Akvarieleasing
Annons
För att se ditt medlemskort och se all information:
Logga in

Haplotaxodon - Nordiska Ciklidsällskapet

Haplotaxodon

Text: Christian Alfredsson

Inledning

Haplotaxodon är ett släkte av ciklider som tillhör familjen Cichlidae och är endemiska för Tanganyikasjön i Östafrika. Släktet består av ett fåtal arter, bland annat Haplotaxodon microlepis och Haplotaxodon trifasciatus, som båda är populära bland akvariehobbyister tack vare sina vackra färgmönster och intressanta beteende.

Akvariemiljö

För att efterlikna deras naturliga habitat bör akvariet vara rymligt och innehålla sandig botten, stenstrukturer samt några gömställen. Vattenkvaliteten bör övervakas noggrant, och regelbundna vattenbyten är nödvändiga för att säkerställa deras hälsa och trivsel i akvariet. Haplotaxodon-arter föredrar något högre pH-värden (7,5-8,5) och en temperatur mellan 24-27°C.

Föda

Haplotaxodon-arter är huvudsakligen planktonätare i naturen, där de föredrar att äta små kräftdjur och andra mikroorganismer. I akvariet bör deras diet bestå av en blandning av högkvalitativa flingor, pellets, frysfoder och levande foder, såsom daphnia, artemia och insektslarver.

Sällskap

Haplotaxodon-arter kan hållas med andra fredliga och likasinnade ciklider från Tanganyikasjön, men det är viktigt att undvika att hålla dem med alltför stora eller aggressiva arter, då de kan bli stressade eller utkonkurrerade om resurser.

Reproduktion

Haplotaxodon-arter är munruvare, vilket innebär att honan samlar upp de befruktade äggen i sin mun och bär på dem tills de kläcks och ynglen är redo att simma fritt. Denna föräldravård minskar risken för att äggen och ynglen blir uppätna av predatorer.

Genom att förstå deras behov och erbjuda en lämplig miljö kan akvariehobbyister njuta av att hålla och observera dessa vackra och intressanta Tanganyikaciklider.


Sponsrat av


Fiskar som ingår i släktet Haplotaxodon

Haplotaxodon microlepis

Temperatur
24-27,5°C
Volym
150 cm & 400 l
Längd
26 cm
pH
8,8-9,3

Haplotaxodon trifasciatus

Temperatur
24-27,5°C
Volym
130 cm & 400 l
Längd
19 cm
pH
8,8-9,3

Tillbaka till artregistret