CARES
Annons
För att se ditt medlemskort och se all information:
Logga in

Ectodus - Nordiska Ciklidsällskapet

Ectodus

Text: Christian Alfredsson

Inledning

Ectodus är ett släkte av ciklider som tillhör familjen Cichlidae och är endemiska för Tanganyikasjön i Östafrika. Släktet innehåller en enda känd art, Ectodus descampsii, som är populär bland akvariehobbyister på grund av dess intressanta beteende och unika utseende med sina distinkta svarta markeringar.

Akvariemiljö

För att efterlikna deras naturliga habitat bör akvariet vara rymligt och innehålla sandig botten, stenstrukturer samt några gömställen. Vattenkvaliteten bör övervakas noggrant, och regelbundna vattenbyten är nödvändiga för att säkerställa deras hälsa och trivsel i akvariet.

Föda

Ectodus descampsii är en omnivor och föredrar att äta både växtbaserad och animalisk föda i naturen. I akvariet bör deras diet bestå av en blandning av högkvalitativa flingor, pellets, frysfoder och levande foder, såsom daphnia, artemia och insektslarver, samt växtmaterial som spirulina och blancherade grönsaker.

Sammanlevnad med andra fiskar

Ectodus descampsii kan hållas med andra fredliga och likasinnade ciklider från Tanganyikasjön, men det är viktigt att undvika att hålla dem med alltför stora eller aggressiva arter, då de kan bli stressade eller utkonkurrerade om resurser.

Reproduktion

Ectodus descampsii är en substratlekare, vilket innebär att de lägger sina ägg på en platt sten eller annan hård yta. Efter att äggen befruktats av hanen, vaktar båda föräldrarna äggen och senare ynglen tills de är redo att simma fritt och söka efter föda.

Genom att förstå deras behov och erbjuda en lämplig miljö kan akvariehobbyister njuta av att hålla och observera denna intressanta Tanganyikaciklid.


Sponsrat av


Fiskar som ingår i släktet Ectodus

Ectodus descampsii

Temperatur
24-27,5°C
Volym
100 cm & 200 l
Längd
12 cm
pH
8,8-9,3

Ectodus sp. "descampsii ndole"

ndole-descampsii

Temperatur
24-27,5°C
Volym
100 cm & 200 l
Längd
12 cm
pH
8,8-9,3

Tillbaka till artregistret