Genetisk defekt hos Pigeon Blood diskusar

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Kjell Fohrman
    Användare
    • april 2002
    • 4619

    #46
    Hej,
    Nils42 skriver -"Vore det inte roligt att under någon större begivenhet som ciklidsällskapet har, ha en utställning med naturarter för sig och odlade varianter för sig, under samma tak förstås?"
    Jätteskoj, men att arrangera en akvarieutställning är en jätteapparat (som jag har varit med om några gånger) som man kräver massor av jobb från åtskillga personer. NCS finns över hela Sverige och visst skulle man kunna anställa några ur NCS-styrelse på heltid för att göra jobbet, det är bara det att det definitivt inte finns några pengar till det.
    Nej en akvarieutställning måste arrangeras av en lokal akvarieförening med aktiva medlemmar, det är enda sättet att lösa det ekonomiskt och praktiskt på. Självklart kommer sedan NCS att hjälpa till med att göra reklam för utställningen på webben och i Ciklidbladet.
    Så ni som tycker det är en strålande idé ta upp det i er förening och försök få med er de andra på att arrangera en utställning.

    Sedan till frågan varför det så sällan finns yngel efter vildformerna av diskus på marknaden. Förklaringen är enkel och har 2 orsaker
    1/ Naturformerna är svårare att odla än avelsformerna.
    2/ Avelsformerna är vackrare att titta på och är därför lättare att sälja.
    Så det är ganska naturligt vilka diskus som odlarna väljer att odla på, tyvärr så är den bistra verkligheten sådan.
    Akvaristiska hälsningar
    Kjell

    Kommentar

    • Ola Svensson
      Användare
      • april 2002
      • 14633

      #47
      citat:Avelsformerna är vackrare att titta på
      Jag tycker att många odlingsformer är är fula och att naturformerna vackra! Det handlar inte enbart om att jag vet att naturformerna är naturformer osv. Jag gillar alla streck, punkter och mönster som de flesta avelsformer saknar. Mycket akvariefiskavel handlar om att man tar bort (t ex brun färg vilket gör fisken orange). Det fanns en omröstning på första sidan av ciklid.se en gång. Nästan alla höll endast vildformer av sina fiskar. Saknar NCS medlemmar smak? Det är en fråga om tycke och smak Kjell <img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle>. Jag håller helt med om att man ska lyfta fram fiskar man gillar och propagera för dem och inte gnälla alltför mycket på "produkter" som man inte gillar.
      citat:idag kan man nog säga att uppskattningsvis 70-80% av de fiskar som idag finns inom akvariehobbyn inte finns i naturen och utan alla dessa "konstgjorda" skapelser så skulle det knappast finnas en akvariehobby
      Ingen akvariehobby utan "konstgjorda skapelser"? Det tror jag faktiskt inte på. Saltvattensakvaristiken finns trots att det inte finns speciellt många "konstgjorda skapelser". Här ger nog Kjell odlingsvarianterna alltför stor betydelse. Akvariehobbyn hade säkerligen frodats utan dem men nu råkar det vara så att folk köper odlingsvarianter hellre än vildformer. Min akvarieföreningserfarenhet säger att till viss del beror det på att folk inte vet att de är odlingsvarianter. Många vill nämligen ha kvar illusionen av ett stycke natur i vardagsrummet. Argumentet "det går inte" spelar ingen roll när det gäller den frågan.

      Mvh.

      Ola
      Med vänliga hälsningar

      Ola

      Kommentar

      • Kjell Fohrman
        Användare
        • april 2002
        • 4619

        #48
        Hej,
        Nu är det inte din eller min smak som det handlar om Ola och tyvärr överstämmer inte vår smak med den genomsnittlige akvariekundens.
        På den tiden jag hade affär så försökte vi sälja naturformerna av både svärdbärare och diskus, men det hjälpte inte vilket pris vi försökte hålla - de var stört omöjliga att sälja och en ren förlustaffär att hålla i affären. Vad sjutton hjälpte det att jag pratade mig varm för dessa fiskar, och överdrev hur degenererade de andra fiskarna var.
        Sådan är verkligheten vare sig vi vill det eller inte.
        Akvaristiska hälsningar
        Kjell

        Kommentar

        • imported_n/a
          Användare
          • september 2002
          • 43

          #49
          Nej, att styrelsen ensam skulle stå för en utställning är det väl ingen? som tror på.Handeln borde ju ha intresse av, att för sina kunder= oss visa vad dom har och då naturligtvis även lägga ner en hel del arbete i detta.För en sevärd utställning krävs ju ett tillräckligt art- och individantal.Att samla alla världens ciklider till en jätteutställning, torde väl bli en övermäktig uppgift ,men ett antal arter borde väl inte vara en omöjlig uppgift för våra leverantörer. Det läggs ju ner en hel del pengar i reklam och detta om något skulle väl vara det. Vem annan än sällskapets styrelse har de försänkningar i branschen som behövs, för att stimulera till sådan utställning!

