Akvariekungen
Annons

Nordiska Ciklidsällskapet

Logga in | Bli medlem | Facebook | Youtube | Instagram | Sök

Bli medlem!

Genom att bli medlem så sponsrar du detta artregister.

Bli medlem

Foto: Ted Camenius
Text: Hans Appelskog

Steatocranus casuarius
lejonhuvudsciklid


Släkte: Steatocranus
Art: casuarius
Grupp: Västafrika
Beskrivning: Poll
År: 1939
Populärnamn: lejonhuvudsciklid
Geografiskt område: Västafrika
Typlokal: Malebo (Stanley) Pool
Utbredning: Västafrika, nedre delen av Kongoflodens delta.

Temperatur
23-27°C
Volym
90 cm & 125 l
Längd
13 cm
pH
6,5-7

Naturlig biotop

Västafrika, nedre delen av Kongoflodens delta, sydväst om Kinshasa, Zaire. Här finner man denna art i forsande vattendrag, där den lever och söker sin tillflykt mellan sten- och klipputsprång.

Föda

Allätare

Könsskillnad

Hanen blir något större, samt utvecklar med stigande ålder en ståtlig pannpuckel. Honan har en rundare buk och mer rundade rygg - och stjärtfenor.

Beteende & lek

S. casuarius har en tillbakabildad simblåsa, detta som en anpassning till livet i de starka strömmarna. På grund av detta rör den sig med ryckiga rörelser då den simmar i akvariet.Fiskarna vill kunna gömma sig för att känna trygghet, vilket gör att det är lämpligt med en akvarieinredning bestående av en tät växtlighet och många gömställen uppbyggt av stenpartier. En blomkruka ställd på högkant fungerar utmärkt som leksubstrat där paret lägger sina ca 60 - 80 ägg. Honan är den som intensivast beskyddar de okläckta äggen, medan hanens omvårdnad inträder då ynglen är frisimmande fram till dess att de små har nått en storlek av 2 -3 cm. Att dra upp dessa yngel som omedelbart vid frisimmandet tar nykläckt Artemia är inte något större problem. Allt eftersom ynglen växer till sig kan man variera utfodringen med olika fodertyper, som torrfoder, Cyklops, pellets m.m. Regelbundna vattenbyten och ett rent - syrerikt vatten ger de bästa förutsättningarna för optimal tillväxt.

Allmänt

S. casuarius kan emellanåt visa sig rätt ofördragsam både gentemot artfränder och andra medinnevånare i akvariet. Detta kan man avhjälpa genom att hålla fiskarna parvis i sällskap med andra ciklider som tål omild behandling. Vattnet i akvariet bör hålla 26 - 27 grader och vara neutralt till svagt surt, dvs pH omkring 7,0-7,5. Fiskarna sätter värde på en god vattencirkulation, vilket både syresätter och påminner om deras naturliga miljö i de strömmande vatten där den ursprungligen förekommer. Alla typer av gängse foder äts utan problem.


Hela artregistret sponsras av

www.petsexpert.se

mc_20.jpg

månadens ciklid i Ciklidbladet

Foto: Ad Konings

Film av: Maths Donnerfalk
Film av: Maths Donnerfalk

Bli medlem!

Genom att bli medlem så kan du ser utbredningen.

Bli medlem

Fångstplatser för Steatocranus casuarius