Akvariekungen
Annons

Parachromis multifasciatus


Foto: Richard Håkansson
Släkte: Parachromis
Art: multifasciatus
Grupp: Stora
Beskrivning: Heckel
År: 1840
Tidigare vetenskapligt namn: Cichlosoma multifasciatum, Parapetenia multifasciata, Cichlasoma friedrichsthali
Geografiskt område: Central- och Nordamerika
Typlokal: Lago Peten i norra Guatemala.
Utbredning: Atlantsidan av Mexico (Usumacinta River), Belize, Honduras och Guatemala.
NCS Artbeskrivning: Magnus Sehlin, 2018-12-01

Temperatur
26-30°C
Volym
160 cm & 540 l
Längd
28 cm
pH
7-8

Naturlig biotop

Finns på den atlantiska sidan av centralamerika, från Rio Coatzacoalcos-bäckenet i Mexico till Rio Sarstoon i Belize. Finns både i sjöar och floder men föredrar långsamt strömmande vattendrag. Tål även bräckvatten.

Föda

En köttätande rovfisk som i naturen så gott som uteslutande lever av mindre fiskar. I akvariet kan man dock få den att konsumera vegetabiliska pellets med god aptit. Det kan vara nyttigt att blanda in lite grönt i kosten även om huvuddelen av födan bör vara animalisk, t.ex. räkmix eller hackad, fryst vitfisk.

Könsskillnad

Som brukligt bland centralamerikanska ciklider så är hanarna större och kraftigare än honorna med längre och spetsigare fenstrålar. Här har honorna dessutom en lite kortare och rundare kroppsform medan hanarna är lite längre i kroppen. Båda könen är otroligt vackert tecknade i gult och svart men hos honan är de svarta markeringarna mer distinkta och tydliga. Hos hanen är de aningen mer diffusa och blandas upp med ett stort antal små svarta prickar. Tydligast är detta längst inne vid fenbasen på rygg-, stjärt- och analfenan där honan helt saknar prickar.

Akvariemiljö

En robust inredning bestående av relativt fin sand i kombination med stenar och rötter fungerar ypperligt. Växter bryr sig fisken inte mycket om och behövs inte heller. Vill man ändå prova med något grönt i karet bör man ha i åtanke att fiskarna kan gräva väldigt mycket, framför allt i samband med lek. De växter man väljer bör alltså vara av det tåligare slaget.

Beteende & lek

En substratlekare som leker relativt öppet. Ett revir etableras runt en utvald sten eller rot där äggen sedan läggs. De kläcks efter ungefär tre dygn och ynglen blir frisimmande efter ytterligare en knapp vecka. En vuxen hona leker på typiskt parachromisvis, dvs hon ger en stor kull på mellan 500-800 ägg. Reviret försvaras intensivt under hela leken och alltför nyfikna fiskar får nog räkna med både en och två blessyrer.

Allmänt

En av de allra vackraste parachromisarterna. Under leken lyser honan intensivt klargul och hanen glittrar närmast i guld. Fisken kan vara mycket aggressiv just i samband med lek men är annars ganska lugn och stillsam för att vara en Parachromis. Bråk och slagsmål sker oftast bara internt med andra artfränder. Fisken kan vara lite känslig för dålig vattenkvalitet varför det är viktigt med regelbundna vattenbyten. I övrigt en tämligen enkel och tacksam art. Välskötta exemplar belönar sin ägare dagligen genom sin skönhet och intressanta beteende.

Lagerstatus

Akvarieimporten
Imazo
Kungälvs akvarium
Nols Akvariehobby
Ruinemans
Sandby Ciklidhobby
Sponsrad av

Bilder


Foto: Jari Nätynki
Foto: Jari Nätynki
hane
hane
Foto: Robin Hansson

Fångstplatser


Cenote Aktun Ha, Mexiko

Lago Petén Itzá, Guatemala

Laguna de Lachuá, Guatemala

Noh Laguna, Mexiko

Nututun pool, Mexiko

Río Bascán, Mexiko

Rio Chocoljaito, Mexiko

Río Subin, Guatemala

Río Tonalá, Mexiko

Rio Ulúa, Honduras


OdlingsformerFelanmäl artbeskrivningen

Parachromis multifasciatus i Ciklidbladet

Nummer Artikel
202001 Biotope Aquarium Design Contest 2019