Sandby Ciklidhobby
Annons
För att se ditt medlemskort och se all information:
Logga in

Rocio octofasciata - Nordiska Ciklidsällskapet artregister

Bli medlem!

Genom att bli medlem så sponsrar du detta artregister.

Bli medlem

Foto: Ronald Marcos
Felanmäl artbeskrivningen

Rocio octofasciata

Jack Dempsey


Släkte: Rocio
Art: octofasciata
Grupp: Stora
Beskrivning: Regan
År: 1903
Tidigare vetenskapligt namn: Archocentrus octofasciatus, Cichlasoma octofasciatum, Cichlasoma octofasciatus, Heros octofasciatus, Nandopsis octofasciata, Parapetenia octofasciata
Populärnamn: Jack Dempsey
Geografiskt område: Central- och Nordamerika
Utbredning:

Södra Mexikos atlantkust, Belize, Guatemala och Honduras.


NCS Artbeskrivning: Ove Planstedt, 2017-12-09

Lagerstatus

Nols Akvariehobby har fisken på lagerlistan
Ingen träff hos Imazo
Ingen träff hos Ruinemans
Ingen träff hos Akvarieimporten
Ingen träff hos Sandby Ciklidhobby
Ingen träff hos Kungälvs akvarium

Temperatur
26-28°C
Volym
150 cm & 300 l
Längd
25 cm
pH
6,5-8

Naturlig biotop

Förekommer i träskområden med varmt och grumligt vatten i växtrika områden med både sand och dybotten samt i långsamt flytande floder. Lika vanlig i både floder och sjöar. Geografisk utbredning är Södra Mexikos atlantkust, Belize, Guatemala och Honduras.

Föda

Denna ciklid livnär sig i naturen främst av insekter, kräftdjur, larver och småfisk. I akvarium bör den erbjudas en varierad kost i form av pellets, frystorkad tubifex, fryst artemia och frysta mygglarver. Levande foder i form av daggmaskar och larver, även ett vegetabiliskt tillskott i form av spenat och ärtor är uppskattat.

Könsskillnad

Det är inte helt lätt att se skillnad på hane och hona, hanen har i regel längre utdragen rygg och analfena än honan. Hanen har också en mörkröd söm på ryggfenan medan honan har en ljust röd söm. Honor har också ett antal ljusa fläckar på nedre delen av gälarna och i kanten av käken vilka hanarna saknar.

Akvariemiljö

Åtminstone 300 liters akvarium och större som är inrett med fin sand, stenar och rötter som bildar gömställen och revirgränser. Växtlighet i form av flytväxter. Till skillnad från andra centralamerikanska ciklider så vill den ha ett svagt surt pH 6.5-7 och temp 26-28 grader dGH 8-12. Med tanke på denna arts krav på vattenkvalite så skulle lämpligt sällskap mycket väl kunna vara lite tuffare sydamerikanska ciklider.

Beteende & lek

Archocentrus octofasciatum är en parbildande aggressiv och revirhävdande art som gräver mycket, särskilt vid lek. Den är könsmogen från ca 7-8 cm och har en väl utvecklad yngelvård. Äggen, som kan vara långt över 500 till antalet läggs på en i förväg putsad sten eller rot och vaktas intensivt av föräldrarna. Äggen kläcks efter 3-4 dygn, ynglen är fritt simmande efter cirka 8 dygn.

Allmänt

Populärnamnet "Jack Dempsey" har den fått på grund av sin tuffhet efter tungviktsboxaren med samma namn, i alla fall jämfört med sydamerikanska ciklider. Jämfört med andra centralamerikanska ciklider så är den inte tuffare än någon annan. På senare tid(2006) har det dykt upp en framodlad variant kallad “electric blue” Dempsey.


Sponsrat av

Filmer


BilderFångstplatser


Benbow Creek, Belize

Caobas Lagoon, Mexiko

Laguna Yaxha, Guatemala

Noh Laguna, Mexiko

Río Bascán, Mexiko

Rio Candelaria, Mexico

Rio Chalchijapa, Mexiko

Rio Hondo, Mexico, Belize

Rio Jamapa, Mexiko

Rio Obispo, Mexiko

Rio Otapa, Mexiko

Rio Papaloapan, Mexiko

Rio Solosúchil, Mexiko

Rio Teapa, Mexiko

Rio Ulúa, Honduras

Rio Usumacinta, MexikoOdlingsformer


JA


Filmer