forumet som jag tycker är totalt ointressanta och dom hoppar jag helt enkelt över. På så sätt slipper jag sitta och reta upp mig på att det skrivs om sånt som inte intresserar mig .
                            Senast redigerad av Micke; 15 oktober 2006, 17:15.
                            Ciklider.se - En sida om Afrikanska ciklider
                            Kullafotografen.se - Blogg och fotogalleri

                            Kommentar

                            • Kjell Fohrman
                              Användare
                              • april 2002
                              • 4619

                              #15
                              Ursprungligen postat av Micke
                              Kategorin övrigt används för inlägg som inte kan kategoriseras i de andra avdelningarna så det är "off topic" med en annan benämning. Där kan man ta upp allt så länge man håller sig till forumets regler.
                              OK - men där står det - "Allt som inte kan kategoriseras in i de andra avdelningarna"
                              Poängen med mitt förslag var ju att om man bara ville läsa akvaristiska inlägg eller näraliggande ämnen så skulle man slippa övriga ämnen om man undvek "Off Topic".
                              T.ex. denna tråd tycker inte jag är "Off topic"

                              Kommentar

                              Arbetssätt...