Akvarieleasing
Annons
För att se ditt medlemskort och se all information:
Logga in

Lestradea - Nordiska Ciklidsällskapet

Lestradea

Text: Christian Alfredsson

Inledning

Lestradea är ett släkte av ciklider som tillhör familjen Cichlidae och är endemiska för Tanganyikasjön i Östafrika. Släktet består av två arter: Lestradea perspicax och Lestradea stappersii. Dessa fiskar är populära bland akvariehobbyister på grund av deras unika beteende, särskilt deras gruppstruktur och förmågan att samarbeta vid jakt på föda.

Akvariemiljö

För att efterlikna deras naturliga habitat bör akvariet vara rymligt och innehålla en sandig botten samt några stenstrukturer och gömställen. Vattenkvaliteten bör övervakas noggrant, och regelbundna vattenbyten är nödvändiga för att säkerställa deras hälsa och trivsel i akvariet. Lestradea-arter föredrar något högre pH-värden (7,5-9,0) och en temperatur mellan 24-27°C.

Föda

Lestradea-arter är huvudsakligen planktonätare och filtrerar små organismer som svävar i vattnet. I akvariet bör deras diet bestå av en blandning av högkvalitativa flingor, pellets, frysfoder och levande foder, såsom daphnia, artemia och insektslarver, för att säkerställa en näringsrik och varierad kost.

Sällskap

Lestradea-arter kan hållas med andra fredliga och likasinnade ciklider från Tanganyikasjön, men det är viktigt att undvika att hålla dem med alltför stora eller aggressiva arter, då de kan bli stressade eller utkonkurrerade om resurser. Dessa fiskar lever i grupper, och det rekommenderas att hålla dem i en grupp om minst sex individer för att säkerställa deras välmående och naturliga beteende.

Reproduktion

Lestradea-arter är substratlekare, vilket innebär att de lägger sina ägg på en platt sten eller annan hård yta. Efter att äggen befruktats av hanen, vaktar båda föräldrarna äggen och senare ynglen tills de är redo att simma fritt och söka efter föda. För att uppmuntra reproduktion i akvariet, bör en stabil och trygg miljö skapas med tillräckligt med gömställen och revir, samt en varierad och näringsrik diet.

Genom att förstå deras behov och erbjuda en lämplig miljö kan akvariehobbyister njuta av att hålla och observera dessa fascinerande och intressanta Tanganyikaciklider.


Sponsrat av


Fiskar som ingår i släktet Lestradea

Lestradea perspicax

Temperatur
24-27,5°C
Volym
120 cm & 200 l
Längd
12 cm
pH
8,8-9,3

Lestradea stappersii

Temperatur
24-27,5°C
Volym
Längd
12 cm
pH
8,8-9,3

Tillbaka till artregistret