Akvarieleasing
Annons
För att se ditt medlemskort och se all information:
Logga in

Cardiopharynx - Nordiska Ciklidsällskapet

Cardiopharynx

Text: Christian Alfredsson

Inledning

Cardiopharynx är ett släkte av ciklider som tillhör familjen Cichlidae och är endemiska för Tanganyikasjön i Östafrika. Släktet är känt för sin ovanliga kroppsform och specifika levnadsmiljö.

Biologi och Taxonomi

Släktet Cardiopharynx består av två arter, C. schoutedeni och C. carinensis. Dessa fiskar har en långsträckt kroppsform och når en längd på upp till 20 cm. Cardiopharynx-arter har en karakteristiskt hög ryggfeneprofil, vilket skiljer dem från många andra ciklider i Tanganyikasjön.

Ekologi och Anpassningar

Cardiopharynx-arter lever huvudsakligen i de djupare delarna av Tanganyikasjön, där de föredrar sandiga och leriga bottnar. De är bottenlevande fiskar och föredrar att hålla sig nära botten för att söka efter föda, såsom småfisk och kräftdjur. Deras långsträckta kroppsform hjälper dem att navigera i deras djuplevande miljö, medan deras höga ryggfeneprofil fungerar som en försvarsmekanism mot rovdjur.

Reproduktion och Uppfödning

Cardiopharynx-arter är munruvande ciklider, vilket innebär att de bär sina ägg och yngel i munnen för att skydda dem från rovdjur. Hanarna bygger bon bland sandiga och leriga bottnar, där de lockar honor att lägga ägg. Efter befruktning plockar honan upp äggen i munnen och ruvar dem tills de kläcks och ynglen är redo att simma fritt.

Akvariehållning

Cardiopharynx-arter kan vara utmanande att hålla i akvarium på grund av deras preferenser för djuplevande miljöer och specifika bottenförhållanden. Akvariet bör innehålla sandiga eller leriga bottnar samt klippor och gömställen för att efterlikna deras naturliga habitat. Det är viktigt att övervaka vattenkvaliteten noggrant och utföra regelbundna vattenbyten för att säkerställa deras hälsa och trivsel i akvariet.

Deras diet bör bestå av en blandning av högkvalitativa pellets, flingfoder, frysfoder och levande foder, såsom småfisk och kräftdjur, som passar deras naturliga födoval. Cardiopharynx-arter kan hållas med andra fredliga och likasinnade ciklider från Tanganyikasjön, men det är viktigt att undvika att hålla dem med alltför stora eller aggressiva arter, då de kan bli stressade eller utkonkurrerade om resurser.

Genom att förstå deras behov och erbjuda en lämplig miljö kan akvariehobbyister njuta av att hålla och observera dessa ovanliga och intressanta Tanganyikaciklider.


Sponsrat av


Fiskar som ingår i släktet Cardiopharynx

Cardiopharynx schoutedeni

Temperatur
24-27,5°C
Volym
100 cm & 150 l
Längd
15 cm
pH
8,8-9,3

Tillbaka till artregistret