Akvariekungen
Annons
För att se ditt medlemskort och se all information:
Logga in

Lobochilotes - Nordiska Ciklidsällskapet

Lobochilotes

Text: Christian Alfredsson

Inledning

Lobochilotes är ett släkte av ciklider som tillhör familjen Cichlidae och är endemiska för Tanganyikasjön i Östafrika. Släktet består av en enda art, Lobochilotes labiatus. Denna fisk är populär bland akvariehobbyister på grund av sitt distinkta utseende, med stora och köttiga läppar samt en färgstark kropp.

Akvariemiljö

För att efterlikna deras naturliga habitat bör akvariet vara rymligt och innehålla en sandig botten samt några stenstrukturer och gömställen. Vattenkvaliteten bör övervakas noggrant, och regelbundna vattenbyten är nödvändiga för att säkerställa deras hälsa och trivsel i akvariet. Lobochilotes labiatus föredrar något högre pH-värden (7,5-9,0) och en temperatur mellan 24-27°C.

Föda

Lobochilotes labiatus är huvudsakligen växtätare och föredrar att äta alger och andra växtdelar i naturen. I akvariet bör deras diet bestå av en blandning av högkvalitativa växtbaserade flingor, pellets, och bladgrönsaker som spenat och sallad. Det är viktigt att erbjuda en varierad och näringsrik kost för att säkerställa deras hälsa och välmående.

Sällskap

Lobochilotes labiatus kan hållas med andra fredliga och likasinnade ciklider från Tanganyikasjön, men det är viktigt att undvika att hålla dem med alltför stora eller aggressiva arter, då de kan bli stressade eller utkonkurrerade om resurser. Dessa fiskar är revirhävdande, och det rekommenderas att ha tillräckligt med gömställen och territorier för att minska aggressionen.

Reproduktion

Lobochilotes labiatus är substratlekare, vilket innebär att de lägger sina ägg på en platt sten eller annan hård yta. Efter att äggen befruktats av hanen, vaktar båda föräldrarna äggen och senare ynglen tills de är redo att simma fritt och söka efter föda. För att uppmuntra reproduktion i akvariet, bör en stabil och trygg miljö skapas med tillräckligt med gömställen och revir, samt en varierad och näringsrik diet.

Genom att förstå deras behov och erbjuda en lämplig miljö kan akvariehobbyister njuta av att hålla och observera dessa unika och intressanta Tanganyikaciklider.


Sponsrat av


Fiskar som ingår i släktet Lobochilotes

Lobochilotes labiatus

Temperatur
24-27,5°C
Volym
250 cm & 1000 l
Längd
37 cm
pH
8,8-9,3

Tillbaka till artregistret