Sandby Ciklidhobby
Annons
För att se ditt medlemskort och se all information:
Logga in

Microdontochromis - Nordiska Ciklidsällskapet

Microdontochromis

Text: Christian Alfredsson

Inledning

Microdontochromis är ett släkte av ciklider som tillhör familjen Cichlidae och är endemiska för Tanganyikasjön i Östafrika. Släktet består av flera arter, varav en av de mest kända och populära bland akvariehobbyister är Microdontochromis tenuidentatus. Dessa fiskar är kända för sina små storlekar och intressanta beteenden, vilket gör dem till en attraktiv art för akvarieentusiaster.

Akvariemiljö

För att efterlikna deras naturliga habitat bör akvariet vara rymligt och innehålla en sandig botten samt några stenstrukturer och gömställen. Vattenkvaliteten bör övervakas noggrant, och regelbundna vattenbyten är nödvändiga för att säkerställa deras hälsa och trivsel i akvariet. Microdontochromis-arter föredrar något högre pH-värden (7,5-9,0) och en temperatur mellan 24-27°C.

Föda

Microdontochromis-arter är huvudsakligen planktonätare och äter smådjur och alger i naturen. I akvariet bör deras diet bestå av en blandning av högkvalitativa flingor, pellets, frysfoder och levande foder, såsom daphnia, artemia och insektslarver. Det är viktigt att erbjuda en varierad och näringsrik kost för att säkerställa deras hälsa och välmående.

Sällskap

Microdontochromis-arter kan hållas med andra fredliga och likasinnade ciklider från Tanganyikasjön, men det är viktigt att undvika att hålla dem med alltför stora eller aggressiva arter, då de kan bli stressade eller utkonkurrerade om resurser. Dessa fiskar är relativt fredliga, och det rekommenderas att ha tillräckligt med gömställen och territorier för att minska aggressionen.

Reproduktion

Microdontochromis-arter är munruvare, vilket innebär att honan bär runt på de befruktade äggen och sedan ynglen i sin mun tills de är redo att simma fritt och söka efter föda. För att uppmuntra reproduktion i akvariet, bör en stabil och trygg miljö skapas med tillräckligt med gömställen och revir, samt en varierad och näringsrik diet.

Genom att förstå deras behov och erbjuda en lämplig miljö kan akvariehobbyister njuta av att hålla och observera dessa små och intressanta Tanganyikaciklider.


Sponsrat av


Fiskar som ingår i släktet Microdontochromis

Microdontochromis rotundiventralis

Temperatur
24-27,5°C
Volym
60 cm & 100 l
Längd
8 cm
pH
8,8-9,3

Microdontochromis tenuidentatus

Temperatur
24-27,5°C
Volym
60 cm & 100 l
Längd
8 cm
pH
8,8-9,3

Tillbaka till artregistret