CARES

Bli medlem!

Genom att bli medlem så sponsrar du detta artregister.

Bli medlem

Heros sp. "red shoulder"

Rödskuldrad hantelciklid, Rotkeil


Hane
Hane Foto: Nabil Bases
Släkte: Heros
Art:sp. "red shoulder"
Grupp: Övriga
Beskrivning: Ej beskriven
År:
Tidigare vetenskapligt namn: Heros sp. "rotkeil"
Populärnamn: Rödskuldrad hantelciklid, Rotkeil
Geografiskt område: Sydamerika
Utbredning: Arten exporteras från Peru. Huvudsakligen talas det om att arten finns i floden Rio Nanay, men kan även förekomma i områden kring denna.
NCS Artbeskrivning: David Rejdemyhr, 2017-02-24

Temperatur
24-30°C
Volym
160 cm & 540 l
Längd
25 cm
pH
6.5-7

Naturlig biotop

Heros sp. "red shoulder" finns i Peru i långsamflytande floder med klart vatten. De finns i stora mängder vid strandkanter intill fallna stockar och knotiga rötter, där de också finner skydd från rovdjur. Ett pH-värde runt sju eller något under och ett något mjukt vatten.

Föda

De flesta hantelciklider kan vara mycket svåra att ha tillsammans med växter. Dels äter de växterna men även de mest oätliga kan gå åt om de växer i närheten av lekplatsen och rivs av den anledningen sönder. För att få växterna att klara sig kan man mata hantelciklider med förvällda grönsaker, även om det finns väldigt blandade åsikter om detta.

Hantelciklider är förhållandevis långsamma vid matning och föredrar i akvarium flytande foder eller föda som åtminstone inte sjunker till botten. Flytande pellets med hög vegetabiliskt innehåll är utmärkt foder. Om de har utrymme håller de sig gärna 20-30 cm under ytan och gör utfall mot maten vid ytan, liknande det många tetror gör. De kan också ta mindre fiskar och drar sig inte för att jaga dessa även dagtid om de är små nog.

Könsskillnad

Hanen har en högre kropp än honan som fullvuxen. Hanens längre fenstrålar skiljer honom också från honan. Mest karakteristiskt för hanar är de linjeringar man ser på gällocket vilket honorna saknar.

Akvariemiljö

För att de ska trivas är det viktigt med ordentligt med utrymme och gömslen. De uppvisar mer trygghet och intressantare beteende om de har möjlighet att gömma sig under en grov gren eller liknande. Då de lägger sin rom på lutande eller lodräta ytor uppskattas även stora stenar eller trädgrenar som lutar brant ned mot botten.

Det finns erfarenheter att crinumlökar av olika varianter fungerar, men Anubias brukar sluta i små sönderrivna bitar som flyter i kring i akvariet.

Beteende & lek

De är parbildande substratruvare och lägger rom på en lutande yta som noggrant rengjorts. Äggen kläcks efter cirka två dagar vid 28 °C. Därefter flyttas larverna till en intilliggande plats som valts ut i förväg, ofta genom att en liten grop i sanden grävts ut. Var vaksam om de valt en högt belägen plats för äggen då de kan blottläggas vid vattenbyten.

Larverna är frisimmande efter cirka 5-7 dagar och ofta ser man stora svärmar med yngel kring de båda föräldrarna som kraftfullt vaktar sin avkomma. De kan under denna tid göra häftiga utfall mot övriga invånare, men väldigt sällan som ger faktiska skador. Om man ska lyckas med att få lek är det viktigt med skyddade områden och rymligt akvarium med inte alltför många andra fiskar.

Allmänt

Som unga är de svåra att könsbestämma, bäst är att starta med en grupp och därefter låta dem para ut sig efter hand.

Lagerstatus

Akvarieimporten
Imazo (grossist)
Kungälvs akvarium
Nols Akvariehobby
Ruinemans
Sandby Ciklidhobby
Sponsrad av

Bilder


Hane
Hane
Foto: Ulf Lindström
Hona
Hona
Foto: David Rejdemyhr
Par med yngel
Par med yngel
Foto: Erica Farlin
Yngelsvärm
Yngelsvärm
Foto: David Rejdemyhr
Hane
Hane
Foto: David Rejdemyhr
Närbild hane
Närbild hane
Foto: David Rejdemyhr

Fångstplatser


Rio Nanay, Peru


Odlingsformer
Heros sp. "red shoulder" i Ciklidbladet

Nummer Artikel
202302 5 Favoriter
201204 Heroina isonycterina – en trevlig bekantskap
201204 Sydamerikanske juveler
Felanmäl artbeskrivningen