          Kommentar

          • Ola Svensson
            Användare
            • april 2002
            • 14633

            #50
            Jag förstod givetvis vad Kjell menade men "Avelsformerna är vackrare att titta på och är därför lättare att sälja" uttrycker en objektiv sanning och inte en skönhet som sitter i betraktarens ögon. Att den genomsnittliga kunden tycker att många odlingsformer är vackrare än de saluförda vildformerna samt att de gillar nyheter är jag förstås medveten om.

            Mvh.

            Ola

            (Ps. Det finns röda vildformer av svärdbärare)
            Med vänliga hälsningar

            Ola

            Kommentar

            • Kjell Fohrman
              Användare
              • april 2002
              • 4619

              #51
              Hej igen,
              1/ Svar till Nils42 - NCS ställer upp så mycket vi kan om du själv och 5-6 ytterligare förbinder er att jobba heltid utan ersättning en månad i samband med mässan. En liten undran - hur många akvarieutställningar har du varit med om att arrangera, ingen eller hur, ursäkta att jag låter sarkastisk men jag vet vilket jobb det innebär. Att tro att zoobranschen skulle enas om hålla en akvarieustställning har en lägre sannolikhetsgard än att vi skulle skaffa fram LochNess-monstret till ett utställningsakvarium.
              Däremot kommer de självklart att ställa upp och hjälpa till med material etc. om någon förening skulle lyckas samla ihop krafter till att göra en utställning. T.ex. så kan våra ciklidstämmor arrangeras tack vare alla de vinster företagen skänker till lotterierena.
              Ciklidhsälsningar
              KJell



              Kommentar

              • Kjell Fohrman
                Användare
                • april 2002
                • 4619

                #52
                UPP TILL BEVIS
                Nu är det så att det till nästa nummer av Ciklidbladet är det fruktansvärt tomt med artiklar om Amerikanska ciklider. Inga problem för mig som ju verkligen älskar<img src=icon_smile_wink.gif border=0 align=middle> avelsformer av diskus och därför besökte Diskuschampionatet i Duisburg för några veckor sedan. Jag skulle därför kunna fylla det tomma utrymmet med 100 foton på avelsformer på diskus<img src=icon_smile_evil.gif border=0 align=middle>, vad säger ni om 10 foton på Marlboro Red.
                Så upp till bevis nu - bevisa att det inte bara är munväder från er sida när ni tjatar om det behövs mer reklam för naturformerna. Menar ni allvar eller är ni bara pratmakare, sänd in en artikel till Ciklidbladet.
                Ciklidhälsningar
                Kjell

                Kommentar

                • imported_n/a
                  Användare
                  • september 2002
                  • 43

                  #53
                  Hej Kjell!
                  Att påstå att jag har arrangerat många akvarieutställningar är väl att ta i, men två stycken har det varit. Ingen dock för cilkider enbart utan det har varit sällskapsditon, men med ciklidinsslag. Till den första var jag utställningsgeneral, så jag vet nog hur det är.

                  Kommentar

                  • Kjell Fohrman
                    Användare
                    • april 2002
                    • 4619

                    #54
                    Hej igen Nisse,
                    Låter kanon - du utses på sittande fot till utställningsgeneral - ncs styrelse kommer att stötta dig till 100%. Det är inte märkvärdigare att hålla i en ciklidutställning än i en "vanlig" akvarieutsställning.
                    Har du ännu utformat några konkreta planer - tid, datum och plats etc.
                    Ciklidhälsningar
                    Kjell

                    Kommentar

                    • cichlids4fun
                      NCS Medlem
                      • april 2002
                      • 3111

                      #55
                      Hej!

                      Jag håller fullständigt med Ola om att Vildformerna är de vackraste )i de Flesta fall)

                      Tex så Anser jag Att tefe grön disk Vf är en satans så mycket vackrare fisk en en marlboro red.

                      Och om man tar en cacatuoides så ser man ju orginalet som en mycket vacker fisk med lagom balans av rött i fenorna medans, odlingsfärgerna dubbelröd, goldred och allt vad skiten heter det ser ju nästan ut som en tecknad fisk, ser ju inte klok ut med allt rött på dem.

                      don´t drink water-fish`s ..... in it!
                      Mvh
                      Peter
                      Mvh
                      Peter

                      don´t drink water-fish ..... in it!

                      Kommentar

                      • imported_n/a
                        Användare
                        • september 2002
                        • 43

                        #56
                        Hej igen!Vi är tydligen många som har gått kursen i hur man på bästa sätt tar död på en ide. Jag skulle mycket väl kunna åta mig detta om du i gengäld lovade mig få 48 timmar på ett dygn för allt det som jag står i.
                        Som jag ser på saken är det nog viktigare än personerna i sig, nämligen vad ska akvaristiken vara och syfta till. Vad ska vi som förening vara och vad ska vi sträva mot.Att medlen kan vara olika må så vara, men att vi ska ha ett gemensamt mål är väl är nog något som vi alla också bör sträva mot.

                        Kommentar

                        Arbetssätt...