Akvariekungen
Annons
För att se ditt medlemskort och se all information:
Logga in

Bathybates - Nordiska Ciklidsällskapet

Bathybates

Text: Christian Alfredsson

Inledning

Bathybates är ett släkte av ciklider som tillhör familjen Cichlidae och härstammar från Tanganyikasjön i Östafrika. Denna grupp av fiskar är känd för sina djuplevande egenskaper och särpräglade anpassningar, vilket gör dem till ett intressant ämne för studier och akvariehållning för erfarna akvarister.

Biologi och Taxonomi

Släktet Bathybates består av flera arter, däribland B. fasciatus, B. ferox, B. leo och B. minor. Dessa fiskar varierar i storlek från 20 cm upp till 45 cm i längd och kännetecknas av sin långsträckta kroppsform och distinkta färgmönster. Arterna inom släktet Bathybates är anpassade för att leva på djupt vatten och har därför en robust kroppsbyggnad och en mörkare färgteckning än många andra Tanganyikaciklider.

Ekologi och Anpassningar

Bathybates-arter lever i djupare delar av Tanganyikasjön, där de huvudsakligen är rovfiskar som jagar småfisk och kräftdjur. Deras speciella kroppsform och kraftiga simförmåga gör att de kan jaga effektivt och snabbt i det djupare vattnet. Den mörkare färgteckningen hos dessa arter fungerar som kamouflage i de djupare delarna av sjön, vilket hjälper dem att undgå att bli upptäckta av sina byten och potentiella predatorer.

Reproduktion och Uppfödning

Bathybates-arter är munruvande ciklider, vilket innebär att de bär sina ägg och yngel i munnen för att skydda dem från rovdjur. Hanarna bygger ofta bon bland klippor eller i sanden på djupt vatten, där de lockar honor att lägga ägg. Efter befruktning plockar honan upp äggen i munnen och ruvar dem tills de kläcks och ynglen är redo att simma fritt.

Akvariehållning

Bathybates-arter är utmanande men givande fiskar att hålla i akvarium, särskilt för erfarna akvarister som är intresserade av att utforska de mer ovanliga och unika aspekterna av Tanganyikaciklider. Dessa fiskar kräver stora akvarier för att ge dem tillräckligt med utrymme att simma och jaga, samt för att efterlikna deras naturliga djuplevande miljö. Det är viktigt att skapa en miljö med klippor, gömställen och en mörkare belysning för att simulera deras naturliga habitat.

Deras diet bör bestå av en blandning av högkvalitativa pellets, flingfoder, frysfoder och levande foder som passar deras naturliga födoval. Det är också viktigt att övervaka vattenkvaliteten noggrant och utföra regelbundna vattenbyten för att säkerställa deras hälsa och trivsel i akvariet.

Det är rekommenderat att hålla Bathybates-arter med andra större och mer robusta ciklider från Tanganyikasjön, eftersom de kan vara aggressiva och territoriella, särskilt under lekperioden. Genom att förstå deras behov och erbjuda en lämplig miljö kan akvariehobbyister njuta av att hålla och observera dessa ovanliga och fascinerande djuplevande Tanganyikaciklider.


Sponsrat av


Fiskar som ingår i släktet Bathybates

Bathybates fasciatus

Temperatur
24-27,5°C
Volym
200 cm & 700 l
Längd
40 cm
pH
8,8-9,3

Bathybates ferox

Temperatur
24-27,5°C
Volym
200 cm & 700 l
Längd
40 cm
pH
8,8-9,3

Bathybates graueri

Temperatur
24-27,5°C
Volym
150 cm & 500 l
Längd
35 cm
pH
8,8-9,3

Bathybates hornii

Temperatur
24-27,5°C
Volym
200 cm & 700 l
Längd
30 cm
pH
8,8-9,3

Bathybates leo

Temperatur
24-27,5°C
Volym
150 cm & 500 l
Längd
25 cm
pH
8,8-9,3

Bathybates minor

Sardinätaren

Temperatur
24-27,5°C
Volym
160 cm & 540 l
Längd
20 cm
pH
8,8-9,3

Bathybates vittatus

Temperatur
24-27,5°C
Volym
200 cm & 700 l
Längd
40 cm
pH
8,8-9,3

Tillbaka till artregistret