Stuart Grant Cichlid Fund
Annons

Amatitlania sp. "honduras red point"

Honduras red point, blå zebraciklid


hane Foto: Joachim Bergengård
Släkte: Amatitlania
Art:sp. "honduras red point"
Grupp: Mellanstora
Beskrivning: Ej beskriven
År: 2015
Tidigare vetenskapligt namn: Amatitlania siquia, Cryptoheros sp. "honduras red point", Amatitlania sp. "rio danli"
Populärnamn: Honduras red point, blå zebraciklid
Geografiskt område: Central- och Nordamerika
Utbredning: Endemisk i Rio Danli, Honduras
NCS Artbeskrivning: David Rejdemyhr, 2016-03-22

Temperatur
21-26°C
Volym
120 cm & 200 l
Längd
13 cm
pH
7-8

Naturlig biotop

Finns i huvudsak i den grundare delarna i floden som har ett kristallklart vatten och måttligt flöde. Botten består av sand, grus och sten blandat. I vissa områden består botten mer av lera och slam. Även förmultnande löv, grenar och kraftigare rötter och stockar, vilka bildar gömställen av olika storlek och format, finns i dess habitat.

Föda

Arten söker i naturen föda genom att söka igenom botten efter små insekter och alger. I en studie av maginnehållet av den någorlunda nära besläktade Cryptoheros spilurus från Laguna Caobas visade på en diet av alger och vattenlevande spindeldjur.

Könsskillnad

Hanen blir större, får en brantare panna vilket ger ett rundare huvud och de opariga fenorna har längre fenstrålar än hos honorna. Honorna får också i allmänhet mycket rödare buk än hanarna, även om vissa hanar också kan få dessa karakteristiska röda fjäll. Denna metod är därför inte helt tillförlitlig för att avgöra kön.

Akvariemiljö

För att de ska trivas är det viktigt att inreda med ordentligt gömslen och gärna någon grotta av sten eller rötter. De uppvisar mer trygghet och intressantare beteende om de har möjlighet att gömma sig under en grov gren eller liknande. Inred också med några släta stenar eller släta rötter på en avskilt skyddad plats där de kan leka ch lägga rom. God vattenkvalitet genom bra filtrering och täta vattenbyten rekommenderas.

Beteende & lek

Arten är fredlig och kan hållas i ett sällskapsakvarium, även under lek är de förhållandevis lugna även mot varandra och inom arten. De är parbildande substratlekande och lägger endast upp till 50 ägg, mot 200 för A. nigrofasciatus och A. siquia, på en i förväg rengjort slät yta gärna i en grotta eller undanskymd del av akvariet. Äggen kläcks efter 2-3 dagar och är frisimmande 5-6 dagar senare. Då skyddas de effektivt at föräldrarna lång tid och ett par kan lyckas hålla liv i en ansenlig mängd yngel även i ett akvarium med tetror och andra snabba yngelätare.

Allmänt

De har fått sitt namn efter att de endast finns i Honduras och efter de röda fjäll de har på bukan. Den fångades ursprungligen av Rusty Wessel under en fångstresa till Honduras, 2006. Skiljer från andra Amatitlania genom sin blå skimrande färg främst på buken, men också formen på munnen som för tankarna mot Cryptoheros. Det råder viss förvirring när det gäller det vetenskapliga namnet på honduras red point. På ciklid.org använder vi tillsvidare namnen Amatitlania sp. "honduras red point" , Amatitlania sp., Rio Danli, honduras red point och blå zebraciklid endast för Amatitlania från Rio Danli, Honduras. Amatitlania siquia bör tillsvidare inte användas som namn på dessa fiskar. Det finns enfisk som cirkulerar i hobbyn som kallas A. sp. "honduras red point", Rio Monga, men den är felidentifierad och istället är det en A. siquia, Rio Monga.

Litteratur

Wessel, Rusty. 2006. "The Honduran Red Point: A beautiful blue convict-type species from Honduras". Tropical Fish Hobbyist Magazine. v. 54 (11)

Schmitter-Soto, J.J. (2007) A Systematic Revision of the Genus Archocentrus (Perciformes:Cichlidae), with the Description of Two New Genera and Six New Species. Zootaxa 1603

Allgayer, R. (2001) Description dun genre nouveau, Cryptoheros, dAmérique Centrale et dune espèce nouvelle du Panama (Pisces: Cichlidae). LAn Cichlidé, 1

Lagerstatus

Akvarieimporten
Imazo
Kungälvs akvarium
Nols Akvariehobby
Ruinemans
Sandby Ciklidhobby
Sponsrad av

Bilder


Foto: Richard Håkansson
Foto: Richard Håkansson
Kraftmätning
Kraftmätning
Foto: Ove Planstedt
par
par
Foto: Richard Håkansson
Par med timat beteende
Par med timat beteende
Foto: F. Ingemann Hansen

Fångstplatser


Rio Danli, Nicaragua

Hane
Hane
Foto: Christopher Landragin
Hane
Hane
Foto: Christopher Landragin
Hona
Hona
Foto: Christopher Landragin

Odlingsformer


JA

Hona
Hona
Foto: Bill Rossi


Felanmäl artbeskrivningen

Amatitlania sp. "honduras red point" i Ciklidbladet

Nummer Artikel