CARES
Annons
För att se ditt medlemskort och se all information:
Logga in

Ctenochromis - Nordiska Ciklidsällskapet

Ctenochromis

Text: Christian Alfredsson

Inledning

Ctenochromis är ett släkte av ciklider som tillhör familjen Cichlidae och härstammar från Tanganyikasjön i Östafrika. Denna grupp av fiskar är känd för sina speciella beteenden och anpassningar, vilket gör dem till ett intressant ämne för studier och akvariehållning.

Biologi och Taxonomi

Släktet Ctenochromis består av fyra arter: C. benthicola, C. horei, C. polli och C. pectoralis. Arterna varierar i storlek från 8 cm (C. benthicola) upp till 15 cm (C. horei). Dessa fiskar har en karakteristisk kroppsform som är anpassad för att leva i både klippiga och sandiga miljöer.

Färgen på Ctenochromis-arter varierar mellan gul, grå, brun och blåaktiga nyanser, beroende på art och kön. Deras unika utseende, kombinerat med deras beteende, gör dem till spännande inslag i akvarier.

Ekologi och Anpassningar

Ctenochromis-arter lever i olika biotoper i Tanganyikasjön, som sträcker sig från klippiga områden till sandiga bottnar. De har utvecklat specifika anpassningar för att överleva i dessa olika miljöer. Till exempel är C. horei en bottenlevande art som gräver i sanden för att hitta föda, medan C. polli föredrar klippiga miljöer och lever av små ryggradslösa djur som lever på klipporna.

Reproduktion och Uppfödning

Ctenochromis-arter är munruvare, vilket innebär att de bär sina ägg och yngel i munnen för att skydda dem från rovdjur. Detta reproduktionssystem ger en hög överlevnadsgrad för avkomman. Hanarna bygger ofta bon i sanden eller bland klippor, där de lockar honor att lägga ägg. Efter befruktning plockar honan upp äggen i munnen och ruvar dem tills de kläcks och ynglen är redo att simma fritt.

Akvariehållning

Ctenochromis-arter är attraktiva och intressanta för akvarieentusiaster tack vare deras unika beteenden och anpassningar. De trivs bäst i akvarier som efterliknar deras naturliga habitat, med tillräckligt med gömställen, klippor och sandbotten. Dessa fiskar kan vara territoriella och aggressiva, särskilt under lekperioden. Det är därför viktigt att ge tillräckligt med utrymme och gömställen för att minimera aggression.

Slutsats

Ctenochromis-släktet erbjuder en fascinerande inblick i den biologiska mångfalden och anpassningarna hos Tanganyikaciklider. Deras unika beteenden och livsstilar i akvarier gör dem till spännande tillskott för akvarieentusiaster och ger forskare möjligheter att studera deras ekologi och reproduktionssystem.


Sponsrat av


Fiskar som ingår i släktet Ctenochromis

Ctenochromis horei

Temperatur
24-27,5°C
Volym
150 cm & 400 l
Längd
20 cm
pH
8,8-9,3


Ctenochromis oligacanthus

Temperatur
23 – °C
Volym
160 cm & 540 l
Längd
6.7 cm
pH
7.4 –

Ctenochromis pectoralis

Temperatur
23-26°C
Volym
80 cm & 160 l
Längd
9 cm
pH
7-8

Ctenochromis polli

Temperatur
24-26°C
Volym
80 cm & 100 l
Längd
9 cm
pH
7,8-9

Tillbaka till artregistret