Sandby Ciklidhobby
Annons

Vieja breidohri - Nordiska Ciklidsällskapet artregister

Bli medlem!

Genom att bli medlem så sponsrar du detta artregister.

Bli medlem

Foto: Lennart Axelsson
Felanmäl artbeskrivningen

Vieja breidohri

Angosturaciklid


Släkte: Vieja
Art: breidohri
Grupp: Stora
Beskrivning: Werner & Stawikowski
År: 1987
Tidigare vetenskapligt namn: Paraneetroplus breidohri, Paratheraps breidohri
Populärnamn: Angosturaciklid
Geografiskt område: Central- och Nordamerika
Typlokal: Presa de la Angostura, Chiapas, Mexiko.
Utbredning: Guatemala och Mexiko.
NCS Artbeskrivning: Magnus Sehlin, 2016-09-02

Lagerstatus

Ingen träff hos Nols Akvariehobby
Ingen träff hos Imazo
Ingen träff hos Ruinemans
Ingen träff hos Akvarieimporten
Ingen träff hos Sandby Ciklidhobby
Ingen träff hos Kungälvs akvarium

Temperatur
23-27°C
Volym
200 cm & 700 l
Längd
25 cm
pH
7-8

Naturlig biotop

Finns på stillahavssidan av den centralamerikanska bergsryggen. Finns i sjön Presa de la Angostura och dess tillflöden från Villa Flores i Chiapas, Mexico, till Rio Lagartero, Huehuetenango, i de västligaste delarna av Guatemala. Man hittar arten i så väl sjöar som moderat strömmande vattendrag. Den är inte så noga med bottentypen utan finns i princip i alla sorters habitat inom dess geografiska utbredningsområde.

Föda

Denna art är en utpräglad allätare som äter det mesta den kommer över. Växter, växtdelar, ryggradslösa djur, kräftdjur, insekter och en och annan småfisk står på menyn. I akvariemiljö är den inte heller speciellt kräsen av sig. Det gäller dock att ge den en varierad kost med ett stort vegetabiliskt inslag.

Könsskillnad

Könsskillnaderna är inte så stora. Som vanligt när det gäller centralamerikanska ciklider så blir hanarna oftast större och kraftigare än honorna. Vidare får de också längre utdragna fenstrålar och med tiden även en mer markerad huvudpuckel.

Akvariemiljö

Sand eller grusbotten och en inredning bestående av ett antal stenar och rötter som bildar gömställen och naturliga revirgränser. Växter behövs inte men man kan prova med ett par oömma sorter om man vill.

Beteende & lek

Substratlekare som leker relativt öppet på en väl rengjord sten eller rot. Kullarna brukar inte vara speciellt stora utan 100-200 ägg får anses vara normalt. Båda föräldrarna tar hand om yngelvården. Enligt uppgift är det här en art som försvarar sin avkomma och bevakar sitt revir på ett mycket aggressivt sätt. Ett separat lekakvarium kan därför vara en god idé.

Allmänt

Med en kroppslängd som når upp till ungefär 25cm, i undantagsfall upp till 30cm, är den här Paraneetroplus arten lite mindre än de flesta andra arterna i släktet. Sin storlek till trots kan den dock vara nog så tuff om den behöver. Vissa exemplar kan vara väldigt aggressiva. Detta beteende kommer alltså verkligen fram under leken. För det mesta är den dock relativt fredlig av sig och aggressioner visas främst mot andra individer inom samma art. Andra fiskar brukar den inte bry sig så mycket. En intressant ciklid.


Sponsrat av

Filmer


BilderFångstplatser
Odlingsformer