Akvarieleasing
Annons

Tanganicodus irsacae - Nordiska Ciklidsällskapet artregister

Bli medlem!

Genom att bli medlem så sponsrar du detta artregister.

Bli medlem

Foto: Pierre Stjernfeldt

Tanganicodus irsacae


Släkte: Tanganicodus
Art: irsacae
Grupp: Hästnosar
Beskrivning: Poll
År: 1950
Tidigare vetenskapligt namn:
Geografiskt område: Tanganyikasjön
Typlokal: Tanganyikasjön vid Uvira i DR Kongo.
Utbredning: Förekommer i Tanganyikasjöns norra halva.
NCS Artbeskrivning: Rasmus Pedersen, 2015-11-03

Lagerstatus

Ingen träff hos Nols Akvariehobby
Ingen träff hos Imazo
Ingen träff hos Ruinemans
Ingen träff hos Akvarieimporten
Sandby Ciklidhobby har fisken med på lagerlistan
Ingen träff hos Kungälvs akvarium

Temperatur
24-27,5°C
Volym
110 cm & 160 l
Längd
6 cm
pH
8,8-9,3

Naturlig biotop

Tanganicodus irsacae förekommer i den norra delen av sjön i många olika geografiska varianter. Den finns i klippbiotopen i de översta tre metrarna där vattnet är syrerikt.

Föda

Främst fintrådiga alger som skrapas av från klipporna, men även små ryggradslösa djur. T. irsacae äter små ryggradslösa djur i större utsträckning mot vad de andra hästnosarterna gör.

Könsskillnad

Hanen blir något större än honan, men det säkraste sättet att fastställa könet är att undersöka könsöppningarna på fiskarna.

Akvariemiljö

Akvariet bör vara på minst 160 liter, men gärna mer, särskilt om man ska ha mer än ett par. God syresättning är ett måste när man håller hästnosar i akvarium då de i naturen lever på grunt vatten där det är hög syrehalt i vattnet. Akvariet bör vara inrett med mycket sten som ger gömställen åt förföljda individer.

Beteende & lek

T. irsacae är en biparental munruvare, alltså att båda föräldrarna ruvar avkomman i munnen i varsin period. Först har honan avkomman i ungefär 8 - 12 dagar, därefter tar hanen över och ruvar dem i ytterligare 8 - 12 dagar. Överlämnandet sker på en skyddad plats och går mycket fort. Hanarna kan vara starkt revirhävdande men är annars ganska fredliga. T. irsacae räknas av många som den fredligaste hästnosen. De är parbildande och om akvariet är stort nog kan man hålla flera par i akvariet. De kan hållas antingen parvis eller i grupper på 6 eller fler.

Allmänt

Hästnosar har tillbakabildad simblåsa vilket gör att när de slutar simma så sjunker de till botten, därför ser man dem ofta ligga vilandes på botten eller på en sten. Hästnosar är ett trevligt tillskott till de flesta tanganyikaakvarier då de har ett intressant beteende och lite annorlunda utseende. Ser man en hästnos framifrån förstår man varför de har fått sitt namn.


Sponsrat av

Filmer


BilderFångstplatser


Halembe, Tanzania

Kapamba, Kongo

Nyaza-Lac, Burundi

Uvira, KongoOdlingsformer