Stuart Grant Cichlid Fund
Annons

Herichthys cyanoguttatus

Texasciklid, pärlemorciklid, rio grande-ciklid


Foto: Michael Persson
Släkte: Herichthys
Art: cyanoguttatus
Grupp: Stora
Beskrivning: Baird & Girard
År: 1854
Populärnamn: Texasciklid, pärlemorciklid, rio grande-ciklid
Geografiskt område: Central- och Nordamerika
Typlokal: Brownsville, Texas, USA.
Utbredning: Mexico och södra USA
NCS Artbeskrivning: Magnus Sehlin, 2017-04-16

Temperatur
18-33°C
Volym
160 cm & 500 l
Längd
30 cm
pH
6,5-7

Naturlig biotop

Nordöstra Mexiko och södra Texas från Rio Concho till de lägre delarna av Rio Grandes flodsystem. Hittas i dammar, bevattningskanaler och både större och mindre floder. Föredrar varma vattendrag med mycket växtlighet.

Föda

Till största delen äter den alger, växter och växtdelar men tar även gärna maskar, insekter, små kräftdjur och en och annan småfisk. I akvarium bör man ge den en varierad kost där tyngdpunkten ligger på vegetabilier.

Könsskillnad

Hanarna är oftast större och kraftigare och får med tiden också en framträdande pannpuckel. De har även längre fenstrålar på rygg och analfenorna än honorna.

Akvariemiljö

Ett stort rymligt akvarium inrett med finkornig sand, sten och rötter är att föredra. Man kan även prova att inreda med ett antal tåligare växter men eftersom fisken äter grönt och gräver en hel del kan man nog inte räkna med att dessa får vara oantastade.

Beteende & lek

H. cyanoguttatus är en substratruvare som leker relativt öppet på en sten eller gren. Kullstorleken kan uppgå till 500 ägg. Innan lek etableras ett revir som föräldrarna sedan försvarar aggressivt leken igenom. De antar i princip samma lekdräkt man även hittar hos H. carpintis, dvs huvudet och främre delen av kroppen blir näst intill vitt och resten av fisken nästan svart. Denna teckning syns allra tydligast hos honan.

Allmänt

Det är den här fisken som är den ursprungliga och egentliga Texascikliden. Det är också den ciklidart vars naturliga utbredningsområde man hittar längst norrut på den amerikanska kontinenten, om inte i världen. En mycket populär fisk som funnits i hobbyn länge men som på senare tid blivit alltmer ovanlig, åtminstone på våra breddgrader. Den förväxlas ofta med den närbesläktade H.carpintis, så till den milda grad att huvuddelen av de fiskar som saluförs som H.cyanoguttatus i handeln i skrivande stund, i själva verket är H.carpintis. Det lättaste sättet att skilja dem åt är att titta på prickarna. H.Cyanoguttatus har många små prickar medan H.carpintis har betydligt färre men å andra sidan större prickar. Vidare så är ögonfärgen hos H.carpintis klart lysande gul vilket den inte är hos H.cyanoguttatus. I vilket fall som helst så är den, liksom sin nära släkting, en väldigt vacker fisk. Den har dessutom ett mycket intressant beteende vilket borde göra att fler fick upp ögonen för denna amerikanska juvel.

Lagerstatus

Akvarieimporten
Imazo (grossist)
Kungälvs akvarium
Nols Akvariehobby
Ruinemans
Sandby Ciklidhobby
Sponsrad av

Bilder


Foto: Mikael Wiik
Foto: Magnus Sehlin
par i lekfärger
par i lekfärger
Foto: Richard Håkansson

Fångstplatser


Comal River, USA

Par med yngel

Greg Steeves

Frio River (Tx), USA

Yngelförsvar

alexrex20


Odlingsformer



Felanmäl artbeskrivningen

Herichthys cyanoguttatus i Ciklidbladet

Nummer Artikel
202302 5 Favoriter
201503 Herichthys deppii – mitt sökande efter en mexikansk särl
202003 Herichthys tamasopoensis, en ovanlig ciklid från Mexiko
200602 Centralamerika i fokus
200103 Cichlasoma - Ett släktes död - Del2
197301 Ciklidernas populärnamn - och vad det nu månde betyda
199708 Herichthys minkleyi
200503 Kan ciklider adoptera yngel?
200504 Om fotona i almanackan
200203 Rapport från ISBE 2002, The International Society for Behavioral Ecology’